Profesor Krejčí: Medveď sa ešte len prebúdza. Ukrajinci majú dva mesiace
23 | 09 | 2022 I Diana Zaťková

Dodávať zbrane je ľahké, bojovať vo vojne či s následkami vojny býva ťažšie. Zatiaľ mnohé nasvedčuje tomu, že najslabším účastníkom bojov na Ukrajine je Západ, skonštatoval v rozhovore pre české Parlamentní Listy český politológ, univerzitný profesor a riaditeľ Inštitútu globálnych studií UJAK v Prahe Oskar Krejčí.

Čiastočná mobilizácia v Ruskej federácii

Vyhlásenie mobilizácie Putinom je podľa profesora predovšetkým informácia, že koniec vojny nie je nablízku a kompromisy zatiaľ nie sú možné. 

"Pokiaľ ide o vojenský aspekt, od začiatku druhej fázy vojny na Ukrajine je zrejmé, že hlavným problémom Ruska a povstalcov je malý počet vojakov nasadených na líniu bojov. Prehra na izjumskom smere bola daná najmä početnou prevahou ukrajinskej armády. Predovšetkým to znamená, že boli aj iné chyby – ruská rozviedka nezachytila, kde bude smer hlavného úderu v dlho pripravovanej ukrajinskej kontraofenzíve," vysvetľuje Krejčí.

Konflikt eskaluje

V každom prípade je to podľa politológa eskalácia konfliktu. "Keď porovnáte, aspoň približne, počet nasadených vojakov, potom sa presadí ruská technická prevaha – nehovoriac o tom, že motivácia ukrajinských vojakov zhromaždených počas niekoľkých vĺn mobilizácie je vo svojom celku nižšia ako motivácia ruských a povstaleckých vojsk," dodáva. 

Podľa Krejčího je pravdepodobné, že sa Západ pokúsi kompenzovať túto zmenu dodávkami nových zbraní a možno aj formovaním dobrovoľníckych útvarov zo západných žoldnierov. To je bezpochyby eskalácia. A ďalšie eskalačné kolesá môžu nasledovať.  

Andor Šándor: Konflikt bude eskalovať za hranice Ukrajiny
Putinova mobilizácia je tiež ukážka medzinárodnému spoločenstvu – my sa nevzdáme, my tú silu a moc máme, nedopustíme, aby naše územné zisky vrátane toho, čo sme držali pred 24. februárom, sa nejakým spôsobom zásadne zmenili, nieto aby sme prišli o... Čítať ďalej
21 | 09 | 2022 | Alica Kočišová

Divné informácie ministerky obrany
Na druhej strane sa uznávaný profesor čuduje nad prapodivnými informáciami ministerky obrany ČR Jany Černochovej, že Putin už nemá koho mobilizovať. 
 
"Pani ministerka má prapodivné informácie. Mobilizačný základ ruskej populácie sa pohybuje v desiatkach miliónov ľudí. Zverejnené znenie Putinovho dekrétu o čiastočnej mobilizácii konkrétne číslo neuvádza, asi umožňuje stupňovať nábor v prípade potreby. To je článok 7., kde je uvedené iba „na služobné využitie“. Už pred Putinovým dekrétom sa hlásilo nemalé množstvo dobrovoľníkov, avšak ruská vojenská správa netušila, ako sa voči nim zachovať," uvádza fakty na pravú mieru odborník.
Ale no tak, pani kolegyňa - predsa nebudete veriť Českej televízii?!

Na to Krejčímu redaktorka PL oponovala, že sa Rusi búria. Proti niektorým protestujúcim v uliciach zasahovali v stredu policajní ťažkoodenci veľmi tvrdo. Ako popísali české médiá, „šmýkali s nimi po zemi alebo ich násilím odnášali do pristavených antonov“. 

Krejčího odpoveď ako odborníka však bola jednoznačná. "Ale no tak, pani kolegyňa - predsa nebudete veriť Českej televízii?! Manifestácie proti vojne prebiehajú od samého začiatku intervencie na Ukrajine, avšak podpora Vladimíra Putina v ruskej verejnosti podľa relevantných agentúr dosahuje približne 80 %," upozorňuje politológ na očividnú propagandu v našich médiách.

Chmelár: Prezidentka zabudla na agresiu NATO v bývalej Juhoslávii
Byť hlasom Ukrajiny neznamená byť hlasom Zelenského, ale miliónov bežných ľudí, ktorí nechcú vojnu, píše historik Eduard Chmelár a pozýva na dnešné zhromaždenie pred prezidentským palácom. Áno, chceme byť hlasom Ukrajiny "Zuzana Čaputová včera na... Čítať ďalej
21 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

Mobilizácia je podľa Krejčího vždy problém, Ukrajina by mohla rozprávať. Posielať na front ľudí, ktorí bojovať nechcú, je však riziko, ktorému sa Kremeľ bude chcieť vyhnúť - a nižšie počty možných regrútov mu to umožní. "A nezabúdajte, že Rusku na obsadenom území chýbali sily na zabezpečenie tylu, mobilizovaní vojaci uvoľnia profesionálov pre front."

Ďalšia stratégia vedenia vojnového konfliktu

Krejčí hovorí, že čiastočná mobilizácia predstavuje len jednu časť rozhodnutia Kremľa z posledných dní. Tou druhou je príprava referenda v oblastiach obsadených ruskou armádou a povstalcami. 

"Toto rozhodnutie nielen smeruje k pripojeniu štyroch ukrajinských oblastí k Ruskej federácii, ale tiež oznamuje vojakom, povstalcom a obyvateľom, že po neúspechu na izjumskom smere je Moskva pevne rozhodnutá naplniť pôvodné ciele vojny – že bojujú za „Veľkú krajinu“," vysvetľuje kroky Moskvy politológ. 

Keď dvaja hovoria...
Európa sa vrútila do vlastnej energetickej pasce. Do 21. septembra sa strata európskej ekonomiky v dôsledku protiruských sankcií priblížila k 500 miliardám eur, uvádza agentúra Bloomberg s odvolaním sa na štatistiky analytického centra... Čítať ďalej
23 | 09 | 2022 | Milan Laca

Ukrajinci majú dva mesiace

Podľa Krejčího sa dá predpokladať, že príprava ruských mobilizovaných rezervistov bude prebiehať približne dva mesiace. "To je doba, počas ktorej má ukrajinská armáda možnosť útočiť. A nesmiete zabúdať, že už dnes má ukrajinská armáda oveľa väčšie ľudské straty ako ruská armáda plus povstalci," upozorňuje odborník.

Kto ešte nepovedal posledné slovo? 

Nezodpovedané zostávajú podľa Krejčího dve otázky. Predovšetkým – dokáže Rusko naplniť papierové predpoklady, podľa ktorých by malo vojnu vyhrať? Zatiaľ sa zdá, že sa medveď ešte len začína prebúdzať. 

Tá druhá otázka je, čo sa stane za dva mesiace. To sa nielen dostavia do tyla frontu novo mobilizovaní ruskí vojaci, ale začne nástup zimy. Na Ukrajine aj v Európe. 

Dodávať zbrane je ľahké, bojovať vo vojne či s následkami vojny býva ťažšie. Zatiaľ mnohé nasvedčuje tomu, že najslabším účastníkom bojov na Ukrajine je Západ.

Bruselský dav volajúceho po krvi

"A potom je tu slovo, ktoré chýba v českej politike ako na úrovni vlády, tak na úrovni Hradu. To slovo je MIER. Českí štátnici sa sčasti zo zbabelosti, sčasti militantným naladením zaradili do bruselského davu volajúceho po krvi. Politika skutočne hodná úcty ale hľadá cesty, ako vojnu zastaviť. Že je to ťažké? Je to takmer nemožné. Ale dôstojné, humanistické, hodné českého sna," uzavrel profesor Krejčí.

Neprehlbujte rozpory! Môže sa stať, že sa vojna v Európe stane vojnou globálnou!
Rusko-ukrajinský spor je produktom európskych geopolitických zmien. Je to tiež historický produkt „sfér vplyvu“ a „skupinovej konfrontácie“, upozorňuje vo svojom komentári pre Global Times vedúci redaktor denníka People's Daily a vedúci pracovník... Čítať ďalej
23 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

Pridajte sa k nám! Pracovná ponuka!

Redakcia jedného z najčítanejších alternatívnych denníkov – Hlavný denník, hľadá do svojho dynamického kolektívu redaktorov. Máme vysoké nasadenie, rýchle tempo, reflektujeme na situácie doma, ale aj v zahraničí, zaujímajú nás názory, ktoré sú iné, ako ponúka mainstream. Do nášho kolektívu potrebujeme ambicióznych redaktorov, ktorí sú flexibilní, samostatní, vedia sa orientovať na sociálnych sieťach a zvládajú pracovný stres. Výhodou sú skúsenosti s redaktorskou prácou z oblasti žurnalistiky a médií, ale nie podmienkou! Pracuje sa z domu. Neformálny životopis zasielajte na [email protected].

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik