Včerajšok vojde do histórie ako "Povstanie dezolátov"
21 | 09 | 2022 I Eka Balašková

Takmer dve minúty spravodajstvo televízie Markiza "omylom" nadávalo Slovákom, nesúhlasiacim s vládou do dezolátov. A Slováci sa ozvali. Aj tí, čo na demonštrácii neboli.

Karol Farkašovský

"Toto by ani baba Vanga nedokázala predvídať. Iba naozaj mentálne zabrzdený človek v pozícii editora môže urobiť taký profesionálny prešľap aký sa včera udial v televízii Markiza. Pozrite si na spodnej časti fotografie titulok - “Dezolati v uliciach”. Tento titulok svietil v Televíznych novinách Markizy počas celej reportáže o včerajšom protivládnom proteste. A vraj po celý čas omylom. Komické je, že medzi dezolátmi bol aj jej redaktor," píše na sociálnej sieti bývalý novinár Karol Farkašovský.

"Objektívne" spravodajstvo TV Markíza, Zdroj: FB/TV Markíza | Titulok v správa TV Markíza zdvihol nielen Slovákov, ale aj právnika Mareka Géciho zo stoličky.

Komerčný titulok

"Podľa regulí komerčnej televízie zrejme išlo o dostatočne komerčný titulok. Lenže televízia - aj komerčná má v prvom rade informovať. Nemá robiť nadprácu, ktorá jej neprináleží. Lenže ona nadprácu urobila -a počas celej reportáže. Vyjadrila v titulku svoj názor a postoj - čo je absolútne neprípustné. Urazila protestujúcich ľudí na uliciach a medzi nimi určite aj veľa svojich vlastných divákov. Televízia pritom použila slovník koaličného ministra s ktorým sa takto de facto i de iure stotožnila. Absurdné," nechápe Farkašovský

Jozef Viktorín: Prieskumy sú vyjadrením strachu zo straty moci
Médiá pravidelne zverejňujú prieskumy verejnej mienky a v nich volebné preferencie. Generál Viktorín (Republika) však mnohé z nich vidí, ako tendenčné. Pre koho dobro? "Ukazuje sa, že nové hobby prieskumných agentúr je „produkt na objednávku“... Čítať ďalej
21 | 09 | 2022 | Eka Balašková

Bude aj pokuta?

Rada pre vysielanie a retransmisiu - po novom Rada pre mediálne služby má prácu. Môže si zgustnúť na príkladnom prehrešku a udeliť mastnú pokutu. My len dúfame, že to v televízii aj v iných médiách definitívne odstraší od pokútnej nadpráce, od vyjadrovania akýchkoľvek osobných názorov či redakčných postojov - a agilnému editorovi i jeho nadriadeným tú pokutu zosobnia. Toto je očividná vizitka chorého mediálneho prostredia, ktoré na Slovensku máme. A nesmie sa opakovať," uzatvára novinár.

Anna Belousovová

"Išlo pritom o živý vstup z protivládneho protestu. Ak začnete pátrať po význame slova dezoláti, slovník cudzích slov vám ponúkne slovo "dezolátny". Čo znamená spustnutý, neutešený, žalostný. Po dvoch rokoch tejto vlády národnej pohromy je v žalostnom stave spustnutosti a neutešenosti celé Slovensko. Vlastne sme sa ich zásluhou stali krajinou dezolátov. Markíza sa nepomýlila," skonštatovala na sociálnej sieti Anna Belousovová, predsedníčka Národ a spravodlivosť.

Naopak!

"Mala vzácnu chvíľku, kedy informovala pravdivo. Možno sa dožijeme spoločenských zmien, ktoré do histórie vstúpia pod názvom "Povstanie dezolátov". Bolo by načase!" Uzatvára Belousovová.

Dezoláti. Toto si o ľuďoch myslia v mienkotvornej TV?
Včerajší protest zrejme bude mať pre TV Markiza nepríjemnú dohru. Môže za to ich titulok, pod ktorým o ňom informovali - Dezoláti v uliciach. Na pódiu politici, ale i občianski aktivisti Organizátorom protestu sa podarilo spojiť opozičné strany... Čítať ďalej
21 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

Najskôr dotknutí, potom...

Pred prezidentským palácom sa včera zišli bok po boku predavačka s ošetrovateľom, účtovníčka s pekárom, vodič autobusu s kaderníčkou či právnička s knihovníkom. Mnohých sa pomenovanie "dezolát" na ich adresu dotklo - veď posielajú svoje deti do školy, pracujú, platia dane a do ulíc ich vyhnalo jediné - chcú tak robiť naďalej. Nesúhlasia však s vládou, ktorá štát vedie "od desiatich k piatim". 

Ľudová tvorivosť však aj tu zvíťazila nad frustráciou a ľudia si hromadne dávajú do profilov na sociálnej sieti obrázok "Som dezolát".

FB Róbert Merva

"Prestávam sledovať Markízu, po včerajšku rozhodne," píše jeden diskutujúci pod príspevkom, ktorý rozoberá včerajšie spravodajstvo.

"Každý s iným názorom, ako má táto vláda je automaticky dezolát... proste choré," nechápe Patrik Trepáň.

Jeseň je bohatá na financie. Ktorým znameniam sa peniaze budú sypať?
Peniaze, peňeži, lóve, bubáky, chechtáky - nech to nazvete ako chcete, tie vzácne papieriky potrebujeme všetci. Ak ste medzi týmito štyrmi znameniami, bude sa vám po finančnej stránke dariť. Riskantný Vodnár Je to dobrodruh plný odvahy a... Čítať ďalej
20 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

Pridajte sa k nám! Pracovná ponuka!
Redakcia jedného z najčítanejších denníkov – Hlavný denník, hľadá do svojho dynamického kolektívu redaktorov. Máme vysoké nasadenie, rýchle tempo, reflektujeme na situácie doma, ale aj v zahraničí, zaujímajú nás názory, ktoré sú iné, ako ponúka mainstream. Do nášho kolektívu potrebujeme ambicióznych redaktorov, ktorí sú flexibilní, samostatní, vedia sa orientovať na sociálnych sieťach a zvládajú pracovný stres. Výhodou sú skúsenosti s redaktorskou prácou z oblasti žurnalistiky a médií, ale nie podmienkou! Pracuje sa z domu. Neformálny životopis zasielajte na [email protected].

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik