Neprehlbujte rozpory! Môže sa stať, že sa vojna v Európe stane vojnou globálnou!
23 | 09 | 2022 I Diana Zaťková

Rusko-ukrajinský spor je produktom európskych geopolitických zmien. Je to tiež historický produkt „sfér vplyvu“ a „skupinovej konfrontácie“, upozorňuje vo svojom komentári pre Global Times vedúci redaktor denníka People's Daily a vedúci pracovník Chongyangského inštitútu pre finančné štúdie Ding Gang.

Vyriešenie konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou si vyžaduje, aby sa viac krajín postavilo na stranu mieru

Ruský prezident Vladimir Putin v stredu ráno miestneho času v televíznom celoštátnom prejave nariadil čiastočnú mobilizáciu ruského obyvateľstva. Ruský minister obrany neskôr oznámil povolanie 300 000 záložníkov. 

Možnosť, že sa rusko-ukrajinský konflikt vyvinie z lokalizovanej „špeciálnej vojenskej operácie“ na rozsiahlu „vojnu“, tak výrazne vzrástla.

Vojna medzi USA, Západom a Ruskom sa rozširuje

"Dnes, v 21. storočí, rusko-ukrajinský konflikt spustil vojenskú, politickú, diplomatickú, finančnú a ekonomickú vojnu medzi USA, Západom a Ruskom, ktorá sa rozšírila po celom svete a mala vážny dopad na rozvoj mnohé rozvíjajúce sa ekonomiky. Rusko-ukrajinský spor je produktom európskych geopolitických zmien. Je to tiež historický produkt „sfér vplyvu“ a „skupinovej konfrontácie“, skonštatoval Gang.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v prejave o stave Únie v roku 2022 v Európskom parlamente v Štrasburgu 14. septembra povedala: "Povedzme si to úplne jasne: v hre je veľa. Nielen Ukrajina - ale celá Európa a celý svet." A koniec? Bude to "Putin zlyhá a Európa zvíťazí."

Keď dvaja hovoria...
Európa sa vrútila do vlastnej energetickej pasce. Do 21. septembra sa strata európskej ekonomiky v dôsledku protiruských sankcií priblížila k 500 miliardám eur, uvádza agentúra Bloomberg s odvolaním sa na štatistiky analytického centra... Čítať ďalej
23 | 09 | 2022 | Milan Laca

Táto rétorika, ktorá je celkom reprezentatívna pre Západ, naznačuje pocit nadradenosti Európy, že európska vojna je svetovou vojnou, že európsky spôsob riešenia vojny je svetovou cestou a že iba ak Európa vyhrá, svet vyhrá. . To prejavuje akúsi hegemóniu Západu – tí, ktorí sa mi budú klaňať, budú prosperovať a tí, ktorí sa postavia na odpor, zahynú.

Absolútne zlá logika Západu

Aj preto Západ podľa Ganga nerozumie Šanghajskej organizácii spolupráce (SCO). V nedávnych správach a analýzach západných médií zo samitu ŠOS, ktorý sa konal v Samarkande v Uzbekistane 15. až 16. septembra, vidíme, že Západ sa viac zaujíma o to, že členské štáty ŠOS sú veľmi rozdielne v dôsledku ich rôznorodého zázemia.

"Podľa logiky Západu si krajiny s odlišnými hodnotami, odlišnými politickými systémami, odlišným etnickým zložením a odlišnými vierovyznaniami nemôžu sadnúť k sebe a podľa ich extrémneho názoru nevyhnutne dôjde k „stretu civilizácií“ a jedna strana je musí poraziť druhú. 

SCO však vybudovalo takúto platformu práve preto, že jej členovia sú odlišní. Môžeme si spolu sadnúť, nájsť spoločnú reč a spoločné záujmy, posilniť spoluprácu, rozšíriť vzájomnú dôveru, riešiť spoločné problémy, prípadne vytvárať podmienky na riešenie takýchto problémov," upozorňuje Gang.

Generál hrozí
Americký generál Hodges pohrozil, že zaútočia na lode ruského námorníctva na Kryme. Hodges tiež povedal, že mnohí západní politici už volajú po údere na ruskú vojenskú infraštruktúru. Ak... Bývalý veliteľ americkej armády v Európe vyhlásil, ... Čítať ďalej
22 | 09 | 2022 | Milan Laca

Základný rozdiel medzi SCO a blokovou organizáciou, ako je NATO, je podľa ekonomického odborníka v tom, že prvá nesleduje sféru vplyvu, ani neberie žiadnu tretiu stranu ako protivníka. Ešte menej sa zapája do vytvárania ideologickej aliancie alebo vojenskej aliancie.

Podnecovanie ohňa pre vojnu

"Rusko-ukrajinský konflikt bude mať, samozrejme, významný vplyv na globálny mier, ale rozšíriť ho na globálny problém a nechať celý svet participovať na jeho riešení, kresliť čiary a postaviť sa na jednu stranu, problém nevyrieši, ale ho iba rozšíri. Aby som to povedal vážnejšie, je to podnecovanie ohňa pre vojnu," hovorí Gang.

Násilné zlaňovanie neeurópskych mocností, akými sú Čína, India, Brazília a Južná Afrika, bez ohľadu na to, na ktorej strane stoja, len prehĺbi rozpory a zvýši možnosť, že sa táto vojna v Európe stane vojnou globálnou, upozorňuje.

Mier možno zabezpečiť, ak sa stále viac krajín rozhodne postaviť na stranu mieru a postaviť sa proti vojne, pričom nebudú viazané na určité vojenské skupiny a nebudú zapojené do širšej vojny vrátane finančných a ekonomických sankcií, uzavrel odborník.

Hľadá sa odborník na sankcie
Ministerstvo financií USA hľadá špecialistu na sankcie. Ministerstvo financií USA hľadá medzinárodného pozorovateľa, ekonóma, ktorý by analyzoval možné účinky sankcií na americký biznis. Informuje o tom agentúra Bloomberg s odvolaním sa na popis... Čítať ďalej
22 | 09 | 2022 | Milan Laca

Pridajte sa k nám! Pracovná ponuka!

Redakcia jedného z najčítanejších alternatívnych denníkov – Hlavný denník, hľadá do svojho dynamického kolektívu redaktorov. Máme vysoké nasadenie, rýchle tempo, reflektujeme na situácie doma, ale aj v zahraničí, zaujímajú nás názory, ktoré sú iné, ako ponúka mainstream. Do nášho kolektívu potrebujeme ambicióznych redaktorov, ktorí sú flexibilní, samostatní, vedia sa orientovať na sociálnych sieťach a zvládajú pracovný stres. Výhodou sú skúsenosti s redaktorskou prácou z oblasti žurnalistiky a médií, ale nie podmienkou! Pracuje sa z domu. Neformálny životopis zasielajte na [email protected].

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik