Leyenová: "(Som) v Kyjeve - po tretí raz od začiatku ruskej vojny."
15 | 09 | 2022 I Ivan Mihale/tasr

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová vo štvrtok oznámila, že pricestovala do Kyjeva, kde sa stretne s ukrajinskými predstaviteľmi vrátane prezidenta Volodymyra Zelenského s cieľom rokovať o užšej spolupráci medzi EÚ a Ukrajinou.

"(Som) v Kyjeve - po tretí raz od začiatku ruskej vojny. Tak veľa sa zmenilo. Ukrajina je teraz kandidátskou krajinou na vstup do EÚ," napísala šéfka EK na sociálnej sieti Twitter. Dodala, že so Zelenským a premiérom Ukrajiny Denysom Šmyhaľom bude hovoriť o tom, "ako pokračovať v zbližovaní našich ekonomík a ľudí v čase, keď Ukrajina smeruje k vstupu" do EÚ.

Ukrajina získala - spoločne s Moldavskom - štatút kandidátskej krajiny EÚ v júni. Moskva toto rozhodnutie označila za súčasť úsilia o medzinárodnú kontrolu Ruska.

Von der Leyenová v stredajšej správe o stave Únie v Štrasburgu vyhlásila, že sankcie zavedené Európskou úniou voči Rusku v súvislosti s vojenskou ofenzívou na Ukrajine zostanú v platnosti.

V prítomnosti Oleny Zelenskej šéfka EK zdôraznila, že Európa od prvého dňa ruskej invázie stojí na strane Ukrajiny, a to dodávkami zbraní, poskytovaním finančnej pomoci, prijímaním miliónov utečencov či tvrdými sankciami voči Rusku.

EÚ doteraz Ukrajincom poskytla finančnú pomoc vo výške viac ako 19 miliárd eur, a to bez započítania poskytnutej vojenskej podpory. Von der Leyenová zdôraznila, že EÚ bude pomáhať aj pri povojnovej obnove Ukrajiny.

Klub 500 žiada odmietnutie návrhu na zdanenie spracovania ruskej ropy
Štát sleduje, ktorým firmám sa darí, tieto firmy má snahu dodatočne zdaňovať, pričom v období, keď dosahovali straty, ich nechal bez akýkoľvek kompenzácií. Upozornili na to podnikatelia združení v Klube 500 v súvislosti s návrhmi na zavedenie... Čítať ďalej
15 | 09 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik