Nekompromisné vyhlásenie Turecka
02 | 10 | 2022 I Alica Kočišová

Vstup Švédov a Fínov do NATO môžu vetovať Turci. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v sobotu opäť vyhlásil: nepodporia vstup Švédska a Fínska do NATO, kým obe krajiny nesplnia sľuby, ktoré im dali. Vstup týchto dvoch krajín do NATO neblokuje len Turecko, ale aj Maďarsko. 

Portál index.hu priniesol informáciu, že turecký prezident Erdogan mal v sobotu v tureckom parlamente prejav, v ktorom opäť pohrozil vetovaním členstva Švédska a Fínska v NATO. Zdôraznil, že kým obe krajiny nesplnia svoje predošlé záväzky – v oblasti „boja proti terorizmu“ a vývozu zbraní – neschvália ich pristúpenie. Konečné rozhodnutie prijme samozrejme náš skvelý parlament, povedal Erdogan v prejave.

Ratifikáciu zatiaľ neriešili Turci a Maďari

Švédsko a Fínsko podali žiadosť o vstup do NATO po začiatku rusko-ukrajinskej vojny a vstup oboch krajín musí schváliť všetkých 30 členských krajín NATO. Z týchto by mali ratifikovať protokol o vstupe Švédska a Fínska do NATO už len Turecko a Maďarsko.
Maďarská vláda už skôr oznámila, že podporuje vstup a predloží parlamentu potrebný návrh zákona, no odvtedy sa táto téma nedostala do programu, hoci jesenná schôdza parlamentu už odštartovala a stále nie sú informácie o tom, kedy sa tento bod dostane pred parlament. Najhlasnejší odporcovia pristúpenia, Turci, sa v posledných týždňoch vyjadrili k tejto otázke pozitívne, no teraz vo svojom sobotňajšom prejave turecký prezident opäť zvolil voči obom krajinám tvrdší tón.

Kadyrov oznámil, kto je zodpovedný za ústup ruských jednotiek z ukrajinského mesta Lyman
Čečenský vodca Ramzan Kadyrov v sobotu vyhlásil, že zodpovednosť za ústup ruských jednotiek z ukrajinského mesta Lyman nesie veliteľ Centrálneho vojenského okruhu generálplukovník Alexander Lapin. Informovala o tom v sobotu britská stanica... Čítať ďalej
02 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik.