Kauza Mýtnik pokračuje, budú vypočúvať aj Hegera?
11 | 10 | 2022 I Alica Kočišová

Včera sa začalo prvé pojednávanie v kauze Mýtnik a na súde bolo hneď dusno. Dnes sa čaká na výsluch Jozefa Brhela, ale aj na slová obhajcu Roberta Kaliňáka. V kauze, v ktorej za IT systém, ktorého hodnota bola podľa znalcov 8,6 milióna eur, ale finančná správa zaň zaplatila až 53,8 miliónov eur, budú dnes vypovedať aj ďalší obžalovaní.

Slovensko prišlo o milióny

Z miliónov eur, o ktoré Slovensko malo prísť kvôli podvodom na finančnej správe mal profitovať hlavne Jozef Brhel - podnikateľ spájaný so stranou Smer, uvádza portál pluska.sk.  Dnes by mal práve on vypovedať na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici. Zároveň by sa dnes mali dostať k slovu aj obhajcovia  bývalého štátneho tajomníka ministerstva financií z čias Smeru Radka Kuruca, David Lindtner a exminister vnútra Robert Kaliňák. 

Po včerajšom zahájení podjednávania obhajcovia Brhela Michal Mandzák, Lukáš Trojan a Ľubomír Štanglovič namietali prakticky všetko, čo spomalilo súdny proces. Či už išlo o prokurátora Ondreja Repu, alebo člena senátu Rastislava Stieranka a napokon aj o samotný prednes obžaloby. V druhej časti sa však už išlo naplno a podobné tempto sa predpokladá aj dnes. 

DRSNÝ odkaz právnika vláde. MOHOL takto OTVORENE?!
Verejne známa osobnosť a právnik Lukáš Machala zverejnil na drsný odkaz na Úrad vlády. V ňom reaguje na vyhlásenie hnutia OĽaNO, ktoré tvrdí, že predčasné voľby nesmú slúžiť ako záchranné koleso pre zločincov. Machala viac nepotreboval a bod po... Čítať ďalej
11 | 10 | 2022 | Ivan Mihale

Brhelovcov zastupuje armáda obhajcov

Podľa právnikov zastupujúcich Brhelovcov bolo Brhelovi odopreté právo na obhajobu. "Vyšetrovací spis bol vedený v príkrom rozpore so zákonom. Nemožnosť vidieť všetky dôkazy a vyjadriť sa k nim poškodzujú právo obvineného na obhajobu,“ povedal jeden zo šiestich obhajcov Brhelovcov. Podľa ich slov vraj vyšetrovateľka, ktorá prípad riešila, zo spisu odstránila niekoľko dôkazov. „Ide o ukážkový príklad manipulácie spisu,“ povedal obhajca a začal čítať z nejakého dokumentu. Tu ho však zastavil predseda senátu Špecializovaného trestného súdu Ján Hrubala s tým, že dokazovanie ešte nebolo otvorené a teraz majú predstaviť svoje stanovisko k obžalobe. 

Žiada vypočuť premiéra Hegera

Včera sa k prípadu vyjadril Michal Mandzák, Brhelov obhajca, nasledovne: „V živote som nezažil takéto prípravné konanie a dúfam, že už ani nezažijem.“ Domnieva sa, že celý prípad bol zmanipulovaný. Podal preto trestné oznámenie a chce na súde vykonanie výsluchu premiéra Eduarda Hegera a šéfa finančnej správy Jiřího Žežulku, ktorí vraj majú k veci čo povedať. Podľa Mandzáka istá skupina ukradla štátu na vratkách DPH až 19 miliónov eur: „Ide o reťazec, kde na začiatku bol Michal Suchoba, ktorý je podľa obvinenia v kauze Daniari hlavou zločineckej skupiny. Na konci reťazca je výber hotovosti z bankomatu" povedal Brhelov obhajca a v tejto súvislosti hovorí o podozrení, že situácia okolo spomínaného reťazca súvisí s manipuláciou kauzy Mýtnik. Kľúčovými svedkami sú v prípade Mýtnik práve Suchoba a exšéf finančnej správy za čias Smeru František Imrecze.

Šialené VIDEO! Na tomto sa určite dobre zabavíte
Zdá sa vám, že už ste toho už videli dosť na to, aby vás mohlo ešte niečo prekvapiť, alebo poriadne pobaviť? Tak to, čo vám ponúkneme vo videu ste určite ešte nevideli, a rozhodne vás to pobaví. O tom sme presvedčení. Na sociálnych sieťach sa z... Čítať ďalej
11 | 10 | 2022 | Tibor Malý

Dnes sa k slovu dostanú obžalovaní

Dnes by mali stanoviská k obžalobe predniesť obhajcovia ďalších obvinených, teda Kuruca, bývalého riaditeľa IT sekcie FS Milana Grega, právnika Martina Bahledu a architekta Miroslava Slahučku. Potom by sa už mali dostať k slovu obžalovaní, ktorí predstúpia pred senát súdu so svojou výpoveďou. Skupina obžalovaných mala profitovať na štátnej zákazke, ktoré od finančnej správy dostala firma Michala Suchobu. Výška škody dosahuje až 45 miliónov eur, nakoľko za IT systém, ktorého hodnotu znalci určili vo výške 8,6 milióna eur, zaplatila finančná správa až 53,8 milióne eur. Polícii sa ale podarilo zaistiť iba pomerne nízku sumu. "V rámci vydania vecí bola zaistená hodnota presahujúca 1,6 milióna eur," vyjadril sa vo veci riaditeľ NAKA Ľubomír Daňko.

Európa v čoraz hlbšej kríze, protesty sa stupňujú. Čo bude ďalej?
Európa sa zmieta v čoraz hlbšej kríze, valia sa na nás nové vlny protestov kvôli rastúcim cenám energií a inflácii, energetická kríza podporuje nárast populizmu a toto všetko nás ťahá do dlhodobébo boja a trápenia. Európski lídri by sa mali... Čítať ďalej
11 | 10 | 2022 | Alica Kočišová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik