Dlho bol pokoj?! Nová PANDEMICKÁ vlna, je vraj za rohom
11 | 10 | 2022 I Alica Kočišová

Matematik Richard Kollár upozorňuje na novú pandemickú vlnu, ktorá je za rohom. Podľa neho prichádza kovidový mix, ktorý bude útočiť na slabiny našej imunity. Vírus sa vyvíja a hľadá nové cesty, aby uspel. Počet infikovaných rastie a Kollár si myslí, že na Slovensku je aktuálna vlna už pomerne mohutná. Fakt, že vďaka vybudovanej imunite je priebeh ochorenia pomerne mierny, by nás však nemal ukľudniť. 

"Je to žiaľ tak, prichádza ďalšia pandemická vlna. Táto nie je špecifická jedným dominujúcim variantom, ale prichádza mix rôznych potomkov omikronu, ktorí hľadajú divokou evolúciou slabiny našich imúnnych systémov. Tie sú už pomerne dobre natrénované z minulých predchádzajúcich infekcií či očkovaní, avšak vírus si stále hľadá cestičky okolo." Píše vo svojom statuse Richard Kollár a uvádza tiež, že počet infikovaných prudko rastie. Pripúšťa aj to, že kvôli obmedzenému testovaniu nemáme presné dáta. Je si však ale istý, že vlna je už teraz silná a na sile naďalej naberá, ako ukazujú počty hospitalizovaných s Covidom. Myslí si, že sme už v jej pokročilej fáze a vrchol môže byť na dohľad, avšak môže nás čakať ešte aj fáza ďalšieho rýchleho rastu. Nič nevieme naisto. 

Syn opitého vraha Dědečka: "Na nič si nepamätám"
Dědečkovho syna Lukáša (36), ktorý bol pri tragickej búračke spolujazdcom, prepustili v piatok z nemocnice. Informáciu o jeho prevoze na nosidlách priniesol denník Nový Čas. V čase tragickej nehody na Zochovej ulici v Bratislave, keď Dušan... Čítať ďalej
11 | 10 | 2022 | Alica Kočišová

Štatistická šanca, že priebeh bude vážnejší je väčšia ako to, že vás zrazí opitý vodič

Podľa Kollára je pravdepodobné, že infekciou si prejdú u nás desiatky percent celej našej populácie, niektorí znova. Vďaka vybudovanej imunite je však priebeh ochorenia poväčšine mierny. Varuje však: "Avšak štatistická šanca, že bude vážnejší, je výrazne väčšia ako to, že vás na chodníku zrazí opitý vodič. To len pre istotu, aby bolo jasné, že aj medzi malými pravdepodobnosťami môže byť veľký rozdiel a nie je jednoduché riziko vyhodnocovať."

Opatrenia už nebudú

Ako vysvetľuje s pomerne veľkou istotou, opatrenia nebudú. Za pravdepodobné považuje, že sa obnoví povinnosť nosiť respirátory napríklad v MHD, ale väčšie obmedzenia si momentálne nevie predstaviť. Preto si myslí, že netreba mať obavy o to, ako nás opatrenia zasiahnu. Za ohrozených považuje rizikovú skupinu nad 60-70 rokov, či ľudí s chronickým ochorením, ktoré môže Covid zhoršiť. A hoci z viacerých častí Európy počuť o výpadkoch pracovnej sily, uvádza, že ak sme to zvládli minule, zvládneme to aj teraz. 

Orbán v rozhovore: Sankcie sú primitívne, Biden zašiel priďaleko
Sankcie sú primitívne, mier sa volá Trump, Biden zašiel priďaleko či Západ ešte nikdy nebol globálne takýto slabý. Slová, ktoré odzneli od Viktora Orbána počas verejného rozhovoru v Berlíne. Počas rozhovoru sa diskutovalo o mnohom a... Čítať ďalej
11 | 10 | 2022 | Alica Kočišová

Na vakcíny do nosa už netrpezlivo čaká

Kollár fandí očkovaniu a považuje za pozitívum, že je u nás očkovanie našťastie možné aj novými vakcínami, ktoré sú už aktualizované na omikron. "Určite odporúčam rýchlo sa preočkovať, ak ste v ohrozenej skupine. Na druhej strane, pre mladších ľudí do 30 rokov nie je možné vylúčiť, že benefit z očkovania nie je už zásadný, sú o tom vedecké polemiky" - dodáva a vysvetľuje, že očkovanie má pomôcť najmä vyhnúť sa ťažšiemu priebehu. Priznáva aj on, že očkovanie samotnej infekcii zabrániť úplne nedokáže, aj keď podľa jeho slov výrazne znižuje šancu aj tam. Ohlasuje aj novinku: "Vakcíny, ktoré sa aplikujú priamo do nosa a dokázali by zabrániť aj prenosu infekcie sú už na ceste, a možno budú čoskoro k dispozícii, žiadna však v Európe ešte nie je schválená. Na to si musíme ešte počkať, to bude zrejme zásadný gamechanger."

Naozaj chce EÚ Orbána "motivovať" k spolupráci TÝMTO spôsobom?!
Pohár podpredsedníčky Európskeho parlamentu Katariny Barley pretiekol. Podľa nej je jediným riešením odstrihnutie Maďarska od eurofondov. Tvrdí, že EÚ sa dopustila vážnych chýb v tom, že voči maďarskému premiérovi nie je dostatočne... Čítať ďalej
11 | 10 | 2022 | Alica Kočišová

Najviac ohrození sú pravdepodobne tí, ktorí sa najviac chránili

Z vlastnej skúsenosti vidí, že ľudia, ktorí sa cítia ohrození siahajú po respirátoroch aj sami. Odporúča nasadiť si ich všetkým v rizikových situáciách. Uznáva však, že každý musí svoje riziká zvážiť sám a správať sa podľa nich. Uvádza, že v súčasnej fáze pandémie už vlastne žiadna krajina sveta nejde cestou plošných opatrení. Nie sú príliš efektívne a výrazne klesla aj ochota obyvateľstva ich dodržiavať. Spôsobí to podľa neho zvýšenú úmrtnosť, ale myslí si, že spoločnosť na takúto stratu už rezignovala a dokáže ju akceptovať.  Chápe, že dostávame toľko rôznych iných negatívnych impulzov, ktoré nás rozptýlia alebo možno v tejto oblasti aj otupia. Pripúšťa aj možnosť, že "najlepšie sa s toutoto zmesovou vlnou vysporiadajú tí, čo sa počas pandémie najmenej chránili, a tak si vypestovali imunitu na široký rozsah mutácií. Najviac ohrození tak môžu byť práve tí, ktorí sa doteraz najviac chránili. Je to paradox, a pre mnohých môže byť veľmi nepríjemný. Pre našu krajinu ako celok by to však mohla byť aj dobrá správa, opatrenia sme dodržiavali pravdepodobne po väčšinu času menej ako ostatné krajiny. Aj o tom svedčia tie nehody opitých vodičov."

A čo hovorí o trvaní súčasnej vlny? Podľa jeho názoru ak bude pandémia prebiahať ako v predošlých obdobiach, tak takmer určite budú čísla v polovici decembra už klesať a môžeme sa pripravovať na ďalšiu, zimnú vlnu.  Zimný variant sa podľa Kollára ešte len rodí.

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik