Aktualizácia - Hroby ruských vojakov v Ladomirovej: Ruský veľvyslanec obviňuje, starosta sa bráni
16 | 09 | 2022 I Eka Balaskova

Pred dvoma mesiacmi bol na príkaz starostu obce Ladomirová bagrom zrovnaný so zemou cintorína z 1. sv. vojny, skonštatovala ruská ambasáda. "Ruská ambasáda na Slovensku ihneď po zistení poslala slovenskému ministerstvu nótu," informuje o skutku zhanobenia pietneho miesta Ruské veľvyslanectvo na Facebooku. Starosta Cuper to odmieta a dodáva: "Dostávam vyhrážky smrťou!"

13. septembra 2014

"V Ladomírovej (východné Slovensko, Prešovský kraj) bol po nákladnej rekonštrukcii financovanej Veľvyslanectvom Ruska slávnostne otvorený cintorín vojakov Ruskej cárskej armády, ktorí padli na Slovensku počas prvej svetovej vojny. Pamätník posvätili duchovní Pravoslávnej Cirkvi a ruská diplomatická misia bola zastupovaná na vysokej úrovni, zúčastnil sa podujatí chargé d'affaires Šabanov," uvádza sa v statuse Ruskej ambasády na Facebooku.

Zdroj: Veľvyslanectvo Ruska na Slovensku/ Посольство России в Словакии

13. septembra tohto roku

Počas pracovnej cesty veľvyslanca Bratčikova do východných regiónov krajiny, sa zistilo, že hroby zosnulých hrdinov boli takmer zničené. Pred dvoma mesiacmi boli na príkaz starostu obce Ladomirová bagrom zrovnané so zemou," konštatuje ambasáda súčasný stav.

Handzuš chcel byť za kráľa, lenže stal sa... „Je to obyčajné ho*no,“ odkázal nahnevaný fanúšik
Vojna na Ukrajine dokonale rozdelila Slovensko. A to po každej stránke. Je smutné, že sa do toho zapojili aj športovci, ktorí boli kedysi idolmi ľudí, ktorí im mohutne fandili. Svojimi názormi si veľmi veľa fanúšikov, a nielen tých, poštval proti... Čítať ďalej
15 | 09 | 2022 | Tibor Malý

Toto je "na paragraf"

"Veľvyslanectvo dôrazne odsudzuje tento rúhavý čin, ktorý je vo väčšine civilizovaných krajín trestným činom, a vyzýva slovenskú stranu, aby dôsledne dodržiavala ustanovenia medzivládnej dohody z roku 1995 o o hroboch padlých vojakov a civilných obetí vojny. Nóta v tomto zmysle bola zaslaná Ministerstvu zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky," uzatvára Ruské veľvyslanectvo svoju informáciu. 

Zdroj: Veľvyslanectvo Ruska na Slovensku/ Посольство России в Словакии
Cintorín v Ladomírovej v roku 2022, foto: FB/Ladomírová

 
Reakcia obce a starostu obce

Reakciu obce Ladomirová prinášame z oficiálnej stránky obce v plnom znení.

Nakoľko v posledných dňoch došlo k medializácii nepravdivých informácií týkajúcich sa vojenského cintorína z 1. sv. vojny v Obci Ladomirová, zo strany Veľvyslanectva RF, podávame následné stanovisko.

Veľvyslanectvo RF na svojej web stránke zverejnilo dňa 14.09.2022 informáciu „O situácii na cintoríne ruských bojovníkov v Ladomirovej“, kde sa uvádza, že „hroby zosnulých hrdinov boli takmer zničené. Pred dvoma mesiacmi boli na príkaz starostu obce Ladomirová bagrom zrovnané so zemou“.

Ide o nepravdivú informáciu. Hroby naďalej zostali na svojich miestach. Podotýkame, že  pri hroboch boli betónové obrubníky, ktoré sa rozpadávali a nebola možná ich údržba. Obec Ladomirová, ako správca uvedeného cintorína robí všetko preto, aby tento cintorín skutočne vyzeral ako krásne pietne miesto pre zosnulých vojakov Ruskej federácie a návštevníkov, ktorí tento cintorín navštevujú. Práve naopak, stále sa snažíme o jeho údržbu a obnovu, pričom je veľmi netaktné zo strany ruského veľvyslanca, že takýmto spôsobom rozpútal mediálnu roztržku medzi občanmi.

Vedeli sme, že veľvyslanec navštívi Obec Ladomirová a čakali sme, že sa nám ozve a uvedenú problematiku spolu preberieme, pretože máme niekoľko návrhov na obnovu a úpravu uvedeného pietneho miesta, s tým, že sme ho chceli požiadať o poskytnutie časti finančných prostriedkov na jeho realizáciu.

"Veľmi ma mrzí spôsob, akým tento problém bol medializovaný, a to z dôvodu, že šíri nenávisť medzi ľuďmi. Pričom som zaznamenal rôzne vyhrážky na moju osobu, ktoré budem riešiť," vyjadril sa starosta obce Vladislav Cuper.

Obec Ladomirová, ako správca uvedeného cintorína bude kontaktovať a žiadať o vyjadrenie Veľvyslanectvo RF k uvedenej problematike, pretože do dnešného dňa nás veľvyslanectvo nekontaktovalo, ani sme od nich neobdržali žiadne stanovisko.

 

Čo spája Lipšica, túto vládu a ŠtB? Hlasák Šutaj Eštok vám to vysvetlí
Je to jedna banda! Matúš Šutaj Eštok z mimoparlamentného Hlasu-SD si dal tú prácu a zavŕtal sa do histórie. Ak chcete vedieť, čo spája Daniela Lipšica, súčasnú vynovenú vládu a komunistickú štátnu bezpečnosť, podľa hlasáka je odpoveď... Čítať ďalej
16 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik