Frustrovaný náhradník: Saskár Žiak sa ide súdiť o svoj post v parlamente
16 | 09 | 2022 I Diana Zaťková

Saskár Miroslav Žiak v parlamente končí. Musí ako náhradník uvoľniť svoje kreslo straníckemu šéfovi Richardovi Sulíkovi. Ten sa po rezignácii na funkciu ministra hospodárstva vracia späť do parlamentných lavíc. Žiakovi sa to však vôbec nepáči a chce systém náhradníctva napadnúť na súde.

Kým politici stáli na čelách rezortov, v parlamente za nich zaskakovali ich poslaneckí náhradníci. Po demisii sa však traja ministi vracajú späť zo svojich postov medzi obyčajných poslancov. Sú to exministerka spravodlivosti Mária Kolíková, exminister školstva Branislav Gröhling a bývalý šéf rezortu hospodárstva Richard Sulík, píše portál startitup.sk.

Nie je to spravodlivé, tvrdí Žiak

Náhradníkom, ktorí za nich doteraz poberali v parlamente poslanecké platy a musia svoje teplé miesta predčasne uvoľniť, sa to však páčiť nemusí. Rozhodne je z aktuálneho stavu rozčarovaný Sulíkov náhradník Miroslav Žiak. Myslí si, že náhradnícky systém napĺňa znaky protiústavnosti a protirečí pasívnemu volebnému právu. Dokonca sa to rozhodol riešiť súdne.

„Náhradnícky systém v parlamente podľa mňa nie je úplne podľa ústavy alebo nejakého pasívneho volebného práva,“ kritizuje exposlanec. Systém náhradníkov sa aplikuje v tom prípade, ak jeden zo zvolených poslancov je nominovaný na inú ako poslaneckú funkciu, napríklad sa stane ministrom alebo štátnym tajomníkom.

„EÚ si požičiava peniaze, aby ich mohla požičať Ukrajine. Kedy nám ich vrátia?“ pýta sa Uhrík
Vojna na Ukrajine stojí, a ešte bude stáť, obrovské peniaze nielen samotný Kremeľ, ale aj Európsku úniu a jej občanov. Prirodzene, zabudnúť nesmieme ani na USA, ktoré posielajú Ukrajincom množstvá zbraní za ťažké miliardy, na čom ale zarábajú najmä... Čítať ďalej
16 | 09 | 2022 | Tibor Malý

Žiaka obzvlášť frustruje skutočnosť, že kým on si už zbalil svoje veci, iní náhradníci, ktorí v parlamente zastupujú štátnych tajomníkov za SaS, ďalej berú poslanecké platy, keďže noví štátni tajomníci na rozdiel od ministrov zatiaľ neboli vymenovaní. Žiak sa domnieva, že ide o principiálnu záležitosť, ktorá si zaslúži, aby sa ňou zaoberal súd.

„Skončil som ako prvý náhradník pod čiarou, keďže som náhradník pána Sulíka, ktorý bol najvyššie umiestnený na kandidátke a išiel do exekutívy. On keď sa vrátil do parlamentu, tak vlastne vytlačil mňa,“ opisuje Žiak.

Dodáva, že ďalší náhradníci (za štátnych tajomníkov) z kandidátky SaS, ktorí vo voľbách získali menší počet hlasov, zatiaľ v parlamente zostávajú. „Je to veľmi zvláštne, je to zaužívané už nejaký čas, ale nemyslím si, že to je ústavné,“ kritizuje Žiak.

„Práve preto sa chcem obrátiť aj na správny súd, právnici už chystajú podanie, či je to v súlade s ústavou. Pravdepodobne to je v súlade so zákonom, pretože je tak šalamúnsky písaný, ale neviem či to je v súlade s ústavou. A nejde len o mňa, ale aj o určitý precedens do budúcna,“ dodal exposlanec. 

Celý prípad Miroslava Žiaka už skúma a analyzuje aj jeho stranícky kolega Alojz Baránik.

Šutaj Eštok: "Pobaľte sa a odchod!"(VIDEO)
Poslanec Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) navrhol koaličným poslancom podľa neho najkratšiu cestu z politickej situácie, v ktorej sa Slovensko nachádza. Tri otázky "Na 99 percent sa nás ľudia pýtajú tri veci: kedy skončí táto banda amatérov pri vláde;... Čítať ďalej
15 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

Ďalší náhradníci

Žiak nie je jediný náhradník, ktorý musí opustiť poslanecké miesto. Milan Laurenčík musí uvoľniť miesto Branislavovi Gröhlingovi. Alexandru Pivkovú z klubu Za ľudí vystrieda Mária Kolíková. Exminister Ivan Korčok bol síce nominantom SaS, ale vo voľbách nekandidoval, takže do parlamentných lavíc nezasadne. 

V priebehu ďalších dní by sa mala doriešiť aj otázka návratu štátnych tajomníkov do parlamentu. Karol Galek vystrieda Radovana Kazdu, Ondrej Dostál sa vráti na miesto Jána Kanuščáka, Ján Oravec vystrieda Radovana Slobodu a Martin Klus vystrieda Romana Foltina. 

Eduard Chmelár: Za demokraciu sa nestačí modliť
Vo štvrtok bol Medzinárodný deň demokracie a tomu, že ho u nás nikto neoslavuje, sa niet prečo čudovať. Posledná právna norma posilňujúca demokraciu (zákon o slobodnom prístupe k informáciám) bola u nás prijatá pred 22 rokmi, odvtedy sú... Čítať ďalej
16 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik