Naď Žilinkovi: Toto je obrovská hanba!
16 | 09 | 2022 I Diana Zaťková

Je to hanba! Ale čia? Za katastrofický stav vojenského cintorína z 1. sv. vojny v Obci Ladomirová môže podľa starostu obce Vladislava Cupera nedostatok financií. No ruské veľvyslanectvo v tom vidí hanobenie pietneho miesta. GP Maroš Žilinka sa pri pohľade na fotografie zrejme priklonil k názoru Rusov a minister obrany Jaro Naď to nevie predýchať.

Naď sa rozčertil

"Kto riadi Generálnu prokuratúru SR?," pýta sa Naď na sociálnej sieti.

"Po dnešnom statuse Maroša Žilinku ja osobne už som úplne presvedčený, že náš generálny prokurátor je priamym nástrojom ruskej propagandy, ktorého kroky našej krajine veľmi ubližujú," pokračoval minister obrany.

"Toto je obrovská hanba. GP SR zdieľa na svojom profile falošnú propagandu vytvorenú ruskou ambasádou v SR. Neviem, priatelia právnici, je toto právne OK?," pýta sa Naď v statuse.

Pohľad ruského veľvyslanca

Pred dvoma mesiacmi bol na príkaz starostu obce Ladomirová bagrom zrovnaný so zemou cintorína z 1. sv. vojny, skonštatovala ruská ambasáda. "Ruská ambasáda na Slovensku ihneď po zistení poslala slovenskému ministerstvu nótu," informovalo o skutku zhanobenia pietneho miesta Ruské veľvyslanectvo na Facebooku.

Matovič: Čo urobím, ak ma SaS odvolá? Presne TOTO a bodka
Závisť. Nenávisť. Pomsta. Tieto tri emócie podľa Igora Matoviča zmietajú Richardom Sulíkom. Hlavne pomstu vidí líder OĽano v očiach svojho bývalého koaličného partnera tak jasne, že už plánuje, čo sa stane po jeho odvolaní. "Jeden skorumpovaný... Čítať ďalej
16 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

Stanovisko Žilinku

"Na vojnovom cintoríne v Ladomirovej je pochovaných 270 vojakov Ruskej cárskej armády, príslušníkov 8. armády generála Brusilova, ktorí padli na území Slovenska v 1. svetovej vojne. Po rozsiahlej generálnej rekonštrukcii vykonanej v roku 2014 bol vojnový cintorín obnovený, k starostlivosti o stav a udržiavanie hrobov vojakov však neznámy páchateľ pristúpil hanebným a neakceptovateľným spôsobom, ktorý nemôže zo strany orgánov činných v trestnom konaní ostať nepovšimnutý," napísal generálny prokurátor na sociálnej sieti.

"Konanie hodné morálneho odsúdenia preto bude predmetom prešetrenia, či bezohľadným zásahom do hrobových miest, v ktorých sú pochovaní vojaci, nedošlo k naplneniu znakov trestného činu hanobenia miesta posledného odpočinku," dodal Žilinka

Posúďte sami:

Zdroj: FB/MŽ

Postoj obce Ladomirová

Nakoľko v posledných dňoch došlo k medializácii nepravdivých informácií týkajúcich sa vojenského cintorína z 1. sv. vojny v Obci Ladomirová, zo strany Veľvyslanectva RF, podávame následné stanovisko.

Veľvyslanectvo RF na svojej web stránke zverejnilo dňa 14.09.2022 informáciu „O situácii na cintoríne ruských bojovníkov v Ladomirovej“, kde sa uvádza, že „hroby zosnulých hrdinov boli takmer zničené. Pred dvoma mesiacmi boli na príkaz starostu obce Ladomirová bagrom zrovnané so zemou“.

Ide o nepravdivú informáciu. Hroby naďalej zostali na svojich miestach. Podotýkame, že  pri hroboch boli betónové obrubníky, ktoré sa rozpadávali a nebola možná ich údržba. 

Aktualizácia - Hroby ruských vojakov v Ladomirovej: Ruský veľvyslanec obviňuje, starosta sa bráni
Pred dvoma mesiacmi bol na príkaz starostu obce Ladomirová bagrom zrovnaný so zemou cintorína z 1. sv. vojny, skonštatovala ruská ambasáda. "Ruská ambasáda na Slovensku ihneď po zistení poslala slovenskému ministerstvu nótu," informuje o skutku... Čítať ďalej
16 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik