NRSR: Pokračuje diskusia o paragrafe 363, J. Blanár informoval o zvolaní grémia
22 | 09 | 2022 I Ivan Mihale/tasr

Poslanci Národnej rady (NR) SR pokračujú v rokovaní na 72. schôdzi. Podpredseda parlamentu Juraj Blanár (Smer-SD) v úvode dňa informoval o termíne poslaneckého grémia. Šéf parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) ho zvolal na 11.00 h v súvislosti s ďalším priebehom schôdze, keďže sa očakáva doručenie návrhov z vlády aj so žiadosťou prerokovať ich v skrátenom legislatívnom konaní. Hlasovanie sa preto podľa slov Blanára posúva na 11.30.

Následne plénum pokračovalo v diskusii o návrhu SaS o obmedzení okruhu rozhodnutí, ktoré môže generálny prokurátor preskúmať postupom podľa paragrafu 363 Trestného poriadku. Do diskusie sa prihlásili ešte Alojz Baránik a Mária Kolíková (obaja SaS). Novelizáciou viacerých zákonov v súvislosti so zvýšením transparentnosti v oblasti prokuratúry chcú okrem iného upraviť aj vymenúvanie a odvolávanie prokurátorov či ich práva a povinnosti, a tiež rozšíriť právomoci ombudsmana a vlády o podanie žaloby na rozpustenie politickej strany.

Popoludní čaká poslancov tradičná hodina otázok. Následne majú na programe viacero výročných správ. Prebrať by mali napríklad správu Slovenského pozemkového fondu za rok 2021, správu o činnosti Úradu na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti za rok 2021 či správu o činnosti Ústavu pamäti národa za rok 2021.

Okrem toho by mali popoludní rokovať aj o uznesení k pracovnej definícii protirómskeho rasizmu a uznesení týkajúcom sa ochrany slobody vierovyznania alebo presvedčenia.

Nicholsonovej nočná mora
Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová sa obáva, že chudobní a nahnevaní ľudia z protestu sa uchylia pod krídla mafie a fašistov. A to aj vďaka Markizackej titulke „Dezolati v uliciach“. Na sociálnej sieti zvrejnila "ficofóbny" status,v ktorom... Čítať ďalej
22 | 09 | 2022 | Ivan Mihale

Pridajte sa k nám! Pracovná ponuka!

Redakcia jedného z najčítanejších alternatívnych denníkov – Hlavný denník, hľadá do svojho dynamického kolektívu redaktorov. Máme vysoké nasadenie, rýchle tempo, reflektujeme na situácie doma, ale aj v zahraničí, zaujímajú nás názory, ktoré sú iné, ako ponúka mainstream. Do nášho kolektívu potrebujeme ambicióznych redaktorov, ktorí sú flexibilní, samostatní, vedia sa orientovať na sociálnych sieťach a zvládajú pracovný stres. Výhodou sú skúsenosti s redaktorskou prácou z oblasti žurnalistiky a médií, ale nie podmienkou! Pracuje sa z domu. Neformálny životopis zasielajte na [email protected].