MZ spustilo výzvu na podporu 170 nových ambulancií
29 | 09 | 2022 I Diana Zaťková/TASR

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR spustilo z plánu obnovy výzvu, ktorou podporí vznik 170 nových ambulancií všeobecného lekárstva a pediatrie v ohrozených regiónoch. Na tento účel je vyčlenených viac ako desať miliónov eur, pričom ambulancie sa môžu uchádzať o 50.000 až 60.000 eur. TASR o tom informoval komunikačný odbor rezortu.

"Výzva je len jedným krokom na dlhej ceste, ako zastabilizovať a následne rozvíjať sektor všeobecného lekárstva na Slovensku. Verím, že aj prostredníctvom výzvy sme na dobrej ceste, ako súčasný nevyhovujúci stav napraviť. Na ďalších krokoch v rámci celkovej reformy intenzívne pracujeme," uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO).

Cieľom podpory je zvýšiť potrebnú kapacitu verejnej minimálnej siete poskytovateľov všeobecnej ambulantnej starostlivosti v nedostatkových okresoch prostredníctvom finančnej kompenzácie nákladov pri zriaďovaní a prevádzkovaní ambulancií počas prvého roka ich fungovania. "Hlavným účelom finančného príspevku je pomôcť všeobecným lekárom a pediatrom finančne preklenúť obdobie tvorby kapitačného kmeňa," priblížil rezort.

Za prvú noc kontrol zadržali 120 migrantov! Na hraniciach sa aj strieľalo
Viac ako 120 migrantov a sedem prevádzačov zadržala česká polícia na hraniciach so Slovenskom od polnoci, keď tam začala vykonávať dočasné kontroly. V jednom prípade prevádzača, ktorý riadil dodávku plnú migrantov, zastavili až výstrely, informuje... Čítať ďalej
29 | 09 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Zoznam nedostatkových oblastí ministerstvo tvorilo v spolupráci so všetkými samosprávnymi krajmi. Tie určili konkrétne obce a doplňujúce informácie o priestorových možnostiach na zriadenie ambulancie, zvýhodnenej výške nájomného a iných ponúkaných výhodách konkrétnej obce alebo samosprávneho kraja. Zoznam bude rezort každoročne aktualizovať.

V súčasnosti medzi lokality s najohrozenejšou sieťou ambulancií všeobecného lekárstva patria okresy Považská Bystrica, Zlaté Moravce, Krupina a Poltár. Medzi regióny s najslabšie zastúpenou sieťou pediatrov patria okresy Krupina, Veľký Krtíš, Gelnica a Malacky.

O príspevok na zriadenie všeobecnej ambulancie sa môžu uchádzať noví lekári, tiež existujúci poskytovatelia zdravotnej starostlivosti, ktorí plánujú zriadiť a prevádzkovať popri svojej súčasnej ambulancii ďalšiu všeobecnú ambulanciu, v ktorej zamestnajú ďalšieho všeobecného lekára alebo pediatra.

META zasiahla! Dôvod? Kritika Ukrajiny a vychvaľovanie Ruska
Meta zasiahla. Zastaviť mala najväčšiu ruskú informačnú operáciu, do ktorej mali byť zapojené ambasády. Informáciu medzi prvými priniesla stránka Hoaxy a podvody - Polícia SR. Jedným z dôvodov podľa nich mala byť aj ustavičná kritika Ukrajiny a... Čítať ďalej
29 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik