Najdlhší telefonát na linku pomoci pre pacientov s PPP mal 100 minút
02 | 10 | 2022 I Gabriela Fedičová/TASR

Linka pomoci špecializovaná na poruchy príjmu potravy (PPP) zaznamenala za prvý rok existencie 1175 hovorov. Z kapacitných dôvodov bolo možné odpovedať na každý druhý. Najdlhší telefonát mal 100 minút.

TASR o tom informovala Martina Novotová z organizácie Chuť žiť, ktorá za linkou stojí.

Na linku pomoci volajú ženy aj muži rôzneho veku - najstaršia volajúca mala vyše 70 rokov, najmladšia 13. Súčasťou dištančného poradenstva je aj e-mailová poradňa. Obe služby sú bezplatné a anonymné. "Počas roka svojho fungovania za sebou nesie 195 hodín telefonovania a 652 hodín mailového poradenstva," priblížila zakladateľka organizácie Valentína Sedileková.

Jaroslav Naď sa zastal spojencov pôsobiacich na Sliači
Jaroslav Naď (OĽaNO), minister obrany sa zastal spojencov slúžiacich na Sliači. Uviedol dva príklady. Prvý je o tom, čo hovorí populistická politika, druhý o tom, čo hovorí realita. "Rýchla jazda sa skončila pri Sliači šmykom. V aute sedel vodič a... Čítať ďalej
02 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová

Cieľom linky je stabilizovať a upokojiť ľudí v krízovej situácii, prípadne ich dostať do bezpečia 

Využívajú ich aj rodina a blízki pacientov s PPP, resp. v prípade podozrenia na ochorenie. "Je to niekedy náročné v tom, že nevieme, ako situácia dopadne, ako sa klient po upokojení rozhodne a čo skutočne spraví so svojím životom. Nevieme, či nájde dlhodobú pomoc, či sa uzdraví, chýba spätná väzba. Reagovať môžeme len na akútnu situáciu," ozrejmila psychologička v Chuť žiť Kristína Púčeková.

Chuť žiť je nezisková organizácia pracujúca s osobami trpiacimi PPP. Poskytuje psychologické a nutričné poradenstvo, stacionáre pre pacientov či pre rodičov, rôzne liečebno-vzdelávacie programy a aktívne šíri osvetu. Linku pomoci môže podporiť aj verejnosť prostredníctvom jednorazového alebo pravidelných príspevkov.

Nekompromisné vyhlásenie Turecka
Vstup Švédov a Fínov do NATO môžu vetovať Turci. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v sobotu opäť vyhlásil: nepodporia vstup Švédska a Fínska do NATO, kým obe krajiny nesplnia sľuby, ktoré im dali. Vstup týchto dvoch krajín do NATO neblokuje... Čítať ďalej
02 | 10 | 2022 | Alica Kočišová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik.