Hegera "sfúkli" Dáta bez pátosu: nerozumiete tomu!
02 | 10 | 2022 I Alica Kočišová

Stránka Dáta bez pátosu si po vyhláseniach premiéra Eduarda Hegera o dodávkach elektriny posvietila na pozadie predaja, nákupu a celkovej distribúcie elektriny a vysvetlila tento komplexný svet tak, aby to chápal aj náš premiér. Jeho výrok, že Slovenské elektrárne vyrábajú dostatok elektriny, označili za nepravdu.

Na slovíčko pán Eduard Heger - predseda vlády SR

V relácii rádia SRO zazneli od Eduarda Hegera vážne slová a varovania krajinám EÚ. Podľa stránky Dáta bez pátosu však zazneli aj vážne nepravdy, z ktorých premiér vyvodil závery, z ktorých podľa autora príspevku ľudia zneistili a v pondelok mnohým doslova padne sánka, keď si v tlači tieto vyhlásenia prečítajú. 

Kadyrov oznámil, kto je zodpovedný za ústup ruských jednotiek z ukrajinského mesta Lyman
Čečenský vodca Ramzan Kadyrov v sobotu vyhlásil, že zodpovednosť za ústup ruských jednotiek z ukrajinského mesta Lyman nesie veliteľ Centrálneho vojenského okruhu generálplukovník Alexander Lapin. Informovala o tom v sobotu britská stanica... Čítať ďalej
02 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

"Varujeme všetky krajiny, že našu energiu dostanete iba vtedy, keď nám vrátite všetky peniaze, za ktoré to nehorázne predávate". "Vráťte nám peniaze, alebo Vám my nepošleme elektrinu". - citujú premiérove tvrdé slová a nemiestne varovania a výstrahy. Zároveň sa ho s iróniou pýtajú: "Ktorú, kedy, komu, koľko energie a ako im nepošleme? V noci trochu a cez deň veľa? Nikdy nič? Na Vianoce možno, ale na 3 Krále nie? Elektrina sa vozí v bandaske alebo vo frigoboxe ako desiata a jablčná šťava? Málo v malej a veľa vo veľkej bandaske / krabičke?"

Premiérov svet je jednoduchý a zjednodušený

Upozorňujú, že len 1. októbra doobeda Slovensko odoberalo 33 percent svojej spotreby z Česka, 10 percent z Poľska, pričom 30 percent sme exportovali do Maďarska. Len z tohto príkladu je zrejmé, že obchodovanie energiami je komplexné a komplikované, ide o skutočnú pavučinu prenosových sietí.

Na rozdiel od tohto je svet nášho premiéra podľa slov stránky Dáta bez pátosu jednoduchý a zjednodušený a odporúčajú mu vyhýbať sa témam, ktorým nerozumie. Priestor nech radšej prenechá odborníkom. Premiérovi adresujú aj ďalšie ostré slová: "Zažili sme aj Vás a Vaše dvojičky v predchádzajúcej kríze s vírusom a nepotrebujeme "záchranu krajiny" Vašimi rukami a Vašou hlavou zažiť znovu. Pokoj Vám."

Otázka za milión
Z plynovodu Nord Stream 2 v Baltskom mori už neuniká plyn. V noci na nedeľu to uviedol hovorca prevádzkovateľa Ulrich Lissek, podľa ktorého sa vyrovnal tlak medzi plynom v plynovode a vodou. TASR správu prevzala z denníka The Guardian a agentúry... Čítať ďalej
02 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Slovensko spotrebuje viac ako vyrobí, to je fakt

K vysvetleniam autor príspevku dodáva aj jednoduchý fakt: Slovensko vyrába menej elektriny, ako spotrebuje. A vyhlásenie premiéra, že Slovenské elektrárne vyrábajú dostatok, označil za nepravdivé. "Ak ste na ňom založili akékoľvek závery, tak ste postupovali rovnako ako keby ste sa opierali o klamstvo/hoax/podvrh/nepravdu." Za posledné 3 roky sme podľa autora príspevku potrebovali vždy viac energie doviezť, ako sme vyviezli a boli sme medzi krajinami, ktoré prispievali k nedostatku elektrickej energie v Európe. A ostatné krajiny nám potrebnú energiu dodali. Zmenu očakávajú na prelome rokov 2022/2023, keď nabehne tretí reaktor v Mochovciach ale aj z dôvodu, že Slovalco odstaví výrobu a "ušetrí" sa tak viac ako 100 MW výkonu.

Svoje si nedáme a cudzie nechcem, aj keď nemáme dostatok?

V hodnotení v závere príspevok vysvetľuje, že fámy o lacnom predaji a drahom nákupe vyzerajú trochu inak. "Za 40 eur nič priemerne nevyrábame a za 1000 nič priemerne nenakupujeme. Je potrebné upozorniť všetkých politikov vyjadrujúcich sa k cenám elektriny od koaličných a pokračujúc opozičnými politikmi=strašiakmi, že spotová cena 1000 eur bola chvíľu koncom augusta." - uvádzajú čísla, ktoré pobúrili Slovákov, na správnu mieru. "Je pravdepodobné, že sa Slovensko stane v roku 2023 netto exportérom, ale musí byť aj dosť vody, aj dosť uhlia a aj ten III. reaktor musí nabehnúť na-po-ho-du." - uvádzajú a premiérovi odkazujú, aby vážil slová a vyjadroval sa opatrnejšie: "Pozor na reči, že my máme dosť elektriny! To je také hejslovácke a nepatrí do úst priemera krajiny. Podobá sa to na známe: Svoje si nedáme a cudzie nechceme."

Igor Matovič: Novinárom sa postavím ako som sa postavil Ficovi, keď všetci mali v gatiach
Igor Matovič (OĽaNO), minister financií sa pustil sa do šéfredaktora Denníka N, Matúša Kostolného. "Nie, nie je mi príjemné si s týmto špiniť ruky, ale keď vidím, že politický pospolitý ľud je z moci novinárov predposratý, opäť to zostáva len na... Čítať ďalej
02 | 10 | 2022 | Eka Balašková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik