Zjavne proamerický minister Káčer: Putin je zločinec
15 | 09 | 2022 I Eka Balaskova

Nový minister zahraničia Rastislav Káčer vo svojej funkcii nie je ani týždeň, no svoje rusofóbne smerovanie už prezentovať stihol. Tento výrazne proamerický minister sa vyspovedal v Denníku N.

Keď prišla ponuka, nepremýšľal

S ponukou, aby sa ujal postu ministra zahraničia, za Káčerom Heger poslal ministra Naďa. 

"Udržať zahraničnú politiku, podporu Ukrajine, jednotu Európskej únie a prejsť energetickou krízou považujem za také veľmi dôležité, že keď neustrážime najbližších šesť mesiacov, môže to erodovať celú kohéziu Európskej únie či solidaritu spojencov v NATO," vysvetľuje Káčer, ktorý neabsolvoval ani vypočutie kandidátov na ministerské posty - s premiérom sa poznajú tak dlho, že to nebolo potrebné.

Dorota Nvotová má pre poslancov "fakt drsný" odkaz: Ešte raz a...
Dorote Nvotovej sa nepáči "test fungovania koalície" v NR SR, či bude mať 76 hlasov - po dvoch mesiacoch naťahovačiek nechápe, že koalícia nevedela, že nebude mať väčšinu. Pozrite na ten detinský trest, ktorý si pre nich pripravila. Test... Čítať ďalej
15 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

Traja kľúčoví partneri

Za takých považuje premiéra, prezidentku a predsedu parlamentu. Názory poslanca Gyimesiho ho nemajú prečo zaujímať.

"Je to jeden zo stopäťdesiatich poslancov, navyše náhradník. Nie je dôvod, aby ma zaujímali jeho názory," reaguje Káčer na Gyimesiho status na sociálnej sieti, kde skonštatoval, že by bol rád, aby nebolo Slovensko 51. hviezdičkou na vlajke USA. 

Pomoc Ukrajine

Nemá ani najmenší problém s posielaním vojenskej pomoci Ukrajine. 

"Pomoc Ukrajine Európskou úniou aj nami má mnohé dimenzie. Je to humanitárna pomoc ľuďom v núdzi, ktorí utekajú mimo územia Ukrajiny, humanitárna pomoc dovnútra Ukrajiny, aby sme podporili ľudí, čo tam žijú v núdzi. Je tu aj dimenzia politickej podpory Ukrajiny a tá je nespochybniteľná, treba udržať vojenskú pomoc Ukrajine dodávaním zbraní a systémov, ktoré potrebujú," prízvukuje svoju spokojnosť s dodávkami zbraní nášmu východnému susedovi.

Šátek: SaS je podľa OĽaNO povinná podporovať ich zákony
Bývalý elitný vyšetrovateľ Jozef Šátek na sociálnej sieti kritizuje vrcholný amaterizmus vraj politikov z OĽaNO, Tí sa ani po odchode SaS z koalície nespamätali a správajú sa, ako všetko záviselo len od nich. To by bolo normálne "Bežnou reakciou... Čítať ďalej
15 | 09 | 2022 | Eka Balašková

V týchto dňoch by mal mať rozhovor s veľvyslancom Ukrajiny na Slovensku, ten mu určite bude vedieť lepšie špecifikovať. Bude to jeho úplne prvý rozhovor vo funkcii. 

"Vedieme dialóg s Ukrajinou a počúvame, čo môžeme ešte urobiť, a snažíme sa tomu vyhovieť. Takúto diskusiu vedie aj minister obrany Naď a vedie ju aj s inými spojencami," hovorí minister Káčer a pochvaľuje si "excelentnú robotu" ministra Naďa. 

V prípade Ukrajiny je nevyhnutných niekoľko vecí

Podľa nového ministra v prvom rade treba obnoviť jej suverenitu a teritoriálnu integritu. 

"Ukrajina je napadnutá krajina, sú v nej zabíjaní vojaci, ale aj civilní obyvatelia, deti. Ničia tam infraštruktúru krajiny, je decimovaná vojnou a je to absolútne neprípustné. Od druhej svetovej vojny sa v Európe nestalo, aby susedná krajina na základe teritoriálnych nárokov a negácií nároku na existenciu tejto krajine vykonala niečo také," hovorí minister.

Mikuláš Dzurinda: Predčasné voľby budú, keď stratí nervy Matovič
Mikuláš Dzurinda prehovoril. Aj o svojom novom politickom subjekte, o premiérovi, či o vlastnom pôsobení v tejto funkcii. Zle bude však až vtedy, keď bude Matovič musieť utekať a to možno nepotrvá dlho. Na kupovanie poslancov si nespomína A... Čítať ďalej
15 | 09 | 2022 | Eka Balašková

Úplný zákaz vstupu ruských turistov 

Káčer je síce zástancom spoločných krokov EÚ v tejto situácií a je za maximálnu dohodu v prijímaní a uplatňovaní opatrení. 

"Osobne si nemyslím, že by mal byť zákaz víz absolútny, ale selektívny. Rusko nie je jednoliata masa a musíme mať mechanizmus na to, ako sa z tej krajiny dostanú ľudia z disentu či tí, čo s režimom nesúhlasia. Absolútny zákaz víz preto považujem za nekorektný. Mali by sme hľadať opatrenia, ktoré sú prijateľné, efektívne a spoločné," upozorňuje diplomat, podľa ktorého by sa aj sankcie mali skončiť až vtedy, keď sa Rusko stiahne z Krymu, Donbasu.

"My ani žiaden štát EÚ sme neuznali anexiu Krymu. Neuznala ju ani drvivá časť sveta. V tejto otázke sme sa neposúvali ani len náznakom a myslím si, že sa týmto smerom ani len v náznaku neposunieme," upozorňuje Káčer.

Je pre vás Putin zločinec?

Na otázku redaktora odpovedal Káčer: "Áno, jednoznačne."

Karol Lovaš: Chlap s uterákom je Kráľ. A Jeho Matka - Kráľovná
Pedagóg, kňaz a bývalý novinár Karol Lovaš nám na pozadí Ježišovho života približuje sedem bolestí Jeho Matky a vlastne silu každej matky milujúcej svoje dieťa. Podoby Piety "Sme zvyknutí na Michelangelovu Pietu, kde sediaca Mária drží v náručí... Čítať ďalej
15 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik