Varovanie pre USA
02 | 10 | 2022 I Milan Laca
Ak sú Spojené štáty zapojené do výbuchov plynovodov Nord Stream a Nord Stream 2, Rusko môže paľbu opätovať.
 
Podľa komentátora National Review Antonia Wrighta, Moskva v reakcii na agresiu pravdepodobne zaútočí na americkú infraštruktúru.Vážnou a bezprostrednou nevýhodou účasti na bombových útokoch by bolo, že Rusko by mohlo začať zaobchádzať so Spojenými štátmi ako s plnohodnotným súperom a zaútočiť na našu infraštruktúru,“ varoval Wright.
Čo bude nasledovať...
Autor verí, že prípadné zapojenie Spojených štátov do núdzového stavu na plynovodoch by prinieslo nezhody aj vo vzťahoch Bieleho domu s jeho spojencami, predovšetkým s Nemeckom. „Bez ohľadu na to, či bolo politické rozhodnutie postaviť  plynovod zlé z ekonomického a geopolitického hľadiska, Nemci by tento čin Amerike nikdy neodpustili,“ píše v článku.
Poliaci majú jasno! PREČO sú ochotní znášať vysoké ceny energií?
Takmer 60 percent Poliakov je proti uvoľneniu sankcií, ktoré Západ uvalil na Moskvu za inváziu na Ukrajine - a to napriek tomu, že to znamená pretrvávajúce vysoké ceny energií. Vyplýva to z výsledkov prieskumu agentúry SW Research, ktorého výsledky... Čítať ďalej
02 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR
Čo sa stalo 
Únik plynu sa na ruských exportných plynovodoch objavili 26. septembra a to na štyroch miestach naraz. V tom čase nefungovali obe línie Nord Streamu. Preprava plynu cez Nord Stream 1 bola zastavená od konca augusta pre problémy s opravou turbín Siemens, spôsobené západnými sankciami a Nord Stream 2, ktorý bol dokončený v roku 2021, nebol nikdy uvedený. do prevádzky. Napriek tomu zostali potrubia naplnené plynom.
Plyn nebude
Podľa prevádzkovateľa Nord Stream AG je nehoda bezprecedentná a nie je možné odhadnúť časový rámec opráv. Seizmické centrum Švédska zaznamenalo v oblasti udalosti silné výbuchy pod vodou. Orgány Nemecka a Dánska nevylučujú, že príčinou mimoriadnej situácie bola sabotáž. Odber plynu z podzemných zásobníkov v Európskej únii prvýkrát od začiatku apríla presiahol  dopĺňanie, nformovala agentúra RIA Novosti,  s odvolaním sa na údaje Gas Infrastructure Europe. Európska komisárka pre energetiku Kadri Simsonová navrhla zaviesť  cenový limitpre všetok ruský plyn. Povedala tiež, že Európska komisia je za vyjednávanie cenových koridorov len s tými dodávateľmi,  ktorých EÚ „môže viesť“.
Kto to bol?

Spojené štáty, alebo Veľká Británia mohli zaútočiť na ruské plynovody Nord Stream a Nord Stream 2, uviedol Douglas McGregor, americký plukovník na dôchodku a bývalý hlavný poradca šéfa Pentagonu,  na YouTube kanáli Judging Freedom. Ako vysvetlil, potrubia plynovodu sú vďaka svojej konštrukcii nezvyčajne pevné, takže na ich poškodenie bolo potrebné použiť stovky kilogramov TNT. Okrem toho poukázal na absurdnosť obvinení proti Rusku. McGregor pripomenul vysoký príjem Moskvy z exportu energie. Zničenie Nord Streamu je nerentabilné aj pre Nemecko, ktoré malo záujem o ruský plyn. "Musíte sa pozrieť na to, aké vládne agentúry majú schopnosť to urobiť. A to je Kráľovské námorníctvo, námorníctvo Spojených štátov. Myslím, že je to celkom zrejmé," povedal Douglas McGregor.

Reakcia Ruska
Kremeľ označil incident za akt medzinárodného terorizmu. Podľa hovorkyne ministerstva zahraničia Marie Zacharovovej, sa v oblasti, kde došlo k výbuchom, uskutočnili cvičenia NATO s použitím hlbokomorského vybavenia. Podľa Vladimíra Putina „Anglo-Sasom nestačia sankcie“ a začali ničiť celoeurópsku energetickú infraštruktúru.
 
Otázka za milión
Z plynovodu Nord Stream 2 v Baltskom mori už neuniká plyn. V noci na nedeľu to uviedol hovorca prevádzkovateľa Ulrich Lissek, podľa ktorého sa vyrovnal tlak medzi plynom v plynovode a vodou. TASR správu prevzala z denníka The Guardian a agentúry... Čítať ďalej
02 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR
 
Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik.