Pod Poľanu sa po prestávke opäť vracajú tradičné Dni mesta Detva
29 | 09 | 2022 I Diana Zaťková/TASR

Pod Poľanu sa po prestávke spôsobenej pandémiou nového koronavírusu opäť vracajú tradičné Dni mesta Detva. Podujatie, ktoré počas prvého októbrového víkendu prinesie folklór, jarmok i výstavu ovocia, zeleniny a kvetov. Samospráva o programe informuje na svojej oficiálnej webstránke.

Hovorca Detvy Milan Suja pre TASR uviedol, že pre pandémiu nového koronavírusu nebola táto kultúrna akcia v roku 2020. "Vlani ju už mesto zorganizovalo, aj keď nie v obvyklom rozsahu. Tradičný jarmok remesiel na Námestí SNP museli pre platné opatrenia zrušiť," podotkol s tým, že aj hlavný kultúrny program bol iba na nádvorí domu kultúry.

Pri príležitosti 150. výročia úmrtia básnika Andreja Sládkoviča a Dní mesta Detva zorganizovali v stredu (28. 9.) v Podpolianskom múzeu besedu o diele a živote tohto básnika. Odborný pracovník krupinského múzea a historik Miroslav Lukáč ho návštevníkom pripomenul svojou prednáškou.

Beňová: Zlyháva celá koalícia! Je čas na vyslovenie nedôvery vláde
Nie je len ministrom financií a expremiérom, je aj predsedom OĽaNO. To je ďalší dôvod, pre ktorý by mal predseda vlády spojiť toto hlasovanie s vyslovením dôvery celej vláde a teda de facto celej koalícii. Týmito slovami sa ku odvolávaniu ministra... Čítať ďalej
29 | 09 | 2022 | Alica Kočišová

"Výnimočný bol vo viacerých oblastiach. Boli to znalosť filozofie, jazykov a kultúry, čo sa odrazilo aj v jeho ľúbostnej básni Marína," povedal pre TASR s tým, že najpoužívanejším slovom v Maríne je slovo krása. "Človek by si pomyslel, že je to slovo láska. Nie je to však telesná krása, je to krása ducha a morálnosť. V takomto kontexte uvažoval Andrej Sládkovič," zdôraznil.

Mesto pripomína, že do Podpolianskeho múzea sa môžu prísť ľudia pozrieť aj cez víkend. Otvorené budú stále expozície a aj výstavy. V múzeu pokračuje expozícia, ktorej súčasťou sú fujary, gajdy, píšťalky i strunové nástroje. Záujemcovia si tiež môžu vo dvore múzea pozrieť exteriérovú expozíciu detvianskych drevených vyrezávaných krížov. Pochádzajú z druhej polovice 20. storočia. K dispozícii bude aj výstava ženských záster z Podpoľania.

Nedeľné Dni mesta Detva budú pokračovať svätou omšou, popoludní naplánovali organizátori záverečný program. V rámci detvianskej folklórnej nedele vystúpia ľudové kolektívy z Detvy.

Melicher o Mikulcovi: Miesto riešenia utečeneckej krízy, prihrával zákazky NAŠIM ľuďom
Česko a Rakúsko zaviedli kontroly na hraniciach so Slovenskom. "Do tejto situácie sme sa nemuseli dostať, ak by sme mali na Slovensku vládu, pre ktorú nie je štát len dojnou kravou na prihrávanie tučných zákaziek pre svojich kamošov," vysvetlil... Čítať ďalej
29 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik