11.10. Aktuálne! Z minúty na minútu!
11 | 10 | 2022 I Ivan Mihale

Aktuálne! Z minúty na minútu o dianí na Slovensku, v Zahraničí, v regiónoch Slovenska, ale aj v oblasti ekonomiky. Už nemusíte hľadať inde. Buďte v obraze! Iba s Hlavným denníkom.

21:20 Matematik Richard Kollár upozorňuje na novú pandemickú vlnu, ktorá je za rohom. Podľa neho prichádza kovidový mix, ktorý bude útočiť na slabiny našej imunity. Vírus sa vyvíja a hľadá nové cesty, aby uspel. Počet infikovaných rastie a Kollár si myslí, že na Slovensku je aktuálna vlna už pomerne mohutná

Dlho bol pokoj?! Nová PANDEMICKÁ vlna, je vraj za rohom
Matematik Richard Kollár upozorňuje na novú pandemickú vlnu, ktorá je za rohom. Podľa neho prichádza kovidový mix, ktorý bude útočiť na slabiny našej imunity. Vírus sa vyvíja a hľadá nové cesty, aby uspel. Počet infikovaných rastie a Kollár si... Čítať ďalej
11 | 10 | 2022 | Alica Kočišová

21:05 Srbskí vedci pomenovali novonájdeného chrobáka podľa tenistu Novaka Djokoviča. Duvalius dokovici je podobne ako on obdarený rýchlosťou, silou, pružnosťou, odolnosťou a schopnosťou prežiť v ťažkom prostredí, tvrdia srbskí vedci. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Chrobáka, ktorý patrí do rodu behúnikov (Duvalius), objavili pred niekoľkými rokmi v podzemnej jame v západnom Srbsku. "Navrhol som pomenovať nový druh podľa Djokoviča," povedal biológ Nikola Vesovič. "Je to muž, ktorý pre túto krajinu urobil veľa. Cítime nutkanie, aby sme sa mu odvďačili spôsobom, akým môžeme."

20:55 Francúzsko vyšle v nasledujúcich týždňoch do Rumunska viac vojakov a vybavenia, aby posilnilo svoju prítomnosť vo východnej Európe počas vojny na Ukrajine. Oznámil to v utorok francúzsky minister obrany Sébastien Lecornu.

20:50 Spravodajská služba Veľkej Británie údajne pripravila v apríli plán na útok na Krymský most.

Špekulácie: Kto bol autorom útoku na Krymský most? (VIDEO)
Spravodajská služba Veľkej Británie údajne pripravila v apríli plán na útok na Krymský most. Britskí spravodajskí dôstojníci vraj vypracovali na jar 2022 plán na zničenie krymského mosta, informoval portál Grayzone s odvolaním sa na dokumenty... Čítať ďalej
11 | 10 | 2022 | Milan Laca

20:40 Sonde amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) sa v rámci testovania obrany Zeme pred vesmírnymi telesami podarilo zmeniť dráhu asteroidu Dimorphos. V utorok to oznámila NASA, informuje TASR na základe správy agentúry AP.

Sonda Double Asteroid Redirection Test (DART) 26. septembra úmyselne narazila do asteroidu Dimorphos, čím ho vytlačila na rýchlejšiu obežnú dráhu okolo väčšej binárnej planétky Didymos. "DART skrátil obežnú dráhu 11 hodín 55 minút na 11 hodín 23 minút," povedal pre AFP riaditeľ NASA Bill Nelson. Vedci pôvodne dúfali, že po náraze sa ju podarí skrátiť aspoň o desať minút.

20:30 Ľuboša Blahu pobavili jeho kritici. Rozveselila ho "liberálna háveď", ktorá podľa jeho slov dostala hysterický záchvat z toho, že sa istej besedy spoločne zúčastnil s Eduardom Chmelárom, Jánom Čarnogurským ako aj významnými českými profesormi Petrom Drulákom či Janom Kellerom.

Ľuboš Blaha: Vojnoví štváči sa už totálne zbláznili!
Ľuboša Blahu pobavili jeho kritici. Rozveselila ho "liberálna háveď", ktorá podľa jeho slov dostala hysterický záchvat z toho, že sa istej besedy spoločne zúčastnil s Eduardom Chmelárom, Jánom Čarnogurským ako aj významnými českými profesormi... Čítať ďalej
11 | 10 | 2022 | Alica Kočišová

20:10Sankcie sú primitívne, mier sa volá Trump, Biden zašiel priďaleko či Západ ešte nikdy nebol globálne takýto slabý. Slová, ktoré odzneli od Viktora Orbána počas verejného rozhovoru v Berlíne. Počas rozhovoru sa diskutovalo o mnohom a mnohých.

Orbán v rozhovore: Sankcie sú primitívne, Biden zašiel priďaleko
Sankcie sú primitívne, mier sa volá Trump, Biden zašiel priďaleko či Západ ešte nikdy nebol globálne takýto slabý. Slová, ktoré odzneli od Viktora Orbána počas verejného rozhovoru v Berlíne. Počas rozhovoru sa diskutovalo o mnohom a... Čítať ďalej
11 | 10 | 2022 | Alica Kočišová

20:00 Ruský prezident Vladimir Putin povedal v utorok šéfovi Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafaelovi Grossimu, že Rusko je otvorené dialógu o Záporožskej jadrovej elektrárni (ZAES) na juhu Ukrajiny. TASR o tom informuje na základe správy agentúr Reuters a AFP.

Na stretnutí v Petrohrade povedal šéf Kremľa Grossimu, že Rusko "je pripravené diskutovať o všetkých záležitostiach týkajúcich sa spoločných záujmov a príčin obáv" v ZAES.

Rusko je tiež podľa Putina ochotné hovoriť o všetkých záležitostiach týkajúcich sa prevádzky ukrajinskej ZAES. Šéf Kremľa na stretnutí s Grossim tiež povedal, že všetko, čo sa týka jadrovej aktivity, je v súčasnosti "príliš a nebezpečne politizované".

19:45 Britský kráľ Karol III. bude oficiálne korunovaný 6. mája 2023 vo Westminsterskom opátstve v Londýne. Oznámil to v utorok Buckinghamský palác. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Buckinghamský palác s radosťou oznamuje, že korunovácia Jeho Veličenstva kráľa sa uskutoční v sobotu 6. mája 2023," uvádza Buckinghamský palác vo vyhlásení.

19:30 Dodávka s 27 migrantami havarovala v obci Lúčky v okrese Žiar nad Hronom.

AKTUÁLNE: NEHODA dodávky plnej migrantov, polícia pátra po vodičovi
Dodávka s 27 migrantami havarovala v obci Lúčky v okrese Žiar nad Hronom. Podľa informácií Hasičského a záchranného zboru sa ťažko zranilo päť osôb, ďalšie utrpeli ľahšie zranenia. Na mieste zasahujú všetky záchranné zložky. Podľa informácií... Čítať ďalej
11 | 10 | 2022 | Ivan Mihale

19:10 Slovenský minister zahraničných vecí Rastislav Káčer považuje upevňovanie vzťahov s Poľskom ako s kľúčovým spojencom a partnerom za prioritu. Uviedol to v utorok na návšteve Varšavy, kde s rezortným partnerom Zbigniewom Rauom diskutoval o rozvoji spolupráce i dôsledkoch ruskej vojenskej agresie proti Ukrajine, vrátane energetickej krízy.

18:50 11. októbra pokračovali ruské ozbrojené sily v masívnom ostreľovaní ukrajinských vojenských objektov.

Kde udrelo Rusko na Ukrajine (VIDEO)
11. októbra pokračovali ruské ozbrojené sily v masívnom ostreľovaní ukrajinských vojenských objektov. Ruské Ministerstvo obrany, oznámilo, že 11. októbra boli ciele úderu na Ukrajinu dosiahnuté, všetky určené ciele boli zasiahnuté vysoko presnými... Čítať ďalej
11 | 10 | 2022 | Milan Laca

18:45 Celkovo 56 vystavovateľov zo štyroch krajín a 117 spoluvystavovateľov sa predstaví na 27. ročníku výstavy Autosalón Autoshow Nitra. Prehliadka osobných, úžitkových a nákladných automobilov, autopríslušenstva a servisnej i garážovej techniky sa začne na výstavisku Agrokomplex v Nitre vo štvrtok 13. októbra a potrvá do 16. októbra. Organizátori očakávajú počas štyroch dní zhruba 60.000 návštevníkov, informovala Katarína Moravcová z výstaviska.

18:20 Povolenie pohybu turistov mimo turistických chodníkov môže ohroziť tetrova hoľniaka. Upozorňujú na to ornitológovia v súvislosti s novelou zákona o ochrane prírody z dielne poslanca Jaroslava Karahutu (Sme rodina). Slovenská ornitologická spoločnosť (SOS)/BirdLife Slovensko si nemyslí, že je nutné zmeniť zákon pre umožnenie pohybu v chránených územiach.

Na uvoľnenie opatrení by podľa ornitológov doplatilo aj viac vtáčích druhov. "Dúfame preto, že toto paušálne obmedzenie vstupu a iné problematické body z novely vypadnú a predíde sa napáchaniu škôd, ktoré bude ťažké napraviť v prípade, ak by zákon prešiel v dnešnej podobe," skonštatovali.

18:10 Čaputová označila útoky na civilistov za slabosť a cynizmus. Spoločne s Novákovou zdôraznila potrebu spravodlivého mieru. "Na to stačí, aby ruskí vojaci odišli z Ukrajiny a aby Rusko rešpektovalo medzinárodne uznané hranice suverénneho štátu," skonštatovala slovenská prezidentka. Zeman varoval pred jadrovou hrozbou.

Stretnutie V4: Čaputová s prezidentom Poľska útočne, Zeman s prezidentkou Maďarska racionálne
Témou prezidentov V4 počas utorkového stretnutia bola aj energetická kríza. Ocenili vzájomný otvorený a úprimný dialóg. Ich stretnutie sa konalo v rámci predsedníctva SR vo V4. Čaputová označila útoky na civilistov za slabosť a cynizmus. Spoločne... Čítať ďalej
11 | 10 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

18:00 Ukrajina získala moderný nemecký protivzdušný systému IRIS-T, informoval v utorok magazín Der Spiegel.       Nemecké ministerstvo obrany zatiaľ túto správu nepotvrdilo. TASR informuje podľa agentúry Reuters.

Ide o prvý zo štyroch systémov protivzdušnej obrany IRIS-T, ktoré Nemecko prisľúbilo Ukrajine. Informácie, že Berlín zvažuje doručenie systému IRIS-T v hodnote 150 miliónov eur, sa objavili už v máji. Nemecké ozbrojené sily však tento systém, ktorý je považovaný za jeden z najmodernejších na svete, samy nevlastnia.

17:45 Pandémia ochorenia Covid-19 sa opäť šíri po celom Belgicku a zvyšuje sa počet nových infekcií a  hospitalizácií. Upozornili na to v utorok belgické médiá s odvolaním sa na najnovšie údaje Inštitútu pre verejné zdravie Sciensano, informuje spravodajca TASR.

Celkový počet ľudí infikovaných koronavírusom v belgických nemocniciach sa zvýšil na 1548. Za posledný týždeň to bolo v priemere 111 pacientov denne, čo je nárast o 18 percent oproti minulému týždňu (104 pacientov denne). Počet pacientov na jednotkách intenzívnej starostlivosti zostáva stabilný na úrovni 75 osôb.

17:20 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok požiadal lídrov zoskupenia G7, aby pomohli Kyjevu kúpiť a rozmiestniť systémy protivzdušnej obrany. Deje sa tak po ruských raketových útokoch. ktoré vážne poškodili energetickú infraštruktúru na Ukrajine.

17:10 Maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó sa vo štvrtok v Moskve zúčastní na Týždni ruskej energie, kde chce hovoriť o dôležitosti mieru a na druhej strane dosiahnuť, aby ani v budúcnosti neboli v Maďarsku problémy s dodávkami energie.

Szijjártó po schôdzke so slovinským ministrom hospodárskeho rozvoja a technológií Matjažom Hanom podotkol, že je zrejmé, že eskalácia na Ukrajine sa uberá mimoriadne nebezpečným smerom. "Teraz sme skutočne v predposlednom okamihu, keď by sa ešte mohli udalosti zvrátiť," dodal. (tasr/MTI)

17:00 Odpoveď Ruska bola určená mocnostiam Západu, všetkým, ktorí vedú vojnu na Ukrajine, teda nám všetkým a nepochybujem, že jej správne porozumeli. Zhodnotila súčasné dianie na Ukrajine v príspevku na sociálnej sieti Anna Belousovová. Vo svojom príspevku rozoberá útok na Kerčský most, ako aj odozvu naň, pričom za jediné riešenie považuje sadnúť si k rokovaciemu stolu.

Belousovová: Jednoducho nás vypnú
Odpoveď Ruska bola určená mocnostiam Západu, všetkým, ktorí vedú vojnu na Ukrajine, teda nám všetkým a nepochybujem, že jej správne porozumeli. Zhodnotila súčasné dianie na Ukrajine v príspevku na sociálnej sieti Anna Belousovová. Vo svojom... Čítať ďalej
11 | 10 | 2022 | Alica Kočišová

16:45 Je čas na rokovanie demokratických síl o tom, ako zabrániť predčasným voľbám a previesť spoločne Slovensko cez najväčšiu energetickú krízu od druhej svetovej vojny. Vyhlásil to premiér Eduard Heger (OĽANO) na sociálnej sieti v súvislosti s iniciatívou opozičných strán rokovať o predčasných parlamentných voľbách.

"Je v tom symbolika, že práve dnes dostal Richard Sulík (SaS) pozvanie od Roberta Fica (Smer-SD) na bilaterálne rokovanie o predčasných voľbách a spoločnom postupe proti tejto vláde. Priznám sa, že pre demokrata nemôže byť nič odpudivejšie, ako pozvanie od tohto človeka za jeden stôl. Nech nám, demokratom, je dnešný dátum výstrahou, čo sa stane, ak to nezvládneme. Cena bude príliš vysoká," uviedol premiér.

16:30 Mestskí policajti v Bratislave zachytili v pondelok (10. 10.) v Petržalke piatich utečencov zo Sýrie. Všimla si ich hliadka, ktorá kontrolovala okolie petržalskej železničnej stanice. Pre TASR to potvrdil vedúci oddelenia komunikácie bratislavskej mestskej polície Peter Borko.

"Išlo o piatich ľudí, ktorí sa túlali v okolí Železničnej stanice Petržalka. Spozorovala ich tamojšia hliadka mestskej polície, ktorá ich požiadala o doklady. Muži žiadne pri sebe nemali a policajtom povedali, že sú utečencami," priblížil Borko. Mestskí policajti ich na mieste strážili až do príchodu štátnej polície.

16:10 Spojenci zo Severoatlantickej aliancie zvýšia svoju podporu pre Ukrajinu, ktorá je vystavená ruskej agresii. Podľa spravodajcu TASR to uviedol generálny tajomník NATO Jens Stoltenbergv v utorok v bruselskom sídle Aliancie.

Stoltenberg počas tlačovej konferencie zameranej na nadchádzajúce dvojdňové rokovania ministrov obrany NATO (12. – 13. 10.) skonštatoval, že útokov na ukrajinskú infraštruktúru z posledných troch dní sa Rusko dopúšťa preto, aby vykompenzovalo straty na bojisku spôsobené jeho jednotkám.

16:00 Po najnovších ruských raketových útokoch na Ukrajinu Moldavsko zvažuje uzatvorenie svojho vzdušného priestoru, uviedlo v utorok tamojšie ministerstvo vnútra.

"Nechceme byť odpaľovacou rampou na zničenie Ukrajiny," zdôraznila moldavská ministerka vnútra Ana Revencová v utorok pred novinármi vo Viedni. TASR správu prevzala z agentúry APA.

15:45 Novelu Ústavy SR z dielne Sme rodina, ktorá by mohla viesť k skráteniu volebného obdobia, vetoval líder OĽANO Igor Matovič. V utorok to povedal predseda parlamentu a Sme rodina Boris Kollár. Sme rodina preto svoj návrh stiahne a chce podporiť podobnú novelu od Tomáša Tarabu!

Príde nakoniec k predčasným voľbám? Boris Kollár sa rozhodol!
Novelu Ústavy SR z dielne Sme rodina, ktorá by mohla viesť k skráteniu volebného obdobia, vetoval líder OĽANO Igor Matovič. V utorok to povedal predseda parlamentu a Sme rodina Boris Kollár. Sme rodina preto svoj návrh stiahne a chce podporiť... Čítať ďalej
11 | 10 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

15:40 Ministerstvo financií (MF) SR neplánuje upraviť budúcoročný návrh rozpočtu pre zdravotníctvo. "Predmetný návrh rozpočtu bude po pondelkovom (10. 10.) schválení koaličnou radou v tomto znení predložený na rokovanie vlády," uviedli pre TASR z tlačového odboru MF. Návrh v utorok kritizoval rezort zdravotníctva aj mnohé zdravotnícke organizácie.

15:30 Írsky poslanec Európskeho parlamentu Mick Wallace vystúpil vo svojej rozprave, v ktorej načrtol deštruktívnu politiku Severoatlantickej aliancie (NATO) v Európe. Veľká Väčšina obyvateľov Európy chce mier a nie podporu vojny na Ukrajine a neustále sankcie proti Rusku, ukázal prieskum Európskej rady pre zahraničné vzťahy (EFCR). 

Europoslanec Mick Wallace: NATO je zločinecká organizácia! (VIDEO)
Írsky poslanec Európskeho parlamentu Mick Wallace vystúpil vo svojej rozprave, v ktorej načrtol deštruktívnu politiku Severoatlantickej aliancie (NATO) v Európe. Veľká Väčšina obyvateľov Európy chce mier a nie podporu vojny na Ukrajine a neustále... Čítať ďalej
11 | 10 | 2022 | Emanuel Orban

15:10 Volič preukáže svoju totožnosť v spojených krajských a komunálnych voľbách občianskym preukazom. Cudzinci sa preukážu dokladom o pobyte cudzinca. Pripomenula to hovorkyňa Ministerstva vnútra (MV) SR. Pri preukazovaní totožnosti sa nedá použiť cestovný pas ani vodičský preukaz.

V spojených voľbách môžu hlasovať aj cudzinci. Okrem predloženia dokladu je podmienkou plnoletosť a trvalý pobyt v danej obci. "Na hlasovanie nepostačuje skutočnosť, že voliča bez dokladov pozná niektorý z členov okrskovej volebnej komisie," skonštatovala Eliášová.

14:45 Rektori slovenských vysokých škôl očakávajú skoré stretnutie s novým ministrom školstva, vedy, výskumu a športu SR Jánom Horeckým. Slovenská rektorská konferencia (SRK) chce so šéfom rezortu školstva hovoriť i o zabezpečení riadneho chodu vysokých škôl v aktuálnom akademickom roku.
      "SRK prijala vyjadrenie, ktorým chce zabrániť kolapsu slovenských vysokých škôl a ktoré podporili všetky vysokoškolské reprezentácie vrátane študentov," uviedol prezident SRK Rudolf Kropil. Ako doplnil, rokovanie s predsedom vlády a členmi vlády SR považuje za proces, ktorý má svoj začiatok, vývoj a ukončenie.                  

14:30 Bratislavský realitný trh sa v lete niesol v znamení zníženej aktivity. Tá bola dôsledkom zvyčajného letného útlmu, ale aj zhoršenej dostupnosti bývania z dôvodu zvyšujúcich sa úrokových sadzieb a inflácie. Počas tretieho štvrťroka 2022 sa predalo v Bratislave necelých 250 bytov v novostavbách. Je to jedno z najnižších sledovaných čísel od realitnej krízy. Zároveň prišlo k miernemu rastu cien predaných bytov. Na strane ponuky sa ceny voľných bytov oproti druhému štvrťroku stabilizovali, počet voľných bytov sa zvýšil. Konštatujú to analytici z Bencont Investments v súvislosti s vývojom cien a trhom nových bytov v Bratislave v treťom štvrťroku.

14:20 Nepripravenosť súdnej mapy bola opakovane deklarovaná nie len sudcami, ale aj zástupcami ďalších právnických profesií a mnohými inštitúciami i orgánmi verejnej moci. Uviedol to prezident Združenia sudcov Slovenska (ZSS) František Mozner.

Pripravenosť súdnej mapy, ako ju deklaruje exministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS), je podľa Moznera chiméra. "Nejde o to, čo sa sudcom nepáči, ale o to, že sa podstatne sťaží prístup občanov k spravodlivosti, na súdoch nastane bezprecedentný chaos," vyhlásil prezident ZSS.

14:10 Návrh budúcoročného rozpočtu pre zdravotníctvo je pre ministerstvo zdravotníctva aj organizácie naprieč celým zdravotníctvom neakceptovateľný. Vyhlásil to šéf rezortu Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) po utorkovom okrúhlom stole so zástupcami zdravotníkov. Dúfa, že dôjde k takým úpravám, aby mohla byť zdravotná starostlivosť zabezpečená na patričnej úrovni.

Prezident Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko označil návrh rozpočtu ako najhorší za posledných 20 rokov. Asociácia ho odmieta a tvrdí, že v zdravotníckom sektore chýba 450 miliónov eur. "Všetky ďalšie informácie, ktoré dostávate o zvýšeniach, sú skôr mýtom ako realitou," poznamenal Petko. Vyzval poslancov, aby takýto rozpočet neschválili.

14:05 Pohár podpredsedníčky Európskeho parlamentu Katariny Barley pretiekol. Podľa nej je jediným riešením odstrihnutie Maďarska od eurofondov. Tvrdí, že EÚ sa dopustila vážnych chýb v tom, že voči maďarskému premiérovi nie je dostatočne dôsledná.

Naozaj chce EÚ Orbána "motivovať" k spolupráci TÝMTO spôsobom?!
Pohár podpredsedníčky Európskeho parlamentu Katariny Barley pretiekol. Podľa nej je jediným riešením odstrihnutie Maďarska od eurofondov. Tvrdí, že EÚ sa dopustila vážnych chýb v tom, že voči maďarskému premiérovi nie je dostatočne... Čítať ďalej
11 | 10 | 2022 | Alica Kočišová

13:50 Pre nehodu nákladného vlaku v Českej republike treba počítať s výraznými obmedzeniami a meškaním medzinárodných vlakov. Ide aj o tie, ktoré prechádzajú cez Slovensko. Pre obchádzkovú trasu sú meškania 30 až 90 minút. Vyplýva to z informácií, ktoré TASR poskytla riaditeľka odboru komunikácie a marketingu Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Ria Feik Achbergerová.
      Ide o vlaky linky Ex 1 Praha – Olomouc – Ostrava – Žilina/Varšava, linky Ex 2 Praha – Olomouc – Valašské Medziřičí – Púchov (- Žilina), linky Ex 3 Praha – Brno – Břeclav – Viedeň – Graz/Bratislava – Budapešť.

13:40 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v utorok vyhlásil, že "Spojené štáty sú do vojny s Ukrajinou de facto zapojené už dlhší čas". TASR správu prevzala z agentúr Reuters a AP, ktoré sa odvolávajú na ruské štátne médiá.

"Túto vojnu riadia Anglosasi," vyhlásil Lavrov. Spomenul tiež tvrdenia, že Spojené štáty boli ochotné s Ruskom rokovať a Moskva to odmietla, pričom ich označil za lož. Kremeľ podľa neho nedostal "nijakú serióznu ponuku na kontakt".

13:30 Včera sa začalo prvé pojednávanie v kauze Mýtnik a na súde bolo hneď dusno. Dnes sa čaká na výsluch Jozefa Brhela, ale aj na slová obhajcu Roberta Kaliňáka. V kauze, v ktorej za IT systém, ktorého hodnota bola podľa znalcov 8,6 milióna eur, ale finančná správa zaň zaplatila až 53,8 miliónov eur, budú dnes vypovedať aj ďalší obžalovaní.

Kauza Mýtnik pokračuje, budú vypočúvať aj Hegera?
Včera sa začalo prvé pojednávanie v kauze Mýtnik a na súde bolo hneď dusno. Dnes sa čaká na výsluch Jozefa Brhela, ale aj na slová obhajcu Roberta Kaliňáka. V kauze, v ktorej za IT systém, ktorého hodnota bola podľa znalcov 8,6 milióna eur, ale... Čítať ďalej
11 | 10 | 2022 | Alica Kočišová

13:20 Sankcie Európskej únie voči Rusku netreba odvolať, ale bolo by ich potrebné prehodnotiť – záujmom Európy totiž nie je vymeniť ruskú závislosť na energiách za americkú, myslí si predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. Povedal to na panelovej diskusii, ktorú v utorok v nemeckej metropole zorganizovali noviny Berliner Zeitung a konzervatívny časopis Cicero. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti.

13:10 Aktuálne 103. plenárne zasadnutie Konferencie biskupov Slovenska (KBS), ktoré sa koná v Badíne pri Banskej Bystrici, schválilo okrem iného aj novú smernicu o postupoch pri sexuálnom zneužívaní maloletých v cirkvi. Na brífingu o tom informoval generálny sekretár KBS Marián Chovanec.

12:55 Ruské ministerstvo obrany v utorok potvrdilo, že jeho armáda pokračuje v masívnom útoku na vojenské a energetické zariadenia Ukrajiny.

Rusko potvrdilo, že pokračuje v masívnom útoku na Ukrajinu
Ruské ministerstvo obrany v utorok potvrdilo, že jeho armáda pokračuje v masívnom útoku na vojenské a energetické zariadenia Ukrajiny. Ministerstvo spresnilo, že ruská armáda v utorok "pokračovala v masívnych úderoch vysoko presnými, ďalekonosnými... Čítať ďalej
11 | 10 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

12:45 V Bratislave sa začalo stretnutie prezidentov V4. Prezidentka SR Zuzana Čaputová privítala v Primaciálnom paláci českého prezidenta Miloša Zemana, poľského prezidenta Andrzeja Dudu a prezidentku Maďarska Katalin Novákovú.

V Bratislave sa začalo stretnutie prezidentov V4
V Bratislave sa začalo stretnutie prezidentov V4. Prezidentka SR Zuzana Čaputová privítala v Primaciálnom paláci českého prezidenta Miloša Zemana, poľského prezidenta Andrzeja Dudu a prezidentku Maďarska Katalin Novákovú. "Predmetom debát v... Čítať ďalej
11 | 10 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

12:30 Najnovší ruský útok zasiahol v utorok "kritickú infraštruktúru" v západoukrajinskom meste Ľvov, informoval tamojší starosta Andrij Sadovyj. Ľvovská oblasť na Ukrajine hraničí s Poľskom. TASR správu prevzala z agentúry AFP a denníka The Guardian.

Gubernátor Ľvovskej oblasti Maxym Kozyckyj na platforme Telegram spresnil, že "v tejto chvíli sa vie o troch explóziách v dvoch energetických zariadeniach". Informácie o obetiach podľa neho neboli bezprostredne známe a nebezpečenstvo útokov trvá, cituje ho The Guardian.

12:15 Dědečkovho syna Lukáša (36), ktorý bol  pri tragickej búračke spolujazdcom, prepustili v piatok z nemocnice. Informáciu o jeho prevoze na nosidlách priniesol denník Nový Čas.

Syn opitého vraha Dědečka: "Na nič si nepamätám"
Dědečkovho syna Lukáša (36), ktorý bol pri tragickej búračke spolujazdcom, prepustili v piatok z nemocnice. Informáciu o jeho prevoze na nosidlách priniesol denník Nový Čas. V čase tragickej nehody na Zochovej ulici v Bratislave, keď Dušan... Čítať ďalej
11 | 10 | 2022 | Alica Kočišová

12:05 V lokalite Nixbrod v Leviciach by mali pribudnúť nové bytové a rodinné domy, ale aj nová výrobná hala a čerpacia stanica pohonných hmôt. Mestské zastupiteľstvo schválilo obstarávanie zmeny a doplnku k územnému plánu mesta Levice v zmysle žiadosti spoločnosti Loman.      

Investor má záujem na svoje náklady vybudovať v lokalite takzvanej Starej tehelne 10 rodinných domov pre 40 rezidentov, šesť bytových domov po 26 bytov pre 468 rezidentov, informoval primátor Levíc Ján Krtík. Občianska vybavenosť lokálneho charakteru vznikne konverziou existujúcej budovy Starej tehelne.
11:55 Rektori slovenských vysokých škôl očakávajú skoré stretnutie s novým ministrom školstva, vedy, výskumu a športu SR Jánom Horeckým. Slovenská rektorská konferencia (SRK) chce so šéfom rezortu školstva hovoriť i o zabezpečení riadneho chodu vysokých škôl v aktuálnom akademickom roku.

"SRK prijala vyjadrenie, ktorým chce zabrániť kolapsu slovenských vysokých škôl a ktoré podporili všetky vysokoškolské reprezentácie vrátane študentov," uviedol prezident SRK Rudolf Kropil. Ako doplnil, rokovanie s predsedom vlády a členmi vlády SR považuje za proces, ktorý má svoj začiatok, vývoj a ukončenie.                  

"Proces začal vydaním vyhlásenia 13. septembra," povedal Kropil. Ako dodal, teraz je najvyšší čas rokovať s akademickou sférou.

11:40 Pokiaľ by predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) rokoval o takých vážnych krokoch, akými sú predčasné voľby, ako s prvou by sa bavil s najsilnejšou opozičnou stranou. Tou je podľa jeho slov aktuálne Hlas-SD. Uviedol to v utorok v reakcii na návrh dohody zo strany Smeru-SD a jeho lídra Roberta Fica, ktorá má viesť k predčasným voľbám. Kollár odmieta, aby im Fico "diktoval hru".

"Budem sa baviť so všetkými, Fico je len časť opozície. Najprv, samozrejme, keby som takéto vážne kroky chcel prerokovať, pôjdem za najsilnejšou opozičnou stranou, a to je dnes Peter Pellegrini a strana Hlas-SD," uviedol Kollár. Opätovne zdôraznil, že pokiaľ vláda vie prijímať dôležité zákony, môže fungovať aj ako menšinová. Až v prípade, že by sa tak nedialo a kabinet by nebol funkčný, bola by takáto diskusia na mieste. Na margo avizovaného rokovania opozície, ktoré chce organizovať Pellegrini, uviedol, že je to legitímny postup opozičných strán.

11:25 Štátny tajomník Ministerstva vnútra (MV) SR Vendelín Leitner sa stretol v pondelok 10. októbra 2022 na pôde ministerstva so zástupcom veľvyslankyne Nemeckej spolkovej republiky na Slovensku Michaelom Reussom. Hlavnou témou rokovania bol nárast nelegálnej migrácie cez západobalkánsku trasu, ktorej čelí Európska únia. Predstavitelia Slovenska a Nemecka sa zhodli na potrebe zachovania základného pilieru Schengenu, ktorým je voľný pohyb bez kontrol cez vnútorné hranice EÚ.

Štátny tajomník MV SR zopakoval postoj rezortu a zdôraznil, že problém nelegálnej migrácie je potrebné riešiť na európskej úrovni. Zástupcovi nemeckej veľvyslankyne predstavil návrhy, ktoré chce slovenská strana vzniesť na najbližšej Rade pre vnútorné veci a spravodlivosť (JHA), na ktorej sa tento týždeň stretnú v Luxemburgu ministri vnútra členských štátov EÚ.  

11:20 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v stredu stretne so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom na regionálnom summite v kazašskom hlavnom meste Astana. V utorok to pre agentúru AFP uviedol turecký diplomatický zdroj.

Turecko medzičasom vyzvalo na "čo najrýchlejšie" uzavretie prímeria medzi Ukrajinou a Ruskom. Ako povedal turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu, obe strany konfliktu sa totiž v súčasnosti čoraz viac vzďaľujú od možnosti diplomatického riešenia.

11:10 Európa sa zmieta v čoraz hlbšej kríze, valia sa na nás nové vlny protestov kvôli rastúcim cenám energií a inflácii, energetická kríza podporuje nárast populizmu a toto všetko nás ťahá do dlhodobébo boja a trápenia. Európski lídri by sa mali zamyslieť, kam svoje krajiny vedú.

Európa v čoraz hlbšej kríze, protesty sa stupňujú. Čo bude ďalej?
Európa sa zmieta v čoraz hlbšej kríze, valia sa na nás nové vlny protestov kvôli rastúcim cenám energií a inflácii, energetická kríza podporuje nárast populizmu a toto všetko nás ťahá do dlhodobébo boja a trápenia. Európski lídri by sa mali... Čítať ďalej
11 | 10 | 2022 | Alica Kočišová

11:00 Zdá sa vám, že už ste toho už videli dosť na to, aby vás mohlo ešte niečo prekvapiť, alebo poriadne pobaviť? Tak to, čo vám ponúkneme vo videu ste určite ešte nevideli, a rozhodne vás to pobaví. O tom sme presvedčení.

Šialené VIDEO! Na tomto sa určite dobre zabavíte
Zdá sa vám, že už ste toho už videli dosť na to, aby vás mohlo ešte niečo prekvapiť, alebo poriadne pobaviť? Tak to, čo vám ponúkneme vo videu ste určite ešte nevideli, a rozhodne vás to pobaví. O tom sme presvedčení. Na sociálnych sieťach sa z... Čítať ďalej
11 | 10 | 2022 | Tibor Malý

10:50 Tisícky ľudí sa v pondelok miestneho času zúčastnili v haitskom hlavnom meste Port-au-Prince na protivládnych demonštráciách. Protestovali proti požiadavke vlády o pomoc zo zahraničia pri riešení tamojšej zhoršujúcej sa bezpečnostnej situácie, humanitárnej krízy i epidémie cholery. Píše o tom agentúra AFP.

Demonštrácie sa uskutočnili po tom, čo generálny tajomník OSN António Guterres v pondelok vyzval na vyslanie medzinárodných špecializovaných ozbrojených síl na Haiti.

10:45 Strana SaS nedávno oznámila, že bude tvrdou opozíciou. Do parlamentnej lavice v jej farbách nastúpil aj Martin Klus, bývalý štátny tajomník. Je tu možnosť, že stranu opustí.

Martin Klus: S odchodom do opozície nesúhlasím a vyvodím dôsledky, Sulík zareagoval
Strana SaS nedávno oznámila, že bude tvrdou opozíciou. Do parlamentnej lavice v jej farbách nastúpil aj Martin Klus, bývalý štátny tajomník. Je tu možnosť, že stranu opustí. Skončil pred necelým mesiacom „Je to jeden z možných scenárov,“... Čítať ďalej
11 | 10 | 2022 | Eka Balaskova

10:30 Verejne známa osobnosť a právnik Lukáš Machala zverejnil na drsný odkaz na Úrad vlády. V ňom reaguje na vyhlásenie hnutia OĽaNO, ktoré tvrdí, že predčasné voľby nesmú slúžiť ako záchranné koleso pre zločincov. Machala viac nepotreboval a bod po bode poukazuje na vážne pochybenia vlády a považuje svoj status za jasný dôkaz, "ako sa vládni potentáti boja hlasu ľudu".

DRSNÝ odkaz právnika vláde. MOHOL takto OTVORENE?!
Verejne známa osobnosť a právnik Lukáš Machala zverejnil na drsný odkaz na Úrad vlády. V ňom reaguje na vyhlásenie hnutia OĽaNO, ktoré tvrdí, že predčasné voľby nesmú slúžiť ako záchranné koleso pre zločincov. Machala viac nepotreboval a bod po... Čítať ďalej
11 | 10 | 2022 | Ivan Mihale

10:10 Nitriansky samosprávny kraj (NSK) bude v roku 2023 hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom v hodnote 300.659.439,19 eura. Vyplýva to z návrhu, ktorý zverejnil NSK na svoje webovej stránke. Krajskí poslanci budú rozpočet schvaľovať 17. októbra.

Najväčšiu časť rozpočtu NSK budú tvoriť daňové príjmy. Kraj očakáva, že na budúci rok dosiahnu sumu necelých 140.000.000 eur. Zvyšok rozpočtu NSK budú okrem nedaňových príjmov napĺňať aj financie z grantov a transferov a z kapitálových príjmov.

9:55 Počet nových prípadov infekcie koronavírusom v Nemecku prudko stúpa, upozornil v utorok tamojší Inštitút Roberta Kocha (RKI). TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Inštitút v utorok ráno zverejnil novú sedemdňovú incidenciu v hodnote 787,5. V predchádzajúci deň predstavoval počet nových infekcií na 100.000 obyvateľov hodnotu 598,1.

9:45Národná rada (NR) SR v utorok opäť nebola uznášaniaschopná pri hlasovaní o novele zákona o štátnom rozpočte na tento rok. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) preto prerušil schôdzu do 18. októbra do 11.00 h, keď by mali poslanci pokračovať hlasovaním. Po skončení tejto schôdze má nasledovať ďalšia riadna schôdza, ktorej začiatok bol rovnako naplánovaný na 18. októbra.

Kollár prerušil schôdzu do 18. 10., opäť sa nepodarilo odhlasovať rozpočet
Národná rada (NR) SR v utorok opäť nebola uznášaniaschopná pri hlasovaní o novele zákona o štátnom rozpočte na tento rok. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) preto prerušil schôdzu do 18. októbra do 11.00 h, keď by mali poslanci... Čítať ďalej
11 | 10 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

9:35 Situácia na Ukrajine sa každým dňom komplikuje a zhoršuje. Poriadne množstvo výbušnej zmesi do celej situácie prilial sobotný výbuch na Kerčskom moste, ktorý Rusi označili za teroristický čin. K celej situácii zaujal v statuse stanovisko aj slovenský europoslanec a šéf strany Republika Milan Uhrík, ktoré sa ale mnohým asi páčiť nebude.

Uhrík nekompromisne: Čo za hyeny nám to vládnu?
Situácia na Ukrajine sa každým dňom komplikuje a zhoršuje. Poriadne množstvo výbušnej zmesi do celej situácie prilial sobotný výbuch na Kerčskom moste, ktorý Rusi označili za teroristický čin. K celej situácii zaujal v statuse stanovisko aj... Čítať ďalej
11 | 10 | 2022 | Tibor Malý

9:30 Počet uhynutých guľohlavcov (delfínov dlhoplutvých), ktoré uviazli na Novom Zélande, sa zvýšil na 500 jedincov. Záchranné operácie neboli v tejto odľahlej oblasti možné pre nadmerný výskyt žralokov. V utorok to uviedla novozélandská vláda. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Miestne úrady v piatok objavili na Chathamských ostrovoch 250 uviaznutých guľohlavcov a v pondelok ďalších 240 týchto morských cicavcov na Pittovom ostrove.

9:10 Národná diaľničná spoločnosť (NDS) vymení mostné závery na Prístavnom moste v ľavom jazdnom páse medzi križovatkami Bratislava-Petržalka a Bratislava-Prievoz. S výmenou sa začne počas najbližšieho víkendu (15. - 16. 10.). "Úplné ukončenie prác vrátane zrušenia všetkých obmedzení je naplánované na prelome októbra a novembra," informovala TASR hovorkyňa NDS Eva Žgravčáková.

8:55 Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) plánuje tento týždeň navštíviť Národný ústav tuberkulózy, pľúcnych chorôb a hrudníkovej chirurgie vo Vyšných Hágoch. Pre TASR to potvrdili z komunikačného odboru rezortu zdravotníctva s tým, že minister sa o situáciu v ústave zaujíma, zároveň si však stojí za výberovým konaním. Na stretnutie ho vyzvali v otvorenom liste tamojší zamestnanci, ktorým sa nepozdávajú personálne zmeny na poste riaditeľa. Túto štatutárnu pozíciu za posledných šesť mesiacov podľa nich zastávali už štyria ľudia.

8:40 Vodič, ktorého dopravní policajti zo Senice zadržali v obci Sekule pre jazdu pod vplyvom alkoholu, skonal v cele policajného zaistenia.(tasr)

Vodič, ktorého zadržali pre alkohol v dychu, zomrel v cele policajného zaistenia
Vodič, ktorého dopravní policajti zo Senice zadržali v obci Sekule pre jazdu pod vplyvom alkoholu, skonal v cele policajného zaistenia. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trnave Zlatica Antalová. "V nedeľu... Čítať ďalej
11 | 10 | 2022 | Ivan Mihale

8:35 Stovky ľudí protestovali v pondelok pred ruským veľvyslanectvom v poľskej metropole Varšava. Požadovali, aby bolo Rusko po sérii útokov na mestá po celej Ukrajine označené za teroristický štát, informuje agentúra Reuters.

Demonštranti zhromaždení pred ruskou ambasádou vyzývali aj na vyhostenie ruského diplomatického personálu z krajiny. Mnohí z účastníkov protestu boli zahalení v ukrajinských vlajkách a mali transparenty s nápisom "Rusko je teroristický štát".

8:30 Ako tréner nepočujúcich športovcov a sekretár deaflympijského výboru mal Dušan Dědeček veľmi slušné príjmy, najnovšie sa na neho chystajú aj kontrolné orgány. 

Dědečkovi preverovali financie: Je všetko s kostolným poriadkom?
Ako tréner nepočujúcich športovcov a sekretár deaflympijského výboru mal Dušan Dědeček veľmi slušné príjmy, najnovšie sa na neho chystajú aj kontrolné orgány. Otec sekretár, syn kontrolór Deaflympijský výbor je organizácia, ktorá pracuje s... Čítať ďalej
11 | 10 | 2022 | Eka Balaskova

8:10 Spoločná európska mena pokračuje v poklese. Hlavným dôvodom zostáva posilňovanie dolára. Euro sa v utorok ráno predávalo po 0,9679 USD, pričom ešte v pondelok (10. 10.) večer sa jeho kurz držal tesne nad 0,97 USD/EUR.

7:50 Česká rocková skupina Lucie musela preložiť svoj koncert nazvaný Lucie v opeře, ktorý sa mal odohrať v stredu v pražskej O2 aréne. Dôvodom je ochorenie hlasiviek speváka a bubeníka Davida Kollera. Vystúpenie sa uskutoční na rovnakom mieste 10. novembra, informujú webové Novinky.cz.

"Sme sklamaní a bolí nás to, ale náš pražský koncert musíme presunúť. David následkom virózy prišiel o hlas a bez neho sa koncert nemôže uskutočniť. Slová odborníka zneli jasne: minimálne niekoľko dní úplný pokoj. Preto nemôžeme urobiť nič iné, než naplánovať nový termín," oznámila skupina na sociálnych sieťach.

7:45 Americký prezident Joe Biden v pondelok prisľúbil, že Spojené štáty poskytnú Ukrajine moderné systémy protivzdušnej obrany.

Stalo sa tak krátko po tom, ako na ukrajinskú metropolu Kyjev a ďalšie ukrajinské mestá dopadli ruské rakety, uviedol Biely dom vo vyhlásení. (tasr)

07:30 Protiruské sankcie nepomáhajú, skôr naopak škodia národným záujmom členských štátov Európskej únie. Vďaka správaniu nezodpovedných ideológov nebudeme mať čím kúriť a svietiť. Tieto riziká načrtol vo svojej rozprave Jean-Lin Lacapelle.  

Francúzsky europoslanec kolegom: Za krízu môžete VY!(VIDEO)
Protiruské sankcie nepomáhajú, skôr naopak škodia národným záujmom členských štátov Európskej únie. Vďaka správaniu nezodpovedných ideológov nebudeme mať čím kúriť a svietiť. Tieto riziká načrtol vo svojej rozprave Jean-Lin Lacapelle. Za krízu... Čítať ďalej
11 | 10 | 2022 | Emanuel Orban

07:00 V utorok má meniny Valentína. Blahoželáme! Bude slnečno. Teploty 15 až 20 stupňov.

Predpoveď počasia pre Slovensko na utorok 11. októbra
V utorok má meniny Valentína. Blahoželáme! Bude slnečno. Teploty 15 až 20 stupňov. Na západnom Slovensku malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 9 až 6 a najvyššie denné 17 až 20 stupňov C. Na strednom... Čítať ďalej
11 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR