Múzeum špeciálneho školstva sa zapojí do Európskej noci výskumníkov
29 | 09 | 2022 I Diana Zaťková/TASR

K účastníkom 16. ročníka Európskej noci výskumníkov sa v piatok 30. septembra pripojí aj Múzeum špeciálneho školstva v Levoči. Odborník na environmentálnu výchovu na besedách tam priblíži unikátnosť národného parku (NP) Slovenský raj.

"Posledný septembrový piatok bude teda u nás opäť o niečo viac zážitkovejší. Pozvanie z múzea platí pre školské skupiny aj širokú verejnosť," uviedla vedúca múzea Štefánia Petreková.

Dodala, že pre toto levočské múzeum je typická moderná expozícia, interaktívnosť a zážitkovosť, rovnako ako je to v prípade festivalu vedy - Európskej noci výskumníkov.

"Organizátori aktuálneho ročníka festivalu zvolili motto 'Dôverujme vede'. V tomto duchu sme plánovali aj my. Odborným garantom sprievodného podujatia na Spiši bude Matej Pisarčík zo Správy NP Slovenský raj. Spoločne s ním sme pripravili zážitkové stretnutia. Prioritne budú určené študentom levočských gymnázií, ale aj žiakom 2. stupňa špeciálnych základných škôl. V popoludňajších hodinách radi privítame aj širokú verejnosť," upozornila Petreková.

Počas besied sa bude hovoriť o udržateľnosti a ochrane klímy či vzácnom biotope. Pisarčík predstaví unikátnu faunu a flóru Slovenského raja. "Územie s rozlohou takmer 20.000 hektárov s rôznymi stupňami ochrany, ukrýva hlboké kaňony, rokliny, vodopády, povrchové krasové javy i atraktívne podzemné priestory s kvapľovou a ľadovou výzdobou," objasnila riaditeľka s tým, že Pisarčík okrem iného školákom poradí, ako prispieť k ochrane fauny a flóry a k celkovej ochrane tohto vzácneho územia.

Nicholsonová si pomudrovala z Bruselu. Stačí naozaj iba TOTO?!
"NEBOJTE SA. NIE JE TO AŽ TAKÉ ZLOŽITÉ." Začala svoj príspevok europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová. Tá sa svojimi hrejivými slovami pokúša stimulovať strach ľudí pred prichádzajúcou zimou. Bezpečnosť, zdražovanie, chudoba, či nestabilita vlády... Čítať ďalej
28 | 09 | 2022 | Ivan Mihale

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik