Aktuálne! Z minúty na minútu
02 | 10 | 2022 I Gabriela Fedičová

Aktuálne! Z minúty na minútu o dianí na Slovensku, zo Zahraničia, z regiónov Slovenska, ale aj z oblasti ekonomiky. Už nemusíte hľadať inde. Buďte v obraze! Iba s Hlavným denníkom.

20:55 Rusko sa  pomocou izolácie od USA a EÚ vyhne ekonomickej katastrofe.

Rusko sa zachráni vďaka izolácii
Rusko sa pomocou izolácie od USA a EÚ vyhne ekonomickej katastrofe. Výbuchy plynovodov Nord Stream a Nord Stream 2 by sa mohli stať bodom, z ktorého niet návratu pre ekonomiky západných krajín, napísal ekonóm Philip Pilkington v článku pre... Čítať ďalej
02 | 10 | 2022 | Milan Laca

20:45 Dmitrij Medvedev, bývalý prezident Ruskej federácie komentoval na svojom kanáli Telegram správu, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj žiada o prijatie Ukrajiny do NATO v zrýchlenom konaní. 

Dmitrij Medvedev: Zelenskyj sa ponáhľa do tretej svetovej vojny
Dmitrij Medvedev, bývalý prezident Ruskej federácie komentoval na svojom kanáli Telegram správu, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj žiada o prijatie Ukrajiny do NATO v zrýchlenom konaní. Informáciu o jeho príspevku priniesol portál... Čítať ďalej
02 | 10 | 2022 | Alica Kočišová

20:28 "Pellegrini stále nepochopil, že SMER - SD nie je jeho nepriateľ," myslí si Erik Kaliňák zo strany SMER - SD.

Erik Kaliňák: Pellegrini stále nič nepochopil
"Pellegrini stále nepochopil, že SMER - SD nie je jeho nepriateľ," myslí si Erik Kaliňák zo strany SMER - SD. Ľudia by sa nemali obávať poňať nadchádzajúce októbrové komunálne a regionálne voľby politicky, aj ako referendum o terajšej vládnej... Čítať ďalej
02 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová

20:20 Izrael zadržiava takmer 800 Palestínčanov bez súdneho procesu alebo vznesenia obvinení, čo je najvyšší počet od roku 2008. Informovala o tom v nedeľu izraelská ľudskoprávna organizácia HaMoked, ktoré tieto údaje dlhodobo monitoruje.

20:00 Putin urobil čistku, pre neúspechy na Ukrajine odvolal veliteľa okruhu.

Putin upratoval, čo s ním bude ďalej?
Putin urobil čistku, pre neúspechy na Ukrajine odvolal veliteľa okruhu. Novým veliteľom Západného vojenského okruhu sa namiesto Alexandra Žuravľova stal generálporučík Roman Berdnikov. Investigatívna komunita InformNapalm sa odvoláva na údaje z... Čítať ďalej
02 | 10 | 2022 | Milan Laca

19:50 Stavebné práce súvisiace s obnovou strechy národnej kultúrnej pamiatky kaštieľa Radvanských v Banskej Bystrici sa pomaly blížia do finále. V ďalšej fáze by malo dôjsť k oprave vonkajšej fasády a interiérových priestorov. TASR o tom informovala Dominika Adamovičová, hovorkyňa primátora.

19:43 Počas leta mala záchranná služba Fakultnej nemocnice Agel Skalica mesačne 200 až 250 výjazdov. TASR o tom informovala tlačová hovorkyňa skupiny Agel SK Martina Pavliková.

19:31 Podpredseda ruskej vlády pre energetiku Novak informoval  o možnosti opravy Nord Streamu.

Plynovod sa dá opraviť!
Podpredseda ruskej vlády pre energetiku Novak informoval o možnosti opravy Nord Streamu. Poškodené plynovody Nord Stream 1 a Nord Stream 2 sa dajú opraviť, ale opravy si vyžiadajú zdroje. Vyhlásil podpredseda ruskej vlády Alexander Novak. Pre... Čítať ďalej
02 | 10 | 2022 | Milan Laca

19:25 Víťazom nedeľňajších predčasných parlamentných volieb sa zrejme stala strana bývalého premiéra Boja Borisova. Vyplýva to z exit pollov zverenených po skončení hlasovania, uvádzajú agentúry AFP a AP.

19:25 Mestské divadlo - Divadlo z Pasáže v Banskej Bystrici, ktoré ako jediné na Slovensku pracuje s ľuďmi s mentálnym postihnutím, rozbehlo v týchto dňoch kampaň Deťmi sme už boli, teraz sme dospelí. Jej hlavnou myšlienkou je poukázať na to, že aj ľudia s mentálnym postihnutím dospievajú a nezostávajú deťmi. TASR o tom v nedeľu informovala Eva Ogurčáková, umelecká riaditeľka divadla.

19:15 Masový hrob s pozostatkami 42 ľudí odkryli v líbyjskom meste Syrta, ktoré je bývalou baštou skupiny Islamský štát (IS). Podľa agentúry AFP o tom v nedeľu informoval tamojší úrad pre nezvestné osoby.

19:10 Mesto Prešov ukončilo v uplynulých dňoch rekonštrukciu mosta na Ulici padlých hrdinov v mestskej časti Solivar. Ako TASR informoval hovorca mesta Vladimír Tomek, úsek je po oprave modernejší a najmä bezpečnejší.

19:08 Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) ponúkne v televíznom vysielaní Dvojky krátke animované filmy z festivalu Bienále animácie Bratislava (BAB) 2022. Kolekciu súťažných filmov odvysielajú pod názvom BAB v RTVS od 3. do 6. októbra. TASR o tom informoval Stanislav Čačko z RTVS.

19:00 "Vypustili džina z fľaše – teda Matoviča z psychiatrie – a teraz by ho radi natlačili späť. Ale nejde to." Citát Gustáv Murín.

Gustáv Murín: Stvorili obludu, ktorá teraz kvári celý národ nápadmi jeho chorej mysle
"Vypustili džina z fľaše – teda Matoviča z psychiatrie – a teraz by ho radi natlačili späť. Ale nejde to." Citát Gustáv Murín. Názorový článok spisovateľa Gustáva Nurína s názvom "Matovič – zlo-duch ako mediálny produkt," zverejnený v denníku... Čítať ďalej
02 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová

18:50 Tretina súčasných starostov obcí v okrese Partizánske nemá v októbrových komunálnych voľbách protikandidáta. Vyplýva to zo štatistiky Okresného úradu v Prievidzi. Okres Partizánske tvorí okrem okresného mesta 22 obcí. V siedmich z nich kandiduje na svoj post len súčasný starosta alebo starostka. Ide o Hradište, Klátovu Novú Ves, Krásno, Livinu, Malé Kršteňany, Skačany a Turčianky.

18:42 Členské krajiny Európskej únie si začali predvolávať ruských veľvyslancov, aby im tlmočili protest proti nelegálnej ruskej anexii ukrajinských území. Ide o súčasť spoločnej reakcie EÚ, ktorú koordinuje Európska služba pre vonkajšiu činnosť (EEAS),

Krajiny EÚ si začali predvolávať ruských veľvyslancov na protest proti anexii
Členské krajiny Európskej únie si začali predvolávať ruských veľvyslancov, aby im tlmočili protest proti nelegálnej ruskej anexii ukrajinských území. Ide o súčasť spoločnej reakcie EÚ, ktorú koordinuje Európska služba pre vonkajšiu činnosť... Čítať ďalej
02 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

18:35 Séria stretnutí, ktoré organizuje banskobystrická samospráva v spolupráci s ekocentrom Malá Líška, pokračovala počas soboty (1. 10.) a nedele na sídliskách Podlavice a Fončorda. Malí i veľkí Banskobystričania si mohli vyrobiť kŕmidlá, búdky pre vtáčiky, veveričky, a nechýbali ani rozhovory s ornitológom či prednáška environmentalistov. Informoval o tom magistrát.

18:34 Iránsky ultrakonzervatívny prezident Ebráhím Raísí v nedeľu označil prebiehajúce nepokoje v krajine za "sprisahanie nepriateľov Iránu", ktoré podľa neho bolo neúspešné. Vo vyhlásení zverejnenom prezidentskou kanceláriou sa píše, že "v čase, keď islamská republika prekonávala ekonomické problémy, aby sa stala aktívnejšou v regióne a vo svete, nepriatelia vstúpili do hry so zámerom izolovať Irán. Ale toto sprisahanie sa im nepodarilo."

18:25 Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR predĺžilo lehotu na predkladanie ponúk do súťaže na nový informačný systém obchodného registra (OR) z 20. septembra do 14. októbra. Lehotu na predkladanie ponúk už predĺžili viackrát. Vyplýva to z oznámenia vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie.

18:15 Meteorológovia varujú pred vetrom aj v pondelok (3. 10.), na horách severného Slovenska možno miestami očakávať až víchricu.

V pondelok opäť silnejšie zafúka, na horách môže byť až víchrica
Meteorológovia varujú pred vetrom aj v pondelok (3. 10.), na horách severného Slovenska možno miestami očakávať až víchricu. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojom webe. Silný vietor sa môže od pondelka vyskytnúť v... Čítať ďalej
02 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

18:14 Mesto Myjava pripravilo pre občanov novú sociálnu službu s názvom Inteligentná domáca asistentka (IDA). TASR o tom informoval hovorca mesta Marek Hrin.

18:11 Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) pristúpil k plneniu desiatich okamžitých opatrení, ktorými chce znížiť energetickú náročnosť úradu a svojich organizácií s cieľom ušetriť 15 percent nákladov na energie.

17:50 Vedci objavili nový asteroid, ktorý sa približuje k Zemi.

Opäť koniec sveta?
Vedci objavili nový asteroid, ktorý sa približuje k Zemi. Asteroid sa približuje k Zemi, tvrdí Inštitút aplikovanej matematiky M.V. Keldyša. Snímky urobili 25-metrovým ďalekohľadom v dedine Kočevančik v Rostovskej oblasti a 50-centimetrovým... Čítať ďalej
02 | 10 | 2022 | Milan Laca

17:30 "Dnes to bolo dobrodružstvo  - hodinu pred reláciou sedím doma pri telke a bum, o chvíľu utekám do Markízy. Robertovi Ficovi všetci želáme skoré uzdravenie.Po 10 rokoch opäť na Markíze - ste mali vidieť tie zvädnuté tváre, keď som sa tam objavil. Remišovej by si sa krvi nedorezal," zhodnotil na sociálnej sieti Telegram, Ľuboš Blaha (SMER - SD), poslanec NR SR účasť v televízii Markíza, v relácii Na telo s Michalom Kovačičom.

Ľuboš Blaha: Dnes to bolo dobroždružstvo! Veronika Remišová skoro od zlosti zjedla stôl
"Dnes to bolo dobrodružstvo - hodinu pred reláciou sedím doma pri telke a bum, o chvíľu utekám do Markízy. Robertovi Ficovi všetci želáme skoré uzdravenie.Po 10 rokoch opäť na Markíze - ste mali vidieť tie zvädnuté tváre, keď som sa tam objavil.... Čítať ďalej
02 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová

17:21 Kancelária ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského tvrdí, že podporu jej vstupu do Severoatlantickej aliancie vyjadrilo už desať krajín tohto obranného bloku. Na svojom webe o tom informovala britský denník The Guardian.

17:10 Britský kráľ Karol III., ktorý je známy svojím záujmom o ochranu životného prostredia, sa nezúčastní na klimatickom summite v egyptskom letovisku Šarm aš-Šajch. S odvolaním sa na Buckinghamský palác o tom v nedeľu informovala agentúra DPA.  

17:09 Prešovský samosprávny kraj (PSK) sa opatreniami na znižovanie energetickej náročnosti budov PSK zaoberá dlhodobo a rieši ich intenzívne i aktuálne. Pre TASR to uviedla hovorkyňa kraja Daša Jeleňová.

16:55 Ivan Korčok, exminister zahraničných vecí sa lúči s politikou. Vo svojom príspevku na sociálnej sieti sa vyznáva zo svojich dôvodov a napriek návrhu, aby sa naďalej angažoval v slovenskej politike, končí.

Ivan Korčok: To je koniec!
Ivan Korčok, exminister zahraničných vecí sa lúči s politikou. Vo svojom príspevku na sociálnej sieti sa vyznáva zo svojich dôvodov a napriek návrhu, aby sa naďalej angažoval v slovenskej politike, končí. Ako píše, po odchode z postu ministra... Čítať ďalej
02 | 10 | 2022 | Alica Kočišová

16:48 Šéf automobilového koncernu Stellantis Carlos Tavares očakáva aj počas budúceho roka problémy s nedostatkom čipov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

16:46 Turecké bojové lietadlá podnikli útok na severe Iraku, pri ktorom zabili najmenej 23 kurdských militantov. K náletu došlo hlboko vo vnútrozemí Iraku, približne 140 kilometrov od tureckých hraníc, informovala agentúra AP.

16:25 Cestovanie mestskými autobusmi v Dunajskej Strede bude bezplatné. Rozhodlo o tom Mestské zastupiteľstvo v Dunajskej Strede na svojom poslednom zasadnutí v tomto volebnom období 28. septembra.

16:14 Prozápadná centristická strana Nová jednota (JV) úradujúceho lotyšského premiéra Krišjánisa Karinša sa stala so ziskom 18,9 percenta hlasov víťazom sobotňajších parlamentných volieb. Vyplýva to z konečných výsledkov, ktoré zverejnila volebná komisia, informuje agentúra DPA.

16:03 Zhruba 156 miliónov voličov v Brazílii rozhoduje v nedeľu vo voľbách o prezidentovi krajiny a volí aj všetkých 513 členov poslaneckej snemovne, tretinu Senátu a guvernérov a zákonodarcov vo všetkých 27 federálnych štátoch.
Najviac pozornosti pútajú prezidentské voľby, ktorých hlavnými aktérmi sú ľavicový kandidát, exprezident Luiz Inácio Lula da Silva a krajne pravicový súčasný prezident Jair Bolsonaro.
Ako informovala agentúra AFP, volebné miestnosti sa otvorili o 08.00 h miestneho času (13.00 h SELČ) a hlasovať sa bude osem hodín.

16:02 Spišské divadlo, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, po dvojročnej pandemickej pauze tento rok opäť pripravilo festival Divadelný Spiš. Ponúka prehľad tvorby rôznych divadelných súborov zo Slovenska i zahraničia.

16:00 Maďarská prezidentka Katalin Novák z akéhosi dôvodu pseudoreferendá na Ukrajine neodsúdila. V spoločnom vyhlásení, v ktorom stredoeurópske a východoeurópske členské štáty NATO odsúdili pseudoreferendá na Rusmi okupovaných územiach Ukrajiny, nefiguruje meno prezidentky Maďarska Katalin Novák.

Maďarská prezidentka nepodpísala spoločné vyhlásenie prezidentov stredoeurópskych a východoeurópskych členských štátov NATO
Maďarská prezidentka Katalin Novák z akéhosi dôvodu pseudoreferendá na Ukrajine neodsúdila. V spoločnom vyhlásení, v ktorom stredoeurópske a východoeurópske členské štáty NATO odsúdili pseudoreferendá na Rusmi okupovaných územiach Ukrajiny,... Čítať ďalej
02 | 10 | 2022 | Alica Kočišová
 

15:59 Dánsko v nedeľu uviedlo, že aj z plynovodu Nord Stream 1 už prestal unikať plyn. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

15:46 Na území Slovenska zadržali v sobotu (1. 10.) 68 nelegálnych migrantov. Rezort vnútra situáciu monitoruje a v prípadne potreby zabezpečuje základné potraviny či deky. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva vnútra (MV) SR Zuzana Eliášová.

15:43 Šesťdesiat percent Slovákov je za predčasné voľby. Voliči ktorej strany si prajú predčasné voľby najviac, zverejnila agentúra FOCUS pre reláciu televízia Markíza, Na telo s Michalom Kovačičom.

Prieskum! Prajú si občania predčasné voľby, dovládnutie súčasnej vládnej koalície alebo úradnícku vládu?
Šesťdesiat percent Slovákov je za predčasné voľby. Voliči ktorej strany si prajú predčasné voľby najviac, zverejnila agentúra FOCUS pre reláciu televízia Markíza, Na telo s Michalom Kovačičom. "Najviac si prajú predčasné voľby voliči Republiky, a... Čítať ďalej
02 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová

15:31 Európska asociácia sudcov (EAJ) nesúhlasí, aby predseda okresného súdu mohol od januára 2023 rozhodnúť o preložení sudcov v rámci svojho obvodu bez ich súhlasu. Volá po zavedení opatrení, ktoré by svojvoľnému preloženiu sudcov zabránili. Vyplýva to z vyhlásenia EAJ k zmenám súdnej mapy na Slovensku, ktoré TASR poskytol prezident Združenia sudcov Slovenska (ZSS) František Mozner.

15:30 Zelenskyj vyhlásil, že údajne splnili v konflikte s Ruskom všetko, čo je na vstup do NATO dôležité. Generál Jozef Viktorín si kladie otázku, či konštatovanie ukrajinského prezidenta neznie, akoby splnil úlohu, odmenou za ktorú sa Ukrajine otvoria dvere do aliancie. Prisľúbil nášmu východnému susedovi niekto takútu "odmenu"?

Generál Viktorín: Ukrajine vstup do NATO asi niekto sľúbil
Zelenskyj vyhlásil, že údajne splnili v konflikte s Ruskom všetko, čo je na vstup do NATO dôležité. Generál Jozef Viktorín si kladie otázku, či konštatovanie ukrajinského prezidenta neznie, akoby splnil úlohu, odmenou za ktorú sa Ukrajine otvoria... Čítať ďalej
02 | 10 | 2022 | Alica Kočišová

15:21 Rusko v nedeľu zaútočilo tzv. samovražednými dronmi na juhoukrajinské mesto Kryvyj Rih, ktoré je rodiskom ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, informoval spravodajský web denník The Times of Israel (TOI).

15:10 Prešovská univerzita  (PU) v Prešove má zazmluvnené ceny elektrickej energie a plynu do konca tohto roka. Odhad cien energií na budúci rok je podľa hovorkyne univerzity Anny Polačkovej desať až 11-násobne vyšší než tento rok. Nie je podľa nej v silách univerzity to finančne pokryť, preto čakajú na kroky a opatrenia zo strany vlády SR vo vzťahu k vysokým školám.

15:00 Štátna akciová spoločnosť Konštrukta Defence by mala vyrobiť pre Ukrajinu ďalších 16 kusov samohybných kanónových húfnic Zuzana 2. Výrobu novej techniky budú financovať spoločne Dánsko, Nemecko a Nórsko, ktoré na tento účel vyčlenili 92 miliónov eur. Dohodu o tomto zámere podpísal v nedeľu v Kodani minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO) s dánskym náprotivkom Mortenom Bdskovom. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

Na Slovensku sa má vyrobiť pre Ukrajinu 16 húfnic Zuzana 2
Štátna akciová spoločnosť Konštrukta Defence by mala vyrobiť pre Ukrajinu ďalších 16 kusov samohybných kanónových húfnic Zuzana 2. Výrobu novej techniky budú financovať spoločne Dánsko, Nemecko a Nórsko, ktoré na tento účel vyčlenili 92 miliónov... Čítať ďalej
02 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

14:56 MUDr. Michal Piják, reaguje na newsfilter zverejnený v Denníku N dňa 20. decembra 2021. Tvrdí, že pokiaľ ide o neho, nič z toho čo sa v článku píše nie je pravda a osoby, ktoré sú zodpovedné za šírenie týchto nehoráznych klamstiev s cieľom ostrakizovať a zosmiešňovať menované osoby, musia byť za to spravodlivo potrestaní.

MUDr. Michal Piják volá po spravodlivosti!
MUDr. Michal Piják, reaguje na newsfilter zverejnený v Denníku N dňa 20. decembra 2021. Tvrdí, že pokiaľ ide o neho, nič z toho čo sa v článku píše nie je pravda a osoby, ktoré sú zodpovedné za šírenie týchto nehoráznych klamstiev s cieľom... Čítať ďalej
02 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová

14:45 Tak bezprecedentne, ako pomáha táto vláda ľuďom, by to žiadna iná nerobila. Vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí) to vyhlásila v nedeľnej diskusnej relácii TV Markíza Na telo. Podpredseda Smeru-SD Ľuboš Blaha s tým nesúhlasí a za jediný spôsob, ako vymeniť súčasnú vládu, považuje nátlak z ulíc.

Veronika Remišová versus Ľuboš Blaha
Tak bezprecedentne, ako pomáha táto vláda ľuďom, by to žiadna iná nerobila. Vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí) to vyhlásila v nedeľnej diskusnej relácii TV Markíza Na telo. Podpredseda Smeru-SD Ľuboš Blaha s tým nesúhlasí a za jediný spôsob,... Čítať ďalej
02 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

14:31 Rusko na žiadosť tamojšej generálnej prokuratúry obmedzilo prístup k hudobnej platforme Soundcloud pre údajné nepravdivé informácie o vojne na Ukrajine, oznámila v nedeľu Ruská federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor). TASR správu prevzala z agentúry AFP.

14:26 Koaličný poslanec zo strany Za ľudí Juraj Šeliga sa poradí so straníckymi kolegyňami, ako sa v utorok (4. 10.) zachovajú pri odvolávaní Igora Matoviča (OĽANO) z funkcie ministra financií.

Juraj Šeliga sa bude ešte radiť o odvolávaní Igora Matoviča, György Gyimesi je presvedčený, že zbytočne
Koaličný poslanec zo strany Za ľudí Juraj Šeliga sa poradí so straníckymi kolegyňami, ako sa v utorok (4. 10.) zachovajú pri odvolávaní Igora Matoviča (OĽANO) z funkcie ministra financií. Uviedol to v nedeľnej diskusnej relácii RTVS O päť minút... Čítať ďalej
02 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

14:10 Prezidenti stredoeurópskych a východoeurópskych členských štátov NATO podporujú suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny. Neuznávajú a nikdy neuznajú snahy Ruskej federácie o anexiu akejkoľvek časti ukrajinského územia.

Prezidenti štátov strednej a východnej Európy podporujú suverenitu Ukrajiny
Prezidenti stredoeurópskych a východoeurópskych členských štátov NATO podporujú suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny. Neuznávajú a nikdy neuznajú snahy Ruskej federácie o anexiu akejkoľvek časti ukrajinského územia. Uviedli to v spoločnom... Čítať ďalej
02 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

14:05 Izraelská spravodajská služba Šin bet v nedeľu oznámila, že na severe krajiny odhalila zločineckú bunku napojenú na Islamský štát (IS). Členovia bunky pracovali na plánoch na spáchanie teroristických útokov, informovala agentúra AFP monitorovaná agentúrou TASR.

14:00 Poslancovi Marekovi Šefčíkovi (OĽaNO) padol do oka sobotňajší snem strany Petra Pellegriniho Hlas-SD. Nepáči sa mu, že napriek tomu, že strana vo voľbách nedostala ani jeden voličský hlas, si dovolila taký okázalý snem.

Šefčík z OĽaNO je nespokojný: Škaredo kritizuje snem strany HLAS - SD
Poslancovi Marekovi Šefčíkovi (OĽaNO) padol do oka sobotňajší snem strany Petra Pellegriniho Hlas-SD. Nepáči sa mu, že napriek tomu, že strana vo voľbách nedostala ani jeden voličský hlas, si dovolila taký okázalý snem. Odkiaľ majú... Čítať ďalej
02 | 10 | 2022 | Eka Balašková

13:56 Pre vysoké náklady je situácia vážna nielen vo výkrme jatočnej hydiny, ale aj v chove nosníc a produkcii vajec. Uviedol to Daniel Molnár, riaditeľ Únie hydinárov Slovenska (ÚHS).

13:47 Mesto Myjava v spolupráci so Základnou organizáciou Slovenského zväzu včelárov (ZO SZV) v Myjave zrealizovalo v roku 2021 projekt vytvorenia mestskej včelnice, ktorá sa nachádza v mestskej časti Turá Lúka. Včelnica už vydala prvú znášku medu. TASR o tom informoval hovorca mesta Marek Hrin.

13:45 Pápež František vyzval v nedeľu ruského prezidenta Vladimira Putina, aby ukončil svoju "špirálu násilia a smrti" na Ukrajine.

Najsilnejšia výzva hlavy katolíckej cirkvi pre Putina
Pápež František vyzval v nedeľu ruského prezidenta Vladimira Putina, aby ukončil svoju "špirálu násilia a smrti" na Ukrajine. Informuje TASR na základe správy agentúry AP. Ide o doposiaľ najsilnejšiu výzvu hlavy katolíckej cirkvi za uplynulých... Čítať ďalej
02 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

13:20 Mesto Bojnice čerpalo ku koncu prvého polroka tohto roka kapitálové príjmy na úrovni 0,09 percenta voči schválenej plánovanej čiastke. Nedochádza tak ani k plneniu kapitálových výdavkov, tie malo na úrovni 0,55 percenta. Vyplýva to z monitorovacej správy o plnení rozpočtu k 30. júnu 2022, ktorú na svojom rokovaní tento týždeň vzali na vedomie mestskí poslanci.

13:14 Bulharsko v sobotu (1. 10.) otvorilo plynovod, ktorý krajinu spája s Gréckom a je dôležitý pre nezávislosť Európskej únie (EÚ) od ruského plynu.

Ursula von der Leyenová: Dnes sa začína nová éra pre Bulharsko a juhovýchodnú Európu
Bulharsko v sobotu (1. 10.) otvorilo plynovod, ktorý krajinu spája s Gréckom a je dôležitý pre nezávislosť Európskej únie (EÚ) od ruského plynu. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AP a DPA. Na slávnostnej ceremónii sa okrem lídrov... Čítať ďalej
02 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

13:05 Najmenej 92 ľudí zomrelo v celom Iráne pri zásahoch tamojších bezpečnostných síl po dvoch týždňoch protestov, ktoré vypukli po smrti Mahsy Amíníovej. Oznámila to v nedeľu ľudskoprávna organizácia Iran Human Rights (IHR) so sídlom v nórskom Osle. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

13:03 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu v krátkom videu oznámil, že mesto Lyman v Doneckej oblasti bolo úplne "vyčistené" od ruských okupantov. Informuje o tom agentúra AFP. "Od 12.30 (11.30 h SELČ) je Lyman úplne vyčistený. Ďakujem našej armáde, našim vojakom" uviedol Zelenskyj v desaťsekundovom  videu zverejnenom na sociálnej sieti.

13:00 Ak sú Spojené štáty zapojené do výbuchov plynovodov Nord Stream a Nord Stream 2, Rusko môže paľbu opätovať.

Varovanie pre USA
Ak sú Spojené štáty zapojené do výbuchov plynovodov Nord Stream a Nord Stream 2, Rusko môže paľbu opätovať. Podľa komentátora National Review Antonia Wrighta, Moskva v reakcii na agresiu pravdepodobne zaútočí na americkú infraštruktúru.Vážnou... Čítať ďalej
02 | 10 | 2022 | Milan Laca

12:45 Prehliadky nádvorí a vybraných priľahlých priestorov na Bojnickom zámku pokračujú aj na jeseň. Návštevníci sa nimi budú môcť prejsť vždy v sobotu večer v prípade priaznivého počasia. Ich súčasťou je aj novinka v podobe multimediálnej prezentácie v Huňadyho sále.

12:45 Odvolanie Igora Matoviča (OĽANO) z funkcie ministra financií je jediným riešením na to, aby Slovensko vyšlo z krízy. V nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike to vyhlásil podpredseda Hlasu-SD a nezaradený poslanec Národnej rady SR Richard Raši. Koaličný poslanec Peter Kremský z OĽANO reagoval, že odvolávanie Matoviča a predtým ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) zdržuje schvaľovanie zákonov v parlamente. Nerozumie, na čo je to dobré.

Peter Kremský z OĽaNO predpovedal, ako dopadne odvolávanie Igora Matoviča v utorok
Odvolanie Igora Matoviča (OĽANO) z funkcie ministra financií je jediným riešením na to, aby Slovensko vyšlo z krízy. V nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike to vyhlásil podpredseda Hlasu-SD a nezaradený poslanec Národnej rady SR Richard Raši.... Čítať ďalej
02 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

12:31 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu v krátkom videu oznámil, že mesto Lyman v Doneckej oblasti bolo úplne "vyčistené" od ruských okupantov. Informuje o tom agentúra AFP.

12:21 Za stiahnutím ruských vojakov zo strategicky významného východoukrajinského mesta Lyman je "so značnou istotou" zámerné rozhodnutie samotného ruského prezidenta Vladimira Putina, domnievajú sa vojenskí experti renomovaného amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW). TASR správu prevzala v nedeľu z agentúry DPA.

12:20 Hromadným výpovediam lekárov predchádzala v roku 2011, rovnako ako aj teraz, ignorancia zo strany vlády k problémom slovenského zdravotníctva. V súčasnosti je ešte v horšom stave.

Hromadným výpovediam lekárov predchádzala ignorancia vlády
Hromadným výpovediam lekárov predchádzala v roku 2011, rovnako ako aj teraz, ignorancia zo strany vlády k problémom slovenského zdravotníctva. V súčasnosti je ešte v horšom stave. Pre TASR to uviedol čestný predseda Lekárskeho odborového združenia... Čítať ďalej
02 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

12:11 Tretí deň po sebe pokračovali na Kube ojedinelé protesty proti rozsiahlym výpadkom dodávok elektriny a vody po hurikáne Ian. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

11:56 Europoslancovi Miroslavovi Radačovskému bolo do kancelárie v EP poslom doručené písomne poďakovanie Maďarského premiéra Viktora Orbána. Čo napísal Viktor Orbán, premiér Maďarska, zverejňujeme v plnom znení.

Europoslanec Radačovský obdŕžal poďakovanie od Viktora Orbána
Europoslancovi Miroslavovi Radačovskému bolo do kancelárie v EP poslom doručené písomne poďakovanie Maďarského premiéra Viktora Orbána. Čo napísal Viktor Orbán, premiér Maďarska, zverejňujeme v plnom znení. Europoslanec Miroslav Radačovský... Čítať ďalej
02 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová

11:50 Mesto Stropkov začalo v uplynulých dňoch s rekonštrukciou jubilárneho parku. Stavbu realizuje v rámci projektu s názvom Sękowa, Stropkov, Bobowa, Nižná Polianka – posilnenie cezhraničnej spolupráce v oblasti kultúrneho a prírodného dedičstva, financovaného z programu Interreg Poľsko – Slovensko.

11:45 Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) upozorňuje na silný vietor na horách, výstrahy prvého stupňa majú trvať až do nedeľného popoludnia. Informoval o tom na svojom webe.

SHMÚ upozorňuje na silný vietor na horách, výstrahy majú trvať až do popoludnia
Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) upozorňuje na silný vietor na horách, výstrahy prvého stupňa majú trvať až do nedeľného popoludnia. Informoval o tom na svojom webe. Výstraha platí do 13.00 h pre okresy Námestovo, Tvrdošín, Žilina, Dolný... Čítať ďalej
02 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

11:25 Takmer 60 percent Poliakov je proti uvoľneniu sankcií, ktoré Západ uvalil na Moskvu za inváziu na Ukrajine - a to napriek tomu, že to znamená pretrvávajúce vysoké ceny energií. Vyplýva to z výsledkov prieskumu agentúry SW Research, ktorého výsledky v nedeľu zverejnil poľský denník Rzeczpospolita.

Poliaci majú jasno! PREČO sú ochotní znášať vysoké ceny energií?
Takmer 60 percent Poliakov je proti uvoľneniu sankcií, ktoré Západ uvalil na Moskvu za inváziu na Ukrajine - a to napriek tomu, že to znamená pretrvávajúce vysoké ceny energií. Vyplýva to z výsledkov prieskumu agentúry SW Research, ktorého výsledky... Čítať ďalej
02 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

11:19 Linka pomoci špecializovaná na poruchy príjmu potravy (PPP) zaznamenala za prvý rok existencie 1175 hovorov. Z kapacitných dôvodov bolo možné odpovedať na každý druhý. Najdlhší telefonát mal 100 minút.

Najdlhší telefonát na linku pomoci pre pacientov s PPP mal 100 minút
Linka pomoci špecializovaná na poruchy príjmu potravy (PPP) zaznamenala za prvý rok existencie 1175 hovorov. Z kapacitných dôvodov bolo možné odpovedať na každý druhý. Najdlhší telefonát mal 100 minút. TASR o tom informovala Martina Novotová z... Čítať ďalej
02 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

11:06 Ceny ropy si v piatok (30. 9.) neudržali zisky z rána a uzavreli nižšie z dôvodu obáv týkajúcich sa vyhliadok dopytu. V septembri a v 3. kvartáli zaznamenali prudký pokles. V piatok v rannom obchodovaní ceny podporili špekulácie, že aliancia producentov OPEC+ na svojom najbližšom zasadnutí, ktoré sa bude konať v stredu (5. 10.), oznámi zníženie ťažby, aby podporila ceny. Nakoniec však na trhu prevážili obavy z globálnej recesie.

11:00 Stránka Dáta bez pátosu si po vyhláseniach premiéra Eduarda Hegera o dodávkach elektriny posvietila na pozadie predaja, nákupu a celkovej distribúcie elektriny a vysvetlila tento komplexný svet tak, aby to chápal aj náš premiér. Jeho výrok, že Slovenské elektrárne vyrábajú dostatok elektriny, označili za nepravdu.

Hegera "sfúkli" Dáta bez pátosu: nerozumiete tomu!
Stránka Dáta bez pátosu si po vyhláseniach premiéra Eduarda Hegera o dodávkach elektriny posvietila na pozadie predaja, nákupu a celkovej distribúcie elektriny a vysvetlila tento komplexný svet tak, aby to chápal aj náš premiér. Jeho výrok, že... Čítať ďalej
02 | 10 | 2022 | Alica Kočišová

10:47 Pri tichomorskom pobreží Mexika sa vytvoril hurikán Orlene, ktorý zosilnel na tretiu kategóriu na Saffirovej-Simpsonovej stupnici. Očakáva sa, že pevninu zasiahne v najbližších dňoch, uviedla v nedeľu podľa agentúry AFP mexická národná meteorologická služba.

10:43 Tarifné a prepravné podmienky medzi železničnou dopravou, prímestskou autobusovou dopravou a mestskou hromadnou dopravou by sa mali zjednotiť. Cieľom je umožniť cestovanie na jeden cestovný doklad všetkými prostriedkami verejnej osobnej dopravy vo verejnom záujme.

MDV pripravuje zákon na zjednotenie podmienok verejnej osobnej dopravy
Tarifné a prepravné podmienky medzi železničnou dopravou, prímestskou autobusovou dopravou a mestskou hromadnou dopravou by sa mali zjednotiť. Cieľom je umožniť cestovanie na jeden cestovný doklad všetkými prostriedkami verejnej osobnej dopravy vo... Čítať ďalej
02 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

10:30 "Alkoholová fantómka odpúšťam ti," odkazuje Tabák, poslaneckej kolegyni Jane Bittó Cigánikovej. Romana Tabak sa v príspevku na sociálnej sieti odvoláva na článok, ktorý 8. júna zverejnil denník 1.pluska.sk. V septembri 2021 sa podľa článku odohral v košickom hoteli Boutique Maraton závažný incident.

Romana Tabak: Alkoholová fantómka odpúšťam ti
"Prosím vás, nikam ju nepozývajte! Opije sa, uráža a napáda ľudí. Nikto sa jej nebude báť, zato že je poslankyňam" píše Romana Tabak na sociálnej sieti a svoj status venuje Jane Bittó Cigánikovej. "Alkoholová fantómka odpúšťam ti," odkazuje Tabák,... Čítať ďalej
02 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová

10:12 Nevyužiť svoj hlas v spojených regionálnych voľbách je výrazom odcudzenia a rezignácie na základné demokratické právo.

D. Malová: Nejsť voliť je rezignáciou na základné demokratické právo
Nevyužiť svoj hlas v spojených regionálnych voľbách je výrazom odcudzenia a rezignácie na základné demokratické právo. Občania zvyčajne dobre poznajú svojich miestnych politikov. Pokiaľ im záleží na rozvoji ich samosprávy, mali by ísť 29. októbra... Čítať ďalej
02 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

10:05 Poslanci Národnej rady (NR) SR zasadnú do lavíc opäť v utorok (4. 10.), čaká ich ešte viacero neprerokovaných bodov z programu 72. schôdze. Okrem toho by mali o 11.00 h rozhodnúť o všetkých doteraz prerokovaných návrhoch, medzi nimi o návrhu na skrátené legislatívne konanie pri opätovnom vyplatení 13. dôchodkov.

Poslanci majú v utorok hlasovať o viacerých návrhoch i odvolaní Matoviča
Poslanci Národnej rady (NR) SR zasadnú do lavíc opäť v utorok (4. 10.), čaká ich ešte viacero neprerokovaných bodov z programu 72. schôdze. Okrem toho by mali o 11.00 h rozhodnúť o všetkých doteraz prerokovaných návrhoch, medzi nimi o návrhu na... Čítať ďalej
02 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

10:00 Neprestáva ma fascinovať, ako sa oba krajné protipóly – proamerickí i proruskí aktéri – na seba podobajú. Obe skupiny ospravedlňujú zločiny svojho obľúbeného impéria zločinmi toho druhého a zúrivo napádajú tých, ktorí nepomáhajú jednej strane vyhrať, ale presadzujú mier. Skonštatoval to na sociálnej sieti historik a politický analytik Eduard Chmelár.

Chmelár: Slovanská tragédia a morálka gangstrov
Neprestáva ma fascinovať, ako sa oba krajné protipóly – proamerickí i proruskí aktéri – na seba podobajú. Obe skupiny ospravedlňujú zločiny svojho obľúbeného impéria zločinmi toho druhého a zúrivo napádajú tých, ktorí nepomáhajú jednej strane... Čítať ďalej
02 | 10 | 2022 | Diana Zaťková

09:54 Viac než 100 afganských žien - študentiek sa v nedeľu zišlo na protestnom zhromaždení v západoafganskom meste Herát, kde demonštrovali proti piatkovému samovražednému útoku na študovňu v metropole Kábul. O život tam prišli desiatky študentov a študentiek pripravujúcich sa skúšky na univerzitu, informuje agentúra AFP.

09:50 Prezidenti stredoeurópskych a východoeurópskych členských štátov NATO podporujú suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny. Neuznávajú a nikdy neuznajú snahy Ruskej federácie o anexiu akejkoľvek časti ukrajinského územia. Uviedli to v spoločnom vyhlásení, ktoré TASR v nedeľu poskytol hovorca prezidentky SR Zuzany Čaputovej Martin Strižinec.

09:40 Bratislavská Petržalka zvyšuje od pondelka (3. 10.) počet návštevníckych hodín pre svojich rezidentov v rámci Petržalského parkovacieho systému (PPS). K tomuto kroku pristupuje popri spúšťaní parkovacích zón v najproblematickejších lokalitách, či postupnom začleňovaní súkromných parkovísk do verejného parkovania. Informuje o tom mestská časť.

09:30 Vstup dvoch krajín do NATO neblokuje len Turecko, ale aj Maďarsko. Vstup Švédov a Fínov do NATO môžu vetovať Turci. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v sobotu opäť vyhlásil: nepodporia vstup Švédska a Fínska do NATO. Prečo?

Nekompromisné vyhlásenie Turecka
Vstup Švédov a Fínov do NATO môžu vetovať Turci. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v sobotu opäť vyhlásil: nepodporia vstup Švédska a Fínska do NATO, kým obe krajiny nesplnia sľuby, ktoré im dali. Vstup týchto dvoch krajín do NATO neblokuje... Čítať ďalej
02 | 10 | 2022 | Alica Kočišová

09:13 Bulhari v nedeľu rozhodujú v predčasných parlamentných voľbách poznačených politickou nestabilitou, ekonomickými ťažkosťami i vojnou na Ukrajine, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.V Bulharsku ide už o štvrté voľby za uplynulých 18 mesiacov. 

09:00 Jaroslav Naď (OĽaNO), minister obrany sa zastal spojencov slúžiacich na Sliači. Uviedol dva príklady. Prvý je o tom, čo hovorí populistická politika, druhý o tom, čo hovorí realita.

Jaroslav Naď sa zastal spojencov pôsobiacich na Sliači
Jaroslav Naď (OĽaNO), minister obrany sa zastal spojencov slúžiacich na Sliači. Uviedol dva príklady. Prvý je o tom, čo hovorí populistická politika, druhý o tom, čo hovorí realita. "Rýchla jazda sa skončila pri Sliači šmykom. V aute sedel vodič a... Čítať ďalej
02 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová

08:49 Centristická strana Nová jednota (JV) úradujúceho lotyšského premiéra Krišjánisa Karinša sa stala so ziskom 18,9 percenta hlasov víťazom sobotňajších parlamentných volieb. Vyplýva to z výsledkov, ktoré po sčítaní 95 percent odovzdaných hlasov zverejnila volebná komisia, informuje agentúra DPA.

08:40 Zreštaurovanú a pozlátenú sochu archanjela Michala bojujúceho s drakom, vytvorenú v 18. storočí, vrátia v nedeľu popoludní späť na vrchol Michalskej veže v Bratislave. Po nainštalovaní sochy bude do jej hlavy vložená aj nová časová schránka. Sochu sňali vlani pre komplexnú rekonštrukciu Michalskej veže, ktorá jej má prinavrátiť jej pôvodnú barokovú podobu z roku 1758.

Sochu archanjela Michala v nedeľu vrátia späť na Michalskú vežu
Zreštaurovanú a pozlátenú sochu archanjela Michala bojujúceho s drakom, vytvorenú v 18. storočí, vrátia v nedeľu popoludní späť na vrchol Michalskej veže v Bratislave. Po nainštalovaní sochy bude do jej hlavy vložená aj nová časová schránka. Sochu... Čítať ďalej
02 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

08:33 Volebné miestnosti sa otvorili v nedeľu ráno v Bosne a Hercegovine, kde obyvatelia rozhodujú vo všeobecných voľbách. Volebná kampaň bola v krajine poznačená hrozbami secesie, vnútornými politickými bojmi a obavami z budúcich nepokojov, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

08:30 Z plynovodu Nord Stream 2 v Baltskom mori už neuniká plyn. V noci na nedeľu to uviedol hovorca prevádzkovateľa Ulrich Lissek, podľa ktorého sa vyrovnal tlak medzi plynom v plynovode a vodou.

Otázka za milión
Z plynovodu Nord Stream 2 v Baltskom mori už neuniká plyn. V noci na nedeľu to uviedol hovorca prevádzkovateľa Ulrich Lissek, podľa ktorého sa vyrovnal tlak medzi plynom v plynovode a vodou. TASR správu prevzala z denníka The Guardian a agentúry... Čítať ďalej
02 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

08:00 Igor Matovič (OĽaNO), minister financií sa pustil sa do šéfredaktora Denníka N, Matúša Kostolného. "Nie, nie je mi príjemné si s týmto špiniť ruky, ale keď vidím, že politický pospolitý ľud je z moci novinárov predposratý, opäť to zostáva len na mne," uviedol Matovič na sociálnej sieti a tvrdí, že Kostolný klame, podsúv a manipuluje. 

Igor Matovič: Novinárom sa postavím ako som sa postavil Ficovi, keď všetci mali v gatiach
Igor Matovič (OĽaNO), minister financií sa pustil sa do šéfredaktora Denníka N, Matúša Kostolného. "Nie, nie je mi príjemné si s týmto špiniť ruky, ale keď vidím, že politický pospolitý ľud je z moci novinárov predposratý, opäť to zostáva len na... Čítať ďalej
02 | 10 | 2022 | Eka Balašková

07:30 Čečenský vodca Ramzan Kadyrov v sobotu vyhlásil, že zodpovednosť za ústup ruských jednotiek z ukrajinského mesta Lyman nesie veliteľ Centrálneho vojenského okruhu generálplukovník Alexander Lapin.

Kadyrov oznámil, kto je zodpovedný za ústup ruských jednotiek z ukrajinského mesta Lyman
Čečenský vodca Ramzan Kadyrov v sobotu vyhlásil, že zodpovednosť za ústup ruských jednotiek z ukrajinského mesta Lyman nesie veliteľ Centrálneho vojenského okruhu generálplukovník Alexander Lapin. Informovala o tom v sobotu britská stanica... Čítať ďalej
02 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

7:00 Meniny má Levoslav a Levoslava. V nedeľu (2. 10.) má byť prevažne polooblačno, na severe a východe miestami prehánky. Teploty 14 až 19 stupňov Celzia.

Predpoveď počasia pre Slovensko na nedeľu 2. októbra
Meniny má Levoslav a Levoslava. V nedeľu (2. 10.) má byť prevažne polooblačno, na severe a východe miestami prehánky. Teploty 14 až 19 stupňov Celzia. Na západnom Slovensku prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 13 až 10 a najvyššie denné... Čítať ďalej
02 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

06:54 Počet obetí hurikánu Ian v americkom štáte Florida sa zvýšil na najmenej 47. V noci na nedeľu o tom informovali miestne úrady. TASR správu prevzala z agentúry AFP. Stanica Sky News uvádza, že mŕtvych môže byť až 77.

06:09 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa zaviazal, že Ukrajina získa späť ďalšie oblasti v regióne Donbas na východe krajiny, ktoré okupujú ruské jednotky. Uviedol to v noci na nedeľu počas svojho pravidelného videopríhovoru. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik.