Dědečkovi preverovali financie: Je všetko s kostolným poriadkom?
11 | 10 | 2022 I Eka Balaskova

Ako tréner nepočujúcich športovcov a sekretár deaflympijského výboru mal Dušan Dědeček veľmi slušné príjmy, najnovšie sa na neho chystajú aj kontrolné orgány. 

Otec sekretár, syn kontrolór

Deaflympijský výbor je organizácia, ktorá pracuje s niekoľko stotisícovým rozpočtom. Do osudnej autonehody, pri ktorej zomrelo 5 študentov, vykonával funkciu sekretára Dušan Dědeček. Jeho spolupasažier v aute, syn Lukáš, bol kontrolórom toho istého výboru.

Príjmy nepočujúcich športovcov

Nepočujúca atlétka Ivana Krištofičová za rok 2021 dostala na svoju športovú prípravu cez 62 tisíc eur, z čoho platí napríklad nemalé peniaze za prenájom miesta, kde trénuje, cestovné na preteky a popri iných výdavkoch do 30 tisíc účtuje pre trénera - v tom čase Dědečka. Takto trénoval niekoľko športovcov a od každého medajlistu sa mu ušla aj prémia z vybojovanej medaily.

Dědeček môže skončiť so smiešnym trestom!
Verejnosť na Slovensku sa dodnes nespamätala z nedávnej tragédie, najmä blízki príbuzní obetí. Opitý šofér Dušan Dědeček, ktorý minulý týždeň v nedeľu (02.10.2022) usmrtil piatich ľudí na bratislavskej zastávke Zochova nakoniec pravdepodobne... Čítať ďalej
10 | 10 | 2022 | Emanuel Orban

To nie je problém

„V tomto prípade nejde podľa súčasných platných pravidiel v športe o konflikt záujmov,“ povedala hlavná kontrolórka pre šport Mariana Dvorščíková. Problém by vznikol, keby Dědeček dodával výboru iné služby.

„Pravidlá určuje paragraf 20 zákona o športe. Výkon športového odborníka ale do kategórie konfliktu záujmov nespadá,“ objasnila Dvorščíková.

„Pred poslednou voľbou kontrolóra si nechal deaflympijský výbor pripraviť stanovisko vtedajšieho kontrolóra - Alice Fisterovej. To potvrdilo, že Lukáš Dědeček sa môže o túto funkciu uchádzať,“ uviedla Dvoršíková. Tá je hlavnou kontrolórkou v športe od roku 2019.

Megaškandál, ale kontrolu nebolo treba päť rokov

V roku 2011 sa Deaflympijský výbor zviditeľnil škandálom so zrušenými zimnými deaflympijskými hrami, po ktorých ostali miliónové dlhy, súdy, stratené financie, slzy športovcov a veľmi zlá reklama pre zdravotne postihnutých ľudí. Logické by bolo, že kontrola účtovníctvo výboru riadne "prevetrá". Do roku 2017 sa tak nestalo a výbor veselo čerpal dotácie ďalej.

Kňaz Lovaš varuje: Prestaňme hecovať. Keď vyprchajú emócie, nezostane nič
Na pozadí obrovskej ľudskej tragédie, ktorá sa stala v noci z nedele na pondelok a po štvrtkovom prepustení jej aktéra, bývalý novinár varuje pred bičovaním emócií. Ani odborník, ani prvoplánový konzument "Keď sledujem reakcie, i príčetných ľudí,... Čítať ďalej
08 | 10 | 2022 | Eka Balašková

Idú podľa plánu

„V decembri 2021 sme zverejnili plán kontrol športových subjektov na nasledovné obdobie, ktorý vznikal v spolupráci so štátnym tajomníkom pre Šport Ivanom Husárom. Deaflympijský výbor mal hĺbkovú kontrolu naplánovanú o pár týždňov - od novembra 2022. Počas kontroly sa najskôr prejde určité obdobie námatkovo a v prípade, ak sa zistia nedostatky, rozširuje sa kontrola na ďalšie mesiace,“ vysvetlila Dvoršíková plánovanie a priebeh kontrolnej činnosti.

Deaflympijský výbor poskytol tieto údaje o Dědečkovom príjme v tomto roku:

Správa dát: 380 eur/mesiac

Trénerstvo: od 1 200 do 3 206 eur/mesiac

Organizácia výpravy na deaflympiádu: 1 000 eur

Stravné, cestovné výdavky, iné: cca 1 000 eur

Deaflympijské hry, Brazília, Odmeny pre realizačný tím za výsledky Krištofičovej:
3. miesto hod diskom: 2 475 eur
4. miesto vrh guľou: 1 650 eur
4. miesto hod kladivom: 1 650 eur

Právnici reagujú. Čo chcel súd v prípade Dědečka?
V pondelok pod kolesami auta s opitým vodičom, vyhaslo úplne zbytočne päť mladých životov. Vodič Dušan Dědeček sa vo štvrtok postavil pred súd, ktorý ho pustil na slobodu a je stíhaný na slobode. Verejnosť je pobúrená. Čo hovoria právnici? Marek... Čítať ďalej
08 | 10 | 2022 | Eka Balaskova

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik