Aktuálne! Z minúty, na minútu
16 | 09 | 2022 I Ivan Mihale

Aktuálne! Z minúty, na minútu o dianí na Slovensku, zo Zahraničia, z regiónov Slovenska, ale aj z oblasti ekonomiky. Už nemusíte hľadať inde. Buďte v obraze! Iba s Hlavným denníkom.

20:40 S koronavírusom bojujeme už dva roky a ani dnes nevieme, či sa striktné opatrenia vrátia aj túto jeseň. Leto sa končí, nastupuje chrípkové obdobie a ľudia sa obávajú, že vláda spolu s odborníkmi a hlavným hygienikom Jánom Mikasom znova zavedú obmedzujúce opatrenia.

Návrat k režimu OTP? Mikas prezradil viac
S koronavírusom bojujeme už dva roky a ani dnes nevieme, či sa striktné opatrenia vrátia aj túto jeseň. Leto sa končí, nastupuje chrípkové obdobie a ľudia sa obávajú, že vláda spolu s odborníkmi a hlavným hygienikom Jánom Mikasom znova zavedú... Čítať ďalej
16 | 09 | 2022 | Alica Kočišová

20:26 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa bude môcť prihovoriť k účastníkom zasadnutia Valného zhromaždenia OSN prostredníctvom videonahrávky. Príslušnú výnimku mu v piatok schválila väčšina členských štátov svetovej organizácie, informuje TASR na základe správ agentúr DPA a AFP.

Za uznesenie hlasovalo 101 zo 193 členských štátov OSN, sedem bolo proti a 19 sa zdržalo hlasovania. Osobná účasť Zelenského na všeobecnej rozprave VZ OSN budúci týždeň sa tak zdá čoraz menej pravdepodobná.

19:45Poslanci dolnej komory kazašského parlamentu, známej ako Mažilis, schválili v piatok premenovanie hlavného mesta Nursultan späť na Astana. TASR informuje informuje na základe správy Reuters.

Ide o súčasť kampane prezidenta Kasyma-Žomarta Tokajeva zameranej na vytvorenie "nového Kazachstanu". Cieľom je dištancovať sa od Nursultana Nazarbajeva, prvého a dlhoročného prezidenta tejto stredoázijskej krajiny. Mesto premenovali na počesť exprezidenta krátko po jeho odstúpení v roku 2019.

19:35 Kandidát na banskobystrického župana hovorí, že je len jedna cesta pre Slovensko a tou je vystúpenie z EÚ aj z NATO. Zo spolkov kam sme sa pridali v dobrej viere, že budeme čerpať zo vzájomnej spolupráce krajín a budeme si pomáhať sa podľa neho stal spolok bláznov ktorého vedenie nás ťahá do záhuby. NATO nás zas ženie do vojny s bratským národom.

Rudolf Huliak: LGBTI propaganda v seriáloch slovenských televízií? Má to len jediné riešenie!
Kandidát na banskobystrického župana hovorí, že je len jedna cesta pre Slovensko a tou je vystúpenie z EÚ aj z NATO. Zo spolkov kam sme sa pridali v dobrej viere, že budeme čerpať zo vzájomnej spolupráce krajín a budeme si pomáhať sa podľa neho... Čítať ďalej
16 | 09 | 2022 | Ivan Mihale

18:57 Liberáli na Slovensku fakt nemajú svoje dni. Nielen kvôli aktuálnym prieskumom verejnej mienky. Skonštatoval to na sociálnej sieti Telegram smerák Ľuboš Blaha. Spolu s Ficom sa ale zhodli, že z pohodlia gaučov sa nič nezmení. Ideme do ulíc!

Smer zvoláva na zhromaždenie: Liberáli nemajú svoje dni a bude to ešte HORŠIE! (VIDEO)
Liberáli na Slovensku fakt nemajú svoje dni. Nielen kvôli aktuálnym prieskumom verejnej mienky. Skonštatoval to na sociálnej sieti Telegram smerák Ľuboš Blaha. Spolu s Ficom sa ale zhodli, že z pohodlia gaučov sa nič nezmení. Ideme do ulíc! Jedna... Čítať ďalej
16 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

18:40 Bol som vašim fanúšikom, ale po tomto stretnutí vás mám ešte radšej, povedal v piatok starosta ukrajinského hlavného mesta Kyjev Vitalij Kličko českému premiérovi Petrovi Fialovi. Uviedol to premiérov hovorca Václav Smolka na sociálnej sieti Twitter.

Fiala ho privítal v Kramářovej vile, svojej oficiálnej rezidencii. "Česká republika vďaka svojej historickej skúsenosti chápe, že ruského agresora je potrebné zastaviť a že Ukrajinci bojujú aj za slobodu a demokraciu v celej Európe," napísal po stretnutí Fiala na Twitteri. (tasr)

18:20Polícia upozorňuje na viaceré dopravné obmedzenia v Bratislave počas víkendu. Týkajú sa Tunela Sitina či diaľnice R7. Policajti o tom informujú na sociálnej sieti.

Pre pravidelnú jesennú údržbu uzavrú Tunel Sitina. Obmedzenie potrvá od piatka od 22.00 h do soboty (17. 9.) do 10.00 h a taktiež od soboty od 22.00 h do nedele (18. 9.) do 10.00 h. "Doprava bude presmerovaná na súbežné cestné komunikácie Mlynská dolina a Lamačská cesta," doplnila polícia.

17:55 Ukrajina sa môže na Slovensko aj naďalej spoľahnúť. Uviedol to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Rastislav Káčer, ktorý v piatok telefonoval so šéfom ukrajinskej diplomacie Dmytrom Kulebom. Hovorili o aktuálnej situácii na Ukrajine, o vývoji na bojisku a o výzvach vyplývajúcich z ruskej agresie. TASR o tom informoval komunikačný odbor rezortu.

"Už mnohokrát sme prejavili solidaritu s našimi susedmi, pretože pomocou Ukrajine posilňujeme bezpečnosť Slovenska. Slovensko bude pokračovať v robustnej bilaterálnej pomoci, rovnako sa budeme zasadzovať aj za udržiavanie jednoty v EÚ a NATO. Naša pozícia zostáva jasná a nemenná," zdôraznil Káčer. Kuleba jasný postoj Slovenska ocenil a poďakoval sa za všetku podporu, ktorú Ukrajine poskytujeme.

17:50 Je to hanba! Ale čia? Za katastrofický stav vojenského cintorína z 1. sv. vojny v Obci Ladomirová môže podľa starostu obce Vladislava Cupera nedostatok financií. No ruské veľvyslanectvo v tom vidí hanobenie pietneho miesta. GP Maroš Žilinka sa pri pohľade na fotografie zrejme priklonil k názoru Rusov a minister obrany Jaro Naď to nevie predýchať.

Naď Žilinkovi: Toto je obrovská hanba!
Je to hanba! Ale čia? Za katastrofický stav vojenského cintorína z 1. sv. vojny v Obci Ladomirová môže podľa starostu obce Vladislava Cupera nedostatok financií. No ruské veľvyslanectvo v tom vidí hanobenie pietneho miesta. GP Maroš Žilinka sa pri... Čítať ďalej
16 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

17:32 Tajná správa o plánoch USA na zničenie ekonomiky EÚ.

USA idú Európe po krku
Tajná správa o plánoch USA na zničenie ekonomiky EÚ. Správa stratégov RAND, prepojených s Pentagonom bola vydaná v januári 2022. Uverejnili to švédske noviny Nya Dagbladet . Likvidácia Európy Dokument sa odvoláva na plány USA úplne zničiť... Čítať ďalej
16 | 09 | 2022 | Milan Laca

17:20 Nový britský kráľ Karol III. pricestoval v piatok do Walesu na poslednú zo svojich návštev štyroch historických krajín Spojeného kráľovstva. Ide o jeho prvú návštevu Walesu v pozícii panovníka.

Karol III. bol do minulého týždňa najdlhšie slúžiacim princom z Walesu v histórii. Po prílete vrtuľníkom na Cardiffský hrad ho privítala vojenská salva.

Kráľov hovorca uviedol, že panovník má "celoživotný záväzok voči obyvateľom tejto krajiny". Počas svojej návštevy bude mať súkromnú audienciu u waleského premiéra Marka Drakeforda zo stredoľavicovej Waleskej labouristickej strany (WL). (tasr, AFP)

17:15 Poľsko uzatvorilo v piatok dve dohody s Južnou Kóreou na nákup 48 bojových lietadiel FA-50 v hodnote troch miliárd dolárov. Ich podpis súvisí so snahou Poľska posilniť svoje obranné a odstrašujúce schopnosti počas vojny na Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

17:02 Riešenia energetickej krízy sú pripravené, teraz ich len treba dotiahnuť. Ide o tzv. cestovnú mapu, ktorá obsahuje opatrenia v energetike rozdelené do troch oblastí, a to elektrina, plyn a teplo. Tie sa ďalej delia na domácnosti, priemysel a verejnú správu, respektíve opatrenia, ktoré sa týkajú všetkých. Predseda SaS a bývalý minister hospodárstva Richard Sulík to vyhlásil v piatok na tlačovej konferencii.

16:45 Poslanca NRSR Györgya Gyimesiho (OĽaNO) rozhnevalo vyhlásenie nového ministra Rastislava Káčera. Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR vyprovokoval Gyimesiho ostrú reakciu svojim vyhlásením, že Gyimesi je len jedným (poslancom) zo stopäďtesiatich.

Gyimesi György: Pán minister, Vy ste len obyčajný, nikým nikde nezvolený úradník
Poslanca NRSR Györgya Gyimesiho (OĽaNO) rozhnevalo vyhlásenie nového ministra Rastislava Káčera. Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR vyprovokoval Gyimesiho ostrú reakciu svojim vyhlásením, že Gyimesi je len jedným (poslancom) zo... Čítať ďalej
16 | 09 | 2022 | Alica Kočišová

16:34 Šéf slovenskej diplomacie Rastislav Káčer sa v piatok stretol s predsedom Národnej rady SR Borisom Kollárom. Hlavnou témou bolo najmä hlasovanie o vstupe Švédska a Fínska do Severoatlantickej aliancie (NATO).

Káčer sa stretol s Kollárom, hovorili najmä o vstupe Švédska a Fínska do NATO
Šéf slovenskej diplomacie Rastislav Káčer sa v piatok stretol s predsedom Národnej rady SR Borisom Kollárom. Hlavnou témou bolo najmä hlasovanie o vstupe Švédska a Fínska do Severoatlantickej aliancie (NATO). TASR o tom informovali z komunikačného... Čítať ďalej
16 | 09 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

16:27 Spotrebiteľské ceny v Taliansku zrýchlili v auguste medziročný rast na viac než 8 % a dosiahli tak takmer 37-ročné maximum. Uviedol to v piatok taliansky štatistický úrad Istat, ktorý potvrdil predbežné údaje. Informoval o tom server RTTNews.

Istat v rámci konečných údajov oznámil, že medziročná miera inflácie dosiahla v auguste 8,4 % po 7,9-percentnej úrovni v predchádzajúcom mesiaci. Potvrdil tak odhad z konca augusta a mieru inflácie na najvyššej úrovni od decembra 1985.

16:24 Indický premiér Naréndra Módí v piatok ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi povedal, že teraz "nie je čas na vojnu". Šéf Kremľa reagoval, že chce čo najskôr ukončiť konflikt na Ukrajine. Agentúra AFP o tom informovala na základe záberov zo stretnutia oboch lídrov popri summite Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (SCO)v Uzbekistane.

"Excelencia, viem, že dnešok nie je časom na vojnu," uviedol Módí na úvod prvého stretnutia s Putinom.(tasr)

16:20 Na konflikte na Ukrajine najviac prerobí samotná Európa, hovorí veterán slovenskej politiky Ján Čarnogurský. Dodáva, že zodpovednosť Západu je veľká a zračí sa v nej neschopnosť vcítiť sa do mentality ľudí v týchto oblastiach. Smeruje podľa neho ukrajinská ofenzíva k porážke Ruska?

Európa sa strelila do vlastnej nohy! Ján Čarnogurský vidí koniec vojny v nedohľadne
Na konflikte na Ukrajine najviac prerobí samotná Európa, hovorí veterán slovenskej politiky Ján Čarnogurský. Dodáva, že zodpovednosť Západu je veľká a zračí sa v nej neschopnosť vcítiť sa do mentality ľudí v týchto oblastiach. Smeruje podľa neho... Čítať ďalej
16 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

16:00Trnavská polícia sa pripravuje na nedeľný (18. 9.) futbalový zápas medzi futbalovými mužstvami FC Spartak Trnava a ŠK Slovan Bratislava, pri ktorom organizátor stretnutia premiérovo využije biometriu tváre.

Organizátor využije v Trnave pri futbale premiérovo aj biometriu tváre
Trnavská polícia sa pripravuje na nedeľný (18. 9.) futbalový zápas medzi futbalovými mužstvami FC Spartak Trnava a ŠK Slovan Bratislava, pri ktorom organizátor stretnutia premiérovo využije biometriu tváre. TASR o tom informovala hovorkyňa... Čítať ďalej
16 | 09 | 2022 | Ivan Mihale

15:54 V súvislosti s nákupom bezkontaktných teplomerov Košickým samosprávnym krajom (KSK) začala Národná kriminálna agentúra (NAKA) trestné stíhanie. (tasr)

NAKA začala v kauze nákupu teplomerov KSK trestné stíhanie
V súvislosti s nákupom bezkontaktných teplomerov Košickým samosprávnym krajom (KSK) začala Národná kriminálna agentúra (NAKA) trestné stíhanie. TASR to v piatok potvrdil Michal Slivka z Prezídia Policajného zboru (PZ). "Dňa 8. septembra tohto roku... Čítať ďalej
16 | 09 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

15:45 Saskár Miroslav Žiak v parlamente končí. Musí ako náhradník uvoľniť svoje kreslo straníckemu šéfovi Richardovi Sulíkovi. Ten sa po rezignácii na funkciu ministra hospodárstva vracia späť do parlamentných lavíc. Žiakovi sa to však vôbec nepáči a chce systém náhradníctva napadnúť na súde.

Frustrovaný náhradník: Saskár Žiak sa ide súdiť o svoj post v parlamente
Saskár Miroslav Žiak v parlamente končí. Musí ako náhradník uvoľniť svoje kreslo straníckemu šéfovi Richardovi Sulíkovi. Ten sa po rezignácii na funkciu ministra hospodárstva vracia späť do parlamentných lavíc. Žiakovi sa to však vôbec nepáči a... Čítať ďalej
16 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

15:30 V Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB) povolili návštevy. Pacientov možno navštíviť v stredy, soboty a nedele od 15.00 do 17.00 h. Nemocnica o tom informovala na sociálnej sieti. Návštevy zakázali koncom júna pre zhoršenie situácie v súvislosti s ochorením COVID-19.

"Návštevníci musia mať počas celého pobytu vo vnútorných priestoroch Univerzitnej nemocnice Bratislava prekryté horné dýchacie cesty respirátorom FFP2, N95, FFP3, N100 bez výdychového ventilu v súlade s platnou vyhláškou Úradu verejného zdravotníctva SR," informovala.

15:18 Vláda na seniorov kašle. Radšej dáme na vojnu ako im. Nech bárs aj pokapú! V sociálnych zariadeniach im ubližujú, týrajú ich. Starí ľudia sú na ťarchu. Je to smutné. Ale najhoršie je to, keď starým ľuďom ubližujú vlastní.

Babku dáme preč. Smrdí
Vláda na seniorov kašle. Radšej dáme na vojnu ako im. Nech bárs aj pokapú! V sociálnych zariadeniach im ubližujú, týrajú ich. Starí ľudia sú na ťarchu. Je to smutné. Ale najhoršie je to, keď starým ľuďom ubližujú vlastní. „O tých deťoch si pekne... Čítať ďalej
16 | 09 | 2022 | Mária Škultétyová

15:10Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) rokuje individuálne s parlamentnými stranami o riešení situácie a fungovaní parlamentu. Počas piatka sa stretol so zástupcami SaS. Pre TASR to uviedla Kollárova hovorkyňa Michaela Jurcová. Ak by individuálne rokovania k ničomu neviedli, predseda podľa jej slov nevylučuje ani zvolanie okrúhleho stola, no momentálne to nie je aktuálne.

B. Kollár rokuje o riešení situácie s parlamentnými stranami individuálne
Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) rokuje individuálne s parlamentnými stranami o riešení situácie a fungovaní parlamentu. Počas piatka sa stretol so zástupcami SaS. Pre TASR to uviedla Kollárova hovorkyňa Michaela Jurcová. Ak... Čítať ďalej
16 | 09 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

14:45 Viac než 200 metrov vysoký mrakodrap v čínskom meste Čchang-ša v provincii Chu-nan zachvátil v piatok požiar. Podľa štátnej televízie CCTV horelo niekoľko desiatok poschodí budovy štátneho telekomunikačného operátora China Telecom, informuje TASR.

Čína: 200-metrový mrakodrap zachvátil požiar
Viac než 200 metrov vysoký mrakodrap v čínskom meste Čchang-ša v provincii Chu-nan zachvátil v piatok požiar. Podľa štátnej televízie CCTV horelo niekoľko desiatok poschodí budovy štátneho telekomunikačného operátora China Telecom, informuje... Čítať ďalej
16 | 09 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

14:30 Ukrajinské rakety zasiahli v piatok centrum Rusmi okupovaného mesta Cherson na juhu Ukrajiny. Podľa správ ruských tlačových agentúr zásah dostala budova využívaná miestnymi prookupačnými úradmi, píše agentúra DPA.

Ukrajinská strana útok na Cherson nepotvrdila.

Podľa zástupkyne šéfa Moskvou dosadenej regionálnej správy Jekateriny Gubarevovej pri ukrajinskom raketovom útoku zahynula minimálne jedna osoba a ďalšia utrpela zranenia. K útoku vraj došlo počas zasadnutia popredných činiteľov miestnej a oblastnej správy.

14: 15 Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka sa po podnete od Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) obrátil na Ústavný súd SR s návrhom na začatie konania o súlade zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve s ústavou. Informuje o tom na sociálnej sieti. Legislatíva upravuje financovanie súkromných či cirkevných škôl. I

"Uloženie povinnosti obciam poskytovať finančné prostriedky na mzdy a prevádzku zriaďovateľom cirkevných a súkromných, umeleckých alebo jazykových škôl a školských zariadení, a to zo svojich vlastných príjmov, považujem za svojvoľný zásah do právomoci územnej samosprávy voľne nakladať so svojimi vlastnými finančnými zdrojmi," uviedol Žilinka. Ako tvrdí, ohrozuje alebo znemožňuje to riadne plnenie úloh patriacich do jej pôsobnosti.

14:05 Závisť. Nenávisť. Pomsta. Tieto tri emócie podľa Igora Matoviča zmietajú Richardom Sulíkom. Hlavne pomstu vidí líder OĽano v očiach svojho bývalého koaličného partnera tak jasne, že už plánuje, čo sa stane po jeho odvolaní.

Matovič: Čo urobím, ak ma SaS odvolá? Presne TOTO a bodka
Závisť. Nenávisť. Pomsta. Tieto tri emócie podľa Igora Matoviča zmietajú Richardom Sulíkom. Hlavne pomstu vidí líder OĽano v očiach svojho bývalého koaličného partnera tak jasne, že už plánuje, čo sa stane po jeho odvolaní. "Jeden skorumpovaný... Čítať ďalej
16 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

13:35 Pápež František sa nezúčastní na pohrebe zosnulej britskej kráľovnej Alžbety II., ktorý sa uskutoční v pondelok v Londýne a na Windsorskom hrade.

Oznámil to v piatok Vatikán s tým, že Svätú stolicu bude na pohrebe zastupovať faktický šéf vatikánskej diplomacie Paul Gallagher.

"Pápeža Františka bude na pohrebe jej veličenstva kráľovnej Alžbety II. zastupovať najctihodnejší Paul Gallagher, sekretár (vatikánskeho) Štátneho sekretariátu zodpovedný za vzťahy so štátmi a medzinárodnými organizáciami," uvádza sa vo vyhlásení Vatikánu.

František (85) tento týždeň absolvoval trojdňovú návštevu Kazachstanu, počas ktorej sa pre bolesti kolena pohyboval na invalidnom vozíku.

13:25 Pred dvoma mesiacmi bol na príkaz starostu obce Ladomirová bagrom zrovnaný so zemou cintorína z 1. sv. vojny, skonštatovala ruská ambasáda. "Ruská ambasáda na Slovensku ihneď po zistení poslala slovenskému ministerstvu nótu," informuje o skutku zhanobenia pietneho miesta Ruské veľvyslanectvo na Facebooku. Starosta Cuper to odmieta a dodáva: "Dostávam vyhrážky smrťou!"

Aktualizácia - Hroby ruských vojakov v Ladomirovej: Ruský veľvyslanec obviňuje, starosta sa bráni
Pred dvoma mesiacmi bol na príkaz starostu obce Ladomirová bagrom zrovnaný so zemou cintorína z 1. sv. vojny, skonštatovala ruská ambasáda. "Ruská ambasáda na Slovensku ihneď po zistení poslala slovenskému ministerstvu nótu," informuje o skutku... Čítať ďalej
16 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

13:15 Liptovské múzeum si v tomto roku pripomína 110. výročie svojho založenia. Pri tejto príležitosti bude na budúci týždeň organizovať konferenciu aj otvárať výstavu. Pre návštevníkov pripravili v piatok (23. 9.) bezplatný vstup do všetkých múzejných prevádzkovaných expozícií. TASR o tom informovala odborná referentka kultúry v Liptovskom múzeu Martina Vilčeková.

12:55 Je to jedna banda! Matúš Šutaj Eštok z mimoparlamentného Hlasu-SD si dal tú prácu a zavŕtal sa do histórie. Ak chcete vedieť, čo spája Daniela Lipšica, súčasnú vynovenú vládu a komunistickú štátnu bezpečnosť, podľa hlasáka je odpoveď jednoduchá.

Čo spája Lipšica, túto vládu a ŠtB? Hlasák Šutaj Eštok vám to vysvetlí
Je to jedna banda! Matúš Šutaj Eštok z mimoparlamentného Hlasu-SD si dal tú prácu a zavŕtal sa do histórie. Ak chcete vedieť, čo spája Daniela Lipšica, súčasnú vynovenú vládu a komunistickú štátnu bezpečnosť, podľa hlasáka je odpoveď... Čítať ďalej
16 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

12:45 "Muži môžu rodiť" - aj toto Európsky parlament odhlasoval. Takto reagoval Zoltán Kovács, maďarský štátny tajomník zodpovedný za medzinárodnú komunikáciu a vzťahy na prijatie správy o právnom štáte, ktorá deklarovala, že Maďarsko sa nepovažuje za demokraciu. Poukázal tým na schválenú správu o maďarskom právnom štáte, ktorú považuje za rovnakú absurdnosť.

Aj muži môžu rodiť
"Muži môžu rodiť" - aj toto Európsky parlament odhlasoval. Takto reagoval Zoltán Kovács, maďarský štátny tajomník zodpovedný za medzinárodnú komunikáciu a vzťahy na prijatie správy o právnom štáte, ktorá deklarovala, že Maďarsko sa nepovažuje za... Čítať ďalej
16 | 09 | 2022 | Alica Kočišová

12:30 Kedy sa začne so sanačnými prácami na bývalej skládke Chemických závodov Juraja Dimitrova v bratislavskej Vrakuni, zostáva naďalej otázne. Dôvodom sú stále nevyrovnané majetkovoprávne vzťahy k pozemkom, podané žaloby zároveň zabránili využiť eurofondy. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR plánuje v najbližšej dobe zverejniť ďalší postup v tejto veci. Pre TASR to uviedlo tlačové oddelenie envirorezortu.

Ministerstvo ubezpečuje, že ochrana životného prostredia i zdravia ľudí pri odstraňovaní environmentálnych záťaží vrátane tej vo Vrakuni, je stále jeho prioritou. Pripomína však, že sanácia skládky sa musí uskutočniť v súlade s platnou legislatívou, preto je potrebné zabezpečiť právny vzťah k všetkým potrebným pozemkom. Bez doriešenia práva k nim nie je možné v projekte sanácie pokračovať.

12:15 Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) obvinil v policajnej akcii Iskra osobu, ktorej konaním na ministerstve hospodárstva mala štátu vzniknúť škoda prevyšujúca 8,5 milióna eur. Vyplýva to z informácií, ktoré TASR poskytla hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Jana Tökölyová.

ÚŠP: Vyšetrovateľ NAKA obvinil pre zmluvy ministerstva hospodárstva jednu osobu
Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) obvinil v policajnej akcii Iskra osobu, ktorej konaním na ministerstve hospodárstva mala štátu vzniknúť škoda prevyšujúca 8,5 milióna eur. Vyplýva to z informácií, ktoré TASR poskytla hovorkyňa... Čítať ďalej
16 | 09 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

11:55"Slovensko je už mentálne ruskou kolóniou.  Sú všetci tí, ktorí sú mentálne súčasťou Ruska pripravení aj na životnú úroveň ako na Sibíri? Alebo si myslia, že EÚ bude dlhodobo vydržiavať orbánovské režimy?"

Pavel Macko tvrdí, že Slovensko je mentálne ruskou kolóniou a Slovákov posiela na Sibír
"Slovensko je už mentálne ruskou kolóniou. Sú všetci tí, ktorí sú mentálne súčasťou Ruska pripravení aj na životnú úroveň ako na Sibíri? Alebo si myslia, že EÚ bude dlhodobo vydržiavať orbánovské režimy?" Tieto otázky položil vo svojom statuse na... Čítať ďalej
16 | 09 | 2022 | Alica Kočišová

11:45Slovenský europoslanec Vladimír Bilčík (Spolu) potvrdil, že v piatok odlieta do Belehradu, aby svojou účasťou podporil bezpečné konanie celoeurópskeho podujatia EuroPride, ktoré sa koná na podporu ľudí z komunity LGBT.

Koncom augusta srbský prezident Aleksandar Vučič vyhlásil, že časť EuroPride, ktorá sa v podobe pochodu koná vo vonkajších priestoroch, by sa mala preložiť alebo zrušiť v súvislosti s problémami s bezpečnostnou situáciou v regióne. Usporiadatelia sa však rozhodli v prípravách pokračovať aj napriek tomu, že odporcovia práv ľudí LGBT ohlásili protidemonštrácie.

11:40 Štátny pohreb britskej kráľovnej Alžbety sa začne v pondelok napoludnie stredoeurópskeho letného času vo Westminsterskom opátstve v Londýne. Očakáva sa na ňom približne 2000 smútočných hostí vrátane slovenskej prezidentky Zuzany Čaputovej. TASR prináša program pondelkového pohrebu, ako ho zverejnil Buckinghamský palác.

Program pondelkového pohrebu kráľovnej Alžbety II.
Štátny pohreb britskej kráľovnej Alžbety sa začne v pondelok napoludnie stredoeurópskeho letného času vo Westminsterskom opátstve v Londýne. Očakáva sa na ňom približne 2000 smútočných hostí vrátane slovenskej prezidentky Zuzany Čaputovej. TASR... Čítať ďalej
16 | 09 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

11:20Obaja v rovnakom čase? Žeby náhoda? Ruský prezident Vladimir Putin a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj boli približne v rovnakom čase údajne účastníkmi dopravných nehôd. Ukrajinci nehodu zamietli pod koberec, no Rusi to vidia ináč.

Obaja v rovnakom čase, žeby náhoda? Správy o Putinovej a Zelenského autonehodách sa rozšírili v ten istý deň
Obaja v rovnakom čase? Žeby náhoda? Ruský prezident Vladimir Putin a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj boli približne v rovnakom čase údajne účastníkmi dopravných nehôd. Ukrajinci nehodu zamietli pod koberec, no Rusi to vidia... Čítať ďalej
16 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

11:05 Cez bezplatnú aplikáciu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR si môžu občania pred voľbami preveriť, ako hospodári ich obec či mesto s verejnými prostriedkami. Aplikácia MuMAP (Municipalities on Map) dáva do pozornosti aj čerpanie fondov Európskej únie či nedostatky, na ktoré prišli miestni kontrolóri. TASR o tom informovala hovorkyňa NKÚ Daniela Bolech Dobáková.

"Záujem ľudí a ich citlivosť na spravovanie vecí verejných sa prirodzene zvyšuje s blížiacim sa termínom volieb. Je našou povinnosťou prispievať k lepšej informovanosti o správe verejných financií a hospodárení s nimi," vysvetlil podpredseda NKÚ Jaroslav Ivančo.

11:00 Na post starostu bratislavských Rusoviec kandidujú v jesenných komunálnych voľbách dvaja oficiálni uchádzači. Sú nimi súčasná šéfka miestnej samosprávy Lucia Tuleková Henčelová a bratislavský mestský poslanec za Rusovce Radovan Jenčík.

O kreslo starostu bratislavských Rusoviec zabojujú dvaja kandidáti
Na post starostu bratislavských Rusoviec kandidujú v jesenných komunálnych voľbách dvaja oficiálni uchádzači. Sú nimi súčasná šéfka miestnej samosprávy Lucia Tuleková Henčelová a bratislavský mestský poslanec za Rusovce Radovan Jenčík. Vyplýva to... Čítať ďalej
16 | 09 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

10:45 Vo štvrtok bol Medzinárodný deň demokracie a tomu, že ho u nás nikto neoslavuje, sa niet prečo čudovať. Posledná právna norma posilňujúca demokraciu (zákon o slobodnom prístupe k informáciám) bola u nás prijatá pred 22 rokmi, odvtedy sú demokratické mechanizmy a inštitúcie sústavne oslabované. Skonštatoval to vo svojom komentári na sociálnej sieti historik a politický analytik Eduard Chmelár. Odvtedy to ide u nás s demokraciou dolu vodou. 

Eduard Chmelár: Za demokraciu sa nestačí modliť
Vo štvrtok bol Medzinárodný deň demokracie a tomu, že ho u nás nikto neoslavuje, sa niet prečo čudovať. Posledná právna norma posilňujúca demokraciu (zákon o slobodnom prístupe k informáciám) bola u nás prijatá pred 22 rokmi, odvtedy sú... Čítať ďalej
16 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

10:35 Plameniak ružový bude zaradený do fauny Slovenska ako nový vtáčí druh. Spozorovaný bol viackrát v okolí Trnavy.

Plameniak ružový bude na Slovensku zaradený ako nový vtáčí druh
Plameniak ružový bude zaradený do fauny Slovenska ako nový vtáčí druh. Spozorovaný bol viackrát v okolí Trnavy. TASR o tom informovala Slovenská ornitologická spoločnosť/BirdLife Slovensko (SOS/BirdLife Slovensko). "Ide o jedného mladého... Čítať ďalej
16 | 09 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

10:24 Termálne kúpalisko Galandia v meste Galanta zatvorili z dôvodu vysokých cien energií a opäť ho otvoria v roku 2023.

Technologická časť kúpaliska, ktoré bolo postavené z európskych fondov, prešla v roku 2019 rekonštrukciou. "Opravila sa takým spôsobom, že spotreba klesla o viac ako 30 percent oproti pôvodnej. Nepočítali sme však s tým, že príde v roku 2022 vojenský konflikt, že sa v Nemecku začnú zatvárať atómové elektrárne a vo Francúzsku bude odstavených viac ako 30 jadrových reaktorov. Vďaka tomu výrazne narástla cena energie," uviedol Paška. (tasr)

10:15 Ministerstvo vnútra (MV) SR v týchto dňoch dodáva na policajné útvary 60 nových vozidiel. Tie by mali nahradiť opotrebované autá vyradené z policajného autoparku. TASR o tom informovala hovorkyňa MV SR Zuzana Eliášová.

"Nové autá sú určené pre krajské a okresné policajné riaditeľstvá, kriminálnu políciu a úrad ochrany ústavných činiteľov," ozrejmil minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO).

Dodávateľom vozidiel je spoločnosť KIA Bratislava s. r. o. MV SR za nové autá zaplatilo 1,44 milióna eur, pričom súčasťou kontraktu sú aj pravidelné servisné prehliadky v trvaní päť rokov, respektíve do najazdenia 150-tisíc kilometrov.

9:48 "Bojíme sa na seba vziať trvalý záväzok, dnes sa takmer všetko spochybňuje a rúcajú sa naše istoty. Dezorientovaný človek si viac ako inokedy dáva otázku, čo je teda pravda? Odpoveď je Kristus a každodenný slušný život podľa svojho svedomia."

Šaštínska púť s vládnymi predstaviteľmi
"Bojíme sa na seba vziať trvalý záväzok, dnes sa takmer všetko spochybňuje a rúcajú sa naše istoty. Dezorientovaný človek si viac ako inokedy dáva otázku, čo je teda pravda? Odpoveď je Kristus a každodenný slušný život podľa svojho... Čítať ďalej
16 | 09 | 2022 | Alica Kočišová

9:35 Kirgizsko a Tadžikistan sa v piatok navzájom obviňovali z použitia ťažkých zbraní v eskalujúcom pohraničnom konflikte, ktorý si za dva dni vyžiadal najmenej tri obete na životoch a 27 zranených.

Kirgizská pohraničná stráž uviedla, že tadžické sily v piatok ráno spustili paľbu na ich vysunuté základne. Zrážky údajne prebiehali pozdĺž celej dĺžky spoločných hraníc a tadžické sily do nich nasadili tanky, obrnené transportéry a mínomety.(tasr /Reuters)

Tadžikistan zase obvinil kirgizské jednotky z ostreľovania jednej z jeho základní a siedmich dedín "ťažkými zbraňami". Predstavitelia v meste Isfara uviedli, že bol zabitý jeden civilista a traja utrpeli zranenia. Kirgizsko hlásilo v noci na piatok 11 zranených.

9:28 Mnohí z nás si spomínajú na legendu ruskej Sbornej komandy Viačeslava Fetisova. Dnes šesťdesiatštyriročný hokejista pochválil nedávne rozhodnutie SZĽH.

Hokejová legenda Fetisov ďakuje Slovensku
Mnohí z nás si spomínajú na legendu ruskej Sbornej komandy Viačeslava Fetisova. Dnes šesťdesiatštyriročný hokejista pochválil nedávne rozhodnutie SZĽH. Pondelkové rozhodnutie Výkonný výbor SZĽH začiatkom týždňa rozhodol, že Patrik Rybár, Adam... Čítať ďalej
16 | 09 | 2022 | Eka Balašková

9:15 Hraničnými priechodmi prešlo vo štvrtok (15. 9.) na Slovensko 2695 ľudí z Ukrajiny. O dočasné útočisko požiadalo 15 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 2750 osôb. TASR o tom informovali z tlačového odboru Ministerstva vnútra (MV) SR.

"Z hľadiska príchodu a odchodu odídencov z Ukrajiny je situácia dlhodobejšie stabilná bez výrazných zmien," skonštatovala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová. Ministerstvo vnútra podľa nej na dennej báze sleduje udalosti týkajúce sa vojny a jej dosahu na Slovensko.

8:55 Vojna na Ukrajine stojí, a ešte bude stáť, obrovské peniaze nielen samotný Kremeľ, ale aj Európsku úniu a jej občanov. Prirodzene, zabudnúť nesmieme ani na USA, ktoré posielajú Ukrajincom množstvá zbraní za ťažké miliardy, na čom ale zarábajú najmä zbrojárske firmy spoza veľkej mláky. Ako veľmi finančné „dary“ Ukrajincom rozšafnej EÚ zabolia ľudí na Slovensku naznačuje v statuse europoslanec a šéf hnutia Republika Milan Uhrík.

„EÚ si požičiava peniaze, aby ich mohla požičať Ukrajine. Kedy nám ich vrátia?“ pýta sa Uhrík
Vojna na Ukrajine stojí, a ešte bude stáť, obrovské peniaze nielen samotný Kremeľ, ale aj Európsku úniu a jej občanov. Prirodzene, zabudnúť nesmieme ani na USA, ktoré posielajú Ukrajincom množstvá zbraní za ťažké miliardy, na čom ale zarábajú najmä... Čítať ďalej
16 | 09 | 2022 | Tibor Malý

8:45 Mestská volebná komisia v Starej Turej zaregistrovala troch kandidátov na post primátora v jesenných voľbách. O primátorské kreslo sa v Starej Turej uchádzajú úradujúci primátor Leopold Barszcz, obchodná riaditeľka Nora Pániková a podnikateľ Andrej Radena. Všetci traja kandidujú ako nezávislí.

8:40 Čínsky prezident Si Ťin-pching sa nezúčastnil na večeri 11 lídrov krajín Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (SCO) v uzbeckom meste Samarkand. Dôvodom je prísna politika čínskej delegácie v súvislosti s ochorením COVID-19. Pre agentúru Reuters to uviedol nemenovaný zdroj z uzbeckej vlády.

Najvyšší čínsky predstaviteľ sa nezúčastnil ani na skupinových fotografiách, ktoré boli zverejnené vo štvrtok. Na večeri sa zúčastnil aj šéf Kremľa Vladimir Putin a turecký prezident Recep Tayyip Erogan. (tasr)

8:25 Spoločná európska mena sa v piatok v skorom obchodovaní mierne oslabila a zostáva pod paritou s dolárom. Ráno sa predávala po 0,9985 USD, teda o niečo nižšie v porovnaní so štvrtkovým (15. 9.) večerom.

8:20 Ak by sa voľby do Národnej rady SR konali začiatkom septembra, vyhrala by strana Hlas-SD so ziskom 19,3 percenta.

Prieskum: Hlas pridal na pare a pozrite na SNS, čo sa to deje?
Ak by sa voľby do Národnej rady SR konali začiatkom septembra, vyhrala by strana Hlas-SD so ziskom 19,3 percenta. Nasleduje Smer-SD s 15 percentami a SaS s 12,9 percenta hlasov. Vyplýva to z prieskumu agentúry Ako pre TV Joj. Progresívne Slovensko... Čítať ďalej
16 | 09 | 2022 | Ivan Mihale

8:00 Nemecký kancelár Olaf Scholz vo štvrtok prisľúbil, že Nemecko bude Ukrajine pomáhať tak dlho, ako to bude potrebné. Uviedol to v nemeckom meste Postupim počas ceremónie, na ktorej prevzal bývalý ukrajinský boxer Vladimir Kličko v mene ukrajinského ľudu mediálnu cenu M100.

"Pomáhame s ťažkou vojenskou technikou, s muníciou, s výcvikom ukrajinských vojakov, pretože ich boj je aj naším bojom," povedal Scholz. Zdôraznil, že Nemecko bude Ukrajinu naďalej podporovať "spoľahlivo a tak dlho, ako to bude potrebné". Dodal, že Berlín bude pri koordinácii pomoci pre Kyjev naďalej spolupracovať s európskymi a medzinárodnými partnermi. (tasr/DPA)

7:45 "Ruská ambasáda na Slovensku ihneď po zistení poslala slovenskému ministerstvu nótu," informuje o skutku zhanobenia pietneho miesta Ruské veľvyslanectvo na Facebooku. 

Aktualizácia - Hroby ruských vojakov v Ladomirovej: Ruský veľvyslanec obviňuje, starosta sa bráni
Pred dvoma mesiacmi bol na príkaz starostu obce Ladomirová bagrom zrovnaný so zemou cintorína z 1. sv. vojny, skonštatovala ruská ambasáda. "Ruská ambasáda na Slovensku ihneď po zistení poslala slovenskému ministerstvu nótu," informuje o skutku... Čítať ďalej
16 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

7:25 Slovinsko odstúpi od dohody o nákupe 45 kusov obrnených vozidiel Boxer v hodnote 281 miliónov eur prostredníctvom Organizácie pre spoluprácu v oblasti vyzbrojovania (OCCAR) po tom, ako bol uskutočnený audit tohto nákupu. Oznámil to vo štvrtok slovinský minister obrany Marjan Šarec.

Audit podľa Šareca odhalil, že cena nezahŕňala špeciálny komunikačný systém C4I, ktorý podľa odhadov stojí 13,5 milióna eur. Audítori zároveň nevedeli určiť, či je nákup ekonomicky výhodný, pretože neboli poskytnuté ceny porovnateľných vozidiel, či možnosť alternatívneho nákupu. (tasr/STA)

7:10 Spojené štáty prekročia "červenú čiaru" v prípade, ak Ukrajine dodajú rakety s dlhším doletom, akými Kyjev v súčasnosti disponuje. Vo štvrtok to uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová, podľa ktorej by sa Washington takýmto krokom stal priamym účastníkom konfliktu. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

"Ak Washington prijme rozhodnutie o doručení rakiet väčšieho doletu do Kyjeva, prekročí červenú čiaru... V takomto prípade budeme nútení adekvátne reagovať," povedala Zacharovová. Dodala, že Moskva sa bude brániť "všetkými možnými prostriedkami".

Rusko varuje USA pred dodaním rakiet dlhšieho doletu na Ukrajinu
Spojené štáty prekročia "červenú čiaru" v prípade, ak Ukrajine dodajú rakety s dlhším doletom, akými Kyjev v súčasnosti disponuje. Vo štvrtok to uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová, podľa ktorej by sa... Čítať ďalej
16 | 09 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

07:00 Dobré ráno, meniny má Ľudmila. Počasie na dnes: Prevažne oblačno. Teploty 17 až 22 stupňov Celzia.

Predpoveď počasia pre Slovensko na piatok
Dobré ráno, meniny má Ľudmila. Počasie na dnes: Prevažne oblačno. Teploty 17 až 22 stupňov Celzia. Na západnom Slovensku prevažne oblačno, najnižšie ranné teploty 16 až 13 a najvyššie denné 19 až 22 stupňov C. Na strednom Slovensku prevažne... Čítať ďalej
16 | 09 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik