Putin vyhlásil v Rusku čiastočnú mobilizáciu
21 | 09 | 2022 I Ivan Mihale

Ruský prezident Vladimir Putin v stredu vyhlásil čiastočnú mobilizáciu pred uskutočnením referend v štyroch ukrajinských regiónoch o pripojení k Rusku. Oznámil to vo svojom prvom príhovore národu od začiatku invázie Ruska na Ukrajinu.

Putin uviedol, že podpísal dekrét o čiastočnej mobilizácii, ktorý má vstúpiť do platnosti v stredu. "Hovoríme o čiastočnej mobilizácii, čo znamená, že brannej povinnosti budú podliehať len občania, ktorí sú momentálne v zálohe, a predovšetkým tí, ktorí slúžili v ozbrojených silách a majú určitú vojenskú špecializáciu a relevantné skúsenosti," zdôraznil ruský prezident.

Čiastočná mobilizácia je "plne adekvátna hrozbám, ktorým čelíme, a to chrániť našu vlasť, jej suverenitu a územnú celistvosť a zaistiť bezpečnosť našich ľudí i ľudí na oslobodených územiach", dodal Putin.

Referendá o pričlenení sa k Rusku, v termíne od 23. do 27. septembra, ohlásili v utorok predstavitelia proruských separatistických "republík" na východe Ukrajiny – Doneckej a Luhanskej –, ako aj Moskvou dosadení činitelia okupovaných častí Chersonskej oblasti na juhu a Záporožskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny.

Severoatlantická aliancia a Spojené štáty v utorok odsúdili proruskými úradmi plánované referendá o anexii častí Ukrajiny, označili ich za "fiktívne" a vyhlásili, že ich výsledky neuznajú. V rovnakom zmysle sa vyjadrili aj Európska únia, Francúzsko, Nemecko a mnohé ďalšie západné krajiny. Význam oznámenia týchto referend spochybnil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. (tasr/AP)

Ďalší krok Ruska na Ukrajine nepoteší Západ
Nedávne „vojenské úspechy“ Ukrajiny sú prehnané a ich oslava je predčasná. Napísal autor článku, uverejnenom v americkom časopise The National Interest. Autor Ted Carpenter vymenoval možné ruské reakcie a povedal, že to, čo sa deje, môže byť... Čítať ďalej
21 | 09 | 2022 | Milan Laca

Pridajte sa k nám! Pracovná ponuka!

Redakcia najčítanejšieho alternatívneho denníka – Hlavný denník, hľadá do svojho dynamického kolektívu redaktorov.

Máme vysoké nasadenie, rýchle tempo, reflektujeme na situácie doma, ale aj v zahraničí, zaujímajú nás názory, ktoré sú iné, ako ponúka mainstream. Do nášho kolektívu potrebujeme ambicióznych redaktorov, ktorí sú flexibilní, samostatní, vedia sa orientovať na sociálnych sieťach a zvládajú pracovný stres. Výhodou sú skúsenosti s redaktorskou prácou z oblasti žurnalistiky a médií, ale nie podmienkou! Pracuje sa z domu. Neformálny životopis zasielajte na [email protected].