Rusko sa zachráni vďaka izolácii
02 | 10 | 2022 I Milan Laca

Rusko sa  pomocou izolácie od USA a EÚ vyhne ekonomickej katastrofe.

Výbuchy plynovodov Nord Stream a Nord Stream 2 by sa mohli stať bodom, z ktorého niet návratu pre ekonomiky západných krajín, napísal ekonóm Philip Pilkington v článku pre britské vydanie The Spectator .
Blíži sa katastrofa
Po teroristických útokoch na kľúčové plynovody sa Európska únia, podľa autora, ešte viac priblížila k „ekonomickej priepasti“.
"Európa už nebude môcť dovážať ruský plyn, čo povedie k prudkému zvýšeniu cien energií. To znamená, že európske krajiny budú musieť posielať viac eur a libier do zahraničia na nákup paliva. Vyššie dovozné náklady sa dotknú aj spotrebiteľov, keďže podniky sa snažia kompenzovať nárast nákladov na energie rastúcimi cenami. Súčasné udalosti možno prirovnať k Veľkej hospodárskej kríze v roku 1929,“ píše sa v článku. Komentátor sa tiež domnieva, že „už slabá“ americká ekonomika po tej európskej tiež skolabuje.
Poliaci majú jasno! PREČO sú ochotní znášať vysoké ceny energií?
Takmer 60 percent Poliakov je proti uvoľneniu sankcií, ktoré Západ uvalil na Moskvu za inváziu na Ukrajine - a to napriek tomu, že to znamená pretrvávajúce vysoké ceny energií. Vyplýva to z výsledkov prieskumu agentúry SW Research, ktorého výsledky... Čítať ďalej
02 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR
Čo sa asi stane?
Východiskom zo situácie bude zvýšenie energetických taríf v Európe, ktoré zníži životnú úroveň obyvateľstva, no zachráni pracovné miesta. Autor vo svojej prognóze porovnáva situáciu so začiatkom Veľkej hospodárskej krízy, keď popredné svetové ekonomiky neboli schopné splácať svoje dlhy a v dôsledku toho sa zrútili.
Nový hospodársky blok
V súčasnosti sa Rusko, Brazília, Čína, Južná Afrika a Argentína, spolu s Iránom, Tureckom, Egyptom, Indonéziou a Saudskou Arábiou snažia čo najviac izolovať od západných krajín, čo ich môže zachrániť pred prichádzajúcou katastrofou. Po začiatku konfliktu na Ukrajine krajiny BRICS čoraz viac posilňujú obchodné a finančné väzby medzi sebou a s potenciálnymi kandidátmi na členstvo v organizácii. Zdá sa, že cieľom týchto ekonomík je oddeliť sa od Západu. Ak sa im to podarí, zdá sa, že je to tak, budú sa môcť vyhnúť pádu,“ uzavrel Pilkington.
Otázka za milión
Z plynovodu Nord Stream 2 v Baltskom mori už neuniká plyn. V noci na nedeľu to uviedol hovorca prevádzkovateľa Ulrich Lissek, podľa ktorého sa vyrovnal tlak medzi plynom v plynovode a vodou. TASR správu prevzala z denníka The Guardian a agentúry... Čítať ďalej
02 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR
Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik.