Richard Kollár: Počas pandémie vetrajme, teraz príde nevetrajme?
15 | 09 | 2022 I Alica Kočišová

Na vine budú muži v trenkách, ktorí doma vetrajú. Zvládne naša vláda komunikáciu ohľadom šetrenia energiami? Štát by mal ponúknuť jednoznačné koordinované odporúčania, myslí si analytik Richard Kollár.

Analytik Richar Kollár sa na sociálnej sieti vo svojom príspevku zamýšľa nad riešeniami energetickej krízy, ktoré sa šíria nielen na internete. V širšom kontexte ho zaráža viacero vecí, jednou z nich je poukazovanie na to, že počas blahobytu si ľudia zvykli na komfort a v zime chodia po svojich prekúrených bytoch v trenkách, pričom vetrajú. V čase energetickej krízy to nie je podľa neho vhodné.

" V Anglicku pekne ľudia nosia v zime doma flanelové košele, svetre a sú zababušení v dekách." - píše a dodáva, že problém je ale komplexnejší a toto nemusí byť tým najlepším riešením.

Na teploty podľa neho vplýva viacero faktorov, medzi inými napríklad sused, ktorý svoj byt vykuruje na maximum alebo naopak sused, ktorý nekúri vôbec. Všetky tieto vplyvy komplikujú situáciu a riešene nie je jednoznačné.

Je zle a bude ešte horšie!
Potravinová bezpečnosť štátu môže byť ohrozená, tvrdia slovenskí potravinári, ktorí upozorňujú na závažnosť situácie v prípade, ak štát adekvátne nezasiahne formou kompenzačných schém vysokých cien energií. Bez pomoci nebudú ani slovenské rožky,... Čítať ďalej
14 | 09 | 2022 | Alica Kočišová

"Problémom je aj to, že sveter síce môžeme nosiť doma, ale do chladnej reštaurácie, obchodu, či do práce alebo školy, kde je zima, nik nepríde." - vysvetľuje a dodáva, že ak prevádzka zníži teplotu, ľudia sa presunú inam. 

"Ak ich budú chcieť prilákať späť, zvýši teplotu a tým aj náklady. Podľa jeho slov vedú jednotlivé kroky v takejto komplikovanej teórii hier bez koordinácie zväčša k vysoko neoptimálnym riešeniam," vysvetľuje ďalej.

"Tým nechcem naznačiť, že by sa spoločnosť spoločne nemala snažiť znížiť svoje energetické nároky." - uvádza a dopĺňa príklady elektrických vymožeností, ktoré v súčasnej vyspelej dobe používame. Riešením by podľa neho mohlo byť aj to, ak ľudia zmenia postoj a zamyslia sa, či tieto vymoženosti naozaj nutne potrebujú používať na dennej báze.

Taraba robí hruď: „Bez mojich hlasov nevie opozícia Matoviča odvolať!“
Divadlo Slovenská politika pokračuje ďalšou hrou o tom, ako naši politickí herci dokážu medzi sebou kupčiť. Zvláštne je, že oni pri tom stále veria, že pospolitému publiku sa ich hry páčia. Zrejme asi áno, pretože oni si idú stále to svoje. Svedčí... Čítať ďalej
14 | 09 | 2022 | Tibor Malý

Ďalšie opatrenie, ktoré ho zaráža je nevetranie bytov, aby neunikalo teplo.

"Totiž, počas pandémie sa na mnohých miestach dokola opakuje, že práve časté vetranie je veľmi efektívnym nástrojom ako znižovať mieru šírenia vírusu. Ak teraz začneme zosmiešňovať vetranie vykúrených priestorov v zime, trochu si strieľame do nohy." - píše a vysvetľuje, že vetranie je nevyhnutné aj z hygienických dôvodov. Vetrať by sa však malo správne.

Za centrálny problém dnešného sveta považuje jeho komplexitu, keď je ťažké rozlíšiť pravdivé a nepravdivé informácie alebo vyhodnotiť optimálne stratégie. Najmä ľudia, ktorí sú vo finančnom strese, sa budú strácať v energetickej kríze a preto sú nutné koordinované odporúčania od štátu, ktoré zabránia prehlbovaniu nerovnosti, nenávisti a všeobecného napätia v spoločnosti.

Do našej vlády však v tomto smere nevkladá príliš veľkú dôveru a svoj príspevok uzatvára slovami: "...očakávam, že to dopadne, ako vždy. Tentokrát budú na vine muži v trenkách, ktorí doma vetrajú."

P. Pellegrini kritizuje nefunkčnú koalíciu, žiada predčasné voľby
Vládna koalícia nedokázala dodať pri otvorení schôdze Národnej rady (NR) SR ani len všetkých svojich poslancov, riešením sú predčasné voľby. Vyhlásil to nezaradený poslanec a expremiér Peter Pellegrini po stredajších neúspešných pokusoch o... Čítať ďalej
14 | 09 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik