Najsilnejšia výzva hlavy katolíckej cirkvi pre Putina
02 | 10 | 2022 I Gabriela Fedičová/TASR

Pápež František vyzval v nedeľu ruského prezidenta Vladimira Putina, aby ukončil svoju "špirálu násilia a smrti" na Ukrajine.

Informuje TASR na základe správy agentúry AP.

Ide o doposiaľ najsilnejšiu výzvu hlavy katolíckej cirkvi za uplynulých sedem mesiacov od začiatku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Pápež ju Putinovi adresoval na Námestí sv. Petra a zároveň odsúdil "absurdnú" hrozbu jadrovej vojny.

František vyzval aj ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby bol "otvorený" vážnym mierovým návrhom a nabádal medzinárodné spoločenstvo na "využitie všetkých diplomatických prostriedkov" na ukončenie tejto "obrovskej tragédie" a hrôzy vojny.

"Som hlboko zarmútený prívalmi krvi a sĺz, ktoré boli v týchto mesiacoch preliate. Je mi ľúto tisícok obetí, najmä detí, a rozsiahleho ničenia, ktoré zanechalo mnoho ľudí a rodín bez domova a ohrozuje veľké oblasti zimou a hladom. Takéto činy nemožno nikdy ospravedlniť, nikdy! Je poľutovaniahodné, že svet spoznáva geografiu Ukrajiny prostredníctvom názvov ako Buča, Irpiň, Mariupol, Izium, Záporožie a ďalších miest, ktoré sa stali miestami neopísateľného utrpenia a strachu," povedal pápež počas modlitby Anjel Pána.

"A čo fakt, že ľudstvo je opäť konfrontované s jadrovou hrozbou? To je absurdné," citoval ho portál Vatican News.

Varovanie pre USA
Ak sú Spojené štáty zapojené do výbuchov plynovodov Nord Stream a Nord Stream 2, Rusko môže paľbu opätovať. Podľa komentátora National Review Antonia Wrighta, Moskva v reakcii na agresiu pravdepodobne zaútočí na americkú infraštruktúru.Vážnou... Čítať ďalej
02 | 10 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik.