Spojenci o ďalších plánoch! Biden a Trussová sa zhodli
22 | 09 | 2022 I Gabriela Fedičová/TASR

Americký prezident Joe Biden a britská premiérka Liz Trussová sa zhodli v stredu na ich vôbec prvom spoločnom stretnutí, že konanie ruského prezidenta Vladimira Putina len umocňuje potrebu, aby spojenci pokračovali v poskytovaní ekonomickej a vojenskej pomoci Ukrajine.

Vo vyhlásení to uviedla kancelária britskej premiérky. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

"Lídri odsúdili Putinove posledné útočné vyhlásenia týkajúce sa Ukrajiny," uviedol hovorca Trussovej, ktorá sa premiérkou stala len pred dvomi týždňami.

Kancelária britskej premiérky ďalej uviedla, že šéf Bieleho domu a Trussová počas stretnutia, ktoré sa konalo na okraj zasadnutia Valného zhromaždenia OSN, zdôraznili, že je potrebné "ukončiť prílišné spoliehanie sa na autoritárske štáty v súvislosti s energiami a technológiami".

Čína sa chystá na vojnu (VIDEO)
Si Ťin-pching nariadil armáde, aby sa sústredila na prípravu na boj. Čínska ľudová oslobodzovacia armáda "by sa mala zamerať na prípravu na skutočný boj," povedal prezident a predseda Ústrednej vojenskej komisie krajiny Si... Čítať ďalej
21 | 09 | 2022 | Milan Laca

"Dohodli sa, že zdvojnásobia bilaterálne úsilie zamerané na zníženie závislosti na energiách z Ruska a zvýšenie objemu obnoviteľnej energie a iných foriem energií prúdiacich z demokratických štátov," uvádza sa vo vyhlásení.

Americký prezident a britská premiérka sa okrem toho zhodli, že chcú zaistiť, aby bola chránená Veľkopiatková dohoda z roku 1998, ktorá priniesla mier v Severnom Írsku. "Obaja sme zaviazaní brániť jej výhody", uviedol Biden.

Trussová vyjadrila nádej, že sa jej podarí vyjednať riešenie v spore Británie a Európskej únie týkajúcom sa pobrexitového obchodu v Severném Írsku. Spor sa týka toho, kde stanoviť colné hranice, keďže Británia už nie je súčasťou EÚ - či medzi pevninskou Britániou a Severným Írskom alebo medzi Severným Írskom a Írskou republikou, ktorá je členom EÚ.

Unionisti nesúhlasia s tým, aby bolo Severné Írsko izolované od britskej pevniny. Umiestnenie hraníc medzi britskou časťou Írska a nezávislou Írskou republikou je zase v rozpore s Veľkopiatkovou dohodu, vysvetľuje AFP.

Biden pritom trvá na tom, aby Británia nespravila nič, čo by mohlo ohroziť štvrť storočia trvajúci mier v Severnom Írsku, uvádza Reuters.  

Biden varuje
Joe Biden povedal, že Rusko porušilo režim nešírenia jadrovými hrozbami. Americký prezident obvinil Rusko z porušovania režimu nešírenia jadrových zbraní z dôvodu "jadrových hrozieb voči európskym krajinám". Nespokojný Prezident komentoval... Čítať ďalej
21 | 09 | 2022 | Milan Laca

Pridajte sa k nám! Pracovná ponuka!

Redakcia jedného z najčítanejších alternatívnych denníkov – Hlavný denník, hľadá do svojho dynamického kolektívu redaktorov. Máme vysoké nasadenie, rýchle tempo, reflektujeme na situácie doma, ale aj v zahraničí, zaujímajú nás názory, ktoré sú iné, ako ponúka mainstream. Do nášho kolektívu potrebujeme ambicióznych redaktorov, ktorí sú flexibilní, samostatní, vedia sa orientovať na sociálnych sieťach a zvládajú pracovný stres. Výhodou sú skúsenosti s redaktorskou prácou z oblasti žurnalistiky a médií, ale nie podmienkou! Pracuje sa z domu. Neformálny životopis zasielajte na [email protected].

___________________

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik