MDV pripravuje zákon na zjednotenie podmienok verejnej osobnej dopravy
02 | 10 | 2022 I Gabriela Fedičová/TASR

Tarifné a prepravné podmienky medzi železničnou dopravou, prímestskou autobusovou dopravou a mestskou hromadnou dopravou by sa mali zjednotiť. Cieľom je umožniť cestovanie na jeden cestovný doklad všetkými prostriedkami verejnej osobnej dopravy vo verejnom záujme.

Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR pripravuje návrh zákona o verejnej osobnej doprave, ktorý to má riešiť. Predbežná informácia o pripravovanej právnej norme bola zverejnená na legislatívno-právnom portáli Slov-lex. Pripomienkové konanie by sa malo začať v decembri.

Návrh zákona bude podľa rezortu dopravy v súlade s programovým vyhlásením vlády a míľnikom Plánu obnovy a odolnosti SR. Výsledkom má byť zlepšenie koordinácie a nadväzností jednotlivých druhov dopravy prevádzkovanej vo verejnom záujme prostredníctvom koordinačného orgánu vo verejnej osobnej doprave (Národná dopravná agentúra), podpora integrovaných dopravných systémov, zjednodušenie dopravno-plánovacieho procesu a celkové zvýšenie efektivity spolu so zvýšením atraktivity systému verejnej osobnej dopravy.

Jaroslav Naď sa zastal spojencov pôsobiacich na Sliači
Jaroslav Naď (OĽaNO), minister obrany sa zastal spojencov slúžiacich na Sliači. Uviedol dva príklady. Prvý je o tom, čo hovorí populistická politika, druhý o tom, čo hovorí realita. "Rýchla jazda sa skončila pri Sliači šmykom. V aute sedel vodič a... Čítať ďalej
02 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová

MDV poukázalo na to, že autobusová a železničná doprava sú v mnohých regiónoch nekoordinované, bez nadväznosti a možnosti garantovaných prestupov. "V súčasnosti môže dochádzať k súbehom železničných a autobusových liniek premávajúcich v rovnakom čase po rovnakej trase, čo neprimerane zaťažuje rozpočet verejnej správy," podotkol rezort dopravy v materiáli.

Dlhodobo sa podľa ministerstva znižuje podiel verejnej osobnej dopravy na celkovej deľbe prepravnej práce na úkor individuálnej automobilovej dopravy. Systém verejnej osobnej dopravy je zároveň pre potenciálnych cestujúcich neatraktívny a chýba jednotná koncepcia v objednávaní dopravných výkonov pre celé územie Slovenska.

Nekompromisné vyhlásenie Turecka
Vstup Švédov a Fínov do NATO môžu vetovať Turci. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v sobotu opäť vyhlásil: nepodporia vstup Švédska a Fínska do NATO, kým obe krajiny nesplnia sľuby, ktoré im dali. Vstup týchto dvoch krajín do NATO neblokuje... Čítať ďalej
02 | 10 | 2022 | Alica Kočišová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik.