Aktuálne! Z minúty na minútu
21 | 09 | 2022 I Ivan Mihale

Aktuálne! Z minúty, na minútu o dianí na Slovensku, zo Zahraničia, z regiónov Slovenska, ale aj z oblasti ekonomiky. Už nemusíte hľadať inde. Buďte v obraze! Iba s Hlavným denníkom.

20:54 Predpovede na rok 2022. Americký pastor Rick Joyner. Proroctvo o vodcovi Ruska. 

Ďalší americkí jasnovidci... čo videli
Predpovede na rok 2022. Americký pastor Rick Joyner. Proroctvo o vodcovi Ruska. Rick Joyner kedysi neveril ani v Boha, ani v diabla. Neveril som, kým som sa nestretol s nadprirodzenom. Mladý pilot robil ďalší cvičný let, keď zrazu uvidel niečo... Čítať ďalej
21 | 09 | 2022 | Milan Laca

20:30 Si Ťin-pching nariadil armáde, aby sa sústredila na prípravu na boj.

Čína sa chystá na vojnu (VIDEO)
Si Ťin-pching nariadil armáde, aby sa sústredila na prípravu na boj. Čínska ľudová oslobodzovacia armáda "by sa mala zamerať na prípravu na skutočný boj," povedal prezident a predseda Ústrednej vojenskej komisie krajiny Si... Čítať ďalej
21 | 09 | 2022 | Milan Laca

20:15 Rada pre mediálne služby (RpMS) pridelila v stredu 19 voľných frekvencií šiestim rozhlasovým vysielateľom. Najviac z nich, presnejšie sedem, získal vysielateľ Dobrého rádia, spoločnosť Dr. FM. TASR o tom informovala hovorkyňa rady Lucia Michelčíková.

"Najžiadanejšiu frekvenciu 97,6 MHz Bratislava – Devínska, o ktorú sa prihlásili štyria vysielatelia, pridelila rada spoločnosti D.Expres pre programovú službu Rock," priblížila. Po jednej frekvencii získal vysielateľ aj pre svoje ďalšie programové služby Europa 2 (89,1 MHz Lučenec) a Melody (97,6 MHz Banská Bystrica).

20:00 V zákulisí už vznikol nejaký politický obchod. Testom, či takáto spolupráca existuje bude odvolávanie Igora Matoviča v parlamente a schvaľovanie rozpočtu. Erik Tomáš, poslanec NRSR a podpredseda strany Hlas-SD tvrdí, že fungovanie menšinovej vlády zabezpečia Tarabovi poslanci (Život NS).

Erik Tomáš: Už vieme s kým bude menšinová váda fungovať
V zákulisí už vznikol nejaký politický obchod. Testom, či takáto spolupráca existuje bude odvolávanie Igora Matoviča v parlamente a schvaľovanie rozpočtu. Erik Tomáš, poslanec NRSR a podpredseda strany Hlas-SD tvrdí, že fungovanie menšinovej vlády... Čítať ďalej
21 | 09 | 2022 | Alica Kočišová

19:45 Východoslovenská vodárenská spoločnosť (VVS) žiada o zastropovanie cien aj pre vodárenský sektor. Vodárne o tom TASR informovali po stredajšom mimoriadnom valnom zhromaždení. Akcionári schvaľovali zmeny cien, podporili návrh na regulačné obdobie 2023 až 2027.

19:35 Takmer dve minúty spravodajstvo televízie Markiza "omylom" nadávalo Slovákom, nesúhlasiacim s vládou do dezolátov. A Slováci sa ozvali. Aj tí, čo na demonštrácii neboli.

Včerajšok vojde do histórie ako "Povstanie dezolátov"
Takmer dve minúty spravodajstvo televízie Markiza "omylom" nadávalo Slovákom, nesúhlasiacim s vládou do dezolátov. A Slováci sa ozvali. Aj tí, čo na demonštrácii neboli. Karol Farkašovský "Toto by ani baba Vanga nedokázala predvídať. Iba naozaj... Čítať ďalej
21 | 09 | 2022 | Eka Balašková

19:30 Pád pod vrcholom Bradavica vo Vysokých Tatrách v stredu neprežili dvaja ľudia. Informovala o tom Horská záchranná služba (HZS), ktorú o pomoc požiadal poľský horský vodca. Avizoval, že jeho kolega spolu s ďalšou osobou spadli so snehovou doskou z Kvetnicového sedla smerom do Slavkovskej doliny.

V tom čase bolo na mieste husté sneženie, hmla a viditeľnosť do 50 metrov," uvádzajú horskí záchranári, ktorí požiadali o pomoc kolegov z Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby. Posádka však pre nepriaznivé podmienky letieť nemohla, príslušníci HZS preto postupovali pozemne. Po príchode pod žľab nikoho nenašli, preto začali spoločne hľadať pod snehom. Po asi hodine hľadania sa im podarilo oboch nájsť, avšak už bez známok života.

19:05 Slovenský minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) podpísal v stredu so svojím kórejským náprotivkom I Čongom-supom memorandum o spolupráci, vďaka ktorému Slovensko posilní svoje vzťahy s Južnou Kóreou v oblasti obrany a bezpečnosti. Išlo zároveň o vôbec prvé oficiálne bilaterálne rokovanie ministrov obrany Južnej Kórey a Slovenska. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

J. Naď podpísal s kórejským náprotivkom memorandum o spolupráci
Slovenský minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) podpísal v stredu so svojím kórejským náprotivkom I Čongom-supom memorandum o spolupráci, vďaka ktorému Slovensko posilní svoje vzťahy s Južnou Kóreou v oblasti obrany a bezpečnosti. Išlo zároveň o... Čítať ďalej
21 | 09 | 2022 | Ivan Mihale

18:50 Putin strčil bombu pod svoj vlastný autoritársky režim. Namiesto ukončenia vojny dôjde k jej predĺženiu. Z hospodárstva budú odvádzané ľudské zdroje, ekonomiku čakajú ešte horšie časy. Dôjde k destabilizácii rozpočtu.

Nasleduje totálna vojna!
Putin strčil bombu pod svoj vlastný autoritársky režim. Namiesto ukončenia vojny dôjde k jej predĺženiu. Z hospodárstva budú odvádzané ľudské zdroje, ekonomiku čakajú ešte horšie časy. Dôjde k destabilizácii rozpočtu. Týmito slovami komentoval... Čítať ďalej
21 | 09 | 2022 | Alica Kočišová

18:30 Súdna rada SR nezvolila v stredu za kandidátku na ad hoc sudkyňu Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu Zuzanu Vikarskú. TASR to potvrdila hovorkyňa Kancelárie Súdnej rady SR Veronika Müller.

Uchádzačka získala vo voľbe deväť hlasov, potrebných bolo desať. "Napriek tomu konštatujem, že jej kandidatúra, jej vystúpenie, jej odpovede na otázky a príspevky členov rady boli excelentné," vyhlásil predseda rady Ján Mazák. Nezvolenie kandidátky vysvetlil ako dôsledok neprítomnosti viacerých členov Súdnej rady, výsledok voľby však podľa neho treba akceptovať.

18:20 Potratený alebo predčasne odňatý ľudský plod nebude povinné pochovať vtedy, ak rodič nepožiadal o jeho vydanie na pochovanie. Poslanci odmietli v stredajšom hlasovaní novelu zákona o pohrebníctve z dielne koaličných poslankýň Národnej rady (NR) SR Anny Andrejuvovej (OĽANO) a Evy Hudecovej (Sme rodina), ktorá to predpokladala.

Poslankyne navrhovali, aby bol poskytovateľ zdravotnej starostlivosti, u ktorého došlo k potrateniu ľudského plodu alebo k predčasnému odňatiu ľudského plodu, povinný zabezpečiť jeho pochovanie poverenou pohrebnou službou alebo spopolnenie v krematóriu a uloženie urny s popolom na pohrebisku. Malo sa tak diať aj v prípadoch, ak rodič nepožiadal o jeho vydanie na pochovanie, nepoužil sa na vedecké účely alebo výučbové účely a neexistovalo by podozrenie z trestného činu.

18:15 Na Silickej planine, ktorá je súčasťou Národného parku Slovenský kras, objavili jaskyniari ešte v júni doposiaľ neznámu priepasť. V jej útrobách našli i ľudské kosti, ktoré podľa zistení odborníkov pochádzajú z obdobia neskorého stredoveku. Pre TASR to uviedol Gabriel Lešinský zo Slovenského múzea ochrany prírody a jaskyniarstva.

V Slovenskom krase objavili novú priepasť, našli v nej i ľudské kosti
Na Silickej planine, ktorá je súčasťou Národného parku Slovenský kras, objavili jaskyniari ešte v júni doposiaľ neznámu priepasť. V jej útrobách našli i ľudské kosti, ktoré podľa zistení odborníkov pochádzajú z obdobia neskorého stredoveku. Pre... Čítať ďalej
21 | 09 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

18:00 Joe Biden povedal, že Rusko porušilo režim nešírenia jadrovými hrozbami.

Biden varuje
Joe Biden povedal, že Rusko porušilo režim nešírenia jadrovými hrozbami. Americký prezident obvinil Rusko z porušovania režimu nešírenia jadrových zbraní z dôvodu "jadrových hrozieb voči európskym krajinám". Nespokojný Prezident komentoval... Čítať ďalej
21 | 09 | 2022 | Milan Laca

17:45 Nedostatočné výsledky v zlepšovaní situácie marginalizovaných rómskych komunít na Slovensku vzhľadom na dostupné zdroje z eurofondov vidí európska komisárka pre rovnosť Helena Dalliová. "Európska únia dáva množstvo prostriedkov na tento účel, ale musíme vidieť, že tieto prostriedky sa využívajú správnym spôsobom a naozaj pomáhajú týmto komunitám zlepšiť ich život," uviedla počas stredajšej návštevy na východnom Slovensku.

17:30 Pri tzv. krúžkovnom by sa mal zvoľniť režim pre rodičov. Úpravu zákona o financovaní voľného času dieťaťa z dielne poslanca OĽANO Milana Vetráka v stredu posunulo plénum parlamentu do druhého čítania. Rovnako by mal návrh nastaviť aj vhodnejší postup postihovania záškoláctva žiakov, čím reaguje aj na výhradu prezidentky SR Zuzany Čaputovej.

Namiesto strhávania sumy z prídavkov na deti by mali byť podľa Vetráka rodičia v prípade, že sa vyskytne u ich detí záškoláctvo nad určitú mieru, sankcionovaní nie priamo z prídavkov na deti, ale zo svojho príjmu, tak ako sú sankcionovaní v súčasnosti. Rozšíriť by sa podľa predkladateľa mali dôvody, ktoré umožnia dávať pokutu za priestupky, ktoré sú porovnateľné alebo zodpovedajú tým istým dôvodom, za ktoré sa podľa platného zákona majú strhávať prídavky na deti.

17:15Viaceré osobnosti spoločenského, kultúrneho a vedeckého života vyzvali na diplomatické riešenie vojny na Ukrajine. Medzinárodné spoločenstvo podľa nich nevyvinulo dosiaľ žiadny spoločný tlak na začatie rokovaní medzi krajinami. Výzva bola súčasťou stredajšieho mierového pochodu v Bratislave, ktorý organizovalo občianske združenie Zjednotení za mier.

"Rokovania sú nevyhnutným prostriedkom na dosiahnutie prímeria, na zabránenie ďalšieho utrpenia a rozširovania konfliktu. Každý ďalší deň vojny znamená stovky ďalších obetí, ktoré umierajú pre ciele, ktoré sú čoraz menej reálne," uviedli vo vyhlásení.

17:00 - Polícia upozorňuje vodičov, že premávka na diaľnici D1 v kilometri 62 v úseku od Hlohovca na Trnavu je pre vážnu dopravnú nehodu obmedzená iba na jeden jazdný pruh. Do odstaveného nákladného auta narazil v pravom jazdnom pruhu ďalší kamión. Informuje o tom trnavská polícia na sociálnej sieti.

16:45 Z intenzívnejšej slovensko-kórejskej spolupráce môže profitovať obranný priemysel oboch krajín, uviedol v stredu minister obrany SR Jaroslav Naď, ktorý sa v rámci programu svojej pracovnej cesty v Kórejskej republike zúčastnil na tamojšom obrannom veľtrhu DX-Korea 2022. Ide o jediný veľtrh v Južnej Kórei, ktorý sa zameriava na vybavenie pozemných síl.

16:30 Výstražný štrajk vyhlásili na pondelok (26. 9.) odborové organizácie spoločnosti eurobus, a. s. v dopravných závodoch Košice a Rožňava. Pre TASR to potvrdil predseda základnej organizácie odborového zväzu (ZO OZ) KOVO Eurobus Košice Milan Boberský.

"Súvisí to s vyjednávaním so zamestnávateľom o kolektívnej zmluve. Výstražný štrajk bude spočívať v tom, že od rána nepôjdu autobusy. Týkať sa to bude tých vodičov, ktorí sa do štrajku zapoja," povedal. Má ísť o celodenný štrajk.

16:15 Humenská energetická spoločnosť (HES) začína s postupným nábehom vykurovania u svojich zmluvných odberateľov. Mesto Humenné o tom informuje na webovej stránke.

"Vzhľadom na súčasnú zložitú situáciu na trhu s cenami elektriny a plynu, odporúčame všetkým spotrebiteľom tepla, aby vykurovanie bytov bolo hospodárne, rovnako aj spotreba teplej vody," uvádza.

16:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu v rozhovore pre televíznu stanicu nemeckých novín Bild povedal, že šéf Kremľa Vladimir Putin podľa jeho názoru nepristúpi k nasadeniu jadrových zbraní.

"Neverím tomu, že použije tieto (jadrové) zbrane. Nemyslím si, že svet dovolí, aby tieto zbrane nasadil," povedal Zelenskyj v spojitosti s Putinovými nepriamymi hrozbami. Podotkol však, že Putinovi nikto do hlavy nevidí a riziká sú stále prítomné. "Putin môže zajtra povedať: Okrem Ukrajiny chceme aj časť Poľska, inak použijeme jadrové zbrane," konštatoval Zelenskyj. Dodal, že tieto kompromisy nemožno akceptovať.

Zelenskyj vyzval Západ, aby sa nenechal vydierať Putinom. Poznamenal, že Putin "chce Ukrajinu utopiť v krvi, vrátane krvi jeho vlastných vojakov".

15:45 Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) je na návšteve v Južnej Kórey, odkiaľ reaguje na vyhlásenie mobilizácie v Rusku svojsky typickým spôsobom.

Jaroslav Naď: Putinova úbohosť (VIDEO)
Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) je na návšteve v Južnej Kórey, odkiaľ reaguje na vyhlásenie mobilizácie v Rusku svojsky typickým spôsobom. Putin, Putin, zle dopadneš! Slovenský minister obrany je presvedčený, že Rusom sa nebude páčiť... Čítať ďalej
21 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

15:30 Spojené štáty berú vážne nepriame vyhrážky ruského prezidenta Vladimira Putina o možnom použití jadrových zbraní a považujú ich za nezodpovedné. Vyplynulo to zo stredajšieho vyjadrenia hovorcu Národnej bezpečnostnej rady Bieleho domu Johna Kirbyho.

"Je nezodpovedné, ak sa jadrová veľmoc takto vyjadruje. Nie je to však netypické vzhľadom na to, ako sa (Putin) vyjadroval počas uplynulých siedmich mesiacov. Berieme to vážne," povedal Kirby v americkej televízii ABC v reakcii na Putinovo ranné vyhlásenie, že na ochranu ruského územia je odhodlaný použiť "všetky dostupné prostriedky". (tasr)

15:20 Neprenosné choroby, ako sú rakovina, cukrovka či ochorenia srdca, majú na následok 74 percent úmrtí vo svete. V stredu to oznámila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), píše agentúra AFP.

Zo správy zdravotníckej agentúry OSN vyplýva, že neprenosné choroby, ktorým sa dá často predchádzať a ktoré sú spôsobené nezdravým životným štýlom alebo životnými podmienkami, zabijú každý rok po celom svete 41 miliónov ľudí. Medzi nich patrí aj 17 miliónov osôb mladších ako 70 rokov.

15:00 Z troch najvyšších ústavných činiteľov zarobila minulý rok najviac prezidentka SR Zuzana Čaputová. Z výkonu verejnej funkcie mala príjem 147.989 eur

Najviac z troch najvyšších ústavných činiteľov zarobila minulý rok prezidentka
Z troch najvyšších ústavných činiteľov zarobila minulý rok najviac prezidentka SR Zuzana Čaputová. Z výkonu verejnej funkcie mala príjem 147.989 eur. Po nej nasleduje premiér Eduard Heger (OĽANO) s príjmami 65.832 eur. Posledný je šéf Národnej rady... Čítať ďalej
21 | 09 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

14:50 Putinova mobilizácia je tiež ukážka medzinárodnému spoločenstvu – my sa nevzdáme, my tú silu a moc máme, nedopustíme, aby naše územné zisky vrátane toho, čo sme držali pred 24. februárom, sa nejakým spôsobom zásadne zmenili, nieto aby sme prišli o Krym - analyzuje najnovšie kroky ruského vodcu bezpečnostný expert generál Andor Šándor, bývalý šéf vojenskej rozviedky. Čiastočnú mobilizáciu považuje za ďalšiu eskaláciu vojnového ťaženia a za ďalší krok k tomu, aby konflikt eskaloval za hranice Ukrajiny.

Andor Šándor: Konflikt bude eskalovať za hranice Ukrajiny
Putinova mobilizácia je tiež ukážka medzinárodnému spoločenstvu – my sa nevzdáme, my tú silu a moc máme, nedopustíme, aby naše územné zisky vrátane toho, čo sme držali pred 24. februárom, sa nejakým spôsobom zásadne zmenili, nieto aby sme prišli o... Čítať ďalej
21 | 09 | 2022 | Alica Kočišová

 

14:10Bratislavské mestské časti Staré Mesto a Nové Mesto prijímajú pre energetickú krízu viaceré opatrenia. Staromestská samospráva má spracovaný návrh, maximálne na koľko stupňov majú byť vykúrené kancelárie, škôlky, kultúrne či denné centrá. Teplotu je pripravené znižovať na úrade či v priestoroch pre kultúru, nie však v školách a škôlkach. Aj Nové Mesto plánuje obmedziť rozsah a režim vykurovania v budove miestneho úradu.

Energetické opatrenia Starého a Nového Mesta sa dotknú aj vykurovania
Bratislavské mestské časti Staré Mesto a Nové Mesto prijímajú pre energetickú krízu viaceré opatrenia. Staromestská samospráva má spracovaný návrh, maximálne na koľko stupňov majú byť vykúrené kancelárie, škôlky, kultúrne či denné centrá. Teplotu... Čítať ďalej
21 | 09 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

14:00 Litva zvýšila úroveň pripravenosti síl rýchlej reakcie svojej armády, "aby zabránila akýmkoľvek provokáciám z ruskej strany". V stredu to uviedol litovský minister obrany Arvydas Anušauskas v reakcii na vyhlásenie čiastočnej mobilizácie v Rusku.

"Keďže sa vojenská mobilizácia Ruska uskutoční aj v Kaliningradskej oblasti, ktorá je v našom susedstve. Litva sa nemôže len prizerať," napísal Anušauskas v príspevku na sociálnej sieti Facebook.

Na mobilizáciu ruskej armády reagoval aj šéf fínskeho rezortu obrany Antti Kaikkonen. "Naše obranné sily sú dobre pripravené a situáciu pozorne monitorujeme," uviedol. (tasr/reuters)

13:50 Európska komisia (EK) napomenula Slovensko za nezaradenie troch smerníc do vnútroštátneho práva. Balík právnych opatrení prijala v stredu voči 24 členským štátom Európskej únie. Tie majú teraz dva mesiace na to, aby odpovedali na formálnu výzvu eurokomisie a dokončili splnenie svojich povinností, inak im ako ďalší právny krok zašlú odôvodnené stanovisko, informuje spravodajca TASR z Bruselu.

  • Slovensko nezaviedlo do svojho práva smernicu EÚ z roku 2019 o transparentných a predvídateľných pracovných podmienkach
  • Druhá formálna výzva pre Slovensko má súvislosť so smernicou EÚ z roku 2019 zahŕňajúcou ustanovenia o používaní digitálnych nástrojov a procesov v práve obchodných spoločností
  • Tretia výzva pre Slovensko sa týka podpory rovnosti na trhu práce, konkrétne smernice o rovnováhe medzi pracovným a súkromným životom z roku 2019. Tá má za cieľ zabezpečiť rovnosť v účasti na trhu práce podporou rovnakého rozdelenia opatrovateľských povinností medzi rodičov.

13:40 Ústavný súd (ÚS) SR posúdi ústavnosť v prípade prvej referendovej otázky, ktorá sa týka podania demisie vlády. Návrh prezidentky SR Zuzany Čaputovej v tejto veci ÚS v stredu na neverejnom zasadnutí pléna prijal na ďalšie konanie v celom rozsahu.

13:30 Včerajší protest nahnevaných a nespokojných Slovákov pred sídlom našej prezidentky ani len zďaleka nedosiahol množstvo, ľudí, aké sa stretlo na podobnej akcii v Čechách. Napriek tomu ich súkromná TV Markíza nazvala „Dezoláti v uliciach“. Toto poriadne rozhnevalo mnohých, čím ďalej chudobnejších Slovákov, ktorí sa ako dezoláti rozhodne necítia. Zaujímavo ale toto zrovnanie okomentovala v  statuse šéfka strana Národ a Spravodlivosť Anna Belousovová.

Máme tu „Povstanie dozolátov“? Podľa Belousovovej by už bolo načase
Včerajší protest nahnevaných a nespokojných Slovákov pred sídlom našej prezidentky ani len zďaleka nedosiahol množstvo, ľudí, aké sa stretlo na podobnej akcii v Čechách. Napriek tomu ich súkromná TV Markíza nazvala „Dezoláti v uliciach“. Toto... Čítať ďalej
21 | 09 | 2022 | Tibor Malý

13:15 Kompetencie štátu v stave energetickej núdze sa posilnia. Ceny elektriny a plynu v situácii núdzového stavu má určovať vláda nariadením. Vyplýva to z návrhu novely zákona o energetike, ktorý v stredu schválila vláda. Národnej rade SR ho kabinet navrhuje prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní.

"Účelom návrhu zákona je zabrániť negatívnemu vplyvu vysokého nárastu cien elektriny a plynu na najzraniteľnejších odberateľov prostredníctvom návrhu všeobecného hospodárskeho záujmu," uviedol rezort hospodárstva.

13:00 Hlavné mesto pripravuje v súvislosti s Bratislavským parkovacím asistentom (PAAS), kde platí mestská parkovacia politika, viaceré systémové zmeny. Na sociálnej sieti to avizuje primátor Bratislavy Matúš Vallo. V pláne magistrátu je, aby začali platiť v budúcom roku. 

"Všetky navrhované zmeny prediskutujeme s obyvateľmi Bratislavy a v nasledujúcich mesiacoch ich uplatníme ako zmeny vo všeobecne záväznom nariadení, aby mohli platiť už pri spúšťaní ďalších PAAS zón od budúcej jari," deklaruje Vallo.

12:45  Vedci objavili úlomok meteoritu v obci Pusté Úľany pri Galante. TASR o tom informoval Juraj Tóth z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave.

V obci Pusté Úľany pri Galante našli úlomok meteoritu
Vedci objavili úlomok meteoritu v obci Pusté Úľany pri Galante. TASR o tom informoval Juraj Tóth z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave. "Nad juhozápadným Slovenskom sa 25. júna tohto roku objavil jasný... Čítať ďalej
21 | 09 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

12:30 Vláda v stredu schválila návrh na zvýšenie platov zdravotníkov. Okrem avizovaného zvyšovania miezd lekárov a sestier rieši aj platy ostatných zdravotníkov v ústavných zdravotníckych zariadeniach a ambulanciách záchrannej zdravotnej služby. Okrem zvyšovania platových koeficientov sa majú pri mzdách zohľadňovať aj roky praxe. Vláda navrhuje prerokovať materiál v parlamente v skrátenom legislatívnom konaní.

Vláda schválila zvýšenie platov zdravotníkov
Vláda v stredu schválila návrh na zvýšenie platov zdravotníkov. Okrem avizovaného zvyšovania miezd lekárov a sestier rieši aj platy ostatných zdravotníkov v ústavných zdravotníckych zariadeniach a ambulanciách záchrannej zdravotnej služby. Okrem... Čítať ďalej
21 | 09 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

12:15 Poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu odmietli novelu Trestného poriadku z dielne OĽANO, ktorej cieľom bolo obmedziť využívanie paragrafu 363 na najzávažnejšie prípady a pochybenia. Za posunutie novely do 2. čítania hlasovalo 72 poslancov zo 144, 71 zákonodarcov bolo proti, jeden za zdržal. Na posunutie novely chýbal jeden hlas.

12:15 Pondelkový štátny pohreb britskej kráľovnej Alžbety II. sledovalo doma na obrazovkách svojich televíznych prijímačov 28 miliónov Britov, čím sa tento smútočný program stal jednou z najsledovanejších udalostí za uplynulé roky. TASR správu prevzala od tlačovej agentúry Reuters.

Obrad sa konal vo Westminsterskom opátstve v Londýne a vysielal sa do celého sveta. Väčšina divákov v Británii ho sledovala na verejnoprávnej stanici BBC.

12:05 Byť hlasom Ukrajiny neznamená byť hlasom Zelenského, ale miliónov bežných ľudí, ktorí nechcú vojnu, píše historik Eduard Chmelár a pozýva na dnešné zhromaždenie pred prezidentským palácom.

Chmelár: Prezidentka zabudla na agresiu NATO v bývalej Juhoslávii
Byť hlasom Ukrajiny neznamená byť hlasom Zelenského, ale miliónov bežných ľudí, ktorí nechcú vojnu, píše historik Eduard Chmelár a pozýva na dnešné zhromaždenie pred prezidentským palácom. Áno, chceme byť hlasom Ukrajiny "Zuzana Čaputová včera na... Čítať ďalej
21 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

11:50 Čína tvrdí, že je nevyhnutné, aby získala nad Taiwanom plnú administratívnu moc, avšak o dosiahnutie tohto cieľa sa bude snažiť mierovou cestou. Vyplýva to zo stredajšieho vyhlásenia hovorcu čínskeho Úradu pre záležitosti Taiwanu Ma Siao-kuanga. Toto vyjadrenie Pekingu prichádza po tom, ako sa v utorok cez Taiwanský prieliv plavili americké a kanadské bojové lode, všíma si agentúra AP.

"Rád by som zopakoval, že... s najväčšou úprimnosťou a maximálnym úsilím sme ochotní usilovať sa o vyhliadku na mierové znovuzjednotenie," nechal sa počuť Ma Siao-kuang.

11:34 Ospravedlnenie štátu finančníkovi Jaroslavovi Haščákovi sa týka nezákonne vzneseného obvinenia a väzobného stíhania. Novinárom to v stredu uviedol dosluhujúci štátny tajomník rezortu spravodlivosti Ondrej Dostál.

Poukázal na to, že nezákonnosť obvinenia konštatovala vlani Generálna prokuratúra (GP) SR a nezákonnosť väzobného stíhania Najvyšší súd SR. "Ministerstvo spravodlivosti SR sa v zmysle štandardnej rozhodovacej praxe zaoberalo žiadosťou Haščáka na satisfakciu, ktorú si finančne vyčíslil vo výške od 13 do 16 miliónov eur. Zároveň v žiadosti uviedol, že pokiaľ príde k ospravedlneniu, nebude si uplatňovať finančnú kompenzáciu," podotkol Dostál.

11: 20 Zaviesť by sa mali nové donucovacie opatrenia pre tých, ktorí ignorujú rozhodnutia súdu alebo si neplnia uložené povinnosti. Vyplýva to z novely exekučného poriadku, ktorú v stredu posunuli poslanci Národnej rady (NR) SR do druhého čítania.

Návrh počíta so zavedením štyroch takýchto opatrení. Má ísť o rozšírenie možností uloženia peňažnej pokuty, zadržania vodičského preukazu a osvedčenia o evidencii vozidla i použitia technických prostriedkov brániacich užívaniu veci.

Cieľom novely je efektívnejšia a rýchlejšia vymáhateľnosť nárokov v exekučných konaniach vedených najmä na uspokojenie práv na nepeňažné plnenia.

11:10 Európska únia sa rozpadne. Sankciami sa Európa strelila do vlastnej nohy a energetická kríza môže zastaviť až 40 percent európskeho priemyslu. Bude nevyhnutné prehodnotiť členstvo Maďarska v EÚ. Tieto vyjadrenia Viktora Orbána odzneli na uzavretom stretnutí popredných predstaviteľov vládnej strany Fidesz v obci Kötcse.

Snaží sa Orbán o rozpad únie?
Európska únia sa rozpadne. Sankciami sa Európa strelila do vlastnej nohy a energetická kríza môže zastaviť až 40 percent európskeho priemyslu. Bude nevyhnutné prehodnotiť členstvo Maďarska v EÚ. Tieto vyjadrenia Viktora Orbána odzneli na uzavretom... Čítať ďalej
21 | 09 | 2022 | Alica Kočišová

11:00  Príspevky za ubytovanie pre odídencov sa zvýšia. Vyplácať sa bude najdlhšie do 28. februára budúceho roka. Vyplýva to z novely nariadenia o poskytovaní príspevku za ubytovanie odídenca, ktorý schválila vláda.

Nariadene nadobudne účinnosť 1. októbra.

Príspevky za ubytovanie pre odídencov sa zvýšia
Príspevky za ubytovanie pre odídencov sa zvýšia. Vyplácať sa bude najdlhšie do 28. februára budúceho roka. Vyplýva to z novely nariadenia o poskytovaní príspevku za ubytovanie odídenca, ktorý schválila vláda. Za ubytovanie odídenca, ktorý... Čítať ďalej
21 | 09 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

10:50 Čína vyzvala Rusko a západné krajiny na vzájomný dialóg a hľadanie spôsobu, ako vyriešiť bezpečnostné obavy všetkých strán po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin obvinil Západ z "jadrového vydierania". Vyplýva to zo stredajšieho vyhlásenia hovorcu čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wang Wen-pina, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Postoj Číny k situácii na Ukrajine je stály a jasný, povedal hovorca čínskeho rezortu diplomacie na pravidelnej tlačovej konferencii.

10:40 Z dôvodu plánovanej stavebnej a nestavebnej údržby tunela bude úplne uzavretá diaľnica D1 v úseku Prešov západ – Prešov juh vrátane Tunela Prešov. Polícia o tom informuje na sociálnej sieti.

Uzávera bude od stredy od 21.00 h do pondelka 26. septembra do 6.00 h. "Obojsmerná trasa obchádzky bude značená dopravným značením a povedie po cestách prvej triedy č. I/18 a č. I/68 odklonom cez mesto Prešov," uvádza polícia.
 

10:30 Premiér Eduard Heger (OĽANO) neprišiel na stredajšie rokovanie vlády autom, ale behom. Zapojil sa tak do prebiehajúceho Európskeho týždňa mobility.

Heger bežal zo svojho bydliska v bratislavskej Dúbravke až na Úrad vlády SR. Podľa jeho hodiniek malo ísť o 6,4 kilometra a trasu zabehol za necelých 39 minút. "Počas cesty som si vravel, že tá trať je dobrá, hore kopcom aj dole kopcom. Celkom sa mi to páči, asi to budem robiť častejšie," podotkol predseda vlády. Tvrdí, že sa snaží športovať tri- až štyrikrát do týždňa, aby bol vitálny.

10:15 "My tu popri tom vedieme debatu, či sme si schopní o dva stupne znížiť teplotu vo vykurovaní, ako keby to bolo naše ľudské právo sedieť pred televízorom v spodnej bielizni", vyhlásil v rozhovore pre Aktuality.sk nový šéf rezortu slovenskej diplomacie Rastislav Káčer.

Minister Káčer sa VYFARBIL
"My tu popri tom vedieme debatu, či sme si schopní o dva stupne znížiť teplotu vo vykurovaní, ako keby to bolo naše ľudské právo sedieť pred televízorom v spodnej bielizni", vyhlásil v rozhovore pre Aktuality.sk nový šéf rezortu slovenskej... Čítať ďalej
21 | 09 | 2022 | Ivan Mihale

10:00 Exminister školstva a podpredseda strany SaS Branislav Gröhling vyzval vládu, aby v súvislosti so zvýšenými cenami energií nezatvárala školy. Kabinet by podľa neho mal mať na zreteli najmä vzdelanie detí. TASR o tom informoval hovorca strany Ondrej Šprlák.

"Považujem za absurdné šetriť peniaze na energiách tým, že deti pošleme domov. Ušetrí sa minimum financií, rodičom sa skomplikuje rodinný život a na ceny energií doplatia deti svojím vzdelaním. Je to neprijateľné," skonštatoval exminister.

9:45 „Stíhanie Roberta Fica za ´zorganizovanie zločineckej skupiny´ je výstrel vedľa“ uviedol exminister vnútra Vladimír Palko, podľa ktorého zatiahli do polície politiku. Viní za to súčasné vedenie polície na čele s policajným prezidentom Štefanom Hamranom a hlavne ministra vnútra Romana Mikulca.

Vladimír Palko: Mikulec je viac vinný ako Hamran
„Stíhanie Roberta Fica za ´zorganizovanie zločineckej skupiny´ je výstrel vedľa“ uviedol exminister vnútra Vladimír Palko, podľa ktorého zatiahli do polície politiku. Viní za to súčasné vedenie polície na čele s policajným prezidentom Štefanom... Čítať ďalej
21 | 09 | 2022 | Alica Kočišová

9:30 Médiá pravidelne zverejňujú prieskumy verejnej mienky a v nich volebné preferencie. Generál Viktorín (Republika) však mnohé z nich vidí, ako tendenčné.

Jozef Viktorín: Prieskumy sú vyjadrením strachu zo straty moci
Médiá pravidelne zverejňujú prieskumy verejnej mienky a v nich volebné preferencie. Generál Viktorín (Republika) však mnohé z nich vidí, ako tendenčné. Pre koho dobro? "Ukazuje sa, že nové hobby prieskumných agentúr je „produkt na objednávku“... Čítať ďalej
21 | 09 | 2022 | Eka Balašková

9:20 Hraničnými priechodmi prešlo v utorok (20. 9.) na Slovensko 2691 ľudí z Ukrajiny. O dočasné útočisko požiadalo 157 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 3099 osôb. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva vnútra (MV) SR Zuzana Eliášová.

Celkový počet osôb, ktoré vstúpili na územie SR od februárového vypuknutia vojny na Ukrajine, je 817.439. Dočasné útočisko udelili 94.422 žiadateľom. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 586.954 ľudí.

9:15 Model tradičnej rodiny vyšiel z módy. Už sa nenosí

Ema má mamu. Mama má milenca
A mohli by sme pokračovať. Milenec má manželku. Manželka má... Nie, to nie je šlabikár, to je život. Model tradičnej rodiny vyšiel z módy. Už sa nenosí Ako deravú ponožku odhadzujeme manželský sľub. Zahodíme za hlavu roky spolužitia, lebo veď... Čítať ďalej
21 | 09 | 2022 | Mária Škultétyová

9:00Rodičia, ktorí inklinujú k pohybu a pravidelne sa hýbu, motivujú k pohybu aj svoje deti. Pridanou hodnotou športu je aj psychologický rozvoj dieťaťa. "Úloha rodiča je pri pohybe rovnako ako pri všetkých aspektoch výchovy značná. Deti sa rodia s predispozíciou k pohybu," priblížil profesionálny tréner Ľuboš Gsch.

Rodičia, ktorí sa pravidelne sa hýbu, motivujú k pohybu aj svoje deti
Rodičia, ktorí inklinujú k pohybu a pravidelne sa hýbu, motivujú k pohybu aj svoje deti. Pridanou hodnotou športu je aj psychologický rozvoj dieťaťa. "Úloha rodiča je pri pohybe rovnako ako pri všetkých aspektoch výchovy značná. Deti sa rodia s... Čítať ďalej
21 | 09 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

8:45 Ruský prezident Vladimir Putin v stredu vyhlásil čiastočnú mobilizáciu pred uskutočnením referend v štyroch ukrajinských regiónoch o pripojení k Rusku.

Putin vyhlásil v Rusku čiastočnú mobilizáciu
Ruský prezident Vladimir Putin v stredu vyhlásil čiastočnú mobilizáciu pred uskutočnením referend v štyroch ukrajinských regiónoch o pripojení k Rusku. Oznámil to vo svojom prvom príhovore národu od začiatku invázie Ruska na Ukrajinu. Putin... Čítať ďalej
21 | 09 | 2022 | Ivan Mihale

8:30 Včerajší protest zrejme bude mať pre TV Markiza nepríjemnú dohru. Môže za to ich titulok, pod ktorým o ňom informovali - Dezoláti v uliciach.

Dezoláti. Toto si o ľuďoch myslia v mienkotvornej TV?
Včerajší protest zrejme bude mať pre TV Markiza nepríjemnú dohru. Môže za to ich titulok, pod ktorým o ňom informovali - Dezoláti v uliciach. Na pódiu politici, ale i občianski aktivisti Organizátorom protestu sa podarilo spojiť opozičné strany... Čítať ďalej
21 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

8:15 Ruský prezident Vladimir Putin v stredu ráno v televíznom prejave k národu vyhlásil, že Moskva odpovie "všetkými prostriedkami, ktoré má k dispozícii", ak bude územná celistvosť Ruska ohrozená. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Ruský prezident Vladimir Putin v stredu vyhlásil čiastočnú mobilizáciu pred uskutočnením referend v štyroch ukrajinských regiónoch o pripojení k Rusku. Oznámil to vo svojom prvom príhovore národu od začiatku invázie Ruska na Ukrajinu. (tasr)

8:10 Nedávne „vojenské úspechy“ Ukrajiny sú prehnané a ich oslava je predčasná. 

Ďalší krok Ruska na Ukrajine nepoteší Západ
Nedávne „vojenské úspechy“ Ukrajiny sú prehnané a ich oslava je predčasná. Napísal autor článku, uverejnenom v americkom časopise The National Interest. Autor Ted Carpenter vymenoval možné ruské reakcie a povedal, že to, čo sa deje, môže byť... Čítať ďalej
21 | 09 | 2022 | Milan Laca

7:45 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj spochybnil význam oznámení o organizovaní tzv. referend v oblastiach Ukrajiny, ktoré ovládajú Moskvou podporovaní separatisti alebo sú okupované ruskými inváznymi vojskami.

Referendá o pričlenení sa k Rusku - v termíne od 23. do 27. septembra - ohlásili v utorok predstavitelia proruských separatistických "republík" na východe Ukrajiny – Doneckej a Luhanskej, ako aj Moskvou dosadení činitelia okupovaných častí Chersonskej oblasti na juhu a Záporožskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny.

7:30 Poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok otvorili riadnu schôdzu, na ktorej sa prezentovalo až 117 poslancov. Po minulom týždňovom fiasku sa to konečne podarilo a boli uznášaniaschopní. Predĺžený víkend mohol podľa politológa Lenča odblokovať mysle v NR SR, ale minister všetkého, súkromný podnikateľ z Trnavy a minister pre seba opäť rečnil v NR SR a vzišlo z toho opäť, že SaS je hlupákom. Vystúpenie Igora Matoviča hodnotí politológ Jozef Lenč.

Jozef Lenč: Majiteľom Petra Polláka jr., je Igor Matovič a SaS je podľa ministra pre seba hlupákom
Poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok otvorili riadnu schôdzu, na ktorej sa prezentovalo až 117 poslancov. Po minulom týždňovom fiasku sa to konečne podarilo a boli uznášaniaschopní. Predĺžený víkend mohol podľa politológa Lenča odblokovať mysle... Čítať ďalej
21 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová

7:15 Minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) predloží na stredajšie rokovanie vlády návrh na zvýšenie platov zdravotníkov. Okrem avizovaného zvyšovania miezd lekárov a sestier rieši návrh aj platy ostatných zdravotníkov v ústavných zdravotníckych zariadeniach a ambulanciách záchrannej zdravotnej služby. Rezort okrem zvýšenia platových koeficientov navrhuje aj započítanie praxe.

Viacerí ministri vrátane šéfa rezortu hospodárstva Karla Hirmana avizovali, že súčasťou stredajšieho rokovania bude aj legislatíva, ktorá má riešiť energetickú krízu. Jedným zo základných mechanizmov má byť zastropovanie cien energií.

7:10 Britský popový spevák a skladateľ Elton John vystúpi tento týždeň v Bielom dome. Pôjde o spomienkovú oslavu venovanú jeho rekordnej hudobnej kariére, zatiaľ čo táto superstar pokračuje vo svojom rozlúčkovom svetovom turné, informovala v utorok agentúra AFP.

Americký prezident Joe Biden a prvá dáma USA Jill Bidenová budú hostiť 75-ročného "rocketmana" na podujatí s názvom A Night When Hope and History Rhyme v piatok na rozľahlej trávnatej ploche South Lawn (Južný trávnik), prislúchajúcej k prezidentskému sídlu vo Washingtone, oznámil vo vyhlásení Biely dom.

7:05 Izraelskí archeológovia objavili v 3500-ročných kusoch keramiky zvyšky ópia, čím poskytli dôkazy na podporu teórie, že táto mäkká halucinogénna droga sa používala už pri starovekých pohrebných rituáloch. Informovala o tom v utorok agentúra AFP.

Izrael: Vedci našli v 3500 rokov starých keramických nádobách zvyšky ópia
Izraelskí archeológovia objavili v 3500-ročných kusoch keramiky zvyšky ópia, čím poskytli dôkazy na podporu teórie, že táto mäkká halucinogénna droga sa používala už pri starovekých pohrebných rituáloch. Informovala o tom v utorok agentúra... Čítať ďalej
21 | 09 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

7:00 Dobré ráno, meniny má Matúš. Počasie na dnes: Polooblačno až oblačno, na severe a východe prehánky. Teploty 11 až 16 stupňov Celzia.

Predpoveď počasia pre Slovensko na stredu 21. septembra
Dobré ráno, meniny má Matúš. Počasie na dnes: Polooblačno až oblačno, na severe a východe prehánky. Teploty 11 až 16 stupňov Celzia. Na západnom Slovensku prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 8 až 5 a najvyššie denné 13 až 16 stupňov... Čítať ďalej
21 | 09 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik