Zo Slovenska možno odíde veľký zamestnávateľ
23 | 09 | 2022 I Eka Balaskova

Energetická kríza môže ohroziť európsky priemysel. Aj nemecká automobilka Volkswagen uvažuje o tom, že z Nemecka a východnej Európy presunie výrobu inam.

Treba riešiť dodávky plynu

Pokiaľ sa v dohľadnej dobe nevyrieši problém s dodávkami plynu, bude Volkswagen nútený presunúť svoju výrobu mimo Európu závislú od ruskej energie. Ako Nemecko, tak Slovensko a Česká republika sú odkázané na plyn z Ruska, informujú Topky.

"Z hľadiska strednodobých plánov sa zameriavame na väčšiu lokalizáciu, premiestnenie výrobných kapacít alebo technické alternatívy, podobné tomu, čo je už bežnou praxou v kontexte výziev súvisiacich s nedostatkom polovodičov a inými nedávnymi narušeniami dodávateľského reťazca," konštatuje vo vyhlásení šéf nákupu Volkswagenu. 

Problémy prídu o necelý rok

Zásoby plnyu v Nemecku aktuálne síce dosahujú 90 percent, no odborníci upozorňujú, že zásoby sa bez pomoci Ruska vyčerpajú v lete 2023, upozorňujú Topky.

Diskutéri: Romana, máš naozaj silný mandát!
Od diskutérov si vyslúžila poslankyňa NR SR Romana Tabák (Sme rodina) za svoj príspevok o referende veľmi zaujímavé odkazy. Máte právo, ale zase nevyskakujte! Som presvedčená, že vy, ako voliči by ste mali mať právo nie len politikov voliť, ale... Čítať ďalej
23 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

Už robia opatrenia

"Juhozápadná Európa alebo prímorské krajiny na severe Európy, kde je lepší prístup k skvapalnenému zemnému plynu (LNG), by sa mohli v prípade zmeny výroby javiť ako správna alternatíva," uviedol hovorca Volkswagenu. Podľa jeho slov automobilka vyrába v Španielsku, Portugalsku či Belgicku a robia všetko pre prípad nedostatku plynu počas tejto zimy no stále majú obavy, že to nebude stačiť. 

"Politici musia obmedziť súčasnú nekontrolovanú explóziu cien plynu a elektriny. Postihne to najmä malé a stredne veľké podniky náročné na energie, ktoré budú nútené znížiť, prípadne až zastaviť svoju produkciu," povedal šéf Volkswagenu pre vonkajšie vzťahy Thomas Steg.

Mesto Prešov i tamojšie firmy vyzvali vládu, aby pre energetickú krízu zakročila
Mesto Prešov, ako aj prešovské firmy pociťujú dopady energetickej krízy. Vyzývajú preto vládu SR, aby urýchlene zakročila. Ako TASR informoval hovorca radnice Vladimír Tomek, zástupcovia mesta, mestských firiem a kľúčových zamestnávateľov v... Čítať ďalej
23 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Pridajte sa k nám! Pracovná ponuka!

Redakcia jedného z najčítanejších alternatívnych denníkov – Hlavný denník, hľadá do svojho dynamického kolektívu redaktorov. Máme vysoké nasadenie, rýchle tempo, reflektujeme na situácie doma, ale aj v zahraničí, zaujímajú nás názory, ktoré sú iné, ako ponúka mainstream. Do nášho kolektívu potrebujeme ambicióznych redaktorov, ktorí sú flexibilní, samostatní, vedia sa orientovať na sociálnych sieťach a zvládajú pracovný stres. Výhodou sú skúsenosti s redaktorskou prácou z oblasti žurnalistiky a médií, ale nie podmienkou! Pracuje sa z domu. Neformálny životopis zasielajte na [email protected].

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik