Mikuláš Dzurinda: Predčasné voľby budú, keď stratí nervy Matovič
15 | 09 | 2022 I Eka Balašková

Mikuláš Dzurinda prehovoril. Aj o svojom novom politickom subjekte, o premiérovi, či o vlastnom pôsobení v tejto funkcii. Zle bude však až vtedy, keď bude Matovič musieť utekať a to možno nepotrvá dlho.

Na kupovanie poslancov si nespomína

A nevedel si narýchlo spomenúť ani na meno člena svojej vlády Jirka Malchárka, ktorý vtedy priniesol nahrávku z Gorily, kde vtedajšej poslankyni mali ponúkať peniaze na rekonštrukciu domu. 

"O tomto príbehu neviem ani ťuk, ani si naň nespomínam. Pamätám si, že Malchárek na nejakej nahrávke hovorí, že sme nejako zainteresovaní, ale sa sťažoval, že ostatné strany práve nie," spomína Dzurinda, ktorý sa zamýšľal aj nad tým, čo je politická korupcia. 

So vzdelanosťou treba niečo robiť

„Premýšľam o tom. Ak je pravdivá téza, ktorú som povedal, že sa Slovensko prepadáva, a že náš vzdelávací systém je taký, že mozgy odchádzajú do zahraničia, niečo s tým treba urobiť. A nielen čo sa týka predčasných volieb, ale aj v horizonte desiatich rokov. Ak je pravdou to, že nechceme smer A a B, a ja nechcem. Ak je pravdou, že emocionálna hranica medzi SaS a OĽaNO je šialená, zlá, tak je evidentné, že potrebujeme nový projekt, novú myšlienku. Nielen, že novej strany, ale projekt, ktorý zabráni šíriacej sa skepse,“ uviedol Dzurinda v rozhovore so Z. Kovačič Hanzelovou.

Beňová TVRDO do von der Leynovej! Uskomniť a Z ČOHO?!
"Podľa očakávania v nej nezaznelo nič konkrétne, bola plná fráz." Europoslankyňa Monika Beňová (Smer-SD) reagovala na Správu o stave Únie, ktorú predniesla predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. "A to som presvedčená, že práve... Čítať ďalej
15 | 09 | 2022 | Ivan Mihale

Má mocenské ambície

„Politická strana nestačí. Je potrebné premýšľať v širších kontextoch. Aby sme na jednej strane reflektovali to, čo na Slovensku je, aby sme nikoho neohrozovali, nelikvidovali, aby sa nikto z toho stredo-pravého demokratického politického spektra necítil ohrozený. Aj keď sa mi v tejto chvíli zdá, že áno, ako základ nového projektu by malo vzniknúť niečo nové. Ak chcete aj politická strana, ktorej líder by mal v rukách nejaké žetóny, aby vedel rozvíjať širšiu spoluprácu. Takémuto projektu sa snažím vdýchnuť dušu,“ hovorí expremiér Mikuláš Dzurinda o cyklicky sa objavujúcich správach o jeho návrate na domácu politickú scénu.

Matoviča odhadol už pred rokmi

"Ja som už v roku 2010 videl, čo je Matovič zač. On si niekde sťažoval, že som mu pribuchol dvere. Je to pravda, pribuchol. Skoro som mu tú hlavu rozrazil. Ja som to videl. Sulík si sťažuje aký Matovič je. On to pred dvaapol rokmi nevidel?" nechápe Dzurinda Sulíkove ponosy.

Alena Greksa: Nechcite nahnevať mamy!
Alena Greksa, znepokojená matka, ale ja okresná funkcionárka strany HLAS - SD, je v súčasnosti už nielen znepokojená, ale veľmi znepokojená. Názor na aktuálnu situáciu ohľadom prichádzajúceho zimného obdobia a detí nepíše ako politička. Píše ho ako... Čítať ďalej
13 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

Hrozí nám kuca-paca

"Neviem, či by sme to mali nazývať ústavnou krízou, ale kuca-paca nám hrozí. Raz niečo prejde, možno tu a tam sa podarí Matovičovi s pomocou verejnej mienky niečo pretlačiť, ale v konečnom dôsledku, keď sa na to pozriem politologicky, ono sa vládnuť dá," konštatuje Dzurinda na margo ďalšieho trvania vládnej krízy.

Nie je čas na predčasné voľby

Tie podľa Mikuláša Dzurindu nastanú, keď líder OĽaNO stratí nervy.

"Sulík ho gniavil dva mesiace a teraz sa mu Matovič rehoce, má pocit, že nad ním vyhral. Takže to ešte nenastalo," upozorňuje expremiér s tým, že to môže nastať vtedy, keď naozaj v zime bude zle a Matovič bude musieť utekať. V tomto kontexte ho netrápi Smer, ale učitelia, lekári, bežní ľudia, ktorých hnev bude len narastať a v konečnom dôsledku budú musieť poslanci odhlasovať aj predčasné voľby.

Je to tragédia

Tak zhodnotil smerovanie Slovenska bývalý premiér s tým, že na prednáškach, ktoré robí na stredných školách počúva, že tri pätiny študentov, mladých ľudí sa chystajú študovať v zahraničí. 

"Myslím, že keď sa slovenská vláda bude držať zdravého rozumu, vezme sií za svoje opatrenia, ktoré chystá EÚ, prípadne k tomu dodá niektoré špecifiká, myslím si, že ešte sa z toho dostať môžeme," utieka sa expremiér k európskym myšlienkam. Položartom skonštatoval, že aj do neba za to, že je Slovensko v EU by sa mohol dostať...

Richard Kollár: Počas pandémie vetrajme, teraz príde nevetrajme?
Na vine budú muži v trenkách, ktorí doma vetrajú. Zvládne naša vláda komunikáciu ohľadom šetrenia energiami? Štát by mal ponúknuť jednoznačné koordinované odporúčania, myslí si analytik Richard Kollár. Analytik Richar Kollár sa na sociálnej sieti... Čítať ďalej
15 | 09 | 2022 | Alica Kočišová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik