Hromadným výpovediam lekárov predchádzala ignorancia vlády
02 | 10 | 2022 I Gabriela Fedičová/TASR

Hromadným výpovediam lekárov predchádzala v roku 2011, rovnako ako aj teraz, ignorancia zo strany vlády k problémom slovenského zdravotníctva. V súčasnosti je ešte v horšom stave.

Pre TASR to uviedol čestný predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Marián Kollár. V roku 2011 stál ako šéf lekárskych odborárov na čele akcie hromadných výpovedí.

"Rokovania boli mimoriadne ťažké. Bolo to obdobné ako teraz v tom, že pokiaľ sme nepodali výpovede, tak rokovania neviedli nikam," skonštatoval. Pripomenul, že odborári v roku 2011 žiadali okrem iného zastaviť transformáciu nemocníc na akciové spoločnosti, či zlepšiť pracovné a finančné podmienky v zdravotníctve.

Kollár zdôraznil, že lekárskym odborárom išlo o zlepšenie kvality zdravotníctva a zastabilizovanie personálu

"Keby sa to vtedy nestalo, dnes už na Slovensku možno nemá kto ordinovať, liečiť a starať sa o našich pacientov. Nepodarilo sa nám však zmeniť systém, ktorý stále viac a viac kolabuje. Som presvedčený, že tentokrát ho zmeníme," doplnil.

Ocenil tiež pacientov, ktorí lekárov podporujú.  "My sme výpovede nedali, pretože chceme niekam odísť, ale, naopak, ostať a aby sme mohli poskytovať zdravotnú starostlivosť pre našich pacientov i v budúcnosti, lepšiu a dostupnejšiu. Chceme, aby sa zvýšil štandard kvality a zlepšil prístup k zdravotnej starostlivosti pre našich pacientov," skonštatoval.

Hegera "sfúkli" Dáta bez pátosu: nerozumiete tomu!
Stránka Dáta bez pátosu si po vyhláseniach premiéra Eduarda Hegera o dodávkach elektriny posvietila na pozadie predaja, nákupu a celkovej distribúcie elektriny a vysvetlila tento komplexný svet tak, aby to chápal aj náš premiér. Jeho výrok, že... Čítať ďalej
02 | 10 | 2022 | Alica Kočišová

Počet vyzbieraných výpovedí je zatiaľ menší ako v roku 2011, ale je podľa Kollára už teraz dostatočný

Verí, že číslo nie je konečné a bude rásť a lekári dosiahnu všetky ich ciele obsiahnuté v požiadavkách. "Tento zápas za lepšie slovenské zdravotníctvo nemôžeme prehrať, lebo toto nie je o nás lekároch, ale o slovenských pacientoch a inom, lepšom zdravotníctve" zdôraznil. Vyzval vládu, aby všetku energiu venovala tomu, ako zlepšiť systém a ako sa s lekármi dohodnúť.

Akcia hromadných výpovedí lekárov otriasla slovenským zdravotníctvom koncom roku 2011. Odchod asi 1200 lekárov z nemocníc vtedy viedol k vyhláseniu núdzového stavu. Do akcie sa pôvodne zapojilo vyše 2400 lekárov, nakoniec na svojej výpovedi trvala asi polovica z nich. Zdravotníci sa vtedy rozhodli siahnuť po radikálnom riešení pre neakceptovanie ich požiadaviek. "Nakoniec boli lekári úspešní," dodal Kollár.

Jaroslav Naď sa zastal spojencov pôsobiacich na Sliači
Jaroslav Naď (OĽaNO), minister obrany sa zastal spojencov slúžiacich na Sliači. Uviedol dva príklady. Prvý je o tom, čo hovorí populistická politika, druhý o tom, čo hovorí realita. "Rýchla jazda sa skončila pri Sliači šmykom. V aute sedel vodič a... Čítať ďalej
02 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik.