Vladimír Palko: Mikulec je viac vinný ako Hamran
21 | 09 | 2022 I Alica Kočišová

„Stíhanie Roberta Fica za ´zorganizovanie zločineckej skupiny´ je výstrel vedľa“ uviedol exminister vnútra Vladimír Palko, podľa ktorého zatiahli do polície politiku. Viní za to súčasné vedenie polície na čele s policajným prezidentom Štefanom Hamranom a hlavne ministra vnútra Romana Mikulca.

Po poslednom pokuse v parlamente o odvolanie ministra Mikulca sa exminister vnútra Vladimír Palko vyjadril k pomerom, ktoré podľa jeho slov vôbec nie sú v poriadku. Políciu podľa neho zatiahlo do politiky práve jej súčasné vedenie, policajný prezident Štefan Hamran a minister vnútra Roman Mikulec. Podľa jeho vyjadrenia žiaden policajný prezident nevystupoval tak politicky ako Hamran. „Slovenská polícia zablúdila v politike, do ktorej sa nemala nikdy dostať. A politika zablúdila do polície. Začalo sa to už dávno pred vojnou na Ukrajine, ale vojnou sa to ešte zhoršilo. Nie je to len jej chyba, zaslúžili sa o to aj politici,“ - priniesol jeho vyjadrenie portál ereport.sk. Dodal, že za tridsaťjeden rokov existencie samostatného Policajného zboru SR sa žiaden policajný funkcionár nevyjadroval politicky a ak sa aj vyskytol funkcionár zaujímavý pre médiá, ako Jaroslav Spišiak, tak hovoril vecne k policajnej problematike. Zmenilo sa to však nástupom policajného prezidenta Hamrana, ktorý príliš zaťahuje políciu do zápasu s Ficom, a tým do zápasu politického.

Dezoláti. Toto si o ľuďoch myslia v mienkotvornej TV?
Včerajší protest zrejme bude mať pre TV Markiza nepríjemnú dohru. Môže za to ich titulok, pod ktorým o ňom informovali - Dezoláti v uliciach. Na pódiu politici, ale i občianski aktivisti Organizátorom protestu sa podarilo spojiť opozičné strany... Čítať ďalej
21 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

Mikulcovi tiež vytýka, že osobne nereagoval na útoky proti polícii zo strany iných politikov, slovnú prestrelku s Robertom Ficom absolvoval Hamran. Podľa Palka to mal riešiť Mikulec. "Prvé, čo mi napadlo, keď som pozeral na Hamrana, bolo: a kde je Mikulec? Kde je minister vnútra, ktorému je podľa zákona Policajný zbor podriadený, keď je tento policajný zbor napádaný opozičným politikom? Minister vnútra je politik a politik mal reagovať na útoky proti polícii zo strany iných politikov. Preto je Mikulec viac vinný ako Hamran. Mikulec takto zlyhal už viackrát,“ vyjadril svoj názor a tiež dodal, že opozičný líder Robert Fico sa niekedy na adresu polície vyjadruje aj brutálne, no vo svojich vyhláseniach má niekedy aj pravdu a že neslušnú a agresívnu komunikáciu vyšetrovateľov NAKA, ako aj sporné zachádzanie s väznenými netreba ignorovať.

Putin vyhlásil v Rusku čiastočnú mobilizáciu
Ruský prezident Vladimir Putin v stredu vyhlásil čiastočnú mobilizáciu pred uskutočnením referend v štyroch ukrajinských regiónoch o pripojení k Rusku. Oznámil to vo svojom prvom príhovore národu od začiatku invázie Ruska na Ukrajinu. Putin... Čítať ďalej
21 | 09 | 2022 | Ivan Mihale

„Vedenie ministerstva a polície sa mali od takejto komunikácie ostro dištancovať. Ale ono na ne vôbec nereaguje. Minulý týždeň Fico zverejnil esemesky, ktoré mali dokazovať, že policajti a prokuratúra predkladajú návrhy sudcom v prípravnom konaní podľa toho, aký sudca má práve službu. Môže sa jednať napríklad o návrh na vzatie obvineného do väzby. Harmonogram služieb sudcov si policajti zrejme nejako zaobstarali. Zrejme policajti vedia, na ktorého sudcu sa môžu spoľahnúť, že rozhodne o návrhu kladne. Alebo ktorý sudca im vyhovie po kamarátskej linke. Je to trochu nebezpečná prax,“ tvrdí Palko a tiež vyjadril obavu kvôli chýrom o zaobchádzaní s obvinenými hraničiacim s psychickým terorom. Kontroverzné komunikácie tzv. "čurillovcov" alebo "apačov" označil za nechutné a zdôraznil, že oddeliť pravdu od fám nebude jednoduché. 

Podľa Hamranovej polície mal Fico vytvoriť organizovanú zločineckú skupinu s cieľom zdiskreditovať ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO) a exprezidenta SR Andreja Kisku. „Stíhanie Roberta Fica za ´zorganizovanie zločineckej skupiny´ je výstrel vedľa a ťažko očakávať, že bude viesť k odsúdeniu súdom. Môžem len zopakovať svoj názor z jari, keď došlo k Ficovmu obvineniu. Na základe zverejnených informácií sa konštrukcia o organizovanej skupine javí ako kŕčovitá a značne pritiahnutá za vlasy. Aby sme to preložili do normálnej reči. Dávnejšie sa šírili chýry o Matovičových podnikateľských daňových únikoch a podobne o únikoch Andreja Kisku,“hovorí exminister a dopĺňa, že vláda celé roky sľubovala stíhanie Fica za kradnutie, k tomu však doteraz nedošlo.

Jozef Viktorín: Prieskumy sú vyjadrením strachu zo straty moci
Médiá pravidelne zverejňujú prieskumy verejnej mienky a v nich volebné preferencie. Generál Viktorín (Republika) však mnohé z nich vidí, ako tendenčné. Pre koho dobro? "Ukazuje sa, že nové hobby prieskumných agentúr je „produkt na objednávku“... Čítať ďalej
21 | 09 | 2022 | Eka Balašková

Pridajte sa k nám! Pracovná ponuka!
Redakcia jedného z najčítanejších denníkov – Hlavný denník, hľadá do svojho dynamického kolektívu redaktorov. Máme vysoké nasadenie, rýchle tempo, reflektujeme na situácie doma, ale aj v zahraničí, zaujímajú nás názory, ktoré sú iné, ako ponúka mainstream. Do nášho kolektívu potrebujeme ambicióznych redaktorov, ktorí sú flexibilní, samostatní, vedia sa orientovať na sociálnych sieťach a zvládajú pracovný stres. Výhodou sú skúsenosti s redaktorskou prácou z oblasti žurnalistiky a médií, ale nie podmienkou! Pracuje sa z domu. Neformálny životopis zasielajte na [email protected].

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik