Aktuálne! Z minúty na minútu
22 | 09 | 2022 I Ivan Mihale

Aktuálne! Z minúty, na minútu o dianí na Slovensku, zo Zahraničia, z regiónov Slovenska, ale aj z oblasti ekonomiky. Už nemusíte hľadať inde. Buďte v obraze! Iba s Hlavným denníkom.

20:55 Americký generál Hodges pohrozil, že zaútočia na lode ruského námorníctva na Kryme. 

Generál hrozí
Americký generál Hodges pohrozil, že zaútočia na lode ruského námorníctva na Kryme. Hodges tiež povedal, že mnohí západní politici už volajú po údere na ruskú vojenskú infraštruktúru. Ak... Bývalý veliteľ americkej armády v Európe vyhlásil, ... Čítať ďalej
22 | 09 | 2022 | Milan Laca

20:00 Ivan Mikloš, exminister financií sa pýta, čo sa to s nami porobilo. Ako je možné, že väčšina našej spoločnosti si želá víťazstvo agresora? Zároveň Slovákom pripomína, že Putinove Rusko sa netají tým, že by sme mohli byť ďalší na rade.

Ivan Mikloš: Tí, ktorí si želajú víťazstvo Ruska, nepovažujú Slovensko za svoj domov
Ivan Mikloš, exminister financií sa pýta, čo sa to s nami porobilo. Ako je možné, že väčšina našej spoločnosti si želá víťazstvo agresora? Zároveň Slovákom pripomína, že Putinove Rusko sa netají tým, že by sme mohli byť ďalší na rade. Tí, ktorí si... Čítať ďalej
22 | 09 | 2022 | Alica Kočišová

19:50 Pri riešení vysokých cien energií nie je priestor na koalično-opozičné "prekáračky". V rozprave k vládnemu návrhu zákona o energetike to vo štvrtok uviedol predseda Smeru-SD Robert Fico. Zároveň pri pomoci priemyslu a verejnosti navrhol "základný politický zmier". Koaliční poslanci Juraj Šeliga zo strany Za ľudí či György Gyimesi z OĽANO jeho vystúpenie ocenili. Minister hospodárstva Karel Hirman vyhlásil, že je otvorený konštruktívnym návrhom.

Keď pod "zadkom horí" aj Fico je dobrý
Pri riešení vysokých cien energií nie je priestor na koalično-opozičné "prekáračky". V rozprave k vládnemu návrhu zákona o energetike to vo štvrtok uviedol predseda Smeru-SD Robert Fico. Zároveň pri pomoci priemyslu a verejnosti navrhol "základný... Čítať ďalej
22 | 09 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

19:40 Holandskí colníci v priebehu dvoch dní skonfiškovali tri zásielky kokaínu v celkovej hodnote 166 miliónov eur. Vo štvrtok o tom informovala rotterdamská prokuratúra. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

19:20 Minister zahraničných vecí Spojených štátov Antony Blinken vo štvrtok na zasadnutí Bezpečnostnej rady (BR) OSN v New Yorku apeloval na to, aby bola voči šéfovi Kremľa Vladimirovi Putinovi vyvodená zodpovednosť za inváziu na Ukrajinu.

Blinken obvinil Putina z toho, že ničí medzinárodný poriadok "priamo pred našimi očami". Putin podľa jeho slov ďalej prilial "olej do ohňa" ohlásením mobilizácie a tzv. "referend" v obsadených častiach Ukrajiny. (tasr/afp)

19:10 Nemecko je pripravené prijať ľudí, ktorí sa v Rusku snažia vyhnúť vojenskej službe, a rovnako aj dezertérov z ruskej armády. V súvislosti so správami o úteku mužov z Ruska po vyhlásení čiastočnej mobilizácie to naznačili viacerí ministri spolkovej vlády v Berlíne, informujú agentúry AFP a DPA.

19:00 Meteorológovia varujú pred piatkovým (23. 9.) prízemným mrazom vo vegetačnom období. Výstrahy prvého stupňa vydali takmer pre celé Slovensko, výnimkou sú niektoré okresy Prešovského a Košického kraja. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na svojom webe.

18:50 Miliarda je pre Slovensko astronomická suma. Vláda ju prešustrovala na celoplošné testovanie a teraz, keď treba riešiť energetickú krízu, nám táto suma chýba, hovorí RNDr Ján Baránek.

Ján Baránek: Koledujete si o to, aby na Slovensku tiekla krv
Miliarda je pre Slovensko astronomická suma. Vláda ju prešustrovala na celoplošné testovanie a teraz, keď treba riešiť energetickú krízu, nám táto suma chýba, hovorí RNDr Ján Baránek. O peletách a solidarite s Nemcami Baránek na príklade mladého... Čítať ďalej
22 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

18:40 Poslanci Národnej rady (NR) SR v závere rokovacieho dňa diskutovali o návrhu na zvýšenie platov zdravotníkov. Venujú sa mu v skrátenom legislatívnom konaní. O tom, či ho posunú do druhého čítania, by mali rozhodnúť v piatok (23. 9.).
Predsedníčka parlamentného zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková (SaS) uviedla, že SaS návrh víta. Predpokladá, že avizované pozmeňujúce návrhy budú reflektovať aj ďalšie požiadavky. Tvrdí, že všetky platy po zmene zákona porovnala s tými v ČR a hoci sa nedostanú na rovnakú nominálnu hodnotu, pri kúpyschopnosti na tom bude podľa jej slov Slovensko lepšie. Do budúcna podľa nej treba myslieť aj na ambulantný sektor, upozornila na možné dôsledky pri jeho zanedbaní.

18:30Juraj Blanár, podpredseda opozičnej strany SMER-SD vo svojom najnovšom príspevku na sociálnej sieti porovnáva čísla predtým a potom. Súčasnú vládnu zostavu krtizuje a obviňuje ju z ožobračovania a ničenia Slovenska.

Juraj Blanár: Ožobračovanie a ničenie Slovenska pokračuje
Juraj Blanár, podpredseda opozičnej strany SMER-SD vo svojom najnovšom príspevku na sociálnej sieti porovnáva čísla predtým a potom. Súčasnú vládnu zostavu krtizuje a obviňuje ju z ožobračovania a ničenia Slovenska. V statuse porovnáva, ako sa... Čítať ďalej
22 | 09 | 2022 | Alica Kočišová

18:10Na úrade českej vlády prijali opatrenia na zníženie spotreby energií. Jedným z nich je plošné zníženie teploty vo vnútorných priestoroch na 19 až 20 stupňov Celzia. Vláda chce celkovo usporiť približne dva milióny českých korún (viac ako 80.000 eur). Oznámil to vo štvrtok český premiér Petr Fiala.

"Vo vnútorných priestoroch sme znížili osvetlenie na bezpečnostné minimum. To znamená, že sme v podstate uvoľnili takmer každú druhú žiarovku a ostatné vymieňame za úsporné LED žiarovky," povedala vedúca úradu vlády Jana Kotalíková. Dodala, že večerné osvetlenie budovy zrušili už pred časom. (tasr)

18:00 V Poľsku pre obavy z bojov v blízkosti ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárne distribuovali jódové tablety regionálnym hasičským zborom, ktoré ich majú dať obyvateľom v prípade vystavenia rádioaktívnemu žiareniu. Podľa agentúry Reuters to vo štvrtok oznámil námestník ministra vnútra Blažej Pobožy.

"Po medializovaných správach o bojoch blízko Záporožskej jadrovej elektrárne sme sa rozhodli... v predstihu podniknúť opatrenia vo forme distribúcie jódu," povedal Pobožy vo vysielaní súkromnej rozhlasovej stanice Radio Zet.

17:40 Národnej rade (NR) SR chýbajú dvaja podpredsedovia, uchádzačov na tento post môžu navrhnúť zástupcovia strán zastúpených v parlamente, nielen poslaneckých klubov. Voliť by sa mali až v októbri. O funkciu by sa mohol uchádzať Tomáš Taraba (nezaradený). Odmieta ho Za ľudí aj SaS. Klub OĽANO si počká na nominácie a termín voľby, potom chce o kandidátoch diskutovať v koalícii.

17:20 Neočkovaný Novak Djokovič znova vyčkáva na verdikt, či si bude môcť zahrať na Australian Open v nasledujúcej sezóne.

Zahrá si Djokovič na Australian Open? Vyčkáva na verdikt.
Neočkovaný Novak Djokovič znova vyčkáva na verdikt, či si bude môcť zahrať na Australian Open v nasledujúcej sezóne. Djokovič, ktorý naďalej odmieta vakcínu proti COVID-19 stále nevie, či bude môcť hrať na Australian Open v januári 2023.... Čítať ďalej
22 | 09 | 2022 | Alica Kočišová

17:00 Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) vo štvrtok prijal na Bratislavskom hrade generálnych prokurátorov Vyšehradskej štvorky (V4). Prokurátori zároveň spoločne podpísali tzv. Bratislavskú deklaráciu.

Slovenský šéf prokuratúry Maroš Žilinka, najvyšší štátny zástupca Českej republiky Igor Stříž, maďarský generálny prokurátor Péter Polt a prvý námestník generálneho prokurátora, národný prokurátor Poľska Dariusz Barsky sa v týchto dňoch stretávajú na výročnom 10. rokovaní generálnych prokurátorov V4. Témami stretnutia sú napríklad environmentálna kriminalita či kompetencie prokuratúry pri výkone pôsobnosti vo verejnej správe.
 

16:45 Približne 1000 vojakov z Českej republiky, Nemecka, Slovinska, Spojených štátov amerických a Ozbrojených síl Slovenskej republiky (OS SR) so 110 kusmi vojenskej techniky sa v uplynulých dňoch zúčastnilo v Centre výcviku v Lešti na certifikačnom cvičení Strong Cohesion 2022. Jeho cieľom bolo preveriť pripravenosť Mnohonárodnej bojovej skupiny NATO plniť stanovené úlohy.

"Vojaci na cvičení zúročili svoje skúsenosti získané na predchádzajúcom výcviku. Výsledkom bude hodnotenie ich pripravenosti," uviedol vo štvrtok, v záverečný deň cvičenia, náčelník Generálneho štábu OS SR Daniel Zmeko.

16:30 Meno nového ministra školstva je prezradené.

Nový minister školstva je už známy!
Meno nového ministra školstva je prezradené. Slavomír Partila, riaditeľ Strednej odbornej školy služieb a priemyslu sv. Jozafáta v Trebišove si zasadne do opusteného kresla, do ktorého dlho hľadali náhradu za Branislava Gröhlinga. Ako uvádza... Čítať ďalej
22 | 09 | 2022 | Alica Kočišová

16:20 Najmenej 31 civilistov prišlo o život pri zásahu iránskych bezpečnostných síl na proteste, ktorý vypukol po úmrtí Mahsy Amíníovej, zadržanej tamojšou mravnostnou políciou. Uviedla to vo štvrtok mimovládna organizácia Iran Human Rights (IHR) so sídlom v nórskom hlavnom meste Oslo.

"Ľud Iránu vyšiel do ulíc, aby dosiahol svoje základné práva a ľudskú dôstojnosť... a vláda odpovedá na jeho pokojný protest guľkami," uviedla organizácia vo vyhlásení, v ktorom zverejnila konečný počet obetí na životoch po šesť dní trvajúcich protestoch v iránskych mestách.(tasr/AFP)

16:15 Mesto Prešov pri výbere firiem, ktoré vykonávali záchranné práce po výbuchu bytového domu na Mukačevskej ulici, neporušilo zákon. Tvrdí to radnica, ktorá sa odvoláva na uznesenie Národnej kriminálnej agentúry (NAKA), ktorá sa prípadom opätovne zaoberala vzhľadom na pokyn Generálnej prokuratúry SR. TASR o tom informoval hovorca mesta Prešov Vladimír Tomek.

15:50 Minister vnútra SR Roman Mikulec dnes rokoval s riaditeľkou Európskeho centra výnimočnosti pre boj proti hybridným hrozbám Tejlou Helenou Tiilikanen

Minister Mikulec vyzdvihol prácu "lovcov hoaxov"
Minister vnútra SR Roman Mikulec dnes rokoval s riaditeľkou Európskeho centra výnimočnosti pre boj proti hybridným hrozbám Tejlou Helenou Tiilikanen. Počas svojej návštevy Slovenska sa stretáva s viacerými členmi vládneho kabinetu. Obaja sa na... Čítať ďalej
22 | 09 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

15:20 Spláca strana Za ľudí dlhy z našich peňazí? Remišovej strana dlhuje peniaze spolumajiteľom NAY. Ich spoločníkovi dala miliónový biznis. Tieto titulky sprevádzali tlačovú besedu, počas ktorej Richard Raši obvinil Veroniku Remišovú z klientelizmu. Remišová reaguje na sociálnej sieti svojským spôsobom: "Pán Pellegrini a Raši, namiesto škrabkania a klamstiev radšej pracujte pre občanov."

Richard Raši: Spláca strana Za ľudí svoje dlhy z našich peňazí?
Spláca strana Za ľudí dlhy z našich peňazí? Remišovej strana dlhuje peniaze spolumajiteľom NAY. Ich spoločníkovi dala miliónový biznis. Tieto titulky sprevádzali tlačovú besedu, počas ktorej Richard Raši obvinil Veroniku Remišovú z klientelizmu.... Čítať ďalej
22 | 09 | 2022 | Alica Kočišová

14:50 Príslušníkom Ozbrojených síl (OS) SR patrí úcta a vďaka za službu, ktorú vykonávajú s profesionalitou, odhodlaním a obetavosťou. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to uviedla na sociálnej sieti pri príležitosti štvrtkového Dňa OS SR. Ako poznamenala, dôležitosť a nezastupiteľnosť vojakov si ešte viac uvedomujeme posledné mesiace, počas ktorých čelí východný sused Slovenska agresívnej vojne.

"Naše vojačky a vojaci dnes oslavujú Deň Ozbrojených síl Slovenskej republiky. Sú to oni, ktorí sa starajú o obranu našej vlasti, slobody a demokracie. Robia tak väčšinou ďaleko od našej všednosti, mimo pozornosti kamier. Či už ide o náš spojenecký príspevok k obrane Aliancie, pomoc pri krízach a pohromách doma aj za hranicami, ale aj pri angažovaní sa v mierových operáciách," skonštatovala prezidentka, ktorá je hlavnou veliteľkou OS SR.

14:30 Ministerstvo financií USA hľadá špecialistu na sankcie.

Hľadá sa odborník na sankcie
Ministerstvo financií USA hľadá špecialistu na sankcie. Ministerstvo financií USA hľadá medzinárodného pozorovateľa, ekonóma, ktorý by analyzoval možné účinky sankcií na americký biznis. Informuje o tom agentúra Bloomberg s odvolaním sa na popis... Čítať ďalej
22 | 09 | 2022 | Milan Laca

14:20  Zdravotné poisťovne pozastavili schválenie preplácania štyroch nových onkoliekov z verejného zdravotného poistenia. Nesúhlasili so zmluvami, ktoré Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR uzavrelo s výrobcami liekov. Pre TASR to uviedli z komunikačného oddelenia rezortu. Lieky posudzovala kategorizačná komisia začiatkom septembra.

"Zdravotné poisťovne nesúhlasili so štyrmi MEA zmluvami, ktoré uzavrelo ministerstvo zdravotníctva s výrobcami štyroch nových liekov (Keytruda, Kyprolis, Alunbrig, Phesgo) z dôvodu oneskorenej publikácie vyhlášky 298/2022, ako aj menších formálnych chýb," uviedlo ministerstvo. Po úprave chce zmluvy predložiť na ďalšom zasadaní kategorizačnej komisie, ktoré sa uskutoční 10. októbra.

14:10 Americké vesmírna agentúra NASA v stredu úspešne dokončila test tankovania kozmickej rakety v rámci programu Artemis I, ktorý by mal obnoviť vesmírne lety na Mesiac.

Prvý pokus o štart rakety SLS (Space Launch System) museli 3. septembra prerušiť pre únik kvapalného vodíka. Technici NASA vtedy nedokázali problém odstrániť. Pri súčasnom tankovaní sa opäť objavili netesnosti palivovej sústavy, problémy sa však podarilo vyriešiť a dokončiť prípravu motorov. Ak sa počas ďalšieho testovania neobjavia nezvládnuteľné problémy, SLS by mohla odštartovať už budúci utorok. (tasr/BBC)

13:55 "Každým jedným odvolávaním len potvrdzujú to, že Roman Mikulec je tá bariéra medzi politikou a spravodlivosťou," povedal Igor Matovič na tlačovej besede vládneho hnutia OĽaNO.

Minister financii Matovič by chcel byť ministrom INÉHO rezortu. POZRITE ktorého
Po tom, ako sa v pléne NR SR nepodarilo odvolať ministra vnútra Mikulca (OĽaNO) sa na tlačovke Igor Matovič vyjadril, že raz by chcel byť ministrom vnútra. Rád by dostal Fica do basy. Po siedmy krát "Každým jedným odvolávaním len potvrdzujú to,... Čítať ďalej
22 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

13:40  NRSR: Šipoš hovorí, že Sme rodina s opozíciou blokovali schôdzu pre paragraf 363

Hnutie Sme rodina chcelo s opozíciou blokovať schôdzu parlamentu, tvrdí šéf poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš. Myslí si, že dôvodom bol návrh SaS o úprave paragrafu 363 Trestného poriadku. OĽANO chcelo návrh podporiť. Napokon sa bude o ňom hlasovať budúci týždeň.

Poslanci Sme rodina pri prezentácii vytiahli karty. Podľa šéfa klubu Sme rodina Petra Pčolinského išlo o dohodu, dôvody špecifikovať nechcel. SaS vidí za obštrukciou Sme rodina a opozície zmenu paragrafu 363, s ktorou dlhodobo nesúhlasia. Podľa šéfky klubu SaS Anny Zemanovej im nevychádzali počty, aby mohli novelu zablokovať.

13:22 Energetická legislatíva schválená v stredu (21. 9.) vládou SR je tzv. plánom B, spoločné riešenie energetickej krízy, ktoré pripravuje EÚ, je plánom A. Uviedol to vo štvrtok predseda Výboru Národnej rady (NR) SR pre hospodárske záležitosti Peter Kremský (OĽANO) na Stredoeurópskom plynárenskom kongrese, organizovanom Slovenským plynárenským a naftovým zväzom (SPNZ).

P. Kremský: Energetická legislatíva z dielne vlády SR je plán B, z EÚ je plán A
Energetická legislatíva schválená v stredu (21. 9.) vládou SR je tzv. plánom B, spoločné riešenie energetickej krízy, ktoré pripravuje EÚ, je plánom A. Uviedol to vo štvrtok predseda Výboru Národnej rady (NR) SR pre hospodárske záležitosti Peter... Čítať ďalej
22 | 09 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

13:20 Zmena klimatických podmienok sa aj v rámci lesných porastov v okrese Gelnica prejavuje hlavne pri smrekoch. Postupne túto drevinu nahrádza buk. Pre TASR to uviedol vedúci oddelenia lesného hospodárstva Okresného úradu v Spišskej Novej Vsi Jozef Stajsko. Ubúdanie smrekov evidujú aj Gelnické lesy.

V Gelnickom okrese sa lesné porasty nachádzajú na ploche približne 43.000 hektárov, pričom podiel výmery lesa dosahuje 75 percent, čo je najviac v rámci všetkých okresov na Slovensku. Najzastúpenejšou drevinou je tu buk. Nasleduje smrek a jedľa. "Smrek je drevina, ktorá predovšetkým v jarnom období rastu vyžaduje dostatok vody. Nevytvára však hlboké korene, a tak zmena klímy s nedostatkom vlhkosti v horných vrstvách pôdy je preň najkritickejšia. Dalo by sa povedať, že v posledných rokoch trpí smädom," vysvetlil s tým, že tak postupne chradne, oslabuje sa jeho prirodzená odolnosť voči škodcom a následne odumiera.

13:10 Samotné zvýšenie platov zdravotníkov podľa Slovenskej lekárskej komory (SLK) na stabilizáciu sektora nestačí. Komora zároveň kritizuje, že návrh zvýšenia miezd, ktorý v stredu (21. 9.) schválila vláda, nerieši ambulantný sektor. Žiada zvýšenie rozpočtu pre zdravotníctvo, ktoré sa premietne do zmlúv pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti.

"Už od nášho snemu v roku 2021, na ktorom bol schválený nami dva roky pripravovaný materiál Koncepcia zdravotníctva SR podľa SLK, sme upozorňovali a žiadali systémové zmeny," skonštatovala komora s tým, že vládou schválený návrh považuje len za začiatok.

12:47 Fico: Vláda zatiaľ k energiám prijala len všeobecné riešenie, čakali sme viac
Návrh novely zákona o energetike, ktorý v stredu (21.9.) schválila vláda, je veľmi všeobecný a nerieši aktuálne potreby ľudí, firiem, nemocníc či škôl. Myslí si to opozičný Smer-SD, podľa ktorého ide o dôkaz, že vláda nevie, čo má v čase energetickej krízy robiť. Strana návrh v prvom čítaní podporí a potom k nemu predloží viaceré pozmeňovacie návrhy. Od kabinetu však čaká viac.

Fico: Vláda je v čase krízy stratená a netuší, čo má robiť
Návrh novely zákona o energetike, ktorý v stredu (21.9.) schválila vláda, je veľmi všeobecný a nerieši aktuálne potreby ľudí, firiem, nemocníc či škôl. Myslí si to opozičný Smer-SD, podľa ktorého ide o dôkaz, že vláda nevie, čo má v čase... Čítať ďalej
22 | 09 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

12:33 Polícia vyšetruje krádež býka v Čemernom, mestskej časti Vranova nad Topľou. Ako TASR informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Jana Ligdayová, v období od pondelka (19. 9.) do utorka (20. 9.) vošiel neznámy páchateľ do areálu družstva, pričom poškodil oplotenie.

12:28 NRSR: Do programu pribudli vládne návrhy o energiách a platoch zdravotníkov
Program aktuálnej schôdze Národnej rady (NR) SR sa rozšíril o dva vládne návrhy zákonov spolu s návrhmi na ich prerokovanie v skrátenom legislatívnom konaní. Ide o novelu zákona o energetike a návrh na zvýšenie platov zdravotníkov. 

NRSR: Do programu pribudli vládne návrhy o energiách, paragraf 363 sa posúva
Program aktuálnej schôdze Národnej rady (NR) SR sa rozšíril o dva vládne návrhy zákonov spolu s návrhmi na ich prerokovanie v skrátenom legislatívnom konaní. Ide o novelu zákona o energetike a návrh na zvýšenie platov zdravotníkov. Zaradenie nových... Čítať ďalej
22 | 09 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

12:23 Exministra spravodlivosti uväznili za korupciu, hrozí mu aj trest smrti
Bývalého čínskeho ministra spravodlivosti Fu Čeng-chuu odsúdili na smrť s dvojročným odkladom trestu pre obvinenia z brania úplatkov a napomáhania zločincom, vrátane jeho brata, pri zakrývaní protizákonnej činnosti. Vo štvrtok o tom informovala štátna televízia CCTV, na ktorú sa odvolala tlačová agentúra AP.
Fu Čeng-chuovo odsúdenie je ďalším zo série verdiktov proti vysokopostaveným predstaviteľom, ktorých v Číne potrestali za korupciu v rámci tvrdých zásahov nariadených prezidentom Si Ťin-pchingom od jeho nástupu k moci koncom roka 2012.
Fu Čeng-chua (67) priznal vinu zo zneužívania svojich právomocí, keď bol v rokoch 2005–2021 napríklad vo funkciách ministra i šéfa polície v čínskom hlavnom meste Peking, pričom zakrýval zločiny páchané svojím bratom a ďalšími predstaviteľmi.

12:17 Polícia vypátrala 43-ročného muža z okresu Dunajská Streda, ktorý v auguste na číslo 158 oznámil, že v sporiteľni v Dunajskej Strede je uložená bomba. Hoci volal z telefónu bez SIM karty, policajní kriminalisti telefón aj majiteľa identifikovali. V prípade dokázania viny mu môže za šírenie poplašnej správy hroziť strata slobody na jeden až päť rokov.

12:09 Bratislavská mestská časť Ružinov sa pre energetickú krízu pripravuje aj na scenár, že veľká časť jej zamestnancov na miestnom úrade či v niektorých jej ďalších inštitúciách bude pracovať z domu. Pre TASR to potvrdil ružinovský starosta Martin Chren s tým, že chystajú aj ďalšie šetriace opatrenia.

Ružinov zvažuje pre energetickú krízu zaviesť prácu z domu
Bratislavská mestská časť Ružinov sa pre energetickú krízu pripravuje aj na scenár, že veľká časť jej zamestnancov na miestnom úrade či v niektorých jej ďalších inštitúciách bude pracovať z domu. Pre TASR to potvrdil ružinovský starosta Martin... Čítať ďalej
22 | 09 | 2022 | Diana zaťková/TASR

11:58 Grécka pohraničná stráž zabránila počas stredy približne 1500 pokusom migrantov dostať sa na územie Grécka z Turecka cez pohraničnú rieku Marica (v gréčtine Evros). Minister Takis Theodorikakos pre grécke médiá uviedol, že ide o "organizovaný plán Turecka". Vozidlá tureckých bezpečnostných zložiek podľa vyjadrení migrantov v mnohých prípadoch privážali ľudí k tureckej časti rieky Marica.
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vo svojom prejave na pôde OSN opätovne varoval Atény, aby nevracali migrantov nezákonným spôsobom naspäť do Turecka.

11:43 Novou personálnou akvizíciou RTVS sa stal dlhoročný moderátor a redaktor Patrik Herman. Vo verejnoprávnom médiu bude nielen moderovať, zapojí sa aj do vzdelávania a školenia začínajúcich kolegov. "Zároveň bude pripravovať nové inovatívne formáty a jeho úlohou bude tiež rozvíjanie charitatívnych aktivít," informovalo RTVS.

11:31 Mesto Piešťany oznámilo zníženie intenzity osvetlenia ulíc mestskými pouličnými lampami. V záujme šetrenia výdavkov plne osvetlené naďalej zostanú iba hlavné ťahy – Bratislavská, Krajinská ulica a Žilinská cesta. Zvyšné ulice v meste budú v tretinovom režime. Informoval o tom referent pre komunikáciu piešťanskej radnice Martin Ričány.

11:22 Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR v nemocniciach preveruje situáciu s výpoveďami lekárov. Prostredníctvom dotazníka zisťuje možné scenáre aj prípadnú mieru ohrozenia poskytovania zdravotnej starostlivosti.

MZ v nemocniciach dotazníkom preveruje situáciu s výpoveďami lekárov
Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR v nemocniciach preveruje situáciu s výpoveďami lekárov. Prostredníctvom dotazníka zisťuje možné scenáre aj prípadnú mieru ohrozenia poskytovania zdravotnej starostlivosti. Pre TASR to potvrdil minister... Čítať ďalej
22 | 09 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

11:15 Ružomberok bude mať novú mestskú plaváreň za vyše sedem miliónov eur. Zmluvu o dielo s víťazným uchádzačom verejného obstarávania podpísali predstavitelia mesta v tomto týždni. V krátkom čase mu odovzdajú stavenisko.

10:59 Prvá etapa výstavby obchvatu obcí Malokarpatska je dokončená
Stavebné práce v prvej etape nového obchvatu obcí v mikroregióne Malokarpatska sú ukončené. Motoristi budú môcť novú cestu využívať už počas jesene tohto roka. TASR o tom informovala hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Lucia Forman.
Nová cesta spája diaľničnú križovatku Triblavina s cestou III/1059 v katastri obce Chorvátsky Grob. Obchvat by mal priniesť zlepšenie dopravnej situácie, časovú úsporu pre vodičov a odbremenenie obcí Chorvátsky Grob, Slovenský Grob a mestskej časti Vajnory od tranzitnej dopravy.

10:52 Sonda amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) má v noci na utorok 27. septembra zámerne vraziť do asteroidu. Ide o súčasť testovania systému obrany proti telesám v blízkosti Zeme (NEO).

10:43 Mexiko zasiahlo ďalšie silné zemetrasenie
Zemetrasenie s magnitúdou 6,8 postihlo vo štvrtok západomexický štát Michoacán, vyplýva z údajov americkej geologickej služby USGS. Prírodný živel sa ozval len niekoľko dní nato, ako mexickú federáciu v pondelok prekvapilo zemetrasenie s magnitúdou 7,6 a vyžiadalo si dva ľudské životy.

9:45 Poslanci Národnej rady (NR) SR pokračujú v rokovaní na 72. schôdzi. Podpredseda parlamentu Juraj Blanár (Smer-SD) v úvode dňa informoval o termíne poslaneckého grémia. Šéf parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) ho zvolal na 11.00 h v súvislosti s ďalším priebehom schôdze, keďže sa očakáva doručenie návrhov z vlády aj so žiadosťou prerokovať ich v skrátenom legislatívnom konaní. Hlasovanie sa preto podľa slov Blanára posúva na 11.30.

NRSR: Pokračuje diskusia o paragrafe 363, J. Blanár informoval o zvolaní grémia
Poslanci Národnej rady (NR) SR pokračujú v rokovaní na 72. schôdzi. Podpredseda parlamentu Juraj Blanár (Smer-SD) v úvode dňa informoval o termíne poslaneckého grémia. Šéf parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) ho zvolal na 11.00 h v súvislosti s... Čítať ďalej
22 | 09 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

9:30 Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová sa obáva, že chudobní a nahnevaní ľudia z protestu sa uchylia pod krídla mafie a fašistov. A to aj vďaka Markizackej titulke „Dezolati v uliciach“

Nicholsonovej nočná mora
Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová sa obáva, že chudobní a nahnevaní ľudia z protestu sa uchylia pod krídla mafie a fašistov. A to aj vďaka Markizackej titulke „Dezolati v uliciach“. Na sociálnej sieti zvrejnila "ficofóbny" status,v ktorom... Čítať ďalej
22 | 09 | 2022 | Ivan Mihale

9:00Rusko bude mať pravdepodobne problémy s logistikou a administratívou spojenou so zhromaždením 300.000 záložníkov. V pravidelnom hodnotení vývoja vojny na Ukrajine to vo štvrtok uviedlo britské ministerstvo obrany.

8:45 Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky (MZVEZ SR) Rastislav Káčer v stredu zdôraznil potrebu jednoty členských krajín EÚ a NATO. TASR o tom informoval tlačový odbor MZVEZ SR.

"Oceňujem rýchle rozhodnutie zvolať mimoriadne zasadnutie šéfov diplomacií krajín EÚ krátko nato, ako sa ruský agresor rozhodol eskalovať napätie voči nášmu bezprostrednému susedovi," povedal Káčer. Krajiny EÚ musia byť pripravené, že Rusko bude svoje kroky ďalej stupňovať, a musia "hlasne a jednoznačne odsúdiť akékoľvek rozhodnutia začleniť okupované ukrajinské územia do Ruska".

08:30 Americký prezident Joe Biden a britská premiérka Liz Trussová sa zhodli v stredu na ich vôbec prvom spoločnom stretnutí, že konanie ruského prezidenta Vladimira Putina len umocňuje potrebu, aby spojenci pokračovali v poskytovaní ekonomickej a vojenskej pomoci Ukrajine.

Spojenci o ďalších plánoch! Biden a Trussová sa zhodli
Americký prezident Joe Biden a britská premiérka Liz Trussová sa zhodli v stredu na ich vôbec prvom spoločnom stretnutí, že konanie ruského prezidenta Vladimira Putina len umocňuje potrebu, aby spojenci pokračovali v poskytovaní ekonomickej a... Čítať ďalej
22 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

08:14 Národné parky na Spiši sa aj tento rok zapoja do akcie Čisté hory. V poslednú septembrovú sobotu (24. 9.) sa dobrovoľníci už 44. krát pustia do upratovania Tatranského národného parku (TANAP) po letnej sezóne. Koordinátor podujatia Igor Stavný zo Správy TANAP-u uviedol, že do akcie sa môže zapojiť ktokoľvek, kto má pozitívny vzťah k prírode a chuť pomôcť odbremeniť prírodu od odpadu, ktorí v ňom zanechali neporiadni návštevníci.

08:00 "Morálny človek a politik by mal stáť na strane pravdy a práva vždy. Len lokajský nástroj cudzích záujmov ohýba právo a pravdu tak, ako to vyhovuje jeho pánom. PS: Mohol by už konečne niekto tým američanom vysvetliť, že Slovensko a Slovinsko sú dva rôzne štáty a že jedna z najvýznamnejších žien sveta je prezidentkou Slovenska a nie Slovinska?!" Citát Anna Belousovová.

Anna Belousovová: Len lokajský nástroj cudzích záujmov ohýba právo a pravdu
"Morálny človek a politik by mal stáť na strane pravdy a práva vždy. Len lokajský nástroj cudzích záujmov ohýba právo a pravdu tak, ako to vyhovuje jeho pánom. PS: Mohol by už konečne niekto tým američanom vysvetliť, že Slovensko a Slovinsko sú dva... Čítať ďalej
22 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová

07:47 Ministri zahraničných vecí krajín skupiny G7 na stredajšom stretnutí v New Yorku potvrdili pokračovanie spolupráce pri podpore Ukrajine. Oznámil to japonský minister zahraničných vecí Jošimasa Hajaši. TASR správu prevzala vo štvrtok z agentúry Reuters.

07:40 Aktuálne je pre policajnú akciu v Bratislave na diaľnici D2 na križovatke Lamač uzavretý pripájač z Devínskej Novej Vsi v smere do tunela Sitina. Polícia Bratislavského kraja a Zelená vlna RTVS o tom informujú na sociálnej sieti. Obchádzka vedie po Hodonínskej ulici, vodiči sa tam zdržia asi 15 minút.

07:30 Stredajšie vyhlásenia ruského prezidenta Vladimira Putina opätovne potvrdili, že Rusko sa nesnaží mier chrániť, ale ho priamo ohrozuje. Uviedla to slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá sa v týchto dňoch zúčastňuje na Valnom zhromaždení OSN v New Yorku.

Prezidentka: Putinove výroky potvrdzujú, že Rusko mier nechráni, ale ohrozuje
Stredajšie vyhlásenia ruského prezidenta Vladimira Putina opätovne potvrdili, že Rusko sa nesnaží mier chrániť, ale ho priamo ohrozuje. Uviedla to slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá sa v týchto dňoch zúčastňuje na Valnom zhromaždení OSN v... Čítať ďalej
22 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

07:00 Dobré ráno, meniny má Móric. Počasie dnes: Prevažne oblačno, na severe miestami prehánky. Teploty 12 až 17 stupňov Celzia.

Predpoveď počasia pre Slovensko na štvrtok 22. septembra
Dobré ráno, meniny má Móric. Počasie dnes: Prevažne oblačno, na severe miestami prehánky. Teploty 12 až 17 stupňov Celzia. Na západnom Slovensku prevažne oblačno, najnižšie ranné teploty 9 až 6 a najvyššie denné 14 až 17 stupňov C. Na strednom... Čítať ďalej
22 | 09 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Pridajte sa k nám! Pracovná ponuka!

Redakcia najčítanejšieho alternatívneho denníka – Hlavný denník, hľadá do svojho dynamického kolektívu redaktorov.

Máme vysoké nasadenie, rýchle tempo, reflektujeme na situácie doma, ale aj v zahraničí, zaujímajú nás názory, ktoré sú iné, ako ponúka mainstream. Do nášho kolektívu potrebujeme ambicióznych redaktorov, ktorí sú flexibilní, samostatní, vedia sa orientovať na sociálnych sieťach a zvládajú pracovný stres. Výhodou sú skúsenosti s redaktorskou prácou z oblasti žurnalistiky a médií, ale nie podmienkou! Pracuje sa z domu. Neformálny životopis zasielajte na [email protected].

___________________

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik