Andor Šándor: Konflikt bude eskalovať za hranice Ukrajiny
21 | 09 | 2022 I Alica Kočišová

Putinova mobilizácia je tiež ukážka medzinárodnému spoločenstvu – my sa nevzdáme, my tú silu a moc máme, nedopustíme, aby naše územné zisky vrátane toho, čo sme držali pred 24. februárom, sa nejakým spôsobom zásadne zmenili, nieto aby sme prišli o Krym - analyzuje najnovšie kroky ruského vodcu bezpečnostný expert generál Andor Šándor, bývalý šéf vojenskej rozviedky. Čiastočnú mobilizáciu považuje za ďalšiu eskaláciu vojnového ťaženia a za ďalší krok k tomu, aby konflikt eskaloval za hranice Ukrajiny.

Ruský prezident Vladimír Putin v mimoriadnom prejave vyhlásil čiastočnú mobilizáciu. Priznal, že "špeciálna operácia" na Ukrajine síce má problémy, ale bola správna a prinisela úspechy v čistení východu Ukrajiny od "neonacistov". V rozhovore pre parlamentnilisty.cz vysvetlil Andor Šándor ciele Putinovej mobilizácie. Podľa ruského prezidenta podporí mobilizácia konanie referenda o sebaurčení v štyroch oblastiach, ktoré nazval "Novorusko." Nakoľko ide o čiastočnú mobilizáciu, branným povinnostiam budú podliehať iba tí občania, ktorí sú momentálne v zálohe. Teda predovštkým tí, ktorí v ozbrojených silách už slúžili, majú určitú vojenskú špecializáciu a relevantnú skúsenosť. Bude sa to týkať 300-tisíc záložákov. Mobilizácia prichádza po tom, čo ruské vojská utrpeli ťažkú porážku v Charkovskej oblasti. To, že sa Ukrajinci nielen v Chrkovskej oblasti bránia veľmi efektívne má podľa Šándora vplyv na vyhlásenie mobilizácie. Aby mohli splniť aspoň svoje ciele v oblasti Donbasu, potrebujú Rusi ďalšie jednotky. „Mobilizácia má tiež za cieľ, aby podporila prípadné referendá v oblastiach, ktoré sa odtrhnú od Ukrajiny, aby ich vyfutroval vojensky. Hoci ich nikto neuzná, ale keď tieto oblasti vyhlásia nezávislosť na Ukrajine, aby mali vojenskú silu, ktorou by sa bránili prípadným útokom ukrajinskej armády,“ vysvetlil generál.

Erdogan informuje, čo chce Rusko
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa stretol s prezidentom Vladimirom Putinom v Uzbekistane a ako uviedol, mali veľmi rôznorodú diskusiu. Podľa maďarského portálu Mandiner, Edogan informoval o tom, čo chce Rusko! Podľa Erdogana by Rusko... Čítať ďalej
21 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová

Akýkoľvek ďalší odpor Ukrajiny je zbytočný

"Samozrejme, tá vojenská sila má Ukrajine manifestovať, že akýkoľvek ďalší odpor je zbytočný, pretože naša sila je jednoznačná. Uvidíme, ako tento kalkul bude úspešný,“ okomentoval generál súčasnú situáciu a ozrejmil aj to, že za čiastočnou mobilizáciou môže stáť aj to, že sa Rusko na Ukrajine zaseklo a stráca kredit akéhosi bezpečnostného garanta v Strednej Ázii, v krajinách bývalého Sovietskeho zväzu. Konflikt medzi Azerbajdžanom a Arménskom poukázal aj na to, že aktivita Ruska v týchto oblastiach je podstatne nižšia, pretože majú plné ruky práce s Ukrajinou." Predovšetkým si však myslím, že posilnenie vojsk je predovšetkým na vojenskú konsolidáciu dobytých území na juhu a východe Ukrajiny. A je to tiež ukážka medzinárodnému spoločenstvu – my sa nevzdáme, my tú silu a moc máme, nedopustíme, aby naše územné zisky vrátane toho, čo sme držali pred 24. februárom, aby sa nejakým spôsobom zásadne zmenili, nieto aby sme prišli o Krym,“ konštatoval generál Andor Šándor.

Aj autoritársky režim musí počítať s reakciou verejnosti

Podľa jeho slov musí Rusko korunovať svoju aktivitu nejakými skutočnými vojenskými úspechmi. Takým by bolo vyhlásenie oslobodenia Donbasu. "Predovšetkým si však myslím, že posilnenie vojsk je predovšetkým na vojenskú konsolidáciu dobytých území na juhu a východe Ukrajiny,“ vysvetlil  bezpečnostný expert a tiež sa zamyslel aj nad tým, koľko času Rusku zostáva. "Nepochybne Rusko nemá príliš veľa času, aby to zladenie trvalo mesiace. Bude to musieť byť niekoľko týždňov,“ a doplnil aj úvahy o ruskej technike: „Otázka tiež je, akú techniku ​​dostanú, s čím budú bojovať. Či budú skutočne bojovať na zodpovedajúcej technike, ktorá zaistí vojenský úspech. Ďalšou vecou je otázka mŕtvych a ranených, čo môže mať priamy vplyv na ruskú morálku. Nielen vojakov, ale aj obyvateľstva, ktorých podpora pre tento konflikt je dôležitá. Hoci hovoríme o autoritárskom režime, tak predsa len aj takýto režim musí počítať s reakciou verejnosti. Úskalia je teda mnoho.“ Pre Rusko je podľa neho dôležité, aby bolo schopné vyhlásiť víťazstvo aby tomu obyvateľstvo doma aj uverilo.

Energetické opatrenia Starého a Nového Mesta sa dotknú aj vykurovania
Bratislavské mestské časti Staré Mesto a Nové Mesto prijímajú pre energetickú krízu viaceré opatrenia. Staromestská samospráva má spracovaný návrh, maximálne na koľko stupňov majú byť vykúrené kancelárie, škôlky, kultúrne či denné centrá. Teplotu... Čítať ďalej
21 | 09 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Je to jasná eskalácia konfliktu

Rusi podľa generála Šándora dnes hovoria o otvorenom konflikte so Západom. Predpokladá, že vojská, ktoré zmobilizujú, budú nepochybne rozmiestnené v celej línii Donbaskej oblasti. "Potom sa dá predpokladať, že budú aj niekde posilnené na spoločnej hranici s krajinami Severoatlantickej aliancie. Každopádne je to jasná eskalácia konfliktu na Ukrajine,“ zdôraznil. Ruský minister zahraničia tvrdí, že Rusko má obrovský mobilizačný zdroj v tých, ktorí slúžili a majú bojové skúsenosti - je ich takmer 25 miliónov. Prvýkrát od marca tiež hovoril o ruských stratách počas invázie na Ukrajinu. Je ich vraj 5937. Ukrajinský generálny štáb zase uvádza, že od 24. februára bolo zabitých 55 110 ruských vojakov.

Snaží sa Orbán o rozpad únie?
Európska únia sa rozpadne. Sankciami sa Európa strelila do vlastnej nohy a energetická kríza môže zastaviť až 40 percent európskeho priemyslu. Bude nevyhnutné prehodnotiť členstvo Maďarska v EÚ. Tieto vyjadrenia Viktora Orbána odzneli na uzavretom... Čítať ďalej
21 | 09 | 2022 | Alica Kočišová

Pridajte sa k nám! Pracovná ponuka!
Redakcia jedného z najčítanejších denníkov – Hlavný denník, hľadá do svojho dynamického kolektívu redaktorov. Máme vysoké nasadenie, rýchle tempo, reflektujeme na situácie doma, ale aj v zahraničí, zaujímajú nás názory, ktoré sú iné, ako ponúka mainstream. Do nášho kolektívu potrebujeme ambicióznych redaktorov, ktorí sú flexibilní, samostatní, vedia sa orientovať na sociálnych sieťach a zvládajú pracovný stres. Výhodou sú skúsenosti s redaktorskou prácou z oblasti žurnalistiky a médií, ale nie podmienkou! Pracuje sa z domu. Neformálny životopis zasielajte na [email protected].

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik