Európa sa strelila do vlastnej nohy! Ján Čarnogurský vidí koniec vojny v nedohľadne
16 | 09 | 2022 I Diana Zaťková

Na konflikte na Ukrajine najviac prerobí samotná Európa, hovorí veterán slovenskej politiky Ján Čarnogurský. Dodáva, že zodpovednosť Západu je veľká a zračí sa v nej neschopnosť vcítiť sa do mentality ľudí v týchto oblastiach. Smeruje podľa neho ukrajinská ofenzíva k porážke Ruska?

Na konflikte na Ukrajine najviac prerobí samotná Európa

Podľa Čarnogurského to vyzerá, že Ukrajina vedie momentálne ofenzívu. Rozhodne by to ale nevidel ako nejaký zásadný moment smerujúci k porážke Ruska. "Treba povedať, že NATO, ktoré má byť oficiálne iba obrannou alianciou, dodáva na Ukrajinu nielen zbrane, ale aj svojich vlastných vycvičených vojakov, ktorí so zariadeniami ako sú rakety  HIMARS vedia zaobchádzať, pretože v tak krátkom čase zatiaľ nebolo možné zaučiť dostatočný počet Ukrajincov. Takže takto sa NATO aktívne zapojilo do toho konfliktu," upozorňuje Čarnogurský v rozhovore pre české Parlamentní Listy.

Možnosti skorého ukončenia vojny však politik nevidí. Podľa Čarnogurského sa Rusi mieru v podstate obávajú, pretože predpokladajú, že keby naň pristúpili, Západ by počas pár mesiacov pomohol kompletne vyzbrojiť Ukrajinu a vyškoliť tamojších vojakov, takže by potom boli pre Rusko ťažším súperom.

Stále prikladám vinu za rozpútanie konfliktu Západu

"Samozrejme, že Rusko je oficiálne agresorom a, samozrejme, že to sa nemalo stať," hovorí politik, no dodáva. "Ale tá zodpovednosť Západu je veľká a zračí sa v nej neschopnosť vcítiť sa do mentality ľudí v týchto oblastiach, ich problémov, priorít, a hlavne histórie a zložitosti vzájomných vzťahov. Pretože historicky tvorí Ukrajina už 100 rokov kľúčové predpolie Ruska, je to teda pevná časť ruského perimetra, územia ruského vplyvu."

Kde skončilo 5 miliárd z USA pre Ukrajinu?

"A USA potom deklarujú, že vynaložili 5 miliárd dolárov na to, aby si ukrajinský ľud mohol zvoliť svojich politikov. Na čo tá čiastka bola ale reálne použitá, to nechcem radšej domýšľať," hovorí Čarnogurský.

„EÚ si požičiava peniaze, aby ich mohla požičať Ukrajine. Kedy nám ich vrátia?“ pýta sa Uhrík
Vojna na Ukrajine stojí, a ešte bude stáť, obrovské peniaze nielen samotný Kremeľ, ale aj Európsku úniu a jej občanov. Prirodzene, zabudnúť nesmieme ani na USA, ktoré posielajú Ukrajincom množstvá zbraní za ťažké miliardy, na čom ale zarábajú najmä... Čítať ďalej
16 | 09 | 2022 | Tibor Malý

Problém migrácie nevymizol, nejde však o Ukrajincov

"Musím povedať, že migrácia zostáva aj naďalej veľkou témou, avšak pokiaľ ide konkrétne o Ukrajincov, tak v tejto chvíli to vychádza tak, že ten počet tých, ktorí na Slovensko prichádzajú sa zhruba rovná počtu ľudí, ktorí sa vracajú späť na Ukrajinu. Takže tam problém nevidím. Ani situácia v Poľsku nie je taká katastrofálna, ako sa niekedy v médiách tvrdí," zamýšľa sa Čarnogurský. 

Európa sa strelila do vlastnej nohy

Kde však jasný problém aj do budúcnosti vidí, sú kroky USA a Západu. "Predsa jasne vidíme, že migráciu z Afriky a z Blízkeho východu, najmä z Líbye, Iraku či Sýrie zavinili Spojené štáty a Západná Európa, ktorá sa tak strelila do vlastnej nohy, pretože pod vplyvom USA a s podporou Británie i Francúzska bol zosadený líbyjský vodca Muammar Kaddáfí, ktorý – nech už bol akýkoľvek autoritatívny vládca – minimálne migráciu držal pod kontrolou. A týmto zásahom zvonku sa táto brzda alebo ak chcete poistka úplne zrútila a utečencov zásadným spôsobom pribudlo," vysvetľuje.

Americká zámienka

A vo vymenúvaní pokračuje. "Ďalej si vezmite Irak, kam Američania vtrhli po udalostiach z 11. septembra 2001, aby odhalili neexistujúce zbrane hromadného ničenia. Bola to skrátka iba zámienka. Ale ten americký pobyt v Iraku opäť priniesol vlnu migrácie. A keď sa pozriete na mapu, tak vidíte, že práve krajiny ako Rusko či Bielorusko pôsobili ako určitá ochranná zóna pre Európu, ale to už teraz neplatí, pretože Rusko nemá dôvod, aby Európe v akomkoľvek smere momentálne pomáhalo. Takže utečencov môže opäť pribúdať," prognózuje politik.

Zjavne proamerický minister Káčer: Putin je zločinec
Nový minister zahraničia Rastislav Káčer vo svojej funkcii nie je ani týždeň, no svoje rusofóbne smerovanie už prezentovať stihol. Tento výrazne proamerický minister sa vyspovedal v Denníku N. Keď prišla ponuka, nepremýšľal S ponukou, aby sa ujal... Čítať ďalej
15 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik