Martin Klus: S odchodom do opozície nesúhlasím a vyvodím dôsledky, Sulík zareagoval
11 | 10 | 2022 I Eka Balaskova

Strana SaS nedávno oznámila, že bude tvrdou opozíciou. Do parlamentnej lavice v jej farbách nastúpil aj Martin Klus, bývalý štátny tajomník. Je tu možnosť, že stranu opustí.

Skončil pred necelým mesiacom

„Je to jeden z možných scenárov,“ prezradil v rozhovore. Nesúhlasí so štýlom opozičnej politiky liberálov a nesúhlasil ani s odchodom SaSky z vlády. Klus ako štátny tajomník na ministerstve zahraničia skončil po demisii ministrov za jeho stranu. 

Kedy zasadne do pléna

„Ak sú moji kolegovia ochotní tolerovať, že na niektoré veci mám iné názory, tak si to predstaviť viem,“ povedal na margo toho, či bude v Národnej rade členom poslaneckého klubu. V strane im záleží na jednotnosti hlasovania a to on nemôže zaručiť. Spôsob fungovania si chce vyjasniť čo najskôr, aby sa v rozhovoroch vedeli posunúť.

Kollár o chaose na súdoch: Kolíková reformu súdnictva absolútne nezvládla
Kúriť a svietiť nebudú, radšej už predčasné voľby! Vďaka práci Márie Kolíkovej a jej spackanej súdnej mape, ak by sa spustila, tak nebudú kúriť a svietiť ani na súdoch, taký chaos by nastal od 1. januára, myslí si Boris Kollár (Sme rodina). Buď,... Čítať ďalej
10 | 10 | 2022 | Eka Balašková

Aká je jeho predstava o spolupráci

Podľa Klusa by mohli spolupracovať na princípe "zelenej karty. Pri hlasovaniach by šiel sólo, no inak by držal líniu strany. Nepodporil by zákony na zvyšovanie daní a tiež nesúhlasí s pádom vlády či obštrukciami.

Čo bude bod zlomu

Mohlo by ním byť vyslovenie nedôvery premiérovi Hegerovi. Podľa opozície takýto návrh podá aj poslanec Krúpa (SaS). Ak Igor Matovič neodíde, budú hlasovať za vyslovenie nedôvery premiérovi. 

„Spolieham sa na to, že SaS je dostatočne demokratická strana a princíp zelenej karty bude fungovať. Ak nie, som pripravený vyvodiť dôsledky aj voči sebe samému,“ odkázal kolegom Klus. Hoci má viac ponúk mimo politiky, rád by si mandát poslanca uplatňoval až do konca volebného obdobia.

Hovorí skutočne o SaS?

"Strana SaS sa vždy vyznačovala toleranciou k iným názorom svojich členov a poslancov. Rovnako to platí aj pri Martinovi Klusovi. Iný názor v strane pre nás automaticky neznamená pranierovanie či vylúčenie. S Martinom Klusom sa otvorene a veľmi úprimne rozprávame o jeho budúcnosti a či vôbec ostane v aktívnej politike," reaguje hovorca SaS Ondrej Šprlák.

Psychiater pripomína Medzinárodný deň duševného zdravia: Duša potrebuje pozornosť
Psychiater a novinár MUDr. Michal Patarák chce zvlášť dnes upriamiť našu pozornosť na starostlivosť o duševné zdravie. Medzinárodný deň duševného zdravia Svetová federácia za duševné zdravie (WFMH) vyhlásila v roku 1991 10. október za... Čítať ďalej
10 | 10 | 2022 | Eka Balaskova

Nie je to Klusova prvá úvaha o odchode

„Nešpekuluj, tvoje miesto je v slovenskej politike!" Tieto slová vraj povedal minister Korčok Klusovi v júni minulého roku, keď sa vyslovil, že by možno rád zo SaS odišiel. Kam, to konkretizovať nechcel, poodhalil len, že sa venuje európskym záležitostiam a z tohto rezortu odísť nechce.

Reakcia Sulíka

Šéf SaS Richard Sulík deklaruje, že svoju stranu sa snaží viesť maximálne tolerantne voči iným názorom. Pokiaľ poslancovi parlamentu za SaS Martinovi Klusovi na nejakom hlasovaní mimoriadne záleží a má odlišný názor, dostáva "zelenú kartu". Sulík sa plánuje s Klusom ešte osobne rozprávať.

"Snažím sa viesť SaS maximálne tolerantne voči iným názorom. Pokiaľ pri nejakých hlasovaniach, na ktorých Martinovi Klusovi mimoriadne záleží, má odlišný názor ako väčšina klubu, tak dostane zelenú kartu," povedal v utorok Sulík novinárom s tým, že nemusia všetci členovia klubu SaS za každú cenu hlasovať rovnako, hoci mu záleží na jednote.

"Čaká nás rozhovor, nestihli sme sa ešte osobne porozprávať, iba sme spolu telefonovali, a to nie je ono," odpovedal na otázku, ako odhaduje jeho zotrvanie v klube. Odmietol, že by boli v klube iní poslanci, ktorí by sa prejavovali podobne ako Klus.

Chmelár: Vojna nie je realityšou
Žiaľ, je tu to, pred čím historik a politológ Eduard Chmelár varoval už dávno - provokácie sa nedajú tolerovať donekonečna. Slová Eduarda Chmelára vám prinášame bez redakčných úprav. Ešte včera sa naši politickí primitívi vytešovali nad... Čítať ďalej
10 | 10 | 2022 | Eka Balaskova

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik