Rusko varuje USA pred dodaním rakiet dlhšieho doletu na Ukrajinu
16 | 09 | 2022 I Ivan Mihale/tasr

Spojené štáty prekročia "červenú čiaru" v prípade, ak Ukrajine dodajú rakety s dlhším doletom, akými Kyjev v súčasnosti disponuje. Vo štvrtok to uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová, podľa ktorej by sa Washington takýmto krokom stal priamym účastníkom konfliktu. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

"Ak Washington prijme rozhodnutie o doručení rakiet väčšieho doletu do Kyjeva, prekročí červenú čiaru... V takomto prípade budeme nútení adekvátne reagovať," povedala Zacharovová. Dodala, že Moskva sa bude brániť "všetkými možnými prostriedkami".

Hovorkyňa ruského rezortu diplomacie uviedla, že dodávky ťažkých zbraní na Ukrajinu predlžujú konflikt a spôsobujú civilné obete. Podľa jej slov to smeruje k priamemu vojenskému stretu medzi Ruskom a Severoatlantickou alianciou. Zacharovová zároveň obvinila NATO z účasti na páchaní vojnových zločinoch.

Moskva ešte vo februári uviedla svoje jadrové sily do vysokej pohotovosti a viackrát varovala pred rizikom rozšírenia konfliktu na Ukrajine do tretej svetovej vojny, píše DPA. Kyjev žiada dodávku rakiet s doletom až 300 kilometrov, ktoré by mohol použiť na zničenie mosta spájajúceho Krymský polostrov s Ruskom.

Kam až siaha fóbia! (VIDEO)
Polícia v Rige zaradila pieseň „Kaťuša“ medzi symboly totality. Vedúci oddelenia pre styk s verejnosťou polície v Rige Tom Sadovskis vyhlásil, že v Rige je zakázané verejne používať symboly totalitných režimov. Odpovedal tak na žiadosť skupiny... Čítať ďalej
15 | 09 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik