Ursula von der Leyenová: Dnes sa začína nová éra pre Bulharsko a juhovýchodnú Európu
02 | 10 | 2022 I Gabriela Fedičová/TASR

Bulharsko v sobotu (1. 10.) otvorilo plynovod, ktorý krajinu spája s Gréckom a je dôležitý pre nezávislosť Európskej únie (EÚ) od ruského plynu.

TASR o tom informuje na základe správ agentúr AP a DPA.

Na slávnostnej ceremónii sa okrem lídrov viacerých krajín zúčastnila aj šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová. Zdôraznila, že EÚ sa rozhodla úplne sa zbaviť závislosti od dovozu ruských energií. Tento plynovod podľa nej obmedzuje možnosti Moskvy zneužívať ropu a plyn na vydieranie EÚ.

"Dnes sa začína nová éra pre Bulharsko a juhovýchodnú Európu," povedala Leyenová na slávnostnom otvorení, ktorého sa zúčastnili hlavy štátov a vlád krajín regiónu. "Tento plynovod mení pre Európu situáciu v oblasti energetickej bezpečnosti. Tento projekt znamená slobodu od závislosti na ruskom plyne."

Varovanie pre USA
Ak sú Spojené štáty zapojené do výbuchov plynovodov Nord Stream a Nord Stream 2, Rusko môže paľbu opätovať. Podľa komentátora National Review Antonia Wrighta, Moskva v reakcii na agresiu pravdepodobne zaútočí na americkú infraštruktúru.Vážnou... Čítať ďalej
02 | 10 | 2022 | Milan Laca

Plynovod má dĺžku 182 kilometrov a vedie zo severogréckeho mesta Komotini do mesta Stara Sagora v centrálnej časti Bulharska

EK projekt podporila 250 miliónmi eur. Kapacita plynovodu, ktorý pripája Bulharsko k Tranjadranskému plynovodu (TAP), predstavuje 3 až 5 miliárd kubických metrov plynu. Cez TAP sa transportuje zemný plyn z Azerbajdžanu cez Turecko do Grécka a ďalej do Talianska.

Nový plynovod môže pokryť celú bulharskú spotrebu plynu, podčiarkla Leyenová. Pripomenula, že pred začiatkom vojny na Ukrajine bolo Bulharsko takmer úplne závislé od ruského plynu.

"Vďaka strategickej spolupráci Bulharska a Grécka sme dosiahli stabilitu v regióne," zdôraznil bulharský prezident Rumen Radev.

Na slávnostné otvorenie plynovodu do Sofie okrem Leyenovej pricestovali aj prezidenti Azerbajdžanu, Severného Macedónska a Srbska - Ilham Aliyev, Stevo Pendarovski a Aleksandar Vučič - rovnako ako premiéri Grécka a Rumunska - Kyriakos Mitsotakis a Nicolae Ciuca.

Právnička Laššáková: Igor Matovič buď klame, alebo jeho "naši ľudia," ovládli súdnictvo
Ústavná právnička Judita Laššáková je z ministra financií tento krát v rozpakoch. Vo svojom videu tvrdí, že Igor Matovič (OĽaNO), minister financií buď klame, alebo jeho "naši ľudia," ovládli súdnictvo. O zaujatosti sudcu "Ústavný súd rozhodol,... Čítať ďalej
02 | 10 | 2022 | Eka Balaskova

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik