Aktuálne! Minúta po minúte
23 | 09 | 2022 I Gabriela Fedičová

Aktuálne! Z minúty, na minútu o dianí na Slovensku, zo Zahraničia, z regiónov Slovenska, ale aj z oblasti ekonomiky. Už nemusíte hľadať inde. Buďte v obraze! Iba s Hlavným denníkom.

21:00 Dodávať zbrane je ľahké, bojovať vo vojne či s následkami vojny býva ťažšie. Zatiaľ mnohé nasvedčuje tomu, že najslabším účastníkom bojov na Ukrajine je Západ, skonštatoval v rozhovore pre české Parlamentní Listy český politológ, univerzitný profesor a riaditeľ Inštitútu globálnych studií UJAK v Prahe Oskar Krejčí.

Profesor Krejčí: Medveď sa ešte len prebúdza. Ukrajinci majú dva mesiace
Dodávať zbrane je ľahké, bojovať vo vojne či s následkami vojny býva ťažšie. Zatiaľ mnohé nasvedčuje tomu, že najslabším účastníkom bojov na Ukrajine je Západ, skonštatoval v rozhovore pre české Parlamentní Listy český politológ, univerzitný... Čítať ďalej
23 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

20:39 Andrej Danko (SNS) sa vo videu na sociálnych sieťach prihovoril Petrovi Pellegrinimu s otázkou - prečo to robíš? Podľa Danka musia padnúť aj Kollár a Sulík.

Andrej Danko: Matovičov pád nestačí
Andrej Danko (SNS) sa vo videu na sociálnych sieťach prihovoril Petrovi Pellegrinimu s otázkou - prečo to robíš? Podľa Danka musia padnúť aj Kollár a Sulík. Výčitka predsedovi Hlasu "Pomáhaš Sulíkovi riešiť jeho problémy. Matoviča dostal do... Čítať ďalej
23 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

20:30 Kongresmanka Cammacková vyzvala na prijatie legislatívy na obmedzenie Bidenovej moci.

Stop Bidenovi!
Kongresmanka Cammacková vyzvala na prijatie legislatívy na obmedzenie Bidenovej moci. Americký Kongres musí schváliť legislatívu, ktorá obmedzí moc Washingtonu a zachráni krajinu pred zničujúcimi iniciatívami amerického prezidenta Joea Bidena,... Čítať ďalej
23 | 09 | 2022 | Milan Laca

20:23 Spojené štáty v piatok oznámili, že s cieľom uľahčiť v Iráne prístup k nezávislému spravodajstvu prostredníctvom internetu dovolia americkým firmám zo sektoru IT rozšíriť svoje aktivity v tejto krajine. V Iráne tak budú mať možnosť ponúkať viac internetových služieb než doteraz. Týkať sa to má sociálnych médií, videokonferenčného softwaru či cloudových služieb. TASR správu prevzala z agentúr DPA a AFP.

19:51 Ján Mažgút, kandidát na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) upozornil na Juraja Drobu, svojho protikandidáta a poukázal na to, čo spája Juraja Drobu a Eduarda Hegera.

Kandidát na predsedu BSK Ján Mažgút: Juraja Drobu a Eduarda Hegera spája vodkový biznis
Ján Mažgút, kandidát na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) upozornil na Juraja Drobu, svojho protikandidáta a poukázal na to, čo spája Juraja Drobu a Eduarda Hegera. Už v októbri máme možnosť vyhnať OĽaNO a SaS z krajov, miest a... Čítať ďalej
23 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová

19:49 Skupina siedmich priemyselne najvyspelejších krajín sveta (G7) v piatok odsúdila referendá o pripojení sa k Rusku v štyroch oblastiach na Ukrajine ako "fingované" a "bez akéhokoľvek právneho účinku či legitímnosti". Informuje o tom TASR na základe správ agentúr AFP a Reuters, ktoré citujú z vyhlásenia lídrov krajín G7.

19:50 Dať Marekovi Vagovičovi reláciu v RTVS je to isté, ako ju dať Danielovi Lipšicovi! Skonštatoval to na sociálnej sieti historik a politický analytik Eduard Chmelár. Vagovič sa totiž vyfarbil. A prišli na to jeho kolegovia.

Chmelár o Vagovičovi: Gauner bez známok novinárskej etiky
Dať Marekovi Vagovičovi reláciu v RTVS je to isté, ako ju dať Danielovi Lipšicovi! Skonštatoval to na sociálnej sieti historik a politický analytik Eduard Chmelár. Vagovič sa totiž vyfarbil. A prišli na to jeho kolegovia. Žiarivý príklad... Čítať ďalej
23 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

19:37 Len hodinu po tom, ako vyšla informácia o možnom stiahnutí sa Volkswagenu zo Slovenska, ktorú priniesol aj HD , hovorí slovenská pobočka automobilky o hoaxe.

Volkswagen zo Slovenska neodchádza. Je to hoax
Len hodinu po tom, ako vyšla informácia o možnom stiahnutí sa Volkswagenu zo Slovenska, ktorú priniesol aj HD , hovorí slovenská pobočka automobilky o hoaxe. Pôvodcom je Bloomberg Správa hovorila o tom, že nemecká automobilka by sa kvôli možnému... Čítať ďalej
23 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

19:13 Maloobchodné tržby v Spojenom kráľovstve v septembri prudko klesli. Viac ako ekonómovia odhadovali. Dôvodom je kríza životných nákladov, ktorá naďalej zaťažuje výdavky domácností. Ukázal to v piatok prieskum  Konfederácie britského priemyslu (CBI). TASR o tom informuje na základe správy DPA.

19:05 Poľsko neotvorí svoje hranice pre Rusov utekajúcich pred čiastočnou mobilizáciou, ktorú v stredu vyhlásil šéf Kremľa Vladimir Putin. Uviedol to v piatok námestník poľského ministra vnútra, informuje agentúra DPA.

18:50 Maďarsko a Mexiko budú spolupracovať v oblastiach vzdelávania a výskumu kozmu. Príslušnú dohodu podpísali v piatok v New Yorku minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó a mexický minister zahraničných vecí Marcel Ebrard, oznámila agentúra MTI.

18:43 Voľby by vyhral Hlas pred Smerom a Progresívnym Slovenskom. SaS prišla takmer o štvrtinu voličov. Ukazuje to najnovší prieskum agentúry Ipsos, ktorý zverejnil Denník N.

Najnovší prieskum: Hlas narástol a SaS stráca
Voľby by vyhral Hlas pred Smerom a Progresívnym Slovenskom. SaS prišla takmer o štvrtinu voličov. Ukazuje to najnovší prieskum agentúry Ipsos, ktorý zverejnil Denník N. Ak by sa parlamentné voľby konali v septembri 2022, vyhral by ich... Čítať ďalej
23 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

18:40 Japonská automobilka Toyota v piatok oznámila, že zatvára svoj závod neďaleko Petrohradu pre problémy v dodávateľskom reťazci. To je ďalšia ukážka toho, ako sankcie Západu proti Moskve za inváziu na Ukrajinu zasiahli firmy, pôsobiace v Rusku. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

18:17 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok vymenoval nového veľvyslanca v Nemecku, kariérneho diplomata Olexija Makejeva, informuje TASR na základe správy agentúry DPA.Príslušný dekrét bol v piatok zverejnený na stránke ukrajinskej hlavy štátu. Štyridsaťšesťročný diplomat Makejev je nástupcom doterajšieho ukrajinského ambasádora v Nemecku Andrija Melnyka.

18:16 V súvislosti s konaním hodov v bratislavskej Dúbravke upozorňuje mestská časť na dopravné obmedzenia. Týkajú sa Starej Dúbravky a okolí Domu kultúry, teda lokalít, v ktorých sa odohráva program slávností.

18:15 Ak niekto tvrdí, že v Maďarsku sú porušované princípy právneho štátu, ako to robí v tomto prípade Európska komisia, tak je to smiešne, vyhlásil v rozhovore pre maďarskú komerčnú televíziu HírTV bývalý predseda slovenskej vlády Robert Fico.

Fico pre HírTV: Je smiešne tvrdiť, že v Maďarsku je porušovaný právny štát
Ak niekto tvrdí, že v Maďarsku sú porušované princípy právneho štátu, ako to robí v tomto prípade Európska komisia, tak je to smiešne, vyhlásil v rozhovore pre maďarskú komerčnú televíziu HírTV bývalý predseda slovenskej vlády Robert... Čítať ďalej
23 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

18:13 Izrael úmyselne bráni pokroku k dvojštátnemu riešeniu izraelsko-palestínskej otázky a nemôže sa viac považovať za spoľahlivého partnera v mierovom procese. Povedal to v piatok v prejave na pôde Valného zhromaždenia OSN v New Yorku palestínsky prezident Mahmúd Abbás, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

18:02 Roman Kaliský bol nielen spisovateľ a novinár, dramatik, scenárista a režisér. Tým, že sa v roku 1992 postavil do čela Kongresu slovenskej inteligencie, stal sa spoluzakladateľom a budovateľom modernej slovenskej štátnosti. Pri príležitosti piatkového stého výročia narodenia prvého predsedu KSI to na spomienkovom podujatí uviedol súčasný predseda kongresu Peter Štrelinger.

18:00 Vpád Ruska na územie Ukrajiny a začiatok vojny rozpútali protiruské nálady doslova v celej EÚ, ktorej úspešne sekundujú aj USA, ktoré ju v tom maximálne podporujú. Nájdu sa však politici, ktorí s tým nesúhlasia. Jedným z nich je maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý sleduje v prvom rade záujme jeho ľudí. Podpredseda Život Národná strana Marek Géci na to upozorňuje v statuse, kde však poukazuje aj na inú, zaujímavú vec.

M. Géci sa diví: Americkí a ruskí kozmonauti leteli spolu do vesmíru., Tu už sankcie neplatia?
Vpád Ruska na územie Ukrajiny a začiatok vojny rozpútali protiruské nálady doslova v celej EÚ, ktorej úspešne sekundujú aj USA, ktoré ju v tom maximálne podporujú. Nájdu sa však politici, ktorí s tým nesúhlasia. Jedným z nich je maďarský premiér... Čítať ďalej
23 | 09 | 2022 | Tibor Malý

17:54 Britská libra sa v piatok prepadla oproti doláru na najnižšiu úroveň za 37 rokov a euro kleslo na nové 20-ročné minimum. Trhy tak zareagovali na návrh britského rozpočtu, ktorý zahŕňa znižovanie daní, čo vyvoláva obavy o verejné financie, a zároveň na pokles podnikateľskej aktivity v Británii aj v eurozóne, čo signalizuje recesiu. TASR o tom informuje na základe správ AFP a Reuters.

17:52 Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov v piatok vyhlásil, že Moskva sa nikomu nevyhráža použitím jadrových zbraní. Podľa neho otvorená konfrontácia Ruska so Spojenými štátmi a Severoatlantickou alianciou nie je v záujme Ruska, informuje TASR podľa správy britskej televízie Sky News, odvolávajúcej sa na ruské médiá.

17:37 Energetická kríza môže ohroziť európsky priemysel. Aj nemecká automobilka Volkswagen uvažuje o tom, že z Nemecka a východnej Európy presunie výrobu inam.

Zo Slovenska možno odíde veľký zamestnávateľ
Energetická kríza môže ohroziť európsky priemysel. Aj nemecká automobilka Volkswagen uvažuje o tom, že z Nemecka a východnej Európy presunie výrobu inam. Treba riešiť dodávky plynu Pokiaľ sa v dohľadnej dobe nevyrieši problém s dodávkami plynu,... Čítať ďalej
23 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

17:21 Fínsko "výrazne obmedzí" vstup ruských občanov na svoje územie. K tomuto kroku pristúpilo po tom, ako sa po vyhlásení čiastočnej mobilizácie v Rusku zdvojnásobil počet Rusov vstupujúcich do Fínska, informovala agentúra AFP.

17:13 Vo veku nedožitých 70 rokov zomrel v Bratislave Ľubomír Čechovič, ktorý sa produkčne podieľal na tvorbe desiatok inscenácií zlatej éry Bratislavských televíznych pondelkov. O úmrtí dlhoročného televízneho pracovníka informovala v piatok RTVS, rodine a priateľom zosnulého zároveň vyjadrila úprimnú sústrasť.

17:10 Futbalista Ivan Chodák má novú pamätnú tabuľu vo svojom rodisku, Dolnom Kubíne. Odhalili ju v piatok popoludní na Hviezdoslavovom námestí. Pre TASR to uviedol Martin Buzna z dolnokubínskej radnice s tým, že Chodák patril medzi najvšestrannejších športovcov 30. a 40. rokov 20. storočia na Slovensku.

17:08 Desaťtisíce klimatických aktivistov vyšli v piatok do ulíc vo viac než 270 nemeckých mestách v rámci najnovšej vlny protestov hnutia Fridays for Future (Piatky za budúcnosť). Demonštrácie sa konali aj v niekoľkých ďalších krajinách, informuje TASR na základe správy agentúry DPA.

16:47 Minister Naď potvrdil, že "medzinárodná hanba" je pre neho viac, ako vôľa voličov. Inak sa asi nedá vysvetliť jeho piatkový status na sociálnej sieti.

Pán minister, Boris Kollár na vás zrejme niečo má
Minister Naď potvrdil, že "medzinárodná hanba" je pre neho viac, ako vôľa voličov. Inak sa asi nedá vysvetliť jeho piatkový status na sociálnej sieti. Tlačia na neho / na nás? "Práve ma opäť raz kontaktoval fínsky minister obrany, kedy už... Čítať ďalej
23 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

16:44 Pred vykurovacou sezónou odporúčajú hasiči vykonať kontrolu komínov. Ako vysvetľujú, správnou starostlivosťou možno zabrániť vzniku zbytočných požiarov. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR.

Pred vykurovacou sezónou odporúčajú hasiči vykonať kontrolu komínov
Pred vykurovacou sezónou odporúčajú hasiči vykonať kontrolu komínov. Ako vysvetľujú, správnou starostlivosťou možno zabrániť vzniku zbytočných požiarov. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR. Najčastejšími príčinami... Čítať ďalej
23 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

16:41 V Bratislave sa 11. októbra uskutoční prezidentský summit krajín Vyšehradskej štvorky (V4). Na stretnutí, ktoré organizuje Slovensko, sa osobne zúčastní aj český prezident Miloš Zeman. TASR o tom informoval vedúci zahraničného odboru českej Kancelárie prezidenta republiky (KPR) Rudolf Jindrák, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

16:40 Študenti, doktorandi a postdoktorandi s trvalým pobytom na Slovensku môžu do 31. októbra požiadať o štipendium Národného štipendijného programu (NŠP) SR. V súvislosti s plánovaným pobytom na vybranej zahraničnej vysokej škole či výskumnej organizácii sa môžu uchádzať aj o cestovný grant. TASR o tom informoval Ján Chlup zo Slovenskej akademickej informačnej agentúry (SAIA), ktorá administruje štipendijný program.

16:29 Ukrajinská armáda v piatok oznámila, že znovudobyla dedinu Jackivka a viacero pozícií ruských síl južne od mesta Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, o ktoré celé týždne viedli intenzívne boje. Informovala o tom agentúra AFP.

16:18 Severoatlantická aliancia v piatkovom oficiálnom oznámení dôrazne odsúdila plán uskutočniť falošné referendá o vstupe do Ruskej federácie v ukrajinských oblastiach čiastočne kontrolovaných ruskou armádou. Informuje o tom spravodajca TASR z Bruselu.

16:10 Nový hudobný videoklip, prvý česko-slovenský album v Dolby Atmos, vinyl, výstava v pražskom Národnom múzeu a séria koncertov - tak štartujú oslavy nedožitých sedemdesiatin slovenského speváka Miroslava Žbirku.

16:01 Zrekonštruovanú a zmodernizovanú Jednotku intenzívnej starostlivosti (JIS) získala I. chirurgická klinika Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura (UNLP) v Košiciach. Slávnostne ju v piatok otvorili za účasti ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO).

15:59 Mesto Dolný Kubín hľadá firmu na komplexnú rekonštrukciu križovatky na ulici Aleja slobody. Predpokladaná hodnota zákazky je viac ako 600.000 eur. TASR o tom informoval Martin Buzna z kancelárie primátora mesta.

15:58 Niektoré médiá už slobodnú spoločnosť nechránia, ale ohrozujú. Potláčajú kritické hlasy a vyžadujú názorovú spartakiádu ako v komunistickej Číne. Skonštatoval to sa sociálnej sieti na margo mainstreamových médií redaktor Dak Daniš.

Dag Daniš o slovenských médiách: Ako v komunistickej Číne!
Niektoré médiá už slobodnú spoločnosť nechránia, ale ohrozujú. Potláčajú kritické hlasy a vyžadujú názorovú spartakiádu ako v komunistickej Číne. Skonštatoval to sa sociálnej sieti na margo mainstreamových médií redaktor Dak Daniš. Koniec... Čítať ďalej
23 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

15:42 V Dánsku sa po dvoch rokoch opäť budú môcť chovať norky. Tento štát, ktorý je jedným z hlavných vývozcov norkových kožušín na svete, dal v novembri 2020 utratiť všetky norky pre obavy zo šírenia koronavírusu. V piatok to oznámil dánsky rezort poľnohospodárstva. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

15:38 Španielsko plánuje zvýšenie daní pre milionárov, aby pomohli tým, ktorí to potrebujú. Vláda vedená socialistami plánuje od budúceho roka dočasne vyššiu daňovú sadzbu pre najbohatšie 1 % obyvateľov, okrem mimoriadnych daní pre veľké energetické spoločnosti a banky. TASR o tom informuje na základe správ AP a AFP.

15:30 Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR predstavilo v piatok zdravotníkom na východe Slovenska nové platy a riešenia pre lepšie zdravotníctvo. Ako TASR informovali z komunikačného odboru rezortu, minister Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) a štátna tajomníčka Lenka Dunajová Družkovská navštívili Fakultnú nemocnicu J. A. Reimana v Prešove a následne Univerzitnú nemocnicu Louisa Pasteura v Košiciach.

15:30 Slovenským internetom sa rozlieva vlna ironickej radosti nad tým, že nie všetci mladí ruskí muži chcú ísť na front. No akosi sme zabudli, že počas vojny vo Vietname americké úrady za dezertérov oficiálne vyhlásili dvestotisíc ľudí. Polovica z nich sa vojne vyhla opustením krajiny, pripomína vysokoškolský pedagóg a exminister školstva Juraj Draxler.

Draxler naložil OĽaNO: Panoptikum chechtajúcich sa príšer
Slovenským internetom sa rozlieva vlna ironickej radosti nad tým, že nie všetci mladí ruskí muži chcú ísť na front. No akosi sme zabudli, že počas vojny vo Vietname americké úrady za dezertérov oficiálne vyhlásili dvestotisíc ľudí. Polovica z nich... Čítať ďalej
23 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

15:22 Ak štát zavrie školy, prípadne obmedzí vyučovanie, zbavuje sa zodpovednosti a celú ju hádže na rodičov. Skonštatovala to v rozhovore pre denník Pravda odborníčka na školstvo Soňa Hanzlovičová.

Odborníčka varuje: Zavretím škôl štát len presunie zodpovednosť na rodičov
Ak štát zavrie školy, prípadne obmedzí vyučovanie, zbavuje sa zodpovednosti a celú ju hádže na rodičov. Skonštatovala to v rozhovore pre denník Pravda odborníčka na školstvo Soňa Hanzlovičová. Zbavovanie sa zodpovednosti Vláda v rámci riešenia... Čítať ďalej
23 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

15:21 Tlačová beseda predsedu strany SMER – SD Roberta Fica, za účasti advokátov Roberta Kaliňáka, Mareka Paru a Tibora Gašpara na tému: Prokurátor UŠP O. Repa, synovec sudcu NS SR J. Klimenta, v akcii.

Robert Fico: Čo sa ešte má stať, aby pani Záleská a Repa vypadli z úradov
Tlačová beseda predsedu strany SMER – SD Roberta Fica, za účasti advokátov Roberta Kaliňáka, Mareka Paru a Tibora Gašpara na tému: Prokurátor UŠP O. Repa, synovec sudcu NS SR J. Klimenta, v akcii. Trestné stíhanie finančníka Jaroslava Haščáka bolo... Čítať ďalej
23 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová

15:16 Bratislavské hudobné slávnosti (BHS) otvorí v piatok kantáta Spievať? slovenského skladateľa Ilju Zeljenku v podaní Slovenskej filharmónie (SF), Slovenského filharmonického zboru, sólistkou v diele bude sopranistka Slávka Zámečníková. Báseň Jána Botta interpretuje Ján Gallovič. Otvárací koncert 57. ročníka festivalu zaznie pod taktovkou šéfdirigenta SF Daniela Raiskina. V programe figuruje aj Lisztov klavírny koncert v prevedení chorvátskeho klaviristu Dejana Lazića a Musorgského Obrázky z výstavy. Zeljenkova kantáta Spievať? čakala na premiéru a aj na druhé uvedenie 20 rokov.

15:13 Ministerstvo obrany (MO) SR plánuje využiť vyčlenené financie z rokov 2019 a 2021 vo výške viac ako 41,5 milióna eur na nákup pásovej techniky. Návrh na vydanie súhlasu vlády so zmenou účelu použitia kapitálových výdavkov je v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

MO SR chce zatiaľ nevyčerpaných 41,5 milióna eur využiť na pásovú techniku
Ministerstvo obrany (MO) SR plánuje využiť vyčlenené financie z rokov 2019 a 2021 vo výške viac ako 41,5 milióna eur na nákup pásovej techniky. Návrh na vydanie súhlasu vlády so zmenou účelu použitia kapitálových výdavkov je v medzirezortnom... Čítať ďalej
23 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

15:03 Rusko chce anektovať okupované ukrajinské územia po referendách v štyroch oblastiach čo najrýchlejšie. Procedúra pre začlenenie oblastí by mohla byť rýchla, uviedol v piatok podľa ruských médií hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry DPA.
Peskov súčasne zdôraznil, že pokusy zo strany Ukrajiny o opätovné ovládnutie týchto oblastí budú interpretované ako útok na Ruskú federáciu (RF). Ruský prezident Vladimir Putin už deklaroval, že na obranu tohto územia využije všetky prostriedky.

14:58 Priemerná hrubá aj čistá mzda v Maďarsku pokračovala aj v júli v raste, a to dvojciferným tempom, ktoré bolo vyššie ako v prípade júlovej inflácie. TASR o tom informuje na základe údajov, ktoré v piatok zverejnil maďarský štatistický úrad.

14:45 Mesto Prešov, ako aj prešovské firmy pociťujú dopady energetickej krízy. Vyzývajú preto vládu SR, aby urýchlene zakročila.

Mesto Prešov i tamojšie firmy vyzvali vládu, aby pre energetickú krízu zakročila
Mesto Prešov, ako aj prešovské firmy pociťujú dopady energetickej krízy. Vyzývajú preto vládu SR, aby urýchlene zakročila. Ako TASR informoval hovorca radnice Vladimír Tomek, zástupcovia mesta, mestských firiem a kľúčových zamestnávateľov v... Čítať ďalej
23 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

14:43 Od diskutérov si vyslúžila poslankyňa NR SR Romana Tabák (Sme rodina) za svoj príspevok o referende veľmi zaujímavé odkazy.

Diskutéri: Romana, máš naozaj silný mandát!
Od diskutérov si vyslúžila poslankyňa NR SR Romana Tabák (Sme rodina) za svoj príspevok o referende veľmi zaujímavé odkazy. Máte právo, ale zase nevyskakujte! Som presvedčená, že vy, ako voliči by ste mali mať právo nie len politikov voliť, ale... Čítať ďalej
23 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

14:16 Trestné činy proti životnému prostrediu a kompetencie prokuratúry pri výkone pôsobnosti vo verejnej správe boli hlavnými témami výročného 10. stretnutia generálnych prokurátorov krajín V4, ktoré sa uskutočnilo 21. až 23. septembra. Závery zo samitu premietli do Bratislavskej deklarácie, ktorú vo štvrtok (22. 9.) podpísali na Bratislavskom hrade.

Žilinka ocenil spoluprácu prokuratúr V4, spolu podpísali Bratislavskú deklaráciu
Trestné činy proti životnému prostrediu a kompetencie prokuratúry pri výkone pôsobnosti vo verejnej správe boli hlavnými témami výročného 10. stretnutia generálnych prokurátorov krajín V4, ktoré sa uskutočnilo 21. až 23. septembra. Závery zo samitu... Čítať ďalej
23 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

14:14 Dôležité je, aby sa učitelia naučili vnímať šikanu v súvislostiach, oddeliť ju od iných spôsobov násilia a aby vedeli identifikovať zárodky šikanovania, agresorov a obete. Pre TASR to uviedol odborník na prevenciu šikany a kyberšikany Peter Lengyel.

14:09 Poslankyňa NRSR Janka Bittó Cigániková sa na sociálnej sieti rozpísala o novele zákona o pohrebníctve. Podľa jej slov zostali mnohí poslanci poriadne zaskočení tým, čo tento návrh v skutočnosti znamená pre naše zdravotníctvo a práva žien.

Cigániková: Opäť sme porazili stredovek
Poslankyňa NRSR Janka Bittó Cigániková sa na sociálnej sieti rozpísala o novele zákona o pohrebníctve. Podľa jej slov zostali mnohí poslanci poriadne zaskočení tým, čo tento návrh v skutočnosti znamená pre naše zdravotníctvo a práva žien. Podľa... Čítať ďalej
23 | 09 | 2022 | Alica Kočišová

14:07 Vo veku 70 rokov zomrela spisovateľka Hilary Mantelová, prvá britská literátka, ktorá dvakrát získala Bookerovu cenu. Informovala o tom v piatok tlačová agentúra AFP. Prestížne ocenenie získal za historické romány Wolf Hall (2009) a Bring Up the Bodies (2012). Tretí diel kritikmi vyzdvihovanej trilógie, The Mirror and the Light, vyšiel v roku 2020, pričom získal Cenu Waltera Scotta.

14:07 Medzinárodné spoločenstvo by malo použiť vojenskú silu v prípade, ak Irán vyvinie jadrové zbrane. Povedal to vo štvrtok na pôde OSN izraelský premiér Jair Lapid. TASR správ prevzala v piatok z agentúr AFP a DPA.

14:00 Majitelia objektov na bývanie i na podnikanie na území mesta Trnava, ktorí sa o ne adekvátne nestarajú a nechávajú ich pustnúť, môžu od budúceho roka byť vystavení riziku desaťnásobného zvýšenia poplatku dane z nehnuteľnosti. Umožní to mestu zmena všeobecne záväzného nariadenia na základe prijatej legislatívy, ktorú poslanci mestského zastupiteľstva prijali na zasadnutí vo štvrtok (22. 9.). Primátor Peter Bročka má však pochybnosti o reálnej vymožiteľnosti prostriedkov.

13:51 Medzinárodný festival súčasného umenia Biela noc v Košiciach ponúkne od piatkového večera desiatky inštalácií. Ako pre TASR uviedla jeho umelecká riaditeľka Zuzana Pacáková, festival sa po pandemických úpravách opäť vracia k tradičnému trojdňovému formátu, jeho súčasťou budú diela slovenských aj zahraničných umelcov.

13:48 Novým českým veľvyslancom na Slovensku sa od budúceho roka stane súčasný riaditeľ zahraničného odboru Kancelárie prezidenta republiky (KPR) Rudolf Jindrák, informuje spravodajkyňa v Prahe.

13:43 Izraelský premiér Jair Lapid vo štvrtok na 77. zasadnutí Valného zhromaždenia OSN povedal, že dohoda z Palestínčanmi, založená na dvoch štátoch pre dva národy, je napriek existujúcim "prekážkam" správna vec pre "bezpečnosť a hospodárstvo Izraela a pre budúcnosť našich detí". TASR správu prevzala z agentúry AFP.

13:18 Igor Matovič môže skončiť. SaS vyzbierala podpisy pod návrh na jeho odvolanie! Vyjadril sa Miroslav Kollár (Spolu - občianska demokracia), ale aj samotný Igor Matovič.

Igor Matovič môže skončiť!
Igor Matovič môže skončiť. SaS vyzbierala podpisy pod návrh na jeho odvolanie! Vyjadril sa Miroslav Kollár (Spolu - občianska demokracia), ale aj samotný Igor Matovič. Strana SaS vyzbierala hlasy pod návrh na odvolávanie ministra financií Igora... Čítať ďalej
23 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová

13:00 Myslím, že v spoločnosti sa niečo zlomilo. Hrniec prekypel. Skonštatoval to na sociálnej sieti Telegram opozičný poslanec Ľuboš Blaha. Každý má právo na iný názor, či sa to médiám páči alebo nie. Ich ideologická nadpráca nemá so žurnalistikou nič spoločné – premenili sa na inkvizičné tribunály a chrlia jednostrannú propagandu. Čo je však najhoršie: stratili akékoľvek zábrany a bohapusto nadávajú vlastným spoluobčanom.

Podľa Blahu hrniec prekypel: Liberálnym médiám zvoní umieráčik
Myslím, že v spoločnosti sa niečo zlomilo. Hrniec prekypel. Skonštatoval to na sociálnej sieti Telegram opozičný poslanec Ľuboš Blaha. Každý má právo na iný názor, či sa to médiám páči alebo nie. Ich ideologická nadpráca nemá so žurnalistikou nič... Čítať ďalej
23 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

12:59 Slovenská komora medicínsko-technických pracovníkov (SK MTP) nesúhlasí s navrhovanou úpravou miezd zdravotníkom z dielne Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR. Nezohľadňuje podľa nej požadovaný nárast miezd ani zásluhovosť. Návrhom tiež podľa komory stále chýba požadované finančné krytie.
"Návrhy, ktoré prináša ministerstvo zdravotníctva, nepovažujeme adekvátne čakaniu ani úsiliu, ktoré venujeme našej profesii. Prezentované návrhy nám ukazujú, že zdravotníci zostávajú na okraji záujmu vlády a nie sú prioritou," skonštatovala prezidentka komory Iveta Šluchová.

12:49 Prvý summit Európskeho politického spoločenstva (EPC) sa uskutoční 6. októbra v Prahe a stretnú sa na ňom zástupcovia 27 členských štátov Európskej únie, ako aj 17 nečlenských štátov.

12:44 Ruské ministerstvo obrany v piatok uviedlo, že ľudia pracujúcich na kľúčových pozíciách v ruskom sektore informačných technológii a telekomunikácie či vo finančnom sektore budú mať výnimku z čiastočnej mobilizácie, ktorú tento týždeň nariadil ruský prezident Vladimir Putin. TASR o tom informuje podľa správy denníka The Guardian.

12:36 Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) sa v piatok vo Fakultnej nemocnici J. A. Reimana v Prešove oboznámil so spôsobom praxe pre študentov medicíny. Nemocnica totiž v piatok 16. septembra podpísala zmluvu o zriadení špecializovaného výučbového zariadenia s Lekárskou fakultou (LF) Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach.

12:18 Stavebné úpravy ciest a parkovísk v Liptovskom Hrádku za 260.000 eur sa začnú ešte počas septembra. Mesto Liptovský Hrádok o tom informuje na svojej webovej stránke. Ako prvé spustia práce na sídlisku Prekážka, následne na komunikácii k cintorínu v mestskej časti Dovalovo.

12:17 Kvalitný burčiak obsahuje aj množstvo zdraviu prospešných látok. Denná dávka by však nemala byť vyššia ako tri decilitre. Pre TASR to uviedla Zuzana Klinčáková, vedúca odboru podpory zdravia Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Burčiak má priaznivé účinky, denná dávka by však nemala prekročiť 3 dcl
Kvalitný burčiak obsahuje aj množstvo zdraviu prospešných látok. Denná dávka by však nemala byť vyššia ako tri decilitre. Pre TASR to uviedla Zuzana Klinčáková, vedúca odboru podpory zdravia Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Burčiak je... Čítať ďalej
23 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

12:12 Ruský prezident Vladimir Putin bol dotlačený k tomu, aby na Ukrajine spustil vojenskú operáciu a nastolil v Kyjeve novú vládu. Vo štvrtok to uviedol bývalý taliansky premiér Silvio Berlusconi v rozhovore pre taliansku televíziu RAI. TASR informuje podľa piatkovej správy agentúry Reuters.

Berlusconi: Putin bol k spusteniu vojny na Ukrajine dotlačený
Ruský prezident Vladimir Putin bol dotlačený k tomu, aby na Ukrajine spustil vojenskú operáciu a nastolil v Kyjeve novú vládu. Vo štvrtok to uviedol bývalý taliansky premiér Silvio Berlusconi v rozhovore pre taliansku televíziu RAI. TASR informuje... Čítať ďalej
23 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

12:06 Novela Ústavy SR týkajúca sa lehôt na prezidentské voľby ide do druhého čítania. Rozhodli o tom poslanci Národnej rady (NR) SR v piatkovom hlasovaní. Za hlasovalo 75 zo 126 prítomných poslancov, proti bolo 32 poslancov a 19 sa zdržali.

Ústavné lehoty na voľby prezidenta by sa mohli zmeniť
Novela Ústavy SR týkajúca sa lehôt na prezidentské voľby ide do druhého čítania. Rozhodli o tom poslanci Národnej rady (NR) SR v piatkovom hlasovaní. Za hlasovalo 75 zo 126 prítomných poslancov, proti bolo 32 poslancov a 19 sa zdržali. Prvé kolo... Čítať ďalej
23 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

12:03 Komunálne voľby – koho voliť? Rozmýšľa nad blížiacimi sa voľbami a ich kandidátmi advokát Peter Weis vo svojom blogu.

Pozoruhodné kritérium pre komunálne voľby advokáta Petra Weisa
Komunálne voľby – koho voliť? Rozmýšľa nad blížiacimi sa voľbami a ich kandidátmi advokát Peter Weis vo svojom blogu. Pre mňa je čiastočne nepodstatné, či je kandidát nezávislý alebo či má podporu nejakej strany. Ja budem voliť kandidáta... Čítať ďalej
23 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

11:59 Levočská nemocnica v týchto dňoch uviedla do prevádzky ďalšiu zrekonštruovanú časť interného oddelenia. Išlo o druhú fázu obnovy, ktorá pozostávala zo stavebných prác v interiéri a montáže vzduchotechniky a ďalších potrebných zariadení. Informoval o tom riaditeľ levočskej nemocnice František Lešundák s tým, že náklady na celkovú obnovu oddelenia si vyžiadali takmer pol milióna eur.

11:56 Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) začne v posledný septembrový deň vypúšťať vodné dielo Kráľová na rieke Váh medzi Sereďou a Šaľou. Informoval o tom hovorca SVP Marián Bocák. Dôvodom opatrenia je kontrola technického stavu opevnenia hrádzí a trvalo zatopených priestorov.

11:55 Premávka na fínskych juhovýchodných hraniciach s Ruskom je aj v piatok rušná. Po vyhlásení čiastočnej mobilizácie v Rusku sa vo štvrtok oproti minulému týždňu zdvojnásobil počet Rusov, ktorí prekročili hranice do Fínska. Pre agentúru Reuters to uviedla fínska pohraničná stráž.

11:40 Rusko-ukrajinský spor je produktom európskych geopolitických zmien. Je to tiež historický produkt „sfér vplyvu“ a „skupinovej konfrontácie“, upozorňuje vo svojom komentári pre Global Times vedúci redaktor denníka People's Daily a vedúci pracovník Chongyangského inštitútu pre finančné štúdie Ding Gang.

Neprehlbujte rozpory! Môže sa stať, že sa vojna v Európe stane vojnou globálnou!
Rusko-ukrajinský spor je produktom európskych geopolitických zmien. Je to tiež historický produkt „sfér vplyvu“ a „skupinovej konfrontácie“, upozorňuje vo svojom komentári pre Global Times vedúci redaktor denníka People's Daily a vedúci pracovník... Čítať ďalej
23 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

11:28 Po celom Slovensku môžu ľudia v piatok prispieť do zbierky Biela pastelka na pomoc nevidiacim a slabozrakým ľuďom. Dobrovoľníci budú v uliciach hovoriť o každodennosti so zrakovým postihnutím a darcom venujú bielu pastelku ako symbol spolupatričnosti. TASR o tom informovala Eliška Fričovská z Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS).

11:23 Nemocnica Agel Levice zrekonštruovala priestory pľúcnej ambulancie. Súčasťou kompletnej rekonštrukcie priestorov boli stavebné úpravy priestorov i inštalácia vzduchotechniky s filtrami, ktoré zachytávajú nežiaduce častice. Ambulancia pneumológie a ftizeológie mesačne ošetrí okolo 600 pacientov, k dispozícii im je každý pracovný deň, informovala námestníčka riaditeľa nemocnice pre ošetrovateľskú starostlivosť Helena Dudášová.

11:13 Žiaci slovenských základných škôl trávia na telesnej výchove najmenej času z vyučovania spomedzi krajín V4. Na druhom stupni sa v rámci povinných predmetov venujú telesnej výchove 6,8 percenta času, ich rovesníci v Maďarsku strávia pohybom 16,9 percenta času z povinného vyučovania. Slovensko zaostáva aj za priemerom krajín OECD. Dôvodom je výrazný investičný dlh do športovej infraštruktúry škôl, celkové neprehľadné a roztrieštené financovanie športu, ale aj nedostatok kvalifikovaných pedagógov. Vyplýva to zo zistení Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR. TASR o tom informovala hovorkyňa úradu Daniela Bolech Dobáková.

11:08 Slovenská lekárska komora (SLK) upozorňuje na podozrivú stránku overenaspolocnost.sk. Tá má zverejňovať audity účtovných závierok obchodných spoločností, ktoré si ich nemali objednať. Má za to od nich požadovať úhradu. SLK avizuje, že preto podá trestné oznámenie. TASR o tom informovala hovorkyňa komory Nancy Závodská.

11:00 Uplynulý týždeň bol vo svete vedy bohatý najmä na nové poznatky z oblasti vesmíru či biológie. Vedci zistili, že na Zemi žije 20 biliárd mravcov, detailne odfotografovali prstence Neptúna či naplánovali úmyselnú zrážku kozmickej sondy s asteroidom. TASR prináša súhrn najnovších informácií z vedy a techniky.

11:00 Vláda neopustila zdravotníkov, tí by nemali opustiť pacientov! Skonštatoval to na sociálnej sieti premiér Eduard Heger. Slováci si však myslia niečo iné. Vláda opustila v svojich nekonečných hádkach celé Slovensko, upozornila čitateľka.

Heger osočuje zdravotníkov: Aký máte problém, keď ste to dokázali doteraz?
Vláda neopustila zdravotníkov, tí by nemali opustiť pacientov! Skonštatoval to na sociálnej sieti premiér Eduard Heger. Slováci si však myslia niečo iné. Vláda opustila v svojich nekonečných hádkach celé Slovensko, upozornila čitateľka. Pripomeňme... Čítať ďalej
23 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

10:51 Skúsenosti týkajúce sa migrácie zaujímali maďarskú prezidentku Katalin Novákovú, ktorá vo štvrtok v rámci tretieho dňa svojej návštevy Spojených štátov pricestovala ku kalifornskému úseku štátnych hraníc USA s Mexikom. Uviedla to agentúra MTI.

10:45 Cesta I/9 v Ráztočne v okrese Prievidza smerom na Handlovú pri čistiarni odpadových vôd zostala v piatok dopoludnia neprejazdná. Policajti tam dokumentujú vážnu dopravnú nehodu troch vozidiel. Informovala o tom na sociálnej sieti trenčianska krajská polícia.

10:35 Samosprávy dostali od vlády ranu istoty! Skonštatoval to na sociálnej sieti hovorca a tajomník rady expertov Združenia miest a obcí Slovenska Michal Kaliňák.

Michal Kaliňák: Namiesto záchranného kolesa deravé rukávniky 
Samosprávy dostali od vlády ranu istoty! Skonštatoval to na sociálnej sieti hovorca a tajomník rady expertov Združenia miest a obcí Slovenska Michal Kaliňák. Vláda ponúka samosprávnym združeniam memorandum o spolupráci, hovorí Kaliňak. Je v tom... Čítať ďalej
23 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

10:24 Estónska premiérka Kaja Kallasová vo štvrtok upozornila obyvateľov Estónska pred možnými výpadkami elektriny v prípade, ak Rusko odpojí pobaltské štáty od spoločnej elektrickej siete. Zároveň oznámila cvičenie pripravenosti estónskej obrany. TASR prevzala správu z agentúry Reuters.      

10:31 Bratislavský samosprávny kraj (BSK) opäť pomôže pri výbere strednej školy. Na 7. októbra pripravuje 11. ročník podujatia Deň župných škôl. Na jednom mieste sa odprezentujú stredné školy a gymnáziá v pôsobnosti kraja. TASR o tom informovala hovorkyňa BSK Lucia Forman.

Budúcim stredoškolákom pomôže pri výbere školy opäť Deň župných škôl
Bratislavský samosprávny kraj (BSK) opäť pomôže pri výbere strednej školy. Na 7. októbra pripravuje 11. ročník podujatia Deň župných škôl. Na jednom mieste sa odprezentujú stredné školy a gymnáziá v pôsobnosti kraja. TASR o tom informovala... Čítať ďalej
23 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

10:28 Na vojnovú infláciu a neúmerné ceny energií existuje len jediné riešenie, ktorým je mier. Maďarsko chce mier. Povedal to vo štvrtok večer po schôdzke Bezpečnostnej rady OSN v New Yorku šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó ruskému ministrovi zahraničných vecí Sergejovi Lavrovovi.

Szijjártó rokoval v New Yorku s Lavrovom ako jediný z ministrov krajín EÚ
Na vojnovú infláciu a neúmerné ceny energií existuje len jediné riešenie, ktorým je mier. Maďarsko chce mier. Povedal to vo štvrtok večer po schôdzke Bezpečnostnej rady OSN v New Yorku šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó ruskému ministrovi... Čítať ďalej
23 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

10:09 Zavedenie osobitného odvodu v oblasti médií by mohlo v budúcnosti vážne ohroziť fungovanie súkromných televízií a rádií. Tvrdia to poslanci OĽANO Kristián Čekovský a Róbert Halák, podľa ktorých ho treba poslať do zabudnutia. Novelu zákona o osobitnom odvode z podnikania v regulovaných odvetviach predložil poslanec OĽANO Milan Vetrák.

10:04 Výmera bezzásahového režimu v košických lesoch má nadštandardný podiel. Pre TASR to v reakcii na novú kampaň za reformu hospodárenia v Mestských lesoch (ML) Košice z dielne Lesoochranárskeho zoskupenia (LZ) VLK uviedol ich riaditeľ František Beli.

09:58 Úrad pre verejné obstarávanie potvrdil ďalší škandál! Reprezentant "protikorupčného" hnutia OĽaNO Roman Mikulec vedome kryje korupciu a klientelizmus. Okrem klientelistickej, priamo zadanej zákazke pri pomoci Ukrajincom za dva a pol milióna eur, bola rotizákonná aj zákazka na stravovanie utečencov za ďalších 1,7 milióna eur! Upozorňuje na to vo svojom statuse na sociálnej sieti opozičný poslanec Matúš Šutaj Eštok.

Šutaj Eštok obviňuje Mikulca: Ďalšie protizákonné konanie potvrdené!
Úrad pre verejné obstarávanie potvrdil ďalší škandál! Reprezentant "protikorupčného" hnutia OĽaNO Roman Mikulec vedome kryje korupciu a klientelizmus. Okrem klientelistickej, priamo zadanej zákazke pri pomoci Ukrajincom za dva a pol milióna eur,... Čítať ďalej
23 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

09:53 Arménsko a Azerbajdžan sa v piatok navzájom obvinili z ostreľovania a porušenia prímeria, ktoré ukončilo minulotýždňové ťažké boje. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

09:48 Spoločnosť Ortac chce s ťažbou zlata a striebra na ložisku Šturec v Kremnici pokračovať do roku 2034. Dcérska firma britskej spoločnosti Ortac Resources vykonáva podzemnú ťažbu vzácnych kovov zo štôlne Andrej od roku 2013, zámer o jej pokračovaní v rokoch 2024 až 2034 predložila na posudzovanie vplyvov na životné prostredie (EIA).

09:41 Interaktívnu hru založenú na putovaní mestom Prievidza pripravili múzejníci z Hornonitrianskeho múzea v Prievidzi. Záujemcovia prostredníctvom nej objavia pamiatky i predmety, ktoré sú späté s konkrétnymi miestami. Informovala o tom archeologička z oddelenia správy zbierok Hornonitrianskeho múzea Dominika Andreánska.

09:37 Majstrom Slovenska v klasickej kynológii sa stal Peter Gerboc so psom Ivorom z Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície v Sobranciach. Získal aj Putovný pohár pre najlepšieho psa. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

09:30 Plénum Národnej rady (NR) SR začalo piatkové rokovanie návrhom na zmenu Ústavy SR v súvislosti s voľbami prezidenta a eurovoľbami. Novelu predložil minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO).

Poslanci začali deň novelou ústavy z dielne rezortu vnútra
Plénum Národnej rady (NR) SR začalo piatkové rokovanie návrhom na zmenu Ústavy SR v súvislosti s voľbami prezidenta a eurovoľbami. Novelu predložil minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO). Podľa návrhu by sa prvé kolo prezidentských volieb mohlo... Čítať ďalej
23 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

09:25 Mobilizácia ruských záložníkov naznačuje, že vojna na Ukrajine bude dlhá. Nie je však dôvod na obavy, že do tohto konfliktu budú priamo zatiahnuté aj ďalšie krajiny. Pre TASR to uviedol Jan Ludvík z Katedry bezpečnostných štúdií na Karlovej univerzite v Prahe.

09:13 Na doživotný trest odňatia slobody bol v piatok odsúdený bývalý námestník čínskeho ministra pre verejnú bezpečnosť Sun Li-ťun. Predtým bol nahlásený úradom "za vážne narušenie jednoty" Komunistickej strany Číny. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

09:02 Meteorológovia varujú pred sobotňajším (24. 9.) prízemným mrazom vo vegetačnom období. Výstrahy prvého stupňa vydali pre väčšinu Slovenska, s výnimkou niektorých okresov Bratislavského, Trnavského a Košického kraja. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojom webe.

SHMÚ varuje pred prízemným mrazom, ohroziť môže vegetáciu nižšieho vzrastu
Meteorológovia varujú pred sobotňajším (24. 9.) prízemným mrazom vo vegetačnom období. Výstrahy prvého stupňa vydali pre väčšinu Slovenska, s výnimkou niektorých okresov Bratislavského, Trnavského a Košického kraja. Slovenský hydrometeorologický... Čítať ďalej
23 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

08:58 Momentálne už opozičný poslanec, prebehlík z hnutia OĽaNO do strany SaS Juraj Krúpa upozorňuje na sociálnej sieti na jednu pozornostihodnú fotografiu. Zúčastnení sú zástupcovia strán Olano, Smer, Hlas a Sme rodina.

Krúpa odhalil konšpiráciu: Zákulisie podvodov na voličoch (FOTO)
Momentálne už opozičný poslanec, prebehlík z hnutia OĽaNO do strany SaS Juraj Krúpa upozorňuje na sociálnej sieti na jednu pozornostihodnú fotografiu. Zúčastnení sú zástupcovia strán Olano, Smer, Hlas a Sme rodina. Politici sa prestali hádať, v... Čítať ďalej
23 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

08:32 Európa sa vrútila do vlastnej energetickej pasce.

Keď dvaja hovoria...
Európa sa vrútila do vlastnej energetickej pasce. Do 21. septembra sa strata európskej ekonomiky v dôsledku protiruských sankcií priblížila k 500 miliardám eur, uvádza agentúra Bloomberg s odvolaním sa na štatistiky analytického centra... Čítať ďalej
23 | 09 | 2022 | Milan Laca

08:25 Americká lietadlová loď USS Ronald Reagan v piatok priplávala do Južnej Kórey pred plánovanými spoločným vojenským cvičením. Cieľom je odradiť Severnú Kóreu od jadrových hrozieb. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

08:25 Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) potvrdil, že v užšom výbere kandidátov na ministra školstva je riaditeľ trebišovskej školy Slavomír Partila. Definitívny výber a rokovania s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou sú však podľa neho na premiérovi Eduardovi Hegerovi (OĽANO). Uviedol to vo štvrtkovej (22. 9.) diskusii TV Joj Na hrane.

08:17 Americký miliardár a filantrop Bill Gates žiada pevnejšie úsilie v boji proti klimatickej kríze a hladomoru vo svete. TASR správu prevzala v piatok z agentúr AP a DPA.

08:02 V štyroch regiónoch, ktoré na Ukrajine okupujú ruské sily, sa v piatok o 7.00 h SELČ začali referendá o ich pripojení k Rusku, informuje agentúra AFP. Prebiehať budú päť dní až do utorka 27. septembra. Konajú sa v samozvaných republikách na východe Ukrajiny – Doneckej a Luhanskej a v okupovaných častiach Chersonskej oblasti na juhu a Záporožskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny. TASR informuje podľa správy televízie CNN.

08:00 Slovensko, podobne ako viaceré štáty Európske únie, nezažíva práve dobré obdobie. Hlavným dôvodom sú nielen vysoké ceny v obchodoch, ale aj doslova šialené ceny energií, ktoré hrozia nielen rodinám, ale aj rozličným organizáciám či firmám. A do toho politici, ktorí sa dohadujú čo by mali robiť, pričom čas im nemilosrdne uteká a riešenia zatiaľ neprichádzajú. Kritiku si za to naša vláda vyslúžila vo videu a krátkom statuse pri ňom od europoslankyne Lucie Ďuriš Nicholsonovej, ktorej ale v statuse oponuje jej kolega z Bruselu Miroslav Radačovský.

Radačovský bráni Slovákov pred Ďuriš Nicholsonovou: „Nehaňte ľud môj!“
Slovensko, podobne ako viaceré štáty Európske únie, nezažíva práve dobré obdobie. Hlavným dôvodom sú nielen vysoké ceny v obchodoch, ale aj doslova šialené ceny energií, ktoré hrozia nielen rodinám, ale aj rozličným organizáciám či firmám. A do... Čítať ďalej
23 | 09 | 2022 | Tibor Malý

07:57 Podpisom memoranda v uplynulých dňoch sa Prešovský samosprávny kraj (PSK) spolu s Košickým a Banskobystrickým krajom zaviazali pokračovať v iniciatíve dobiehajúcich regiónov - Catching-up Regions (CuRI) v spolupráci s Európskou komisiou a Svetovou bankou. TASR o tom informovala Lea Lehotská z oddelenia komunikácie a propagácie Úradu PSK.

07:47 Podtatranské múzeum v Poprade okrem svojich expozícií a výstav ponúka návštevníkom aj vzdelávacie programy, ktoré vhodne dopĺňajú učivo základných či stredných škôl. "Pre žiakov môže byť toto neformálne vzdelávanie pridanou hodnotou. Prijímanie nových vedomostí v inom ako školskom prostredí je pre nich prínosom, pôsobí tu genius loci," uviedlo múzeum.

07:32 Témou sezónnosť - lokálnosť - udržateľnosť v gastronómii sa zaoberali aktéri sektorovej konferencie, ktorú zorganizoval Prešovský samosprávny kraj (PSK) tento týždeň v obci Hniezdne neďaleko Starej Ľubovne. "Netradičná konferencia hostila opäť nielen odborníkov, ale aj žiakov z gastronomických škôl a lokálnych výrobcov," uviedla hovorkyňa PSK Lea Heilová.  

07:30 Predseda dolnej komory ruského parlamentu Viačeslav Volodin uverejnil na Telegrame podrobné informácie o mobilizácii, ktorú v stredu oznámil Vladimír Putin.

Pošle Putin na front aj poslancov z parlamentu?
Predseda dolnej komory ruského parlamentu Viačeslav Volodin uverejnil na Telegrame podrobné informácie o mobilizácii, ktorú v stredu oznámil Vladimír Putin. Na front môžu poslať aj poslancov parlamentu. Podľa predsedu Dumy na Donbase už aj v... Čítať ďalej
23 | 09 | 2022 | Alica Kočišová

07:00 Dobré ráno, meniny má Zdenka. Počasie na dnes: Polooblačno až oblačno, na severe a východe miestami prehánky. Teploty 13 až 18 stupňov Celzia.

Predpoveď počasia pre Slovensko na piatok
Dobré ráno, meniny má Zdenka. Počasie na dnes: Polooblačno až oblačno, na severe a východe miestami prehánky. Teploty 13 až 18 stupňov Celzia. Na západnom Slovensku prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 8 až 5 a najvyššie denné 15 až 18... Čítať ďalej
23 | 09 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Pridajte sa k nám! Pracovná ponuka!

Redakcia jedného z najčítanejších alternatívnych denníkov – Hlavný denník, hľadá do svojho dynamického kolektívu redaktorov. Máme vysoké nasadenie, rýchle tempo, reflektujeme na situácie doma, ale aj v zahraničí, zaujímajú nás názory, ktoré sú iné, ako ponúka mainstream. Do nášho kolektívu potrebujeme ambicióznych redaktorov, ktorí sú flexibilní, samostatní, vedia sa orientovať na sociálnych sieťach a zvládajú pracovný stres. Výhodou sú skúsenosti s redaktorskou prácou z oblasti žurnalistiky a médií, ale nie podmienkou! Pracuje sa z domu. Neformálny životopis zasielajte na [email protected].

___________________

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik