29.09.2022 Minúta po minúte
29 | 09 | 2022 I Diana Zaťková

Aktuálne! Z minúty na minútu o dianí na Slovensku, zo Zahraničia, z regiónov Slovenska, ale aj z oblasti ekonomiky. Už nemusíte hľadať inde. Buďte v obraze! Iba s Hlavným denníkom.

20:57 Bratislava spúšťa v piatok práce na revitalizácii okolia hlavnej stanice
V piatok (30. 9.) sa začnú práce na vylepšení okolia bratislavskej hlavnej stanice. Zmeny majú zlepšiť prostredie, kým sa nezačne s celkovou rekonštrukciou, ktorej podoba má vzísť z architektonickej súťaže. TASR o tom informovala hovorkyňa Bratislavy Dagmar Schmucková.
Modernizácia sa dotkne plochy pred vstupom do stanice s rozlohou 2600 štvorcových metrov. "Poškodený povrch sa odstráni a nanovo vydláždi, pribudnú chýbajúce lavičky aj odpadkové koše. Rozšíri sa výstupný ostrovček MHD, pribudnú aj nové debarierizačné opatrenia, ktoré sa konzultovali aj so zástupcami nevidiacich a slabozrakých, prostredníctvom čoho vznikne bezpečná navigácia k vstupu do stanice," priblížila Schmucková.

20:50 Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok povedal, že všetky chyby pri čiastočnej mobilizácii v Rusku musia byť napravené. Informuje o tom agentúra Reuters, ktorá citovala ruskú agentúru RIA Novosti.
Putin povedal, že do armády by najprv mali byť povolávaní muži s vojenskými skúsenosťami a výcvikom v požadovaných špecializáciách.
"V priebehu tejto mobilizácie sa vynára veľa otázok a všetky chyby treba napraviť a zabrániť tomu, aby sa v budúcnosti opakovali... Napríklad mám na mysli otcov mnohých detí alebo ľudí trpiacich chronickými chorobami alebo tých, ktorí už prekročili branný vek," povedal ruský prezident. Prvýkrát tak verejne pripustil, že "čiastočná mobilizácia", ktorú vyhlásil minulý týždeň, neprebieha hladko.

20:41 Španielska ľavicová vláda vo štvrtok oznámila, že zníži daň z príjmu pre domácnosti s nízkymi príjmami, aby im pomohla vyrovnať sa s prudko rastúcou infláciou. Vláda zníži daň z príjmu pre ľudí, ktorých ročný príjem nepresiahne 21.000 eur a pre malých a stredných podnikateľov. Úspory týchto daňových poplatníkov sa odhadujú na 1,9 miliardy eur, povedala na tlačovej konferencii ministerka pre rozpočet María Jesús Monterová.

20:32 Psie zabíjačky sú neprípustné. Uviedol to vo štvrtok na tlačovej konferencii po skončení mimoriadneho rokovania Výboru Národnej rady (NR) SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie jeho predseda Jaroslav Karahuta za účasti predsedu NR SR Borisa Kollára (obaja Sme rodina). "Je nemysliteľné, aby niektorí jednotlivci tu teraz v tejto dobe psov týrali, zneužívali či vyrábali z nich rôzne produkty. My ako spoločnosť sa v tomto storočí nemôžeme na takéto konanie pozerať a nechať ho nepotrestané," dodal predseda NR SR.

20:22 Prieskum: V Európe vnímajú Bidenovu zahraničnú politiku pozitívnejšie než v USA
Americký prezident Joe Biden má pri riešení zahraničnopolitických problémov 55 percentnú podporu v transatlantickom spoločenstve. Najkritickejší sú k nemu samotní Američania. Vyplýva to z výsledkov prieskumu amerického think-tanku German Marshall Fund, ktoré zverejnili vo štvrtok. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

PRIESKUM: V Európe má Biden väčší úspech než v USA
Americký prezident Joe Biden má pri riešení zahraničnopolitických problémov 55 percentnú podporu v transatlantickom spoločenstve. Najkritickejší sú k nemu samotní Američania. Vyplýva to z výsledkov prieskumu amerického think-tanku German Marshall... Čítať ďalej
29 | 09 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

20:13 SR hrozí žaloba pre smernice v oblasti dopravy a ochrany spotrebiteľov
Európska komisia (EK) vo štvrtok v rámci svojho pravidelného mesačného balíka rozhodnutí o porušení právnych predpisov zaslala tri odôvodnené stanoviská Slovensku za neplnenie si  povinností v oblasti dopravy a pri ochrane práv spotrebiteľov.

Slovensku hrozí žaloba! Zanedbali sme, čo sme mohli
Hrozí nám žaloba pre smernice v oblasti dopravy a ochrany spotrebiteľov! Európska komisia (EK) vo štvrtok v rámci svojho pravidelného mesačného balíka rozhodnutí o porušení právnych predpisov zaslala tri odôvodnené stanoviská Slovensku za neplnenie... Čítať ďalej
29 | 09 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

20:05 Generálny tajomník OSN António Guterres vo štvrtok odsúdil plány Ruska na anektovanie okupovaných ukrajinských oblastí. Podľa jeho slov ide o "nebezpečnú eskaláciu", ktorá "nemá v modernom svete miesto". TASR informuje na základe správy agentúry AFP.
"Akékoľvek rozhodnutie o pristúpení k anexii ukrajinskej Doneckej, Luhanskej, Chersonskej a Záporožskej oblasti nemá žiadnu právnu hodnotu a zaslúži si byť odsúdené," uviedol Guterres vo vyhlásení. "Nesmie to byť akceptované," dodal.

19:54 Americko- maďarský miliardár George Soros profituje z vojny a sankcií, ktoré Európska únia zavádza voči Rusku. Akcie, ktoré vlastní v jednotlivých energetických spoločnostiach to jasne dokazujú. Získava stovky miliónov z toho, že mu sankcie likvidujú konkurenciu.

Soros na sankciách parádne zarába. Že koľko?
Soros profituje z vojny a sankcií, ktoré Európska únia zavádza voči Rusku. Akcie, ktoré vlastní v jednotlivých energetických spoločnostiach to jasne dokazujú. Získava stovky miliónov z toho, že mu sankcie likvidujú konkurenciu. Informáciu o... Čítať ďalej
29 | 09 | 2022 | Alica Kočišová

19:41 Poslanci Národnej rady (NR) SR za SaS nebudú iniciovať odvolávanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) z funkcie. Nebudú ani dávať podpisy pod prípadný návrh na jeho odvolanie. Novinárom to povedal šéf SaS Richard Sulík.

"Popraví" SaS Mikulca?
Minister financií a líder OĽANO Igor Matovič na sociálnej sieti napísal, že Sulík sa dohaduje s "váhajúcimi" poslancami, aby podporili Matovičove odvolanie výmenou za to, že "popravia" Mikulca "ruka v ruke s mafiou zo SmeroHlasu". Čo na to... Čítať ďalej
29 | 09 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

19:33 Slovenská republika je čestným hosťom 27. Budapeštianskeho medzinárodného knižného festivalu, ktorý vo štvrtok otvorili na výstavisku Millenáris v II. budapeštianskom obvode. Podľa servera Infostart.hu je cieľom štvordňového festivalu potešiť ľudí a ukázať im nádej v aktuálnej hospodárskej situácii, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

19:23 Maďarsko nemôže podporiť plánované ôsme kolo sankcií Európskej únie proti Rusku za jeho inváziu na Ukrajinu, ak bude obsahovať energetické sankcie. Podľa servera Origo.hu to uviedol vo štvrtok šéf úradu vlády Gergely Gulyás. Podľa agentúry MTI šéf úradu vlády podotkol, že je načase, aby proti sankciám zakročilo aj Slovensko. "Rusi dnes môžu predávať ropu a zemný plyn za bezprecedentne vysoké ceny a vďaka tomu dosahujú príjmy, o akých sa im ani nesnívalo," dodal.

Maďari vyzývajú Slovensko: Nepodporte nový balík sankcií EÚ voči Rusku
Budapešť nemôže podporiť plánované ôsme kolo sankcií Európskej únie proti Rusku za jeho inváziu na Ukrajinu, ak bude obsahovať energetické sankcie. Podľa servera Origo.hu to uviedol vo štvrtok šéf úradu vlády Gergely Gulyás, informuje spravodajca... Čítať ďalej
29 | 09 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

19:11 Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok povedal, že konflikty na území krajín bývalého Sovietskeho zväzu (ZSSR) vrátane Ukrajiny sú výsledkom rozpadu ZSSR. 
"Stačí sa pozrieť na to, čo sa v súčasnosti deje medzi Ruskom a Ukrajinou, a čo sa deje na hraniciach niektorých ďalších krajín SNŠ (Spoločenstva nezávislých štátov). Toto všetko sú, samozrejme, výsledky rozpadu Sovietskeho zväzu," povedal Putin počas stretnutia so šéfmi spravodajských služieb bývalých krajín ZSSR.
SNŠ vzniklo v decembri 1991 po rozpade Sovietskeho zväzu. Základnú dohodu o vytvorení SNŠ podpísali 8. decembra 1991 najvyšší predstavitelia Ruska, Ukrajiny a Bieloruska v Minsku.

18:59 Poľský politológ Piskorski predpovedal Európe najťažšiu zimu v novodobej histórii.                                                              Politika Poľska a zvyšku Európy v energetickom sektore môže viesť k tomu, že Starý kontinent bude čeliť najťažšej zime v novodobej histórii, vyhlásil poľský politológ Mateusz Piskorski.

Je ti zima, ...?
Poľský politológ Piskorski predpovedal Európe najťažšiu zimu v novodobej histórii. Politika Poľska a zvyšku Európy v energetickom sektore môže viesť k tomu, že Starý kontinent bude čeliť najťažšej zime v novodobej histórii, vyhlásil poľský... Čítať ďalej
29 | 09 | 2022 | Milan Laca

18:50 Maďarská vláda premiéra Viktora Orbána v súlade so spoločným postojom Európskej únie neuznáva výsledky referenda na okupovaných územiach Ukrajiny a neuznáva ani ich anexiu. Podľa servera 24.hu to vyhlásil vo štvrtok v Budapešti šéf úradu vlády Gergely Gulyás, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

18:43 Ministerstvo zdravotníctva je otvorené novej požiadavke Lekárskeho odborového združenia (LOZ) o podpísaní memoranda k plánu riešení situácie v zdravotníctve. Uviedlo to v reakcii na hromadné výpovede takmer 2000 lekárov, o ktorých vo štvrtok informoval šéf lekárskych odborárov Peter Visolajský. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) zároveň avizuje stretnutia s riaditeľmi nemocníc aj odborármi.

Keď sa pohrozí, tak to ide
Ministerstvo zdravotníctva je otvorené novej požiadavke Lekárskeho odborového združenia (LOZ) o podpísaní memoranda k plánu riešení situácie v zdravotníctve. Uviedlo to v reakcii na hromadné výpovede takmer 2000 lekárov, o ktorých vo štvrtok... Čítať ďalej
29 | 09 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

18:33 Premiér výzvou k zodpovednosti apeloval na lekárov, aby prehodnotili výpovede
Zdravý rozum a zodpovednosť by mali mať navrch nad očakávaniami, že sa za krátky čas podarí vyriešiť všetky bolesti, ktorými sektor zdravotníctva desaťročia trpí. Verí v to predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO), ktorý opätovne vyzval lekárov, aby prehodnotili svoj zámer odísť zo slovenského zdravotníctva.

Heger je v koncoch
Zdravý rozum a zodpovednosť by mali mať navrch nad očakávaniami, že sa za krátky čas podarí vyriešiť všetky bolesti, ktorými sektor zdravotníctva desaťročia trpí. Verí v to predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO), ktorý opätovne vyzval lekárov, aby... Čítať ďalej
29 | 09 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

18:24 Traja ruskí kozmonauti sa vo štvrtok vrátili z misie na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS). Návratový modul kozmickej lode Sojuz MS-216 bezpečne pristál v kazašskej stepi, informovala agentúra AP.
Modul s ruskými kozmonautmi Olegom Artemijevom, Denisom Matvejevom a Sergejom Korsakovom dosadol v stanovenej lokalite v strednej časti Kazachstanu, nachádzajúcej sa približne 150 kilometrov juhovýchodne od mesta Žezkazgan.

18:12 EK chce obmedziť plytvanie potravinami
Asi 20 percent potravín, ktoré sa vyrobia v Európskej únii sa zničí alebo premrhá. Vo štvrtok to uviedla Európska komisia (EK) pri príležitosti Medzinárodného dňa povedomia o potravinových stratách a plytvaní potravinami. Informuje o tom spravodajca TASR.
Eurokomisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidisová upozornila, že európsky potravinový systém je "pod veľkým tlakom".
"Stretávame sa s negatívnymi dopadmi klimatických zmien, zhoršovania životného prostredia, ekonomických otrasov a násilných konfliktov. To ohrozuje potravinovú bezpečnosť pre milióny ľudí na celom svete," píše sa v správe pre médiá.
Podľa eurokomisárky je neprijateľné, že 20 percent potravín vyrobených v EÚ vyjde navnivoč alebo sa premrhá. Únia preto musí podniknúť odvážnejšie kroky proti ich plytvaniu.
"Zatiaľ čo dostupnosť potravín nie je v súčasnosti v EÚ problém, ich cenová dostupnosť je čoraz väčším problémom mnohých domácností. V súčasnosti si viac ako 36 miliónov ľudí v EÚ nemôže dovoliť každý druhý deň zdravé jedlo. Ak máme dosiahnuť udržateľný potravinový systém a zvýšiť potravinovú bezpečnosť, musíme čo najlepšie využiť naše potraviny a zdroje, ktoré sú potrebné na ich výrobu," vysvetlila Kyriakidisová.
Spresnila, že stratégia eurokomisie "Z farmy na stôl" dáva jasný smer ako odstrániť straty a zbytočný odpad z potravinového systému. EK tiež pripravuje vôbec prvú legislatívu pre záväzné ciele znižovania potravinového odpadu. Cieľom je obmedziť potravinový odpad do roku 2030 na polovicu.

17:59 Nemecko je presvedčené, že Nord Stream bol vyhodený do vzduchu. Denník Der Spiegel napísal, že majú podozrenie, že Nord Stream poškodili výbušné zariadenia.

Plynovod je zlikvidovaný...navždy?
Nemecko je presvedčené, že Nord Stream bol vyhodený do vzduchu. Denník Der Spiegel napísal, že majú podozrenie, že Nord Stream poškodili výbušné zariadenia. Výbuchy Nemecké bezpečnostné orgány podozrievajú, že potrubia plynovodov Nord Stream1 a... Čítať ďalej
29 | 09 | 2022 | Milan Laca

17:50 Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) odsúdil avizovanú ruskú anexiu štyroch oblastí Ukrajiny. Vyhlásil, že ide o bezprecedentný čin a ak by sme to schvaľovali, ohrozovali by sme aj našu územnú celistvosť. Avizoval aj pripravované spoločné stanovisko troch najvyšších ústavných činiteľov.
"Je to bezprecedentný čin, je to ďalší akt agresie a nerešpektovania medzinárodných zmlúv, je to nerešpektovanie územnej celistvosti krajín. Je to veľmi nebezpečné, ak by sme to schvaľovali alebo s tým súhlasili, tak tým ohrozujeme aj našu vlastnú územnú celistvosť. To si treba uvedomiť," povedal Kollár.

17:39 Štvrtkové rokovanie pléna sa skončilo, hlasovať sa bude až v utorok
Štvrtkové rokovanie parlamentu sa skončilo skôr ako zvyčajne. Poslanci sa opäť zídu v piatok (30. 9.) od 9.00 h, no v tento deň sa už hlasovať nebude. Najbližšie tak poslancov čaká hlasovanie v utorok (4. 10.).

17:26 Odborníci z Holandska diskutovali na Slovensku o možnostiach ochrany novinárov. Na štvrtkovej tlačovej konferencii predstavili riešenia, ktoré sú používané v Holandsku. Poukázali na dôležitosť vzájomnej spolupráce zamestnávateľov, zamestnancov, polície a prokuratúry.

Holanďania nám radia s ochranou novinárov
Odborníci z Holandska diskutovali na Slovensku o možnostiach ochrany novinárov. Na štvrtkovej tlačovej konferencii predstavili riešenia, ktoré sú používané v Holandsku. Poukázali na dôležitosť vzájomnej spolupráce zamestnávateľov, zamestnancov,... Čítať ďalej
29 | 09 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

17:10 Bratislava určila dni v roku 2023, keď bude zakázané v meste prevádzkovať hazardné hry. Vo štvrtok o tom rozhodli bratislavskí mestskí poslanci, ktorí prijali všeobecne záväzné nariadenie (VZN). Ide o rovnaké dátumy, keď platí zákaz aj v roku 2022.
Zákaz sa týka 1. januára, 6. januára, Veľkonočnej soboty, Veľkonočnej nedele, Veľkonočného pondelka, 29. augusta, 1. septembra, 15. septembra, 1. novembra, 2. novembra, 17. novembra a 26. decembra. V týchto určených dňoch bude v hlavnom meste zakázané prevádzkovať hazardné hry ako stolové hry, výherné prístroje, terminály videohier, zariadenia obsluhované priamo hráčmi, iné technické zariadenia či bingo.

16:49 Starý hraničný priechod Jarovce – Kittsee bude počas noci zatvorený
Malý hraničný priechod Jarovce – Kittsee bude počas nasledujúcich desiatich dní uzatvorený v čase od 22.00 do 06.00 h. Nielen motoristov o tom informuje Krajské riaditeľstvo Policajného zboru (KR PZ) v Bratislave na sociálnej sieti. Odvoláva sa na informácie od rakúskych kolegov.
K uzatvoreniu počas noci príde už vo štvrtok.

16:29 Ruský prezident Vladimir Putin podpísal vo štvrtok dekrét, ktorý umožňuje ruskej vláde zakázať niektorým nákladným autám pochádzajúcim zo západných krajín tranzit cez územie Ruskej federácie. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.
Dekrét ruskej vláde povoľuje zakázať tranzit nákladných áut a kamiónov prevážajúcich náklad registrovaný v krajinách, ktoré podnikli proti Rusku podobné opatrenia.

16:21 Slovenský ochranársky snem a viaceré environmentálne organizácie namietajú novelu zákona o ochrane prírody a krajiny poslanca Jaroslava Karahutu (Sme rodina). Tvrdia, že by paralyzovala ochranu prírody. Poslanec to odmieta. Hovorí o strašení či polarizácii spoločnosti.

16: 10 Raši: Vláda zlyháva pri platoch zdravotníkov, ohrozuje životy ľudí
Vláda SR zlyháva pri riešení situácie s platmi zdravotníkov, svojou nečinnosťou ohrozuje životy a zdravie občanov. Vyhlásil to nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Richard Raši na štvrtkovej tlačovej konferencii. 

Raši: Opakuje sa nám tu katastrofa pri pandémii
Vláda SR zlyháva pri riešení situácie s platmi zdravotníkov, svojou nečinnosťou ohrozuje životy a zdravie občanov. Vyhlásil to nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Richard Raši na štvrtkovej tlačovej konferencii. Poukázal na vyjadrenia... Čítať ďalej
29 | 09 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

15:55 Krúpa: Minister vnútra by mal odstúpiť
Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) by mal odstúpiť, myslí si predseda parlamentného brannobezpečnostného výboru Juraj Krúpa (SaS). Uviedol to po štvrtkovom mimoriadnom zasadnutí výboru, kde Mikulec vysvetľoval situáciu s migračnou vlnou a dôvod obnovenia hraničných kontrol zo strany Rakúska a Česka. Ako zdôvodnil Krúpa, ministrovo vysvetlenie ho sklamalo. Vidí tiež ďalšie Mikulcove zlyhania, napríklad nezvládnutý prvý nápor utečeneckej vlny z Ukrajiny. Krúpa nevylučuje ďalšie kroky, podpisy za jeho odvolávanie však zatiaľ nezbiera.

15:45 Fínsko od polnoci zo štvrtka na piatok zakáže vstup väčšine ruských občanov, ktorí prichádzajú na fínske územie so schengenskými turistickými vízami. Toto opatrenie by malo výrazne obmedziť osobnú dopravu na fínsko-ruských hraniciach, informujú agentúry AP a AFP.

15:37 Podnikateľ Peter K., obžalovaný v kauze Dobytkár, popiera spáchanie skutkov
Výsluchom podnikateľa Petra K. pokračoval vo štvrtok na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, proces v kauze Dobytkár, ktorý sa týka rozsiahlej trestnej činnosti v Pôdohospodárskej platobnej agentúre (PPA). Skutky, ktoré mu kladie za vinu obžaloba, popiera, nie sú údajne podložené relevantnými dôkazmi, údaje o výške úplatkov sú podľa neho vymyslené a nesedia ani matematicky. Tvrdí, že je nevinný.

Obžalovaný v kauze Dobytkár spáchanie skutkov popiera
Výsluchom podnikateľa Petra Kubu pokračoval vo štvrtok na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, proces v kauze Dobytkár, ktorý sa týka rozsiahlej trestnej činnosti v Pôdohospodárskej platobnej agentúre (PPA). Skutky,... Čítať ďalej
29 | 09 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

15:24 Medzinárodný maratón mieru, ktorého 99. ročník sa uskutoční v nedeľu (2. 10.) v Košiciach, si vyžiada dopravné obmedzenia. Dopravu budú regulovať policajné hliadky.
K obmedzeniam dôjde už v piatok (30. 9.) pri slávnostnom zapálením ohňa na Námestí Maratónu mieru o 18.30 h. Týka sa to križovatiek Bačíkova – Továrenská, Hviezdoslavova – Komenského a Komenského – Strojárenská.
V sobotu (1. 10.) sa bude konať minimaratón na Hlavnej ulici s trasou cez nadchod na Štefánikovej, Mestský park a Mlynskú späť na Hlavnú. Štart je o 16.00 h a ukončenie do 18.00 h.

15:14 Slovensko nedodržuje pravidlá EÚ v oblasti znečisťovania ovzdušia a ochrany vody. Európska komisia (EK) predstavila vo štvrtok svoj pravidelný mesačný balík rozhodnutí o porušení právnych predpisov a o právnych krokoch, ktoré podniká proti členským štátom, ktoré si neplnia svoje povinnosti podľa práva Európskej únie. Slovensko čelí dvom konaniam v oblasti životného prostredia.

Brusel pohrozil Slovensku: Nedodržiavate pravidlá!
Slovensko nedodržuje pravidlá EÚ v oblasti znečisťovania ovzdušia a ochrany vody! Európska komisia (EK) predstavila vo štvrtok svoj pravidelný mesačný balík rozhodnutí o porušení právnych predpisov a o právnych krokoch, ktoré podniká proti členským... Čítať ďalej
29 | 09 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

15:01 Výpovede podá minimálne 1948 lekárov, pričom ich počet naďalej stúpa. Výpovede začnú podávať postupne vo štvrtok a piatok (30. 9.). Informoval o tom šéf Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský.

Výpovede podá minimálne 1948 lekárov, počty naďalej stúpajú
Výpovede podá minimálne 1948 lekárov, pričom počty naďalej stúpajú. Výpovede budú podávať postupne vo štvrtok a piatok (30. 9.). Informoval o tom šéf Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský. Podľa neho ide o lekárov z približne 27... Čítať ďalej
29 | 09 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

14:52 V spojených regionálnych voľbách budú zrejme zriadené špeciálne komisie a špeciálny spôsob hlasovania pre ľudí v izolácii z dôvodu ochorenia COVID-19. Toto opatrenie sa má zaviesť, pokiaľ bude k 30. septembru stále nariaďovaná izolácia. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) zmenu aktuálnej vyhlášky nepredpokladá.

ÚVZ nečaká zmenu pravidiel izolácie, špeciálne komisie zrejme budú
V spojených regionálnych voľbách budú zrejme zriadené špeciálne komisie a špeciálny spôsob hlasovania pre ľudí v izolácii z dôvodu ochorenia COVID-19. Toto opatrenie sa má zaviesť, pokiaľ bude k 30. septembru stále nariaďovaná izolácia. Úrad... Čítať ďalej
29 | 09 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

14:45 V Múzeu kysuckej dediny predstavia folkloristi verbovačku regrútov
Odchod mládencov na vojnu priblížia v nedeľu (2. 10.) návštevníkom Múzea kysuckej dediny vo Vychylovke členovia folklórneho súboru Bystrica z Novej Bystrice v programe Regrúti.

V Múzeu kysuckej dediny predstavia folkloristi verbovačku regrútov
Odchod mládencov na vojnu priblížia v nedeľu (2. 10.) návštevníkom Múzea kysuckej dediny vo Vychylovke členovia folklórneho súboru Bystrica z Novej Bystrice v programe Regrúti. TASR o tom informovala hovorkyňa Kysuckého múzea v Čadci Miroslava... Čítať ďalej
29 | 09 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

14:31 Od roku 2019 priletelo na britské letiská alebo z nich viac ako 5 000 úplne prázdnych osobných letov. Ďalších 35 000 komerčných letov bolo od roku 2019 takmer prázdnych, pričom podľa analýzy údajov Úradu pre civilné letectvo (CAA) bolo obsadených menej ako 10 % sedadiel. Spolu to robí asi 40 000 „letov duchov“.

Odhalené: 5 000 prázdnych „letov duchov“! TOTO je to šetrenie?
A ďalších 35 000 letov bolo prevádzkovaných takmer prázdnych. Aktivisti v oblasti klímy označili odhalenia za „šokujúce“, informuje Guardian "Úsporné" lety duchov Od roku 2019 priletelo na britské letiská alebo z nich viac ako 5 000 úplne... Čítať ďalej
29 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

14:24 Novým šéfom Slovenskej advokátskej komory (SAK) sa stal jej doterajší podpredseda Martin Puchalla. Na štvrtkovom mimoriadnom rokovaní o tom rozhodli členovia predsedníctva komory. TASR o tom informovali z mediálneho odboru SAK.
"V novej pozícii chcem nadviazať na všetky činnosti predsedníctva pri modernizácii činnosti komory a najmä pri ochrane slobodnej advokácie ako nenahraditeľného piliera demokratickej spoločnosti," povedal Puchalla po zvolení.

14:14 Na diaľnici D2 v blízkosti hraničného priechodu Brodské - Břeclav sa v smere do Českej republiky aktuálne tvorí kolóna s dĺžkou tri až päť kilometrov. Informuje o tom polícia na sociálnej sieti, ktorá zároveň vodičom odporúča využiť iné hraničné priechody.

14:00 Remišová: Do boja s hoaxami a dezinformáciami zapojíme študentov, IT expertov aj firmy – spúšťame hackathony z Plánu obnovy  
MIRRI SR pripravilo projekt financovaný z prostriedkov Plánu obnovy a odolnosti SR, ktorý prostredníctvom série hackathonov pomôže digitalizovať Slovensko.

Kráľovná neinformovanosti Remišová ide bojovať s hoaxami a dezinformáciami
Ideme bojovať s dezinformáciami, hoaxami a klamstvami, ktoré majú jediný cieľ – vnášať do spoločnosti chaos, neistotu a polarizovať ju! Vyhlásila to Veronika Remišová, ministerka vládnej koalície, ktorá vnáša do spoločnosti chaos, neistotu a... Čítať ďalej
29 | 09 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

13:50 Infarktu sa dá predísť. Každý by mal zistiť svoje riziko a pracovať na jeho znížení. Tvrdí to Eva Goncalvesová, prednostka Kardiologickej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb.

Odborníčka upozorňuje: Infarktu sa dá predísť
Infarktu sa dá predísť. Každý by mal zistiť svoje riziko a pracovať na jeho znížení. Tvrdí to Eva Goncalvesová, prednostka Kardiologickej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb. Infarkt... Čítať ďalej
29 | 09 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

13:43 Nikaragua označila veľvyslankyňu Európskej únie Bettinu Muscheidtovú za "nežiaducu osobu" a vyzvala ju, aby opustila krajinu. Požiadavka nikaragujského rezortu diplomacie, aby Muscheidtová opustila krajinu, prišla po tom, ako EÚ minulý týždeň požiadala Ortegu o "obnovenie demokracie". Vyzvala tiež na prepustenie tamojších politických väzňov a dodržiavanie ľudských práv.
Nikaragujská vláda v júni neudelila agrément  novému veľvyslancovi Spojených štátov Huga Rodrigueza a vo februári označila za nežiaducu osobu veľvyslanca Vatikánu Waldemara Stanislawa Sommertaga, ktorý musel následne krajinu opustiť.

13:34 Imunita proti chrípke pravdepodobne poklesla, odborníci odporúčajú očkovanie
Následkom protipandemických opatrení bola cirkulácia chrípky posledné dva roky veľmi nízka, vďaka čomu pravdepodobne poklesla aj imunita populácie. Vo štvrtok na to upozornila Aliancia proti chrípke, ktorá spolu s ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským (nominant OĽANO) vyzvala Slovákov, aby sa dali proti chrípke zaočkovať.

13:24 Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR spustilo z plánu obnovy výzvu, ktorou podporí vznik 170 nových ambulancií všeobecného lekárstva a pediatrie v ohrozených regiónoch. Na tento účel je vyčlenených viac ako desať miliónov eur, pričom ambulancie sa môžu uchádzať o 50.000 až 60.000 eur.

MZ spustilo výzvu na podporu 170 nových ambulancií
Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR spustilo z plánu obnovy výzvu, ktorou podporí vznik 170 nových ambulancií všeobecného lekárstva a pediatrie v ohrozených regiónoch. Na tento účel je vyčlenených viac ako desať miliónov eur, pričom ambulancie sa... Čítať ďalej
29 | 09 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

13:13 Maďarská vláda rozhodla o predĺžení zimných prázdnin na školách, ktoré sa začnú 22. decembra a potrvajú až do 8. januára. Podľa servera Telex.hu to vo štvrtok oznámil v Budapešti šéf úradu vlády Gergely Gulyás, ktorý tento krok zdôvodnil šetrením energiami, informuje spravodajca TASR.
Predĺženie zimných prázdnin bude na úkor jesenných prázdnin. V období zimných prázdnin nariadila vláda povinné dovolenky pre ľudí pracujúcich vo vládnej sfére, dodal Gulyás.
K otázke únikov plynu z plynovodov Severný prúd 1 a 2 šéf úradu vlády poznamenal, že treba nariadiť medzinárodné vyšetrenie týchto prípadov. "Ak si niekto pozrie mapu, je mu jasné, že bez Ruska sú dodávky plynu do Európy iba ťažko realizovateľné. Platí to najmä pre oblasť strednej Európy. Dodávky pre Maďarsko sú zabezpečené, plynojemy sú naplnené na 72 percent," vyhlásil Gulyás.

12:58 V Írskom mori objavili vrak lode, ktorá varovala Titanic pred ľadovcom
Vedci z Bangorskej univerzity vo Walese objavili na dne Írskeho mora vrak lode Mesaba, ktorá v apríli 1912 ako prvá varovala parník Titanic pred ľadovcom. Použili na to špeciálny viaclúčový sonar, ktorý sníma štruktúru morského dna.

12:50 Kremeľ vo štvrtok vyhlásil, že štyri okupované oblasti na juhu a východe Ukrajiny - Donecká, Luhanská, Chersonská a Záporožská oblasť - budú do Ruskej federácie začlenené v piatok podpísaním príslušných dohôd v Kremli. Informuje o tom agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova.

Štyri okupované oblasti Ukrajiny budú k Rusku pripojené v piatok
Kremeľ vo štvrtok vyhlásil, že štyri okupované oblasti na juhu a východe Ukrajiny - Donecká, Luhanská, Chersonská a Záporožská oblasť - budú do Ruskej federácie začlenené v piatok podpísaním príslušných dohôd v Kremli. Informuje o tom agentúra AP s... Čítať ďalej
29 | 09 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

12:43 Minister financií Igor Matovič (OĽANO) vystúpil v diskusii o návrhu na jeho odvolanie aj vo štvrtok. Jeho reč v parlamente trvala viac ako dve hodiny. Mimoriadna schôdza bude podľa predsedu Národnej rady (NR) SR Borisa Kollára (Sme rodina) pokračovať aj popoludní, tradičná štvrtková Hodina otázok sa neuskutoční. Hlasovať o tomto bode by sa následne mohlo o 17.00 h.

Matovič to s príhovorom opäť prehnal
Minister financií Igor Matovič (OĽANO) vystúpil v diskusii o návrhu na jeho odvolanie aj vo štvrtok. Jeho reč v parlamente trvala viac ako dve hodiny. Mimoriadna schôdza bude podľa predsedu Národnej rady (NR) SR Borisa Kollára (Sme rodina)... Čítať ďalej
29 | 09 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

12:30 Za prvú noc kontrol zadržali 120 migrantov; na hraniciach sa aj strieľalo
Viac ako 120 migrantov a sedem prevádzačov zadržala česká polícia na hraniciach so Slovenskom od polnoci, keď tam začala vykonávať dočasné kontroly. V jednom prípade prevádzača, ktorý riadil dodávku plnú migrantov, zastavili až výstrely.

Za prvú noc kontrol zadržali 120 migrantov! Na hraniciach sa aj strieľalo
Viac ako 120 migrantov a sedem prevádzačov zadržala česká polícia na hraniciach so Slovenskom od polnoci, keď tam začala vykonávať dočasné kontroly. V jednom prípade prevádzača, ktorý riadil dodávku plnú migrantov, zastavili až výstrely, informuje... Čítať ďalej
29 | 09 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

12:20 Mesto Rijeka po daždi zaplavila voda; zahynul jeden človek
Silné dažde spôsobili v stredu v chorvátskom prístavnom meste Rijeka vo večerných hodinách záplavy, ktoré si vyžiadali si jednu obeť, informuje TASR na základe správy agentúry APA.
Centrum Rijeky, ktorá sa nachádza v severnej časti jadranského pobrežia Chorvátska, bolo úplne zaplavené. Jedna osoba, ktorú na ulici strhla povodňová vlna, sa pravdepodobne utopila po tom, čo následne uviazla pod zastaveným vozidlom.

12:11 Hlasovanie o odvolaní Igora Matoviča z postu ministra financií sa odkladá na popoludnie. Dôvodom bol Matovičov dlhý príhovor. A tak Tomáš Taraba dáva Sulíkovi ultimátum.

Taraba dáva Sulíkovi ULTIMÁTUM: AK do 17. hodiny.....
Hlasovanie o odvolaní Igora Matoviča z postu ministra financií sa odkladá na popoludnie. Dôvodom bol Matovičov dlhý príhovor. A tak Tomáš Taraba dáva Sulíkovi ultimátum. "Ak Richard Sulík do 17 hodiny verejne nepovie, že nám dodá hlasy na... Čítať ďalej
29 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

12:00 Predsedovia vlád Maďarska, Rakúska a Srbska sa budúci týždeň v pondelok stretnú v Budapešti, aby prerokovali spoločný boj proti ilegálnej migrácii. Pre agentúru MTI to vo štvrtok potvrdil hovorca premiéra Viktora Orbána Bertalan Havasi.
Rakúsky kancelár Karl Nehammer podľa agentúrnych správ v stredu novinárom uviedol, že sa na budúci týždeň stretne s Orbánom a s Aleksandrom Vučičom, aby hovorili o otázkach migrácie.
Podľa Nehammerových slov chcú bojovať proti organizovanému zločinu a prevádzačstvu a znížiť tlak na hranice.

11:52 Dôchodcovia žijúci mimo EÚ musia zaslať potvrdenia o žití
Dôchodcovia s bydliskom mimo Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP), Švajčiarska a Spojeného kráľovstva (UK) majú do 15. októbra tohto roku povinnosť doručiť Sociálnej poisťovni (SP) potvrdenie o žití. Ide o zákonnú podmienku na vyplatenie dôchodku do štátov mimo Európskej únie (EÚ), kam ho Sociálna poisťovňa dôchodcom zasiela spätne na štvrťročnej báze. Dôchodcovia v štátoch, ktoré sa riadia koordinačnými nariadeniami EÚ, okrem Českej republiky (ČR), zasielajú potvrdenia o žití len raz ročne v januári. Informoval o tom hovorca SP Martin Kontúr vo štvrtok.

11:39 V rebríčku Globálneho inovačného indexu (GII) Svetovej organizácie duševného vlastníctva sa v tomto roku Slovensko prepadlo o deväť miest a skončilo na 46. priečke zo 132 posudzovaných krajín. Vlani si pritom Slovensko polepšilo o dve priečky, keď skončilo na 37. mieste. Vo štvrtok o tom informoval Úrad priemyselného vlastníctva (ÚPV) SR, podľa ktorého sa nedá jednoznačne špecifikovať dôvod poklesu.

11:30 Za "nežiaducu osobu" vyhlásilo v stredu poľské mesto Krakov hudobníka anglickej skupiny Pink Floyd Rogera Watersa v súvislosti s jeho postojom k vojne na Ukrajine. Došlo k tomu niekoľko dní po tom, čo bol v dôsledku tohto sporu zrušený jeho koncert v Poľsku, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Spoluzakladeteľ Pink Floyd je v Krakove "nežiaducou osobou"
Za "nežiaducu osobu" vyhlásilo v stredu poľské mesto Krakov hudobníka anglickej skupiny Pink Floyd Rogera Watersa v súvislosti s jeho postojom k vojne na Ukrajine. Došlo k tomu niekoľko dní po tom, čo bol v dôsledku tohto sporu zrušený jeho koncert... Čítať ďalej
29 | 09 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

11:23 Energetická diverzifikácia s cieľom odstrihnúť sa od ruských zdrojov by mohla trvať roky. To znamená riziko dlhšie trvajúcej stagflácie, teda obdobia ekonomickej stagnácie a vysokej inflácie a v prípade Európy riziko recesie. Uviedol to prezident Svetovej banky (SB) David Malpass. 

11:17 Lekárski odborári vo štvrtok poobede oznámia, koľkí lekári sa rozhodli podať výpovede. Informovať o tom budú na tlačovom brífingu o 13.00 h pred Univerzitnou nemocnicou v Bratislave. TASR o tom informovalo Lekárske odborové združenie (LOZ).

11:10 Medzinárodný festival Divadelná Nitra ponúkol divákom počas svojho 31. ročníka 15 inscenácií v produkcii desiatich krajín. Ako informovali organizátori, v dňoch od 23. do 28. septembra si divadelné predstavenia pozrelo 2346 divákov, do 29 podujatí sprievodného programu sa zapojilo 1980 návštevníkov.

Ponuku Divadelnej Nitry si prišli pozrieť tisícky divákov
Medzinárodný festival Divadelná Nitra ponúkol divákom počas svojho 31. ročníka 15 inscenácií v produkcii desiatich krajín. Ako informovali organizátori, v dňoch od 23. do 28. septembra si divadelné predstavenia pozrelo 2346 divákov, do 29 podujatí... Čítať ďalej
29 | 09 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

10:57 Spoločnosť Huawei dnes v Budapešti usporiadala Európsky deň inovácií 2022, svoj najdôležitejší summit o inováciách v Európe. Spoločnosť Huawei už desiaty rok organizuje toto podujatie, na ktorom Huawei a partneri prezentujú poznatky o tom, ako môžu technologické inovácie podporiť digitalizáciu, prechod na ekologickú energiu, zachovanie biodiverzity a podporu talentov.

10:48 Bezplatná psychologická pomoc je pre ľudí v kríze dostupná v každom kraji
Človek nachádzajúci sa v hraničnej krízovej situácii odteraz dostane anonymnú, bezplatnú a nonstop prvú psychologickú pomoc v každom kraji. Občianske združenie IPčko v štvrtok otvorilo posledné Káčko v Trenčíne, čím dobudovalo sieť centier krízovej intervencie vo všetkých krajských mestách. 

10:37 Pri dopravnej nehode prišiel o život 39-ročný policajt. Nehoda sa stala v stredu (28. 9.) krátko po 15. hodine v mestskej časti Komárna Ďulov Dvor. Vodička Mazdy 3 začala spomaľovať, vodič Renaultu Espace idúci za ňou taktiež spomalil. Za ním idúci vodič dodávky Renault Trafic však pravdepodobne nesledoval situáciu v cestnej premávke a neskoro si všimol brzdové svetlá, informovalo Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Nitre.

10: 22 V rozvoji bratislavského Starého Mesta vidí kandidátka na starostku tejto mestskej časti Milena Minichová nedostatky vo viacerých oblastiach. Vníma ich napríklad v kultúrnej sfére či v parkovacej politike, priestor na zlepšenie vidí tiež v oblasti školstva či ochrany životného prostredia. Uviedla to pre TASR.

V Starom Meste vidí M. Minichová nedostatky vo viacerých oblastiach
V rozvoji bratislavského Starého Mesta vidí kandidátka na starostku tejto mestskej časti Milena Minichová nedostatky vo viacerých oblastiach. Vníma ich napríklad v kultúrnej sfére či v parkovacej politike, priestor na zlepšenie vidí tiež v oblasti... Čítať ďalej
29 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

10:08 Proces v kauze prípravy vraždy bývalej spoločníčky exriaditeľa TV Markíza Pavla R. Sylvie Klaus-Volzovej odročili na 1. decembra. Dôvodom je zdravotná indispozícia predsedu senátu Okresného súdu (OS) Bratislava II.

9:59 Polícia začala trestné stíhanie pre trestný čin usmrtenia a trestný čin ublíženia na zdraví v súvislosti s búracími prácami v rodinnom dome v Košiciach, pri ktorých v stredu (28. 9.) prišiel o život jeden muž a dvaja ďalší utrpeli ťažké zranenia. TASR o tom informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Košiciach Jana Mésarová.

9:47 Pod Poľanu sa po prestávke spôsobenej pandémiou nového koronavírusu opäť vracajú tradičné Dni mesta Detva. Podujatie, ktoré počas prvého októbrového víkendu prinesie folklór, jarmok i výstavu ovocia, zeleniny a kvetov. Samospráva o programe informuje na svojej oficiálnej webstránke.

Pod Poľanu sa po prestávke opäť vracajú tradičné Dni mesta Detva
Pod Poľanu sa po prestávke spôsobenej pandémiou nového koronavírusu opäť vracajú tradičné Dni mesta Detva. Podujatie, ktoré počas prvého októbrového víkendu prinesie folklór, jarmok i výstavu ovocia, zeleniny a kvetov. Samospráva o programe... Čítať ďalej
29 | 09 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

9:36 NAKA od rána zasahuje v policajnej akcii s krycím názvom Vata 2
Od štvrtkových skorých ranných hodín na území Slovenska vykonáva Národná kriminálna agentúra (NAKA) procesné a zaisťovacie úkony v policajnej akcii s krycím názvom Vata 2. TASR to potvrdil vedúci oddelenia komunikácie Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.  
Ako prvý na to upozornil portál Startitup.sk. Podľa portálu má zásah súvisieť so štátnymi zákazkami.
"Bližšie informácie poskytneme neskôr," ozrejmil Slivka.

9:27 Streľba v kalifornskom školskom areáli si vyžiadala najmenej šesť zranených. Incident na strednej škole Rudsdale Newcomer prichádza v čase, keď sa Oakland potýka s viac ako dvoma rokmi zvýšeného násilia so zbraňami. K streľbe došlo na strednej škole Rudsdale Newcomer, povedal Darren Allison, asistent šéfa polície v Oaklande. Škola slúži študentom, ktorým hrozí, že nedokončia štúdium a nedávno emigrovali do USA po úteku zo svojich domovských krajín „kvôli násiliu a nestabilite“, uvádza sa na webovej stránke školy. Je to jedna zo štyroch priľahlých škôl, ktoré slúžia študentom stredných a vysokých škôl na Fontaine Street vo východnom Oaklande.

9:14 Konferenciou na tému "Tradície soľného baníctva v karpatskom oblúku" vrcholí vo štvrtok a v piatok 30. septembra séria podujatí organizovaných pri príležitosti 50. výročia založenia Múzea Solivar v Prešove. Koná sa v priestoroch národnej kultúrnej pamiatky Sklad soli, pričom počas prvého dňa sú príspevky zamerané na "starý Solivar" s dôrazom na dejiny ťažby soli i tejto lokality, ako aj na historickú úlohu jej významných predstaviteľov.

Vrcholí séria podujatí pri príležitosti 50. výročia vzniku Múzea Solivar
Konferenciou na tému "Tradície soľného baníctva v karpatskom oblúku" vrcholí vo štvrtok a v piatok 30. septembra séria podujatí organizovaných pri príležitosti 50. výročia založenia Múzea Solivar v Prešove. Koná sa v priestoroch národnej kultúrnej... Čítať ďalej
29 | 09 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

8:59 Švédsko hlási ďalší únik zemného plynu z potrubia Nord Streamu
Švédska pobrežná stráž vo štvrtok oznámila, že na podmorských plynovodoch vedúcich z Ruska do Európy bol zistený ďalší únik zemného plynu, informovala agentúra AFP.
"Na švédskej strane sú dva úniky a na dánskej strane tiež dva," uviedol predstaviteľ švédskej pobrežnej stráže po tom, ako boli začiatkom týždňa potvrdené tri úniky na plynovodoch Nord Stream v Baltskom mori.
Úradník dodal, že dve miesta únikov zemného plynu na švédskej strane sú "blízko seba".
Podmorskými plynovodmi Nord Stream 1 a Nord Stream 2 mal prúdiť zemný plyn z Ruska do Nemecka: pred incidentom však neboli v prevádzke – Nord Stream 1 Rusko odstavilo na konci augusta a druhý nebol pre vojnu na Ukrajine ani spustený do prevádzky.

8:47 Talianska vláda v stredu definitívne schválila rozsiahlu justičnú reformu, ktorá bola podmienkou pre čerpanie prostriedkov z tzv. ozdravného fondu Európskej únie. Oznámilo to talianske ministerstvo spravodlivosti.

8:28 Na hraničných priechodoch do Rakúska v smere z Bratislavy je vo štvrtok ráno niekoľkominútové zdržanie. Informujú o tom Zelená vlna RTVS a Stellacentrum.
Na hraničnom diaľničnom priechode na D4 Bratislava-Jarovce smerom do Rakúska hlásia vodiči zhruba 20-minútové zdržanie pre všetku dopravu. Podľa Stellacentra je na prechode Berg zdržanie zhruba desať minút.  
Dopravu v Bratislave vo štvrtok ráno komplikuje i nehoda, ktorá sa stala v mestskej časti Lamač v smere zo Záhorskej Bystrice na kruhovom objazde. Premávka sa v tomto úseku spomaľuje.
Vodiči musia počítať aj s kolónou na starej Seneckej ceste v smere do Bratislavy. V tomto úseku je zdržanie približne desať minút. Rovnaké, približne desaťminútové zdržanie, je aj na vjazde do hlavného mesta po D2 smerom zo Stupavy.

8:15 Systém a manažment liečby pacientov s kardiovaskulárnym rizikom nie je na Slovensku nastavený správne. Pri príležitosti štvrtkového Svetového dňa srdca na to upozornil Národný inštitút pre hodnotu a technológie v zdravotníctve (NIHO). Poukázal pritom na problémy v nastavení podmienok úhrady a predpisovania liečiv na zníženie "zlého" cholesterolu, ktorý prispieva k rozvoju srdcových a cievnych chorôb.

Systém liečby pri kardiovaskulárnych rizikách nie je v SR správne nastavený
Systém a manažment liečby pacientov s kardiovaskulárnym rizikom nie je na Slovensku nastavený správne. Pri príležitosti štvrtkového Svetového dňa srdca na to upozornil Národný inštitút pre hodnotu a technológie v zdravotníctve (NIHO). Poukázal... Čítať ďalej
29 | 09 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

8:04 Dvojnohá robotka Cassie vytvorila nový Guinnessov svetový rekord v behu na 100 metrov. Túto vzdialenosť prekonala za 24,73 sekundy. TASR informuje podľa tlačovej správy Oregonskej štátnej univerzity.
Vznik robotickej "bežkyne" v spoločnosti Agility Robotics, ktorá je súčasťou Oregonskej štátnej univerzity, v roku 2017 podporil  miliónový grant americkej Agentúry pre obranné pokročilé výskumné projekty (DARPA). O štyri roky na jediné nabitie batérie zvládla na miestnom atletickom ovále 5 kilometrovú vzdialenosť za niečo viac ako 53 minút.

7:50 Talianska astronautka Samantha Cristoforettiová sa v stredu stala prvou ženou z európskej krajiny, ktorá sa kedy ujala velenia na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS). Symbolické "kľúče" od vesmírnej stanice si prevzala od ruského kozmonauta Olega Artemieva, informuje agentúra DPA.

7:42 Múzeum špeciálneho školstva sa zapojí do Európskej noci výskumníkov
K účastníkom 16. ročníka Európskej noci výskumníkov sa v piatok 30. septembra pripojí aj Múzeum špeciálneho školstva v Levoči. Odborník na environmentálnu výchovu na besedách tam priblíži unikátnosť národného parku (NP) Slovenský raj.

Múzeum špeciálneho školstva sa zapojí do Európskej noci výskumníkov
K účastníkom 16. ročníka Európskej noci výskumníkov sa v piatok 30. septembra pripojí aj Múzeum špeciálneho školstva v Levoči. Odborník na environmentálnu výchovu na besedách tam priblíži unikátnosť národného parku (NP) Slovenský raj. "Posledný... Čítať ďalej
29 | 09 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

7:30 Rapper Coolio zomrel vo veku 59 rokov v Los Angeles. Podľa jeho manažéra hudobník, ktorý získal Grammy, skonal v dome priateľa v Los Angeles.

Zomrel Coolio - rapper známy piesňou Gangsta's Paradise (FOTOGALÉRIA)
Rapper Coolio zomrel vo veku 59 rokov v Los Angeles. Podľa jeho manažéra hudobník, ktorý získal Grammy, skonal v dome priateľa v Los Angeles, píše The Guardian. Umelec, ktorého skutočné meno je Artis Leon Ivey Jr, zomrel v dome priateľa,... Čítať ďalej
29 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

7:12 Česi začali od polnoci kontrolovať celú dĺžku hranice so Slovenskom! Česká polícia začala od polnoci zo stredy na štvrtok vykonávať kontroly po celej dĺžke štátnej hranice so Slovenskom, a to na 27 bývalých hraničných priechodoch.

Česi začali od polnoci kontrolovať celú dĺžku hranice so Slovenskom
Česká polícia začala od polnoci zo stredy na štvrtok vykonávať kontroly po celej dĺžke štátnej hranice so Slovenskom, a to na 27 bývalých hraničných priechodoch. Informuje o tom spravodajská stanica ČT24. Záplava ilegálnych migrantov Dočasné... Čítať ďalej
29 | 09 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

7:05 Fínsko uzavrelo od stredy na päť dní úsek jednej z najvyťaženejších diaľnic pre vojenské cvičenie. Fínske letectvo tam bude nacvičovať pristávanie a vzlety lietadiel.

7:00 Dánska kráľovná Margaréta II., momentálne jediná vládnuca kráľovná v Európe a najdlhšie slúžiaca panovníčka na starom svetadiele, zbavila v stredu štyroch zo svojich ôsmich vnukov ich kráľovských titulov.
Oficiálnym zdôvodnením tohto kroku bolo umožniť štyrom deťom jej najmladšieho syna, princa Joachima, žiť "normálnejší" život a nasledovať podobné kroky iných kráľovských rodín v Európe, informovala v stredu tlačová agentúra AFP.
Joachim (53) má z dvoch manželstiev štyri deti - Nikolaia, Felixa, Henrika a Athenu; tí sú vo veku od desať do 23 rokov.