Burčiak má priaznivé účinky, denná dávka by však nemala prekročiť 3 dcl
23 | 09 | 2022 I Gabriela Fedičová/TASR

Kvalitný burčiak obsahuje aj množstvo zdraviu prospešných látok. Denná dávka by však nemala byť vyššia ako tri decilitre. Pre TASR to uviedla Zuzana Klinčáková, vedúca odboru podpory zdravia Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Burčiak je kvasiaci hroznový mušt, akýsi medziprodukt, ktorý vzniká pri výrobe vína s obsahom alkoholu do šiestich percent. Napriek svojmu vysokému obsahu cukru obsahuje aj množstvo zdraviu prospešných látok, z ktorých niektoré pochádzajú z hrozna a iné z kvasiniek. Nie je však vhodný pre diabetikov.

"Obsahuje hlavne vitamíny skupiny B, stopové prvky, minerály a ovocné cukry, železo, zinok a tiamín, ktorý zlepšuje činnosť srdca. Burčiak má taktiež priaznivé účinky na trávenie, nervovú sústavu a na pleť. Kyselina pantoténová v ňom obsiahnutá má pozitívny vplyv na zažívacie ústrojenstvo a sliznicu," priblížila Klinčáková. Upozornila však, že neplatí pravidlo, čím viac burčiaku človek vypije, tým bude zdravší. "Väčšie množstvo burčiaku môže z dôvodu obsahu kvasiniek spôsobiť búrku v našich črevách," dodala.

Szijjártó rokoval v New Yorku s Lavrovom ako jediný z ministrov krajín EÚ
Na vojnovú infláciu a neúmerné ceny energií existuje len jediné riešenie, ktorým je mier. Maďarsko chce mier. Povedal to vo štvrtok večer po schôdzke Bezpečnostnej rady OSN v New Yorku šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó ruskému ministrovi... Čítať ďalej
23 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Kvalitný burčiak možno podľa odborníčky odhaliť podľa vône a chuti. "Má žltkastú farbu iba s jemným kalom. Vôňa je sladká a chutí sladko-kyslo," spresnila s tým, že mierna zakalenosť je spôsobená kvasinkami. Ak je burčiak príliš tmavý, môže to znamenať, že nebol vyrobený z hrozna, ale napríklad z jabĺk. "Stať sa môže aj to, že sa hrozno zle spracovalo," podotkla Klinčáková. Správny burčiak by mal byť podľa nej hustý a mať usadeninu na pohári. V prípade, že je riedky, môže byť riedený vodou.

Heger osočuje zdravotníkov: Aký máte problém, keď ste to dokázali doteraz?
Vláda neopustila zdravotníkov, tí by nemali opustiť pacientov! Skonštatoval to na sociálnej sieti premiér Eduard Heger. Slováci si však myslia niečo iné. Vláda opustila v svojich nekonečných hádkach celé Slovensko, upozornila čitateľka. Pripomeňme... Čítať ďalej
23 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

Pridajte sa k nám! Pracovná ponuka!

Redakcia jedného z najčítanejších alternatívnych denníkov – Hlavný denník, hľadá do svojho dynamického kolektívu redaktorov. Máme vysoké nasadenie, rýchle tempo, reflektujeme na situácie doma, ale aj v zahraničí, zaujímajú nás názory, ktoré sú iné, ako ponúka mainstream. Do nášho kolektívu potrebujeme ambicióznych redaktorov, ktorí sú flexibilní, samostatní, vedia sa orientovať na sociálnych sieťach a zvládajú pracovný stres. Výhodou sú skúsenosti s redaktorskou prácou z oblasti žurnalistiky a médií, ale nie podmienkou! Pracuje sa z domu. Neformálny životopis zasielajte na [email protected].

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik