J. Naď podpísal s kórejským náprotivkom memorandum o spolupráci
21 | 09 | 2022 I Ivan Mihale

Slovenský minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) podpísal v stredu so svojím kórejským náprotivkom I Čongom-supom memorandum o spolupráci, vďaka ktorému Slovensko posilní svoje vzťahy s Južnou Kóreou v oblasti obrany a bezpečnosti. Išlo zároveň o vôbec prvé oficiálne bilaterálne rokovanie ministrov obrany Južnej Kórey a Slovenska. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

Naď počas svojej oficiálnej návštevy Južnej Kórey absolvoval v Soule viacero pracovných stretnutí, vrátane bilaterálneho rokovania s kórejským ministrom obrany.

Ústrednou témou rokovaní bola okrem prehlbovania bilaterálnej spolupráce aj ruská agresia na Ukrajine. "Južná Kórea je nielen garantom bezpečnosti v regióne severovýchodnej Ázie, ale taktiež dôležitým medzinárodným bezpečnostným aktérom. Podpisom spoločného memoranda sa upravia podmienky našej kooperácie v politicko-vojenskej oblasti, čo umožní zintenzívniť vzájomnú spoluprácu v mnohých aspektoch," uviedol Naď.

Súčasťou rokovaní s kórejskými partnermi boli tiež diskusie o možnostiach uplatnenia slovenských spoločností v Južnej Kórei a v širšom regióne či otázky zapojenia potenciálu Slovenska v oblasti vedy a výskumu.
Naď so svojím rezortným kolegom hovoril aj o možnostiach budúcej spolupráce v oblasti vojenskej kybernetickej obrany. Kórejská republika totiž vzhľadom na svoje vojensko-politické ukotvenie a ekonomicko-technologický potenciál predstavuje pre SR v tejto oblasti perspektívneho partnera pre spoluprácu.

Šéf slovenského rezortu obrany tiež vyjadril podporu juhokórejskému diplomatickému úsiliu o zachovanie stability v regióne. "Vítame všetky iniciatívy Kórejskej republiky zamerané na zabezpečenie úplnej denuklearizácie KĽDR, prosperity a mieru na Kórejskom polostrove. Slovensko bude naďalej podporovať Kóreu v jej úsilí o dosiahnutie týchto cieľov," uzavrel Naď, pričom v tejto súvislosti vyzdvihol kľúčový význam medzinárodného spoločenstva.

Slovenský premiér odsúdil ruské pseudoreferendá na okupovaných územiach
Slovenský premiér Eduard Heger dôrazne odsúdil ruské "pseudoreferendá" na okupovaných územiach Ukrajiny. Hovorí o nelegálnej anexii, ktorá nesmie byť akceptovaná. Zopakoval podporu zachovaniu územnej celistvosti a suverenity Ukrajiny. Uviedol to na... Čítať ďalej
21 | 09 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Pridajte sa k nám! Pracovná ponuka!

Redakcia najčítanejšieho alternatívneho denníka – Hlavný denník, hľadá do svojho dynamického kolektívu redaktorov.

Máme vysoké nasadenie, rýchle tempo, reflektujeme na situácie doma, ale aj v zahraničí, zaujímajú nás názory, ktoré sú iné, ako ponúka mainstream. Do nášho kolektívu potrebujeme ambicióznych redaktorov, ktorí sú flexibilní, samostatní, vedia sa orientovať na sociálnych sieťach a zvládajú pracovný stres. Výhodou sú skúsenosti s redaktorskou prácou z oblasti žurnalistiky a médií, ale nie podmienkou! Pracuje sa z domu. Neformálny životopis zasielajte na [email protected].