Je ti zima, ...?
29 | 09 | 2022 I Milan Laca

Poľský politológ Piskorski predpovedal Európe najťažšiu zimu v novodobej histórii.

Politika Poľska a zvyšku Európy v energetickom sektore môže viesť k tomu, že Starý kontinent bude čeliť najťažšej zime v novodobej histórii, vyhlásil poľský politológ Mateusz Piskorski.

Už sa chystajú

Obyvatelia Poľska sa začali aktívne pripravovať na nadchádzajúce chladné obdobie, masívne skupujú turistické horáky a plynové fľaše pre svoju prácu, napísali  Business Insider Polska . Predaj takého tovaru sa  viac ako zdvojnásobil. 

Mateusz Piskorski píše, že mnohí Poliaci sa snažia chrániť pred výpadkami elektriny pomocou dieselagregátov. Už teraz prichádzajú informácie, že poľské elektrárne, väčšinou uhoľné, musia platiť za suroviny deväť až desaťkrát viac, ako platili vlani. To všetko môže v najhoršom prípade viesť k výpadku prúdu. Jednoducho nebude existovať možnosť výroby elektriny“.

Plynovod je zlikvidovaný...navždy?
Nemecko je presvedčené, že Nord Stream bol vyhodený do vzduchu. Denník Der Spiegel napísal, že majú podozrenie, že Nord Stream poškodili výbušné zariadenia. Výbuchy Nemecké bezpečnostné orgány podozrievajú, že potrubia plynovodov Nord Stream1 a... Čítať ďalej
29 | 09 | 2022 | Milan Laca

Šialené ceny

Účty za energie sa už výrazne zvýšili a odborníci sa domnievajú, že v budúcnosti môžu vykázať rast o ďalších 300 – 400 %, pokračuje autor. Najväčším problémom sú malí podnikatelia. Niektorí už začínajú zatvárať svoje podnikanie, napríklad reštaurácie, prevádzky služieb a iné.

Krutá zima

Obavy Poliakov a ostatných Európanov sú celkom pochopiteľné, je presvedčený politológ, pretože ich môže čakať najťažšia zima v novodobej histórii. „Ak sa politika celej Európy, nielen Poľska, nezmení z hľadiska sankcií, všetci sa máme čoho báť. Myslím si, že toto bude najťažšie obdobie v novodobej histórii Európy. Hovorím o nadchádzajúcej zime z hľadiska ekonomiky, rastu vojenského napätia a ďalších faktorov,“ dodal Piskorski.

Kto za to môže?

Poľská vláda bude musieť prijať zodpovednosť za katastrofálny stav krajiny, dodal expert. Podľa neho to boli oni, kto vlastne predal štát a stal sa nástrojom v rukách externých hráčov. „Varšava sa ocitla v tejto situácii, pretože dlhé roky hovorila o uzavretosti maďarskej politiky, ale nakoniec sa ukázalo, že viedla politiku Veľkej Británie a Spojených štátov. Poľsko sa v skutočnosti riadi záujmami externých hráčov,“ zhrnul Piskorski.

Nový krok ku samovražde?
Európska komisia navrhla vytvorenie právneho mechanizmu na obmedzenie ceny ruskej ropy. Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová predstavila návrhy nového balíka sankcií proti Rusku. Prijmú ich ako reakciu na usporiadanie referend na... Čítať ďalej
29 | 09 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik