Ďalší krok Ruska na Ukrajine nepoteší Západ
21 | 09 | 2022 I Milan Laca

Nedávne „vojenské úspechy“ Ukrajiny sú prehnané a ich oslava je predčasná. 

Napísal  autor článku, uverejnenom v  americkom časopise The National Interest. Autor Ted Carpenter vymenoval možné ruské reakcie a povedal, že to, čo sa deje, môže byť predohrou k „jadrovej katastrofe“.

Predčasný optimizmus?

Predstavitelia NATO a západné médiá neskrývajú radosť z toho, že ukrajinská protiofenzíva sa skončila rýchlym stiahnutím ruských jednotiek z veľkej časti územia pri Charkove. Zdá sa, že útok Kremeľ zaskočil. Ruskí lídri očakávali, že hlavný úder príde z juhu a zdalo sa, že hlavné úsilie Kyjeva sa skutočne sústreďuje v tomto regióne. Nadšené proukrajinské osobnosti v Európe a USA už oslavujú víťazstvo a vidia úspech Kyjeva ako predzvesť nadchádzajúcej ruskej porážky. Podľa ich výpočtov sa prezident Vladimir Putin bude musieť vyrovnať s dohodou, ktorá podkope pôvodné ciele Kremľa. To najlepšie, v čo vraj môže dúfať, je status quo, v ktorom Moskva nezíska žiadne územie a Ukrajine nebude brániť vstúpiť do NATO. Optimisti dokonca očakávajú, že materiálne straty by mohli viesť k zvrhnutiu Putina.

NATO je spokojné
NATO vidí prvé známky toho, že sankcie poškodzujú ruskú obranu. Sankcie zavedené Západom proti Rusku, v súvislosti s totálnou inváziou na Ukrajinu, už začali poškodzovať ruský obranný priemysel – má ťažkosti s výrobou zložitých... Čítať ďalej
18 | 09 | 2022 | Milan Laca

Čo môže Rusko

Takéto oslavy sú však mimoriadne predčasné. Rusko má v rukách niekoľko vojenských možností a pre USA a ich spojencov v NATO sú tieto scenáre vážnym dôvodom na obavy.

Možnosť 1

Moskva môže spustiť protiofenzívu proti čiernomorskému prístavu Odesa. Toto mesto je poslednou bránou Ukrajiny pri Čiernom mori a jeho dobytím krajinu fakticky pripraví o prístup k moru. Okrem toho Rusko stlačí hlavnú ekonomickú tepnu Ukrajiny. Strata tohto mesta bude pre Ukrajinu ťažkou ekonomickou a psychologickou ranou. Pre už aj tak preťažené ukrajinské sily na juhu bude mimoriadne ťažké odraziť masívny ruský útok.

Možnosť 2

Hoci ide o odvážny plán, Rusi by mohli presunúť jednotky na sever z juhu Ukrajiny a začať novú ofenzívu na severovýchode, aby zničili ukrajinské sily a odrezali víťaznú skupinu pri Charkove. Táto stratégia by pripomínala ofenzívu Sovietskeho zväzu v roku 1942, keď bola preťažená a vyčerpaná nemecká armáda úplne uväznená v Stalingrade. Tentoraz by takýto úspech mohol byť smrteľnou ranou pre celý vojenský odpor Ukrajiny. Takýto manéver na takom obrovskom území si však bude vyžadovať výkonnú logistiku a doteraz to bola jasná slabina ruskej armády na Ukrajine. Kvôli dopravným obmedzeniam bude takúto zložitú operácia považovať Kremeľ pravdepodobne za najmenej atraktívnu.

Biden opäť varuje!
Americký prezident Biden varoval Rusko pred následkami použitia jadrových alebo chemických zbraní. Rusko bude čeliť následkom, ak použije na Ukrajine taktické jadrové, alebo chemické zbrane. Vyhlásil americký prezident Joe Biden v rozhovore pre... Čítať ďalej
17 | 09 | 2022 | Milan Laca

Možnosť 3

Putin môže vyhlásiť celoruskú mobilizáciu. Rusko doteraz uskutočnilo na Ukrajine len obmedzené vojenské operácie. S najväčšou pravdepodobnosťou k tomuto rozhodnutiu viedol prílišný optimizmus, že kyjevská armáda sa rýchlo zrúti, proruskí obyvatelia južnej a východnej Ukrajiny sa postavia na stranu Moskvy a vláda prezidenta Zelenského bude požadovať mier. Tieto výpočty sa nenaplnili. Kremeľ navyše zjavne podcenil odhodlanie NATO dodávať na Ukrajinu vo veľkom množstve kvalitné zbrane. Putin sa môže rozhodnúť svoju chybu napraviť. Vyčerpávajúce boje už podkopali ukrajinské ozbrojené sily. Vzhľadom na to, že Rusko má takmer trikrát väčšiu populáciu ako Ukrajina, je nepravdepodobné, že Kyjev prežije konflikt, dokonca aj so súčasným ruským kontingentom. A plná mobilizácia zaručene poskytne Moskve neprekonateľnú výhodu.

Možnosť 4

Rusko, skľúčené súčasným ponížením, bude chcieť problém rýchlo a rozhodne vyriešiť a použiť taktické jadrové zbrane. Takýto úder, aj keď obmedzený, by zničil významnú časť kyjevskej armády a podkopal účinný odpor. Ale krok za jadrový prah je významný a mimoriadne nebezpečný a Putin to určite chápe. Ak však dôjde k záveru, že je to jediná alternatíva k ponižujúcej dohode vnútenej NATO, ktorá by ohrozila aj jeho vlastnú autoritu, bolo by naivné predpokladať, že nebude brať do úvahy riziko.

Rusko varuje USA pred dodaním rakiet dlhšieho doletu na Ukrajinu
Spojené štáty prekročia "červenú čiaru" v prípade, ak Ukrajine dodajú rakety s dlhším doletom, akými Kyjev v súčasnosti disponuje. Vo štvrtok to uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová, podľa ktorej by sa... Čítať ďalej
16 | 09 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik