Aktuálne! Z minúty, na minútu
15 | 09 | 2022 I Ivan Mihale

Aktuálne! Z minúty, na minútu o dianí na Slovensku, zo Zahraničia, z regiónov Slovenska, ale aj z oblasti ekonomiky. Už nemusíte hľadať inde. Buďte v obraze! Iba s Hlavným denníkom.

20:30 Polícia v Rige zaradila pieseň „Kaťuša“ medzi symboly totality.

Kam až siaha fóbia! (VIDEO)
Polícia v Rige zaradila pieseň „Kaťuša“ medzi symboly totality. Vedúci oddelenia pre styk s verejnosťou polície v Rige Tom Sadovskis vyhlásil, že v Rige je zakázané verejne používať symboly totalitných režimov. Odpovedal tak na žiadosť skupiny... Čítať ďalej
15 | 09 | 2022 | Milan Laca

20:05 Európska únia vyčlení milióny eur na podporu vnútorne vysídlených osôb na Ukrajine. V Kyjeve to vyhlásila predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová .

Štedrá EÚ - 150 miliónov, 100 miliónov, 5 miliárd a možno ešte...
Európska únia vyčlení milióny eur na podporu vnútorne vysídlených osôb na Ukrajine. V Kyjeve to vyhlásila predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová . Ako v zime? „Ďalšou veľkou témou nášho rozhovoru bola krátkodobá príprava na zimu... Čítať ďalej
15 | 09 | 2022 | Milan Laca

19:50 Nový minister zahraničia Rastislav Káčer vo svojej funkcii nie je ani týždeň, no svoje rusofóbne smerovanie už prezentovať stihol. Tento výrazne proamerický minister sa vyspovedal v Denníku N.

Zjavne proamerický minister Káčer: Putin je zločinec
Nový minister zahraničia Rastislav Káčer vo svojej funkcii nie je ani týždeň, no svoje rusofóbne smerovanie už prezentovať stihol. Tento výrazne proamerický minister sa vyspovedal v Denníku N. Keď prišla ponuka, nepremýšľal S ponukou, aby sa ujal... Čítať ďalej
15 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

19:15 Londýnske letisko Heathrow oznámilo, že v pondelok 19. septembra bude jeho prevádzka v určitých časoch počas dňa obmedzená. Dôvodom je zabrániť narušeniu priebehu pohrebu kráľovnej Alžbety II. TASR správu prevzala z webových stránok stanice Sky News a letiska Heathrow.

Zmeny zasiahnu 180 letov, z ktorých 100 bude zrušených, píše Sky News.

Heathrov pozastaví všetky lety v čase od 11.40 h do 12.10 h miestneho času (12.40 h až 13.10 h SELČ). Uprostred tohto 30-minútového intervalu budú držať v celom Spojenom kráľovstve dve minúty ticha na počesť kráľovnej Alžbety II.

19:00 Včera prezidentka Čaputová povymetala všetky "svoje" média. Vyplakala sa na Markíze, vyplakala sa v denníku SME u Hanzelovej, vypadávala z každej chladničky. Prečo táto nervozita?

TOTO prezidentka Čaputová prehnala, To si nedovolil ani Kiska!
Včera prezidentka Čaputová povymetala všetky "svoje" média. Vyplakala sa na Markíze, vyplakala sa v denníku SME u Hanzelovej, vypadávala z každej chladničky. Prečo táto nervozita? Ľuboš Blaha (SMER-SD) to prezradil vo svojom videu. Podpredseda... Čítať ďalej
15 | 09 | 2022 | Ivan Mihale

18:40 V okresoch Námestovo, Tvrdošín a Dolný Kubín platia vo štvrtok večer hydrologické výstrahy prvého stupňa pred povodňou z trvalého dažďa. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe.

"Vzhľadom na trvalý dážď je predpoklad vzostupu vodných hladín na tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity," uviedli meteorológovia. Vývoj hydrologickej situácie bude priebežne aktualizovaný.
Výstrahy platia priebežne do 22.00 h.

18:10 Divadelní ochotníci zo Zelenča pripravujú premiéru inscenácie s názvom Návšteva v Linči na motívy tragikomédie Návšteva starej dámy. Ako informoval starosta obce Ľubomír Jedlička, naplánovaná je na 17. septembra.

Ochotnícke Z-divadlo v Zelenči založila ešte v roku 1973 Rozália Bednáriková a od roku 1975 ho viedol jej syn, režisér Jozef Bednárik. "Ten našich ochotníkov  priviedol na špičku amatérskej divadelnej scény nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. So súborom naštudoval desať z 11 inscenácií. Jozef Bednárik svojim Zelenčanom sľúbil, že Návšteva starej dámy bude poslednou inscenáciou, ktorú s nimi pripraví v domovskom Z-divadle. Jožo, ako sme ho doma v Zelenči volali, však už tento sľub nesplnil. Odišiel predčasne a nečakane 22. augusta 2013,"

17:50Európsky parlament odmietol považovať Maďarsko za demokratický štát. Európski poslanci vyhlásili  Maďarsko za „volebnú autokraciu“. Väčšina - 433 - podporila prijatie dokumentu, v ktorom navrhujú považovať Maďarsko za štát s „hybridným režimom volebnej autokracie“. Táto forma vlády zahŕňa pravidelné voľby, počas ktorých sa normy demokracie dodržiavajú iba navonok.

Maďari odkazujú únii - radšej riešte problémy!
Európsky parlament odmietol považovať Maďarsko za demokratický štát. Európski poslanci vyhlásili Maďarsko za „volebnú autokraciu“. Väčšina - 433 - podporila prijatie dokumentu, v ktorom navrhujú považovať Maďarsko za štát s „hybridným režimom... Čítať ďalej
15 | 09 | 2022 | Milan Laca

17:30 Nový minister hospodárstva Karel Hirman je vo funkcii len pár dní a už má hlavu v smútku. A to doslova! Informáciu, že minister hospodárstva Karel Hirman skončil v ranných hodinách na pohotovosti potvrdila aj jeho hovorkyňa Mária Pavlusik.

Z nového ministra hospodárstva tiekla krv
Nový minister hospodárstva Karel Hirman je vo funkcii len pár dní a už má hlavu v smútku. A to doslova! Informáciu, že minister hospodárstva Karel Hirman skončil v ranných hodinách na pohotovosti potvrdila aj jeho hovorkyňa Mária Pavlusik. "Pod... Čítať ďalej
15 | 09 | 2022 | Eka Balašková

17:15 Americkí producenti bridlicového plynu a ropy nebudú môcť túto zimu prudko zvýšiť dodávky energetických zdrojov do Európskej únie. 

Americký plyn naviac v zime nebude!
Americkí producenti bridlicového plynu a ropy nebudú môcť túto zimu prudko zvýšiť dodávky energetických zdrojov do Európskej únie. Viac sa nedá "Spojené štáty nemôžu produkovať viac. Pomoc nebude. Ani od producentov plynu, ani od producentov... Čítať ďalej
15 | 09 | 2022 | Milan Laca

17:00 Naprieč Českom protestujú pôdohospodári proti dotačnej politike českej vlády aj Európskej únie. Prekáža im, že vláda rozhodla o väčšom prídele financií pre menších farmárov. Chcú tiež upozorniť na to, aký vplyv majú na ich podnikanie ekologické opatrenia zavedené na európskej úrovni. Uviedli to vo štvrtok zástupcovia Agrárnej komory ČR a Poľnohospodárskeho zväzu ČR, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Naším primárnym záujmom je produkovať kvalitné, bezpečné a cenovo dostupné potraviny," povedal prezident Agrárnej komory Jan Doležal. Bránia im v tom podľa neho vysoké ceny energií a pripravované environmentálne obmedzenia, ktoré súvisia s tzv. európskou Zelenou dohodou.

16:45 Vojnou zmietaná Ukrajina bude mať podporu Európskej únie tak dlho, ako to bude potrebné. Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová to povedala vo štvrtok na návšteve Kyjeva.

"Nikdy sa nebudeme môcť vyrovnať obetiam, ktoré prinášajú Ukrajinci... ale môžeme vám povedať, že vaši európski priatelia budú po vašom boku tak dlho, ako to bude treba," uviedla von der Leyenová na spoločnej tlačovej konferencii s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Šéfka EK tiež povedala, že prístupový proces Ukrajiny s EÚ je "na dobrej ceste". (tasr)

16:30 Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa nezvyčajne tvrdo vyjadrila na adresu súčasnej vlády. Tvrdí, že ak OĽaNO očakáva podporu SaSky, tak by mali ísť presne opačným smerom, než akým sa vydali. Priznala tiež, že na referende sa nezúčastní. 

Prezidentka: Nie je čas na úvahy o kandidatúre, som plne vyťažená
Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa nezvyčajne tvrdo vyjadrila na adresu súčasnej vlády. Tvrdí, že ak OĽaNO očakáva podporu SaSky, tak by mali ísť presne opačným smerom, než akým sa vydali. Priznala tiež, že na referende sa nezúčastní. "Vyplakala... Čítať ďalej
15 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

16:00 V posledných dňoch rezonuje v spoločnosti téma hokej. Nie však v súvislosti s úspechmi ale ako je to na Slovensku známe, dôvod je prostý. Politika. Polarizuje spoločnosť a chladnými nenecháva takmer nikoho. Hráš KHL? Nebudeš v reprezentácii a naopak. Hráš NHL? Nevadí keď nereprezentuješ a naopak.  Najnovšie sa do športovcov tvrdo "obul" aj Milan Uhrík (Republika). Ten si vo svojom statuse rozhodne servítku pred ústa nedal!

V Uhríkovi vzkypela žlč. Takto NALOŽIL hokejistom!
V posledných dňoch rezonuje v spoločnosti téma hokej. Nie však v súvislosti s úspechmi ale ako je to na Slovensku známe, dôvod je prostý. Politika. Polarizuje spoločnosť a chladnými nenecháva takmer nikoho. Hráš KHL? Nebudeš v reprezentácii a... Čítať ďalej
15 | 09 | 2022 | Ivan Mihale

15:45 Poslanci Európskeho parlamentu (EP) vo štvrtok schválili makrofinančnú pôžičku vo výške päť miliárd eur, ktorú EÚ poskytla Kyjevu s cieľom pomôcť Ukrajine pokryť jej akútne potreby financovania spôsobené vyše pol roka trvajúcou ruskou inváziou.

Za uznesenie po poskytnutí pôžičky, v rámci tzv. naliehavého postupu, zahlasovalo 534 poslancov, 30 boli proti a 26 sa zdržalo hlasovania. Hlasovaniu predchádzala v utorok rozprava v pléne EP na túto tému so šéfom diplomacie EÚ Josepom Borrellom. (tasr)

15:35Buckinghamský palác zverejnil vo štvrtok ďalšie podrobnosti o pohrebe britskej kráľovnej Alžbety II. Potvrdil, že ju v pondelok uložia na posledné miesto odpočinku na Windsorskom hrade vedľa jej zosnulého manžela princa Philipa. Pohrebu bude ešte v piatok večer predchádzať vigília pri Alžbetinej rakve za účasti jej štyroch detí vrátane nového kráľa Karola III.

Rakva je uložená vo Westminsterskej sále, najstaršej časti sídla britského parlamentu, kde zosnulej panovníčke vyjadrujú poslednú úctu tisíce ľudí. Rad čakajúcich vo štvrtok stále rástol a na poludnie dosahoval takmer 6,5 kilometra. (tasr)

15:20 Mikuláš Dzurinda prehovoril. Aj o svojom novom politickom subjekte, o premiérovi, či o vlastnom pôsobení v tejto funkcii. Zle bude však až vtedy, keď bude Matovič musieť utekať a to možno nepotrvá dlho.

Mikuláš Dzurinda: Predčasné voľby budú, keď stratí nervy Matovič
Mikuláš Dzurinda prehovoril. Aj o svojom novom politickom subjekte, o premiérovi, či o vlastnom pôsobení v tejto funkcii. Zle bude však až vtedy, keď bude Matovič musieť utekať a to možno nepotrvá dlho. Na kupovanie poslancov si nespomína A... Čítať ďalej
15 | 09 | 2022 | Eka Balašková

15:10 Ruský prezident Vladimir Putin na štvrtkovom stretnutí s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom v uzbeckom meste Samarkand, kde sa koná regionálny summit, odsúdil snahy vytvárať "unipolárny svet" a ocenil "vyvážený" postoj Pekingu k Ukrajine.

"Veľmi si ceníme vyváženú pozíciu našich čínskych priateľov v spojitosti s ukrajinskou krízou," povedal šéf Kremľa ohľadom prebiehajúcej invázie Moskvy na Ukrajinu. Dodal, že Rusko "rozumie obavám" Pekingu, pričom nespresnil, aké obavy má na mysli. (tasr)

15:05 O post primátora Gelnice sa v jesenných komunálnych voľbách uchádzajú dvaja muži - nezamestnaný Jozef Papcun (SNS) a súčasný primátor mesta Dušan Tomaško (nezávislý). Vyplýva to zo zoznamu zaregistrovaných kandidátov, ktorý mesto zverejnilo na svojej webovej stránke.

14:50 Vojna na Ukrajine dokonale rozdelila Slovensko. A to po každej stránke. Je smutné, že sa do toho zapojili aj športovci, ktorí boli kedysi idolmi ľudí, ktorí im mohutne fandili. Svojimi názormi si veľmi veľa fanúšikov, a nielen tých, poštval proti sebe Michal Handzuš, ktorý sa rozhodol zapojiť do odsudzovania všetkého ruského za to, čo stvára Putinova armáda u nášho východného suseda. Nad jeho výrokom sa v krátkom obrázkovom statuse pozastavil aj poslanec parlamentu a šéf Život Národná strana Tomáš Taraba.

Handzuš chcel byť za kráľa, lenže stal sa... „Je to obyčajné ho*no,“ odkázal nahnevaný fanúšik
Vojna na Ukrajine dokonale rozdelila Slovensko. A to po každej stránke. Je smutné, že sa do toho zapojili aj športovci, ktorí boli kedysi idolmi ľudí, ktorí im mohutne fandili. Svojimi názormi si veľmi veľa fanúšikov, a nielen tých, poštval proti... Čítať ďalej
15 | 09 | 2022 | Tibor Malý

14:30 Predseda vlády Eduard Heger (OĽANO) vo svojich modlitbách prosí, aby Sedembolestná Panna Mária, ktorá je patrónkou Slovenska, neustále držala patronát nad Slovenskom a Slovákmi v ťažkých časoch a skúškach, ktoré zažívame. Uviedol to na sociálnej sieti po tom, ako sa vo štvrtok zúčastnil v Šaštíne na svätej omši.

Heger sa už len modlí. Vyslyší ho niekto?
Predseda vlády Eduard Heger (OĽANO) vo svojich modlitbách prosí, aby Sedembolestná Panna Mária, ktorá je patrónkou Slovenska, neustále držala patronát nad Slovenskom a Slovákmi v ťažkých časoch a skúškach, ktoré zažívame. Uviedol to na sociálnej... Čítať ďalej
15 | 09 | 2022 | Ivan Mihale

14:00 Pedagóg, kňaz a bývalý novinár Karol Lovaš nám na pozadí Ježišovho života približuje sedem bolestí Jeho Matky a vlastne silu každej matky milujúcej svoje dieťa.

Karol Lovaš: Chlap s uterákom je Kráľ. A Jeho Matka - Kráľovná
Pedagóg, kňaz a bývalý novinár Karol Lovaš nám na pozadí Ježišovho života približuje sedem bolestí Jeho Matky a vlastne silu každej matky milujúcej svoje dieťa. Podoby Piety "Sme zvyknutí na Michelangelovu Pietu, kde sediaca Mária drží v náručí... Čítať ďalej
15 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

13:55Slovenskí pestovatelia zeleniny volajú po rýchlom zásahu štátu. Poľnohospodárom, ktorí pestujú zeleninu v skleníkoch a fóliovníkoch, totiž pre enormné zdraženie cien energií až 15-násobne vzrástli náklady na vykurovanie skleníkov. Aj oni žiadajú preto o zastropovanie cien energií alebo o preplatenie časti zvýšených nákladov formou dotácie. Uviedla to hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.

Zdôraznila, že tohtoročné extrémne sucho a postupné zvyšovanie cien energií významne negatívne ovplyvnilo celú poľnohospodársku výrobu vrátane produkcie zeleniny a ovocia. Straty sú v dvoch rovinách. Na jednej strane extrémne sucho znížilo úrodu zemiakov a zeleniny pestovanej na pôde. Na strane druhej enormné zvýšenie cien elektriny a plynu negatívne ovplyvňuje modernú a vysoko intenzívnu produkciu zeleniny zo zakrytých plôch, teda zo skleníkov a fóliovníkov. Tie treba vyhrievať a zeleninu v nich zavlažovať, aby poskytli úrodu počas celého roka.

13:50 Dorote Nvotovej sa nepáči "test fungovania koalície" v NR SR, či bude mať 76 hlasov - po dvoch mesiacoch naťahovačiek nechápe, že koalícia nevedela, že nebude mať väčšinu. Pozrite na ten detinský trest, ktorý si pre nich pripravila.

Dorota Nvotová má pre poslancov "fakt drsný" odkaz: Ešte raz a...
Dorote Nvotovej sa nepáči "test fungovania koalície" v NR SR, či bude mať 76 hlasov - po dvoch mesiacoch naťahovačiek nechápe, že koalícia nevedela, že nebude mať väčšinu. Pozrite na ten detinský trest, ktorý si pre nich pripravila. Test... Čítať ďalej
15 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

13:30 Politický tenis rozohrali Tabák a Krošlák, rakety odrážajú ostré loptičky...

Politickí tenisti rozohrali slovný ping-pong
Politický tenis rozohrali Tabák a Krošlák, rakety odrážajú ostré loptičky... Bývalá tenistka sa nezdržala ani nadávky. V slovenskom parlamente pôsobia bývalí športovci - Karol Kučera, Ján Krošlák, Romana Tabák, na post starostu Petržalky aktuálne... Čítať ďalej
15 | 09 | 2022 | Alica Kočišová

13:15 Švédska sociálnodemokratická premiérka Magdalena Anderssonová vo štvrtok oficiálne podala demisiu. Urobila tak po voľbách, v ktorých získal tesnú parlamentnú väčšinu opozičný blok pravicových strán.

Anderssonová oznámila, že rezignáciu predložila predsedovi parlamentu Andreasovi Norlénovi. Ten by podľa očakávaní mal poveriť zostavením novej vlády lídra konzervatívnej Umiernenej strany Ulfa Kristerssona, ktorý je kandidátom pravicového tábora na premiéra. (tasr/reuters)

13:00 Pohreb kráľovnej Alžbety II. vo Westminister Hall

Kráľ Karol III. a členovia kráľovskej rodiny opúšťajú Westminister Hall. Pohreb tam bude trvať štyri dni.

12:40 Nitriansky samosprávny kraj (NSK) poskytne v tomto roku ambulanciám praktických lekárov dotácie v hodnote takmer 600.000 eur. Ako uviedol Úrad NSK, peniaze sú určené na prevádzku a modernizáciu ambulancií, ktoré sa nachádzajú v regiónoch s nedostatkom lekárov.

Kraj už v prvej vlne podporil lekárov sumou 420.000 eur. V rámci druhej výzvy poslanci NSK schválili ďalšie financie. "Odbor zdravotníctva prijal štyri žiadosti v hodnote 158.961,95 eura. Všetci štyria žiadatelia splnili podmienky. Žiadajú dotáciu na modernizáciu a nové materiálne a technické vybavenie ambulancie, ktorú prevzali po predchádzajúcom lekárovi," uviedla riaditeľka Úradu NSK Helena Psotová.

12:30 Demokracia nie je písmo raz a navždy vytesané do kameňa, je to živý organizmus, o ktorý je potrebné sa každodenne starať, ochraňovať a podporovať ho. Pri príležitosti štvrtkového Medzinárodného dňa demokracie to uviedol minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) na sociálnej sieti.

Minister vnútra ako popredný filozof: "Demokracia nie je písmo raz a navždy vytesané do kameňa, je to živý organizmus"
Demokracia nie je písmo raz a navždy vytesané do kameňa, je to živý organizmus, o ktorý je potrebné sa každodenne starať, ochraňovať a podporovať ho. Pri príležitosti štvrtkového Medzinárodného dňa demokracie to uviedol minister vnútra Roman... Čítať ďalej
15 | 09 | 2022 | Ivan Mihale

12:00 Čína vyhlásila, že nový americký návrh zákona, ktorý by umožnil Spojeným štátom posielať Taiwanu priamu vojenskú pomoc, "vysiela skutočne zlý signál a dotýka sa nezávislosti Taiwanu a separatistických síl pôsobiacich na tomto ostrove".
Keby tento návrh zákona, ktorý v stredu schválil Senátny výbor pre zahraničné vzťahy, prešiel bez problémov celým Senátom i Snemovňou reprezentantov amerického Kongresu, "vážne otrasie politickým základom čínsko-amerických vzťahov," nechala sa vo štvrtok počuť hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Mao. (Tasr/AFP)

11:50 Hypotéka bez poistenia sa v súčasnosti neodporúča. Pre ochranu rodiny je potrebné sa pripraviť aj na nečakané životné situácie ako strata príjmu spojená s vážnymi ochoreniami či úrazmi, radí riaditeľ pre životné poistenie z finančno-sprostredkovateľskej spoločnosti FinGO.sk Patrik Szabó. "Rast cien nehnuteľností v posledných rokoch nahráva vyššej zaúverovanosti obyvateľstva. Slováci však stále majú pomerne nízke finančné povedomie o poistení úverov aj o životnom poistení. Až 80 % ľudí, ktorí sa s našimi maklérmi stretnú, nemá adekvátne poistné krytie," uviedol Szabó.

11:40 Rozdiel pri hasení vozidla so spaľovacím motorom a elektromobilom je v dĺžke hasenia. "Pri spaľovacích motoroch je možné požiar zlikvidovať v priebehu pár minút, zatiaľ čo likvidácia požiaru elektromobilu môže trvať niekoľko desiatok minút až hodín," vysvetlila pre TASR hovorkyňa Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Katarína Križanová.

11:30  V utorok, popri všelijakých iných obvineniach, vyslovil Igor Matovič aj závažné obvinenie Petra Pellegriniho. To zaujalo aj bezpečnostného analytika Juraja Zábojníka.

Matovič závažne obvinil Pellegriniho. Slová analytika hovoria za všetko! (VIDEO)
V utorok, popri všelijakých iných obvineniach, vyslovil Igor Matovič aj závažné obvinenie Petra Pellegriniho. To zaujalo aj bezpečnostného analytika Juraja Zábojníka. Utorkové obvinenie Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) v utorok v parlamente... Čítať ďalej
15 | 09 | 2022 | Eka Balašková

11:15 Koronavírusová epidémia v Českej republike sa stále zrýchľuje, píše vo štvrtok internetové vydanie denníka Blesk.

V stredu podľa uvedeného zdroja pribudlo v tejto stredoeurópskej krajine 2625 prípadov covidu, čo je o 350 viac než pred týždňom. V nemocniciach je 817 ľudí.

Český minister zdravotníctva prirovnáva popieračov covidu k popieračom holokaustu
Koronavírusová epidémia v Českej republike sa stále zrýchľuje, píše vo štvrtok internetové vydanie denníka Blesk. V stredu podľa uvedeného zdroja pribudlo v tejto stredoeurópskej krajine 2625 prípadov covidu, čo je o 350 viac než pred týždňom. V... Čítať ďalej
15 | 09 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

11:00 Počas štvrtka platia výstrahy pred búrkami pre celé Slovensko. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe. Výstrahy prvého stupňa pred búrkami platia do 20.00 h. Na celom území republiky je malá pravdepodobnosť výskytu búrok spojených s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 30 milimetrov za 30 minút, s nárazmi vetra 65 až 85 kilometrov za hodinu a s krúpami.

10:45 Úrad komisára pre deti riešil vlani 22 podnetov spojených so šikanou. Tento rok ich bolo zatiaľ 19. Pre TASR to uviedol detský komisár Jozef Mikloško. Priblížil, že na úrad sa obracajú skôr rodičia, čo chce zmeniť. "Chceme, aby sa na nás deti obracali a komunikovali s nami priamo. Docieliť to chceme napríklad väčšou komunikáciou cez sociálne siete či pomocou detských parlamentov," vysvetlil komisár.
 

10:40 Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová vo štvrtok oznámila, že pricestovala do Kyjeva, kde sa stretne s ukrajinskými predstaviteľmi vrátane prezidenta Volodymyra Zelenského s cieľom rokovať o užšej spolupráci medzi EÚ a Ukrajinou.

Leyenová: "(Som) v Kyjeve - po tretí raz od začiatku ruskej vojny."
Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová vo štvrtok oznámila, že pricestovala do Kyjeva, kde sa stretne s ukrajinskými predstaviteľmi vrátane prezidenta Volodymyra Zelenského s cieľom rokovať o užšej spolupráci medzi EÚ a... Čítať ďalej
15 | 09 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

10:28 Štát sleduje, ktorým firmám sa darí, tieto firmy má snahu dodatočne zdaňovať, pričom v období, keď dosahovali straty, ich nechal bez akýkoľvek kompenzácií. Upozornili na to podnikatelia združení v Klube 500 v súvislosti s návrhmi na zavedenie mimoriadnej dane zo spracovania lacnejšej ruskej ropy, predloženými do Národnej rady (NR) SR. Klub 500 vyzval poslancov, aby návrhy odmietli.

Klub 500 žiada odmietnutie návrhu na zdanenie spracovania ruskej ropy
Štát sleduje, ktorým firmám sa darí, tieto firmy má snahu dodatočne zdaňovať, pričom v období, keď dosahovali straty, ich nechal bez akýkoľvek kompenzácií. Upozornili na to podnikatelia združení v Klube 500 v súvislosti s návrhmi na zavedenie... Čítať ďalej
15 | 09 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

10:17 Tisícky ľudí sa zhromaždili v noci na štvrtok v Londýne, aby vyjadrili poslednú úctu zosnulej britskej panovníčke Alžbete II. Mnohí pri pohľade na jej rakvu vystavenú v sídle britského parlamentu nedokázali zadržať slzy.

Pozdĺž brehu rieky Temža sa v stredu večer vytvoril viac než päťkilometrový rad, keď smútiaci celé hodiny čakali na svoju šancu uvidieť rakvu so zosnulou panovníčkou.(tasr)

10:00 Slávna slovenská kapela Elán vo svojej piesni spieva: „Nie sme zlí! Nie sme zlí!“, ale aj „Bez chýb nie je nik!“ A s podobnými slovami vystúpil v Bruseli v európskom parlamente aj náš poslanec a šéf strany Slovenský Patriot Miroslav Radačovský. Zaujímavé ale je, na koho stranu sa pri tom postavil – na maďarskú. V zostrihu videa a v krátkom statuse je jasné, že aj on už má dosť centralistického šialenstva, ktoré sa šíri Európou z Bruselu.

Radačovský šokoval Brusel: „Maďarsko a Slovensko bude bojovať spoločne. A bude nás viac!“ (VIDEO)
Slávna slovenská kapela Elán vo svojej piesni spieva: „Nie sme zlí! Nie sme zlí!“, ale aj „Bez chýb nie je nik!“ A s podobnými slovami vystúpil v Bruseli v európskom parlamente aj náš poslanec a šéf strany Slovenský Patriot Miroslav Radačovský.... Čítať ďalej
15 | 09 | 2022 | Tibor Malý

9:50 Pri jesennej depresii odborníci radia zamerať sa na zdravý životný štýl. Ak pocity ovplyvňujú bežné fungovanie človeka, je lepšie vyhľadať odborníka.

Pri jesennej depresii odborníci radia zamerať sa na zdravý životný štýl
Pri jesennej depresii odborníci radia zamerať sa na zdravý životný štýl. Ak pocity ovplyvňujú bežné fungovanie človeka, je lepšie vyhľadať odborníka. Pre TASR to uviedla Liga za duševné zdravie. "Sezónna afektívna porucha je verejnosti skôr známa... Čítať ďalej
15 | 09 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

9:27 Na vine budú muži v trenkách, ktorí doma vetrajú. Zvládne naša vláda komunikáciu ohľadom šetrenia energiami? Štát by mal ponúknuť jednoznačné koordinované odporúčania, myslí si analytik Richard Kollár.

Richard Kollár: Počas pandémie vetrajme, teraz príde nevetrajme?
Na vine budú muži v trenkách, ktorí doma vetrajú. Zvládne naša vláda komunikáciu ohľadom šetrenia energiami? Štát by mal ponúknuť jednoznačné koordinované odporúčania, myslí si analytik Richard Kollár. Analytik Richar Kollár sa na sociálnej sieti... Čítať ďalej
15 | 09 | 2022 | Alica Kočišová

9:20 Do Poľska prišlo cez štátne hranice z Ukrajiny od začiatku invázie Ruska na územie svojho suseda z 24. februára už približne 6,29 milióna ľudí, oznámila vo štvrtok ráno na Twitteri poľská Pohraničná stráž (SG). Informovala o tom agentúra PAP. Podľa SG jej príslušníci vykonali v priebehu stredy približne 23.700 pohraničných kontrol ľudí vstupujúcich na poľské územie z Ukrajiny a vo štvrtok k 07.00 h dosiahol počet príchodzích osôb okolo 7100. Pohraničná stráž tiež tweetovala, že v stredu odišlo z Poľska na Ukrajinu zhruba 23.300 ľudí. A z poľského územia na ukrajinské prešlo od začiatku vojny už dovedna 4,51 milióna jedincov.

9:00 Košická futbalová aréna zamenila v stredu večer (14. 9.) najpopulárnejší šport za hudbu. Na Open air koncerte sa východniarom predstavil hitmaker a kráľ diskoték Michal David v sprievode kapely Kvatro. Mejdany s Michalom Davidom sú už roky povestné perfektnou zábavou, Michal má na svojom konte viac ako dve desiatky albumov, ten prvý s názvom Nenapovídej vyšiel v roku 1982, takže má z čoho vyberať.

Dvetisíc fanúšikov sa rozhýbalo už pri úvodnom hite Právě začínáme, ako aj pri ďalšej dvadsiatke hitov; postupne prišli na rad Chtěl bych žít, tak jak se má, To zas byl den, Colu, pijeme colu, Obyčejný příběh, Je to blízko, Vidím tě všude, My máme príma rodiče, Po cestách růžových, Já ty pátky dobře znám, Nenapovídej, Největší z nálezů a strát, Každý mi tě lásko závidí, Bláznivá noc, Diskopříběh medley, Decibely lásky, Céčka, sbírá céčka či Děti ráje.

8:40 "Podľa očakávania v nej nezaznelo nič konkrétne, bola plná fráz." Europoslankyňa Monika Beňová (Smer-SD) reagovala na Správu o stave Únie, ktorú predniesla  predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Beňová TVRDO do von der Leynovej! Uskomniť a Z ČOHO?!
"Podľa očakávania v nej nezaznelo nič konkrétne, bola plná fráz." Europoslankyňa Monika Beňová (Smer-SD) reagovala na Správu o stave Únie, ktorú predniesla predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. "A to som presvedčená, že práve... Čítať ďalej
15 | 09 | 2022 | Ivan Mihale

8:30Hlas voliča v jesenných spojených voľbách bude platný aj v prípade, že jeho hlasovací lístok bude zašpinený, natrhnutý, pokreslený, alebo na ňom budú dopísané či prečiarknuté mená. Musí z neho však byť jasné, ako volič hlasoval. "Hlas je neplatný, ak nie je zakrúžkované žiadne meno kandidáta, alebo ak je pre voľby do zastupiteľstva zakrúžkovaných viac mien, ako je počet poslancov, ktorý sa má zvoliť do zastupiteľstva. Takisto je neplatný napríklad pri voľbe starostu, ak je zakrúžkovaných viac mien ako jedno. Na ostatné úpravy hlasovacieho lístka sa neprihliada," uviedla pre TASR hovorkyňa ministerstva vnútra Zuzana Eliášová.

8:10 Apetít Ukrajiny rastie: aké zbrane Kyjev žiada od západných partnerov. Vláda Ukrajiny zaslala americkému Kongresu žiadosť na dodávku nových typov zbraní, vrátane balistických rakiet zem-zem ATACMS s dosahom až 300 kilometrov.

Dajte ďalšie zbrane!
Apetít Ukrajiny rastie: aké zbrane Kyjev žiada od západných partnerov. Vláda Ukrajiny zaslala americkému Kongresu žiadosť na dodávku nových typov zbraní, vrátane balistických rakiet zem-zem ATACMS s dosahom až 300 kilometrov. Aby mohli... Čítať ďalej
15 | 09 | 2022 | Milan Laca

7:40 Svet smúti za jednou z najobľúbenejších postáv modernej histórie. Iránska televízia však tvrdí, že odchod panovníčky je „dobrou správou pre utláčaných ľudí vo svete“ a jej odkaz je „plný zločinu, ohavnosti a špiny“.  Kráľovnú Alžbetu II. nazvala „jedným z najväčších zločincov v dejinách ľudstva“ a prirovnala ju k Adolfovi Hitlerovi. 

Tak to je drzosť! Kráľovná ako Hitler?
Svet smúti za jednou z najobľúbenejších postáv modernej histórie. Iránska televízia však tvrdí, že odchod panovníčky je „dobrou správou pre utláčaných ľudí vo svete“ a jej odkaz je „plný zločinu, ohavnosti a špiny“. Kráľovnú Alžbetu II. nazvala... Čítať ďalej
15 | 09 | 2022 | Alica Kočišová

7:20 Katolíci na celom Slovensku slávia vo štvrtok slávnosť Sedembolestnej Panny Márie - patrónky Slovenska. Tento deň je v SR aj dňom pracovného pokoja.Sviatok je v liturgickom kalendári zaznamenaný ako záväzná spomienka. Len na Slovensku ako v jedinej krajine na svete je ustanovený za slávnosť. Vyplýva to z dávnej tradície uctievania Matky Božej, najmä Sedembolestnej Panny Márie, ku ktorej sa veriaci na Slovensku po stáročia utiekali najmä v ťažkých časoch.

Katolíci na Slovensku slávia slávnosť Sedembolestnej Panny Márie
Katolíci na celom Slovensku slávia vo štvrtok slávnosť Sedembolestnej Panny Márie - patrónky Slovenska. Tento deň je v SR aj dňom pracovného pokoja. Sviatok je v liturgickom kalendári zaznamenaný ako záväzná spomienka. Len na Slovensku ako v... Čítať ďalej
15 | 09 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

7:10 Po dvoch dňoch ťažkých bojov medzi Azerbajdžanom a Arménskom sa v stredu podľa vyjadrení arménskych zdrojov podarilo dosiahnuť medzi oboma stranami prímerie. Prímerie začalo platiť od 20.00 h miestneho času (18.00 SELČ), oznámil tajomník arménskej bezpečnostnej rady Armen Grigorjan   v hlavnom meste Jerevan. "Za účasti medzinárodného spoločenstva sa dospelo k dohode o prímerí," spresnil. Azerbajdžan to doposiaľ nepotvrdil. (tasr)

7:00 Dobré ráno, meniny má Jolana. Počasie na dnes:

Predpoveď počasia pre Slovensko na štvrtok 15. septembra
Meniny má Jolana. Prevažne oblačno a na mnohých miestach prehánky. Teploty 21 až 26 stupňov C. Na západnom Slovensku prevažne oblačno a prehánky. Najnižšie ranné teploty 18 až 15 a najvyššie denné 23 až 26 stupňov C. Na strednom Slovensku prevažne... Čítať ďalej
15 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik