Európa v čoraz hlbšej kríze, protesty sa stupňujú. Čo bude ďalej?
11 | 10 | 2022 I Alica Kočišová

Európa sa zmieta v čoraz hlbšej kríze, valia sa na nás nové vlny protestov kvôli rastúcim cenám energií a inflácii, energetická kríza podporuje nárast populizmu a toto všetko nás ťahá do dlhodobébo boja a trápenia. Európski lídri by sa mali zamyslieť, kam svoje krajiny vedú.

V posledných dňoch zasiahli Európu nové vlny protestov kvôli rastúcim životným nákladom uprostred eskalujúcej energetickej krízy. Ľudia sú nahnevaní, že ich vlády vedú vojnu proti vlastnému národu tým, že pri sankcionovaní Ruska kvôli ukrajinskej kríze nasledovali USA.

Kollár prerušil schôdzu do 18. 10., opäť sa nepodarilo odhlasovať rozpočet
Národná rada (NR) SR v utorok opäť nebola uznášaniaschopná pri hlasovaní o novele zákona o štátnom rozpočte na tento rok. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) preto prerušil schôdzu do 18. októbra do 11.00 h, keď by mali poslanci... Čítať ďalej
11 | 10 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

"Preč z NATO, Frexit, Naša krajina na prvom mieste!"

Počas víkendu zaplnili ulice Paríža, Berlína a Prahy protestujúci s výkrikmi „preč z NATO“ alebo „Naša krajina na prvom mieste", - uvádza portál globaltimes.cn. Ako ďalej uvádza portál, v nedeľu kričali v Paríži stovky demonštrantov heslá ako "preč z NATO" mávali francúzskymi národnými vlajkami a pochodovali s transparentmi s nápismi "vzdor" a "Frexit" - odkaz na požiadavku, aby Francúzsko opustilo EÚ. Demonštranti tiež podľa správ odsúdili vojnové štvanie NATO a ekonomické rozvraty spojené so sankciami, ktoré EÚ uvalila na Rusko v súvislosti s rusko-ukrajinskou krízou. Podobné scény sa opakovali v Nemecku, Česku a Moldavsku. Priaznivci krajne pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) protestovali proti rastúcim cenám v krajine, pričom spolupredseda strany obvinil vládu, že vedie vojnu proti vlastným ľuďom tým, že sankcionuje Rusko za jeho vojenskú operáciu na Ukrajine.

Uhrík nekompromisne: Čo za hyeny nám to vládnu?
Situácia na Ukrajine sa každým dňom komplikuje a zhoršuje. Poriadne množstvo výbušnej zmesi do celej situácie prilial sobotný výbuch na Kerčskom moste, ktorý Rusi označili za teroristický čin. K celej situácii zaujal v statuse stanovisko aj... Čítať ďalej
11 | 10 | 2022 | Tibor Malý

Václavské námestie opäť plné, v Moldavsku protestujú už viac ako mesiac

Podľa portálu sa v sobotu zhromaždilo niekoľk tisíc ľudí aj na Václavskom námestí v Prahe, aby vyjadrili obavy z rastúcich životných nákladov. Demonštráciu zorganizovali hlavné odborové zväzy v krajine, ktoré podľa správy upozorňovali na infláciu a klesajúcu životnú úroveň v Českej republike.
Demonštrácie proti vláde v Moldavsku trvajú už viac ako mesiac, uvádza ďalej portál, keďže hospodárska a energetická kríza sa v krajine zhoršuje v dôsledku cien energií.

USA: Biden prisľúbil Zelenskému moderné systémy protivzdušnej obrany
Americký prezident Joe Biden v pondelok prisľúbil, že Spojené štáty poskytnú Ukrajine moderné systémy protivzdušnej obrany. Stalo sa tak krátko po tom, ako na ukrajinskú metropolu Kyjev a ďalšie ukrajinské mestá dopadli ruské rakety, uviedol Biely... Čítať ďalej
11 | 10 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Európa smeruje do ešte väčšej sysstémovej krízy

Čínsky učenec Song Luzheng sa v pondelok pre Global Times vyjadril, že v súčasnosti Európa čelí rastúcemu populizmu a sankcie proti Rusku hlboko poškodili živobytie, čo populizmus prehĺbi ešte viac a Európa sa dostane do väčšej systémovej krízy. "Verejný nárok na živobytie využijú krajne pravicové strany v komunálnych voľbách, čo predstavuje hrozbu pre celkový európsky politický systém," dodal. Podľa pozorovateľov sa Európske krajiny pripravujú na krutú a tvrdú zimu, keďže energetická kríza sa ďalej stupňuje v dôsledku zhoršujúcej sa rusko-ukrajinskej krízy a výbuchov na plynovodoch Nord Stream, zatiaľ čo USA sa snažia využiť vysoké ceny energie na ďalšie oslabenie európskeho hospodárstva a nútia výrobný priemysel k odchodu z kontinentu.

Lídri bez riešení

Najnovšie sa lídrom veľkých európskych krajín nepodarilo počas piatkového neformálneho summitu v Prahe dosiahnuť konsenzus o tom, ako znížiť ceny plynu, čo je zlou správou aj pre miestne rodiny a podniky.
Sun Keqin, výskumník z Čínskeho inštitútu súčasných medzinárodných vzťahov povedal: „Je to len začiatok.“ Politika EÚ a NATO sa nevyvíja smerom, ktorý by mohol pomôcť vyriešiť tento problém, navyše západné krajiny naďalej rozdúchavajú oheň, čo nás dostáva do začarovaného kruhu, povedal Sun. Dodal, že teraz je to energetická kríza a potom bezpečnostná kríza, ktorá bude naďalej spôsobovať paniku verejnosti. Európski lídri sa majú stretnúť budúci týždeň v Bruseli, aby opäť riešili energetickú krízu. Pozorovatelia však uviedli, že na zastavenie krízy môžu urobiť len málo, aj keď niektoré krajiny ako Francúzsko a Nemecko zintenzívňujú úsilie o diverzifikáciu svojich dodávateľov, nakoľko niektorí nakupujú energiu z USA za oveľa vyššie ceny.

USA: Biden prisľúbil Zelenskému moderné systémy protivzdušnej obrany
Americký prezident Joe Biden v pondelok prisľúbil, že Spojené štáty poskytnú Ukrajine moderné systémy protivzdušnej obrany. Stalo sa tak krátko po tom, ako na ukrajinskú metropolu Kyjev a ďalšie ukrajinské mestá dopadli ruské rakety, uviedol Biely... Čítať ďalej
11 | 10 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Nasleduje ďalšie utrpenie

Teraz trpia európania, v budúcnosti bude trpieť ich výroba a priemysel, keďže vplyv krízy zníži národné finančné príjmy a oslabí sociálne výhody, čo naruší celkovú konkurencieschopnosť týchto krajín, povedal Wang Yiwei, riaditeľ Inštitútu pre medzinárodné záležitosti na Renminskej univerzite v Číne. "Kríza bude dlhodobá záležitosť. Napríklad nemecká výroba mohla využívať lacnú ruskú energiu, ale staré dobré časy skončili," povedal. Ľudia v európskych krajinách ako Česko, Francúzsko a Nemecko už v septembri protestovali proti rastúcim životným nákladom, keď si viacerí začali uvedomovať, že oni sami sú nútení prehltnúť horkú pilulku kvôli stratégii „politickej korektnosti“ ich vlastných vlád, keď nasledovali USA v sankciách voči Rusku. Zatiaľ čo protesty v súčasnosti odrážajú sociálne problémy, ľudia sa viac obávajú o bezpečnosť Európy a neistú budúcnosť ukrajinskej krízy, ktorá sa mení na politické problémy, ktoré zasiahnu európskych lídrov, povedal Sun. "Európske politické elity by sa mali dôkladne zamyslieť nad tým, kam svoje krajiny vedú."

DRSNÝ odkaz právnika vláde. MOHOL takto OTVORENE?!
Verejne známa osobnosť a právnik Lukáš Machala zverejnil na drsný odkaz na Úrad vlády. V ňom reaguje na vyhlásenie hnutia OĽaNO, ktoré tvrdí, že predčasné voľby nesmú slúžiť ako záchranné koleso pre zločincov. Machala viac nepotreboval a bod po... Čítať ďalej
11 | 10 | 2022 | Ivan Mihale

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik