Americký plyn naviac v zime nebude!
15 | 09 | 2022 I Milan Laca
Americkí producenti bridlicového plynu a ropy nebudú môcť túto zimu prudko zvýšiť dodávky energetických zdrojov do Európskej únie. 
Viac sa nedá
"Spojené štáty nemôžu produkovať viac. Pomoc nebude. Ani od producentov plynu, ani od producentov ropy," píše denník Financial Times, ktorý cituje Wila Van Loa, šéf investičnej spoločnosti Quantum Energy Partners. V článku sa uvádza, že americké bridlicové spoločnosti zvýšili export energie do Európy pre prudko rastúce ceny, ale teraz tieto objemy takmer dosiahli svoje maximum.
Ťažbu nezvyšujú
"Nepridávame ďalšie súpravy a nevidím nikoho iného, ​​kto by to robil," vyhlásil generálny riaditeľ spoločnosti Pioneer Natural Resources Scott Sheffield. Podľa jeho názoru môžu ceny ropy v zime stúpnuť nad 120 dolárov za barel kvôli obavám zo zníženia ruského exportu.
Ďalšia "skvelá" správa. Padnú vlády v Európe?
Energetická kríza povedie v Európe k nepokojom a zvrhnutiu vlád. Európania, nespokojní s rastom cien energií, môžu zvrhnúť vlády svojich krajín, píše komentátor Mark Blacklock, pre čínsky Global Times. Už sa to začína "Prostí ľudia už vyšli do... Čítať ďalej
12 | 09 | 2022 | Milan Laca
USA na maxime

Noviny zdôraznili, že v dôsledku rozvoja ťažby z bridlice v poslednom desaťročí, sa Spojené štáty stali najväčším svetovým producentom ropy. Pred pandémiou koronavírusu krajina produkovala 13 miliónov barelov denne, čo je viac ako 10 % celosvetových dodávok. Po prepuknutí COVID-19 objemy výroby výrazne klesli.

Investori nemajú záujem

Podľa šéfa investičnej spoločnosti Kimmeridge Energy Bena Della, podnikatelia, investujúci do ropných a plynárenských spoločností nemajú záujem zvyšovať produkciu surovín a preferujú model „menej produkcie, viac zisku“. "Investori väčšinou nechcú, aby bridlicové spoločnosti sledovali rastový model. Kapitálové možnosti sú príliš obmedzené," povedal Ben Dell. Americká ministerka energetiky Jennifer Granholmová ich na stretnutí  šéfov najväčších amerických ropných spoločností vyzvala, aby zvýšili produkciu.

Bude krutá zima
Ursula von der Leyenová musí občanom štátov únie „jasne“ povedať, že ich čaká tuhá zima. Šéfka Európskej komisie bude musieť otestovať svoje vodcovské kvality, potrebuje obnoviť dôveru Európanov v ich autority, zostať k nim úprimná a povedať, že... Čítať ďalej
13 | 09 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik