Čína sa chystá na vojnu (VIDEO)
21 | 09 | 2022 I Milan Laca

Si Ťin-pching nariadil armáde, aby sa sústredila na prípravu na boj.

Čínska ľudová oslobodzovacia armáda "by sa mala zamerať na prípravu na skutočný boj," povedal  prezident a predseda Ústrednej vojenskej komisie krajiny Si Ťin-pching.
Konajte!
Podľa China Central Television poslala hlava štátu takýto pokyn účastníkom seminára o národnej obrane a vojenskej reforme, ktorý sa konal v Pekingu.  Vodca ČĽR tiež nariadil prísne dodržiavať plán na dosiahnutie cieľov reformy armády. Si Ťin-pchingov príkaz bol vydaný kvôli vyostrenie situácie okolo Taiwanu. Oficiálny predstaviteľ východnej zóny bojového veliteľstva  Ši Yi povedal, že čínske jednotky po prechode lodí amerického a kanadského námorníctva  Taiwanským prielivom udržiavajú vysokú bojovú pripravenosť. Zástupca velenia zdôraznil, že jednotky odolajú všetkým hrozbám a sú pripravené brániť štátnu suverenitu a územnú celistvosť. 
Čínska armáda zverejnila video varovanie pre potenciálnou návštevou Pelosi na Taiwane
Eskalácia okolo Taiwanu
Vzťahy Pekingu s Washingtonom a Tchaj - pejom  eskalovali v auguste. Spôsobila to návšteva predsedníčky Snemovne reprezentantov Nency Pelosiovej na  ostrove. Čína, ktorá považuje Taiwan za jednu zo svojich provincií, cestu odsúdila ako symbol americkej podpory taiwanského separatizmu. Peking uvalil sankcie na Pelosiovú a uskutočnil rozsiahle vojenské cvičenia v Taiwanskom prielive. Biely dom následne opätovne potvrdil svoje dodržiavanie princípu „jednej Číny“, dodal však, že prezident nemôže ovplyvňovať rozhodnutia zákonodarného zboru.
Reforma čínskej armády
V roku 2015 čínske úrady oznámili  zámer reformovať ozbrojené sily, s cieľom zvýšiť ich efektívnosť. Podľa Si Ťin-pchinga by sa v krajine mala objaviť ultramoderná armáda, schopná v prípade potreby odraziť akéhokoľvek nepriateľa. Najdôležitejšou požiadavkou je bojová pripravenosť a schopnosť víťaziť, zdôraznil čínsky prezident. V rámci reformy armáda  vytvorila strategické raketové jednotky, ktoré spolu s pozemnými, vzdušnými, námornými silami a ľudovou ozbrojenou políciou ČĽR tvoria čínske ozbrojené sily.
Guterres na Valnom zhromaždení OSN: Náš svet je v ohrození a paralyzovaný
Štáty nedokážu poriadne fungovať, uviazli na mŕtvom bode a nie sú pripravené či ochotné čeliť výzvam, ktoré ohrozujú budúcnosť ľudstva a celej planéty. V utorok to počas otváracieho príhovoru všeobecnej rozpravy 77. Valného zhromaždenia OSN uviedol... Čítať ďalej
20 | 09 | 2022 | Ivan Mihale/tasr
Pridajte sa k nám! Pracovná ponuka!

Redakcia jedného z najčítanejších denníkov – Hlavný denník, hľadá do svojho dynamického kolektívu redaktorov. Máme vysoké nasadenie, rýchle tempo, reflektujeme na situácie doma, ale aj v zahraničí, zaujímajú nás názory, ktoré sú iné, ako ponúka mainstream. Do nášho kolektívu potrebujeme ambicióznych redaktorov, ktorí sú flexibilní, samostatní, vedia sa orientovať na sociálnych sieťach a zvládajú pracovný stres. Výhodou sú skúsenosti s redaktorskou prácou z oblasti žurnalistiky a médií, ale nie podmienkou! Pracuje sa z domu. Neformálny životopis zasielajte na [email protected].

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik