Vrcholí séria podujatí pri príležitosti 50. výročia vzniku Múzea Solivar
29 | 09 | 2022 I Diana Zaťková/TASR

Konferenciou na tému "Tradície soľného baníctva v karpatskom oblúku" vrcholí vo štvrtok a v piatok 30. septembra séria podujatí organizovaných pri príležitosti 50. výročia založenia Múzea Solivar v Prešove. Koná sa v priestoroch národnej kultúrnej pamiatky Sklad soli, pričom počas prvého dňa sú príspevky zamerané na "starý Solivar" s dôrazom na dejiny ťažby soli i tejto lokality, ako aj na historickú úlohu jej významných predstaviteľov. Informoval o tom riaditeľ múzea Marek Duchoň.

Druhý deň medzinárodnej konferencie ponúkne odborné prednášky cielené na predmetné územie z hľadiska geologického a geografického. "Opomenuté neostanú ani aktuálne problémy múzeí uchovávajúcich banské dedičstvo, týkajúce sa edukačných aktivít, medzinárodných partnerstiev i ochrany takýchto historických objektov," doplnil riaditeľ.

Z obsahového hľadiska medzinárodná konferencia prepojí slovenskú i poľskú odbornú obec nazerajúcu na problematiku soľného baníctva z viacerých uhlov pohľadu. Na konferencii aktívne vystúpia pracovníci pôsobiaci v slovenských pamäťových, vedeckých a vzdelávacích inštitúciách. Pridanou hodnotou budú podľa Duchoňa prezentácie zástupcov zo susedného Poľska – Múzea Źup Krakowskich Wieliczka.

Sulík: Počas prejavu Matoviča som žasol, ako sme v koalícii vydržali
Predseda SaS a poslanec Národnej rady (NR) SR Richard Sulík bol počas prejavu ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) v parlamente skutočne rád, že SaS odišla z koalície. V stredu počas rozpravy Sulík zároveň vyhlásil, že žasol, ako to tam dva a... Čítať ďalej
28 | 09 | 2022 | Ivan Mihale

Riaditeľ dodáva, že 400 rokov ťažby a na ňu sa viažucich 50 rokov múzea, predstavujú kľúčové momenty solivarských "soľných" dejín. "V tomto roku si Slovenské technické múzeum (STM) pripomína niekoľko významných výročí. Jedným z nich je aj 50 rokov od založenia Múzea Solivar v Prešove. Primárnym cieľom medzinárodnej konferencie je prezentovať nielen históriu a tradíciu soľného baníctva na Slovensku, ale aj ďalších krajín Karpatského oblúka, a tým vytvoriť odborné diskusné fórum určené na výmenu poznatkov, skúseností a zdieľanie inšpirácií," dodáva Duchoň.

STM - Múzeum Solivar v Prešove patrí medzi najvýznamnejšie technické pamiatky na území Slovenska. Je jediným zachovaným nadzemným komplexom technicko-technologických ako aj historických objektov na čerpanie a varenie soli zo soľanky. K objektom historického solivaru patrí najmä šachta Leopold s unikátnym Gápľom, zásobníky soľanky Četerne, Varňa František s panvami a Sklad soli.

Melicher o Mikulcovi: Miesto riešenia utečeneckej krízy, prihrával zákazky NAŠIM ľuďom
Česko a Rakúsko zaviedli kontroly na hraniciach so Slovenskom. "Do tejto situácie sme sa nemuseli dostať, ak by sme mali na Slovensku vládu, pre ktorú nie je štát len dojnou kravou na prihrávanie tučných zákaziek pre svojich kamošov," vysvetlil... Čítať ďalej
29 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik